vrijdag 12 april 2013

Nooit meer rood staan!

Een tijdje geleden toen ik informatie zocht voor een artikel over het oplossen van schulden, stuitte ik op het boekje Nooit meer rood staan van Paul Rispens, directeur van de Stichting Nooit Meer Rood en voorzitter van de SVF, een organisatie voor schuldhulpverlening en budgetbeheer. Getriggerd door de titel vroeg ik een recensie-exemplaar aan en dat lag de volgende dag al in de bus.

Mensen die schulden hebben - of zich zo gedragen dat die situatie snel kan ontstaan - zullen heel veel aan dit boek hebben. Het bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat in op welke situaties of gedragingen leiden tot het hebben van schulden. Het tweede deel biedt een overzichtelijk stappenplan om zelf je schulden af te lossen en deel drie legt allerlei zaken uit waarmee je als schuldenaar te maken krijgt.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden heeft de auteur waarschijnlijk gedacht bij het schrijven van dit boek. In no nonsens taal word je als schuldenaar aangesproken en een zeer confronterende spiegel voorgehouden. Omdat Rispens weliswaar heel direct is maar ook een droge humor heeft, gecombineerd met een zeer prettig leesbare schrijfstijl, voel je je als lezer nooit onheus bejegend. Je wordt eerder goed wakker geschud om eens goed je tanden in die financiële kluit te zetten.

In deel 1 lezen we hoe het kan gebeuren dat mensen in geldnood komen. Mensen scheiden, leven op te grote voet, worden opgelicht, zijn koopverslaafd of anderszins verslaafd of raken arbeidsongeschikt. Je zou natuurlijk alleen dat deel kunnen lezen dat op jou van toepassing is. Er staat een duidelijk overzicht van de schuldoorzaak met een verwijzing naar het hoofdstuk waarin dit behandeld wordt. Maar beter is het om gewoon alles te lezen. Veel problemen kennen meer dan één oorzaak is mijn ervaring en het is bovendien bijzonder leerzaam door alle informatie. Zo las ik dat voor rood staan soms 15 tot 16% wordt gerekend door de bank. Ik wist dat het duur was maar heb me nooit gerealiseerd dat als je bijvoorbeeld één maand € 1750 rood staat, je gemiddeld € 26 aan rente aan de bank betaalt! Zo wordt het dus ook begrijpelijk waarom schulden zich zo snel kunnen vermeerderen. Deze kennis levert belangrijke informatie op over de prioriteiten die je moet hanteren bij het aflossen van je schulden.

In het tweede deel ga je echt aan het werk, je maakt een plan. Met de aanpak van Rispens werk je in 7 stappen naar een schuldenvrij bestaan. Je doorloopt met zijn hulp een proces van het vinden (en soms eerst onder ogen durven zien) van de oorzaak, het aanbrengen van stabiliteit (meer inkomsten dan uitgaven), het aflossen van de schulden in de juiste volgorde en dit in veel gevallen langdurig volhouden. Zo werk je uiteindelijk toe naar een schuldenvrij bestaan en grip op je financiën.

Ook dit deel is zeer leerzaam en bovendien heel praktisch. De auteur geeft niet alleen tips over hoe je bijvoorbeeld als schuldenaar kunt onderhandelen over te betalen rentes op leningen of hoe je de verschillende stappen moet doorlopen. Ook nu weer geeft hij in elk hoofdstuk ideeën voor bezuinigingen of gedragsveranderingen die ervoor zorgen dat je meer geld overhoudt om af te lossen.

Het laatste deel tot slot legt allerlei termen uit waarmee je als schuldenaar te maken krijgt. Wat zeggen de diverse BKR codes bijvoorbeeld over jou en je schuld? Wat is het verschil tussen een minnelijk traject en een wettelijk traject? Wat gebeurt er als je failliet gaat? Mag een deurwaarder zomaar spullen uit je huis meenemen?


Sta jij altijd rood? Los je geldproblemen op door een persoonlijke lening te nemen? Vind je het normaal dat je een verbouwing in je huis betaalt van geleend geld? Of ben je in een echtscheidingsprocedure verwikkeld en blijf je zitten met een gigantische schuld? Schraap dan toch ergens de € 10 bij elkaar die dit boekje kost want je verdient het zo terug.

Stop met het verzinnen van smoezen en uitstelgedrag, zie onder ogen wat je situatie is en pak je problemen aan!

Met een voorwoord en aanbeveling van Rob van Eeden van het bekende Vrekkenechtpaar. Het boek is rechtstreeks bij de stichting te bestellen of te bestellen via je boekhandel. Je kunt het natuurlijk ook bij de bibliotheek lenen, moet je het wel keer op keer verlengen want dit boek is gedurende langere tijd je beste vriend.

Nooit Meer Rood Staan
Paul Rispens
ISBN 9789081392 / € 10,-

Sta jij regelmatig rood? Wist jij dat je daar zo 15 % over betaalt?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...