maandag 1 april 2013

Het aflosverhaal van Maarten

Maarten (tot eind 2006 Schuldige op www.schuldige.nl) is een opgeruimde, vrolijke jongeman van 33. In 2007 (vlak voor de crisis…) kocht hij in zijn eentje zijn eerste huis, een 2-kamerappartement. Een paar jaar geleden is er een jongedame bij hem ingetrokken.

Waarom ben jij gaan aflossen? 
Ik werd over de streep getrokken door de boeken van Marieke Henselmans (Eigenwijs je hypotheek aflossen) en Gerhard Hormann (Hypotheekvrij!). Het boek van Marieke heb ik zeker zeven keer helemaal uitgespeld omdat ik de redactie heb gedaan. Daarvoor had ik het boek van Hormann al gekocht. Een lezing van hem in een boekhandel in de buurt was het laatste zetje. Vooral zijn ontdekking dat een aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar helemaal niet afbetaald is, zette me aan het denken. Ik heb mijn hypotheek altijd wel gezien als een schuld die ooit afbetaald moest worden, maar dit was nieuw voor me. Ik dacht echt dat ik in 2037 gewoon overal vanaf zou zijn.

Wat voor hypotheek heb jij?
Half spaar, half aflossingsvrij.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost? 
Ik ben in 2012 begonnen, dus er staat nog heel wat open. Ik hoef niet als een malle in recordtempo klaar te zijn, die tijd hebben we gehad. Het is leuk als ik voorlopig elk jaar het maximale bedrag kan aflossen, want ik geniet van de dalende bedragen, maar iets minder is ook niet erg. Als de richting maar goed is.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen? En je omgeving? 
Toen ik vorig jaar belde om mijn eerste aflossing aan te kondigen kreeg ik van een medewerker verkeerde informatie! Volgens hem moest er tussen twee aflossingen minimaal een jaar zitten. Later belde ik nog eens en wist een collega me te vertellen dat het per kalenderjaar is, dus eind december maximaal aflossen en begin januari weer, dat mag ook. Ondanks deze valse start heb ik de indruk dat hypotheekverstrekkers inmiddels wel gewend zijn aan aflossers. Mijn omgeving is over het algemeen wel nieuwsgierig naar aflossen en dan leg ik graag wat uit. Aardig was ook de reactie van mijn verzekeringsadviseur, toen ik hem vertelde dat ik niet wist dat ik na 30 jaar niet overal vanaf zou zijn. "Aflossen is natuurlijk prima. Je constructie hebben we destijds zeer uitvoerig doorgenomen". Blijkbaar toch nog niet uitvoerig genoeg…

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces? 
Voor mijn aflossingsvrije gedeelte geldt een maximum van 10% boetevrij per jaar. Ik mag op 1 januari meteen het hele bedrag overmaken, of het in meerdere delen uitsmeren over het jaar. Doodeenvoudig: kwestie van overmaken met de juiste gegevens erbij. Een paar weken later krijg je een brief met je nieuwe tussenstand en je nieuwe maandbedrag. In het spaargedeelte heb ik me nog niet verdiept, dat is nog ver weg en is niet zo eenvoudig.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
De aflossingen in 2012 en 2013 waren geen probleem, want er stond nog wat op de bank. Ik ben nu weer aan het sparen voor 2014. Eén van de maatregelen die hier sinds dit jaar van kracht zijn, is dat ik mijn hypotheekrenteaftrek niet meer elke maand ontvang. In 2014 krijg ik dus in één keer een groot bedrag terug. Verder is er geen groot plan met doelen. Ik doe wat ik kan, maar het moet wel leuk blijven.

Hoever ben je met aflossen?
Ik heb pas twee keer een aflossing gedaan en dat scheelt elke maand enkele tientjes. Aardig, maar er is nog een lange weg te gaan.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Ik maak er al jaren een sport van om mijn maandlasten zo laag mogelijk te houden, dus ook gas, licht, telefoon en internet. Dat gaat allemaal van één vastelastenrekening die ik eens per maand aanvul met een deel van mijn salaris. Elke maand print ik een begrotinkje en vink ik af wat er afgeschreven is. Het totale bedrag wil ik zo laag mogelijk hebben, want des te meer blijft er over voor 'leuke dingen'. Lang heb ik gedacht dat de hypotheekbedragen niet te verlagen waren, maar dat klopt dus niet. Boven mijn computer hangt een briefje met het bedrag dat nog openstaat, zodat ik constant zie waar ik het voor doe. Mijn huis staat al meer dan een jaar te koop omdat we samen graag iets groters willen. Als we kunnen verkassen gaan we het voor eens en altijd en duidelijk herinrichten.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Er valt niet te twijfelen, want aflossen is goed. Wel moet je eerst even nagaan of het in jóuw situatie slim is. Het boek van Marieke Henselmans is daar perfect voor. Verder zijn er twee dingen heel belangrijk: iedereen wil natuurlijk best wel aflossen, maar je moet het écht willen en niet alleen maar even roepen. Voorwaarde twee is weten waar je mee bezig bent. Zonder een fatsoenlijk overzicht van je inkomsten en uitgaven ben je nergens (en kom je ook nergens).
~

Tot zo ver Maarten en terug naar Spaarcentje! Wil jij ook je aflosverhaal vertellen? Stuur een mail naar consuminderenmetspaarcentje@gmail.com en je ontvangt de vragenlijst retour.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...