maandag 22 april 2013

Het aflosverhaal van J.

J. is een vrouw van 43 jaar, getrouwd en moeder van 3 jongens (12,16 en 20). Sinds 1989 wonen ze in een tussenwoning, gekocht met subsidie A er op. De eerste 3 jaar werd ze door de R.abobank verplicht om voor toen 100 gulden te werken, om de lasten van de hypotheek zeker te kunnen opbrengen. Doordat haar man extra overwerkte was dit na 1 jaar niet meer nodig. Ze werkte uiteindelijk 3 jaar in loondienst en werd daarna passievol moeder, huisvrouw en alle dingen die daarbij komen kijken. Sinds 2008 is zij eigenaar van webwinkel. Haar man is metaalbewerker en verdient net onder modaal.

Waarom ben jij gaan aflossen?
 Omdat wij zo zijn opgevoed, wat je niet kunt betalen koop je niet. Lenen doe je alleen voor een huis en los je af.

Wat voor hypotheek heb jij?
Annuïteitenhypotheek

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ja over 7 jaar is onze hypotheek volledig afgelost.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Toen wij hem afsloten was deze hypotheek vorm heel normaal. Tijdens tussentijdse gesprekken naar aanleiding van rentewijzigingen lachte de adviseur ons bijna uit omdat we niet een deel naar aflossingsvrij wilden omzetten of onze overwaarde niet gebruikten. Er werd letterlijk gezegd: “wil je geen nieuwe keuken” Mijn man werkt dagen hard met zijn handen en dan zouden we onze schuld wederom verhogen, wij begrepen dit niet.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Naast ons vaste aflossingsdeel mogen wij extra aflossen, boven een x bedrag komen er wel meer administratieve toestanden bij. Maar hierin verdiepen wij ons niet omdat er geen aanleiding toe is.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Het aflossingsdeel en rentedeel staat per 10 jaar vast, wij hebben er geen omkijken na. Behalve voldoende saldo uiteraard.

Hoever ben je met aflossen?
 Onze woning koste toen in guldens f.132.000,- waarbij mijn man f 10.000,- eigen geld had gespaard en direct heeft betaald. Er ligt nu nog een kleine restschuld van € 15.000,-

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?

Prima, van wie wij het weten doen veel meer dit, of op z’n minst een aflossingsdeel.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?

Doordat wij al flink op weg zijn na 23 jaar is onze hypotheek een kleine post in onze vaste lasten. Lager dan bijv. de zorgverzekering. Ik wil daarbij wel zeggen dat wij niet hebben meegedaan aan grote dingen. Wij gaan wel op vakantie maar niet ieder jaar, wij betalen niet de GSM kosten en rijbewijzen van onze zoons. Uit eten, Mac Donalds en een filmpje pakken zijn voor ons echt uitstapjes en geen gewoonte. Daartegenover staat dat ik er altijd ben geweest (en nog als thuiswerker) voor onze zoons en we genieten van de kleine dingen. Daarbij is het ook heel prettig mocht er onverhoopt toch een enorme tegenvaller zijn dan kunnen we de hypotheek alsnog naar aflossingsvrij zetten om extra financiële ruimte te creëren.
Voor wat betreft de tegenvallers: met een inkomen onder modaal, mijn eigen variabele inkomen en drie grotere kinderen is het hier ondanks de lage hypotheek ook niet altijd feest. We proberen altijd voldoende buffer te hebben voor een grotere aankoop. Dit lukt door simpel maar zeker niet sober of saai te leven en tevreden te zijn met wat je wel hebt.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Allereerst heb ik grote bewondering voor wie nu start, het zijn hele andere tijden zijn dan 23 jaar geleden. Maak een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. Kijk wat je kunt missen en houd je daar aan vast. Houd ook rekening met eventuele kinderen die misschien reiskosten en zo gaan krijgen. En wees niet somber als andere dingen soms niet kunnen maar wees trots op wat je bereikt hebt!

Dank je wel J! Dit was de eerste keer dat er iemand aan het woord kwam met een volledige annuïteitenhypotheek. Dat geeft toch een heel ander beeld. Er spreekt vooral veel rust uit het verhaal van J.

Wil jij ook je verhaal vertellen? Stuur een mail naar consuminderenmetspaarcentje (at) gmail punt com en je krijgt van mij de vragenlijst. Doen hoor, je inspireert anderen met je verhaal!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...