maandag 15 april 2013

Het aflosverhaal van Ipie

Ipie is een vrouw van 48 jaar en getrouwd, haar man is 50. Samen vormen ze met vijf kinderen sinds vier jaar een samengesteld gezin, ze wonen in een rijtjeshuis. De kinderen zijn vijf pubers tussen de 22 en 13 jaar, waarvan er één op kamers woont, twee studeren aan het HBO, twee studeren aan het MBO en de jongste VMBO doet. Haar man heeft een eigen eenmansbedrijf. Ipie zelf werkt één dag per week en is daarnaast vrijwilligster bij demente ouderen en bij iemand met het syndroom van Down.

Waarom ben jij gaan aflossen?
De afgelopen 4 jaar hebben we een lening afgelost van € 30.000,-, die we hadden gekregen toen mijn man zijn bedrijf begon. We hebben heel hard gespaard hiervoor en bedachten toen dat we hier eigenlijk best op dezelfde voet mee door konden gaan. Ik ben me gaan verdiepen op internet en heb al jullie verhalen gelezen. Nu gaat alles wat over is, dus niet meer naar de bedrijfslening maar naar de hypotheekrekening.

Wat voor hypotheek heb jij?
Een deel annuiteiten en een deel aflossingsvrij.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ons streven is om het aflossingsvrije gedeelte de komende 15 jaar te gaan aflossen.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
De hypotheekverstrekker stuurde keurig de uitleg hoe één en ander in zijn werk gaat. Ik heb ook geen inlichtingen gevraagd maar gewoon duidelijk aangegeven wat we wilden.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
We mogen jaarlijks 10% aflossen. We sturen een brief hoeveel en wanneer we willen aflossen. Dan krijg ik een brief terug met een bevestiging. Hierin staat ook het nieuwe maandelijkse bedrag en hoe hoog het hypotheekbedrag nog is.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ja. Tot nu toe wel, maar we zijn nog maar net begonnen. Om op schema te blijven willen we 15 jaar lang ieder jaar € 5000,-  aflossen. Totaal dus € 75.000,-.

Hoever ben je met aflossen?
Dit jaar hebben we tot nu toe € 3000,- afgelost. Op 1 mei lossen we weer € 2000,- af dus ons doel voor dit jaar hebben we dan gehaald! Natuurlijk sparen we rustig door, er zullen immers ook jaren komen waarin het moeizamer gaat.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Onze omgeving weet het verder niet. Niet dat het geheim is, maar het komt nooit ter sprake.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Alle kleine beetjes helpen. Ik stort dus alle extra's op de hypotheekrekening. Denk hierbij ook aan statiegeld en overuren. Ook het bedrag wat we per maand uitsparen door af te lossen wordt gespaard. Tegenvallers worden betaald van de gewone spaarrekening waarop een buffer staat. Verder is er nog een rekening voor medische nota's.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Verdiep je er goed in en beslis samen wat voor jullie goed werkt.
~

Ook je verhaal vertellen? Stuur een mail naar consuminderenmetspaarcentje [at] gmail punt com en je ontvangt de vragenlijst. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...