woensdag 10 april 2013

Financiële opvoeding - bankrekening

We voeden onze kinderen op, kleden ze en geven ze zo gezond mogelijk voedsel. We maken ze weerbaar en vertellen wat wel en niet gewenst is, leren ze onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Zo hopen we aan het eind van de rit een jong volwassene af te leveren die een mooie bijdrage aan de samenleving gaat leveren.

Vanzelfsprekend hoort daar ook bij om je kind goed te leren omgaan met geld. Sinds een aantal jaar geven wij Zoon zakgeld, een bedrag gebaseerd op de normen van het Nibud en dat wat ik om me heen hoor. Daar kwam sinds vorig jaar ook een wekelijks bedrag bij dat bedoeld is voor cadeautjes van vriendjes en familie. We maakten duidelijke afspraken over hoe het geld dat hij ontvangt moet worden verdeeld. Ook zijn er regels als:

  • We lenen niet van ouders of vriendjes om iets te kopen
  • Bij een grote uitgave denken we een paar dagen na voordat we het aanschaffen
Vorig jaar schreef ik al dat we begin dit jaar een spaarrekening voor hem zouden openen. Het doel is hem kennis te laten maken met internetbankieren en hem te leren voor grotere bedragen te sparen. Sparen kan hij heel goed, zo spaarde hij het afgelopen jaar voor een Xbox die werd gekocht met met behulp van opgespaard zakgeld, verjaardagsgeld, rapportgeld en zelf verdiend geld door klusjes te doen zoals sneeuwruimen deze winter. Maar nu wil ik hem graag leren langdurig te sparen, zonder aan het geld te komen.

Als hij naar de middelbare school gaat, heeft hij een eigen laptop nodig. Voor een deel krijgt hij die van ons, maar we verwachten van hem ook een bijdrage. Waarom? Omdat we denken dat hij er zorgvuldiger mee omgaat als hij er zelf voor heeft moeten sparen. Drie weken geleden openden we voor hem een spaarrekening op zijn eigen naam. Opa en Oma hebben een startkapitaal gestort en hij vult dat aan door vanaf nu elke week € 1,- van zijn zakgeld te storten, meer mag natuurlijk ook. Hij zit nu in groep 7 dus die laptop komt er wel!

Op welke leeftijd kreeg jouw kind een eigen rekening?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...