maandag 11 maart 2013

Het aflosverhaal van Esther

Esther is getrouwd en heeft twee kinderen waarvan er één al de deur uit is. Sinds zes jaar woont ze in een appartement. Esther werkt niet, dat was een bewuste keus. Haar man werkt in de facilitaire dienst en vangt een gemiddeld loon.

Waarom ben jij gaan aflossen? 
Vooral om de maandlasten naar beneden te krijgen. Toen de baan van mijn man op de tocht stond, wisten we zeker dat we door zouden gaan, waar het nog kon.

Wat voor hypotheek heb jij?
Een deel aflossingsvrij en een deel spaarhypotheek.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Wel echt zoveel mogelijk. In ieder geval graag tot zo’n € 75.000,-

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen? En je omgeving?
Dat gaf een hoop gedoe bij de SNS, al gaat dat nu makkelijker. De omgeving reageert wisselend. Toen wij begonnen was er nog veel kritiek. Nu in deze tijden zijn er ook veel positieve geluiden en misschien zelfs een stukje jaloezie.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
De maandelijkse aflossing is minimaal € 25,- . Wij lossen € 100,- per maand af. Maximaal mogen we 10% van het hele hypotheekbedrag per jaar aflossen.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Nee, we hebben geen plan gemaakt. Eerst gebruikten we een stuk van een erfenis en daarna bekeken we per jaar wat we konden missen. Sinds een half jaar lossen we maandelijks €100,- af, wat we doen zo lang het kan. Eenmaal  per jaar bekijken we wat we nog meer kunnen en willen aflossen in dat jaar, bovenop die € 100,-  per maand. Soms is dat wel € 5000, maar soms ook bijvoorbeeld  € 2000,-.
  
Hoever ben je met aflossen?
 De hypotheek was €150.000,- en staat nu nog op € 88.300,- (na de 1e van de maand).

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Dat was wisselend, maar vooral verbaasd.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Omdat wij geen plannen hebben, zijn er niet echt tegenvallers. Alles wat we aflossen is een meevaller. En dat we nu ook maandelijks die  €100,- kunnen missen, is ook een grote meevaller.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Ga vooral op je gevoel af. Ik zou toch echt aanraden om af te lossen als je huis wat onder water staat. Verder moet het aflossen je liggen en is het vooral het gevoel wat telt.Voor ons is dat vrijheid, maar dat ligt wel in de toekomst. De vrijheid nu is minder groot, wat geld uitgeven betreft.

Je moet zeker weten dat dit is wat je wilt, want eenmaal afgelost, krijg je je geld niet meer los voor een vakantie of andere zaken die voor een ander misschien belangrijk zijn.

~
Tot zover het aflosverhaal van Esther, dank je wel! Vandaag is de tweede dag van de no-impact week en besteden we aandacht aan afval! Doen jullie ook mee?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...