donderdag 21 maart 2013

Gedwongen fit zijn?

In De Volkskrant van 13 maart jl. stond een artikel dat gaat over het bevoordelen van mensen met een gezonde levensstijl met de hoogte van de te betalen zorgpremie. Het idee is afkomstig van de Raad voor Volksgezondheid. Veel mensen krijgen een collectieve korting op de zorgpremie via het bedrijf waar ze werken. Die korting zou alleen gegeven mogen worden, als blijkt dat ze fit zijn. Dat wordt dan gecontroleerd met een jaarlijkse conditietest.

Met andere woorden: geef mensen een financiële prikkel en ze rennen naar de sportschool? Zou dat werken? Tja, ik betwijfel het. Ik begrijp het idee erachter maar ik heb de stellige indruk dat de voordelen van een gezonde levensstijl vaak aan het eind van de rit worden uitbetaald, zoals niet roken = langer leven. Bovendien hebben veel werknemers met een gezonde levensstijl wel regelmatig blessures die worden opgelopen bij het uitoefenen van een portie gezondheidsverhogende sport. Ik zie ze nog naar binnen strompelen, de collega's die een marathon liepen of terugkwamen van wintersport en die na weken uitval terugkwamen naar kantoor.

Bovendien, wat is gezond? Ik heb daar heel andere opvattingen over dan het Voedingscentrum en de gemiddelde diëtist. Natuurlijk, bewegen is voor iedereen goed. Maar veel meer zaken beïnvloeden een gezonde leefstijl, denk aan eten, drinken en roken. Hoe moet je dat dan 'monitoren'.

De 'fitmanager' van het autobedrijf dat wordt genoemd in het artikel, ziet het wel zitten: 'De continuïteit van ons bedrijf is gebaat bij gezond personeel. In de toekomst zul je werknemers kunnen verplichten niet meer te roken. We laten mensen ook niet meer onbeschermd met asbest werken.'

Mensen, mensen, wat een gevaarlijke betutteling en wat is dit de verkeerde kant op denken. Natuurlijk zie ik de gevaren van roken in, ik ben notabene zelf al jaren gestopt. Maar waar eindigt het als we zo gaan denken. Moet ik dan na het weekend mijn boodschappen bonnen inleveren bij de fitmanager van het bedrijf waar ik werk en krijg ik dan 'straf' omdat ik een pakje roomboter heb gekocht? Ik ben namelijk van mening dat roomboter gezond is, in tegenstelling tot enge margarines of halvarines met toegevoegde vitamines en transvetten. Maar mijn fitmanager denkt daar misschien heel anders over!

Het grootste gevaar voor de gezondheid van heel veel werknemers is volgens mij het bedrijfsleven zelf. Er is een reden waarom mensen te futloos zijn om te gaan sporten en gezond te eten en die reden is stress. Veel bedrijven verwachten steeds meer van de werknemers. Vroeger had je gewoon een baan en verdiende je geld om je hypotheek of huur te kunnen betalen. Nu moeten we continue het beste uit ons zelf halen, werken we voortdurend aan onze competenties en vaardigheden, zitten we elke twee jaar in de stress omdat het spook van de reorganisatie weer door het bedrijf gaat en slikken we slaappillen om te kunnen inslapen, want dat lukt niet meer.

Natuurlijk is het goed als mensen om te ontspannen dan lekker gaan hard lopen. Maar dat werkt alleen als dit zonder dwang gebeurt. Als de verhouding tussen werk en privéleven zodanig is dat er überhaupt tijd is om te ontspannen, goed en uitgebreid te koken en te sporten of te wandelen. Mensen prikkels geven door middel van een korting op de zorgpremie zet weinig zoden aan de dijk. Het is wellicht een eerste stap op weg naar een betutteling die de vrijheid van mensen aantast. En die zitten al zo klem in de 24 uurseconomie.

Dat beste mensen, is naar mijn bescheiden mening een groter gevaar voor de gezondheid dan niet bewegen. Je kunt namelijk gezond leven en bewegen, als je onder voortdurende stress staat betaalt je lichaam uiteindelijk toch de prijs. Misschien kunnen de fitmanagers van de toekomst beter tijdens kantooruren yoga- en meditatielessen geven?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...