vrijdag 22 maart 2013

Een tevreden leven

In de jaren dertig van de vorige eeuw besloot het echtpaar Helen en Scott Nearing te verhuizen naar het platteland om te proberen daar een bevredigend bestaan op te bouwen. De wereld om hen heen stond in schril contract met waar ze voor stonden. Het echtpaar hing het pacifisme aan, was tegen elke vorm van uitbuiting en at geen vlees of zuivel. Ze kochten een stuk land in Vermont en bouwden een bestaan op. Dat lukte goed: ze leefden zelfvoorzienend, aten van wat het land opleverde en verdienden voldoende door het maken van ahornsuiker, van oudsher een bron van inkomsten in deze streek.

Zelfvoorzienend wordt overigens wel heel letterlijk opgevat door het echtpaar. We hebben het niet alleen over het verbouwen van het eigen eten maar ook over het verzamelen van stenen om zo een eigen huis te bouwen. Alles pakken ze aan: van het bouwen van schuren en overkappingen tot een huis voor zichzelf en diverse gastenverblijven voor de vele gasten die vaak langere tijd bij hen bleven en meewerkten.

De dagindeling klinkt prettig. Tegenover elke 4 uur werken stond 4 uur voor zichzelf: dat kon studie zijn, lezen, muziek maken of lekker wandelen. Een mooie kijk op arbeid en één die in de huidige tijd niet zou misstaan. Als iedereen eens zou inschikken qua hebberigeid en levensbehoeften en maximaal 4 uur per dag zou werken, is de huidige werkloosheid in één klap opgelost.

In dit boek doet het echtpaar zelf verslag van hun 60-jarige ervaring. Het paar dwingt respect af door hun bijzondere ziens- en levenswijze, zeker in die tijd! Toch vond ik het boek niet prettig om te lezen, om drie redenen. De eerste reden is het abominabel kleine lettertype. Ook dit boek is net als het 2 weken geleden gerecenseerde boek Life Planning van uitgeverij  Rozhanitsa. Klaagde ik toen al over de kleine letters, in dit boek zijn ze nog kleiner! Ik vind het boek niet mooi opgemaakt. Het is veel tekst zonder witregels. Elk hoofdstuk begint met drie foto's maar wonderlijk genoeg zijn twee van de drie foto's elk hoofdstuk hetzelfde.

De tweede reden dat het boek mij minder aansprak is dat de manier van werken van het echtpaar ver van mijn bed staat. Ik vond het allemaal nogal dogmatisch overkomen. Ze maakten een plan van aanpak, discussieerden over alle details hoe klein ook en als iets goed werd bevonden dan werd het opgenomen in het 10-jaren plan. Het komt op mij wat benauwend over.

Tot slot had ik ook moeite met de gedetailleerdheid van de beschrijvingen. Ik weet nu dus hoe ik een stenen huis moet bouwen volgens de methode van Flagg. Pagina's lange uitweidingen over beton maken, het maken en plaatsen van bekistingen en het uithakken van de rotswand. Dat is niet aan mij besteed maar dat is heel persoonlijk.

Deze boekbespreking doet absoluut geen recht aan dit bijzondere en eigengereide echtpaar. In een tijd dat de wereld oorlog voerde, probeerden zij een bestaan op te bouwen dat in harmonie met de natuur was. Voor veel mensen zijn zij een voorbeeld geweest en door de jaren heen zijn er duizenden mensen voor kortere of langere tijd te gast geweest in Vermont en later in Maine, waar zij naar toe zijn verhuisd. Dat was vast niet zonder reden.

Het boek waarvan de eerste druk al in de jaren 50 verscheen is verrassend actueel met thema's als vegetarisme, consuminderen, gezonde natuurlijke voeding zonder enge toevoegingen, balans tussen werk en privé, kiezen tussen eenvoud en luxe, de voordelen van zelfvoorzienend leven tegenover afhankelijkheid in loondienst.

Wat ik mis in dit boek is levensvreugde. Een leven op het land, het versimpelen van het leven, niets zomaar gebruiken maar zorgvuldig en doordacht met voorraden omgaan moet toch veel opleveren als dit je levensdoel is. Daar schrijft het - inmiddels overleden -echtpaar helaas niet over. Het boek is geschreven op de manier zoals zij waarschijnlijk alles deden: met veel discipline en met veel oog voor detail. Maar de combinatie van de gortdroge beschrijvingen met de onleesbare kleine letters, maakte het voor mij geen pretje om te lezen. 

Een tevreden leven. 60 jaar zelfvoorzienend leven.
Helen en Scott Nearing
ISBN 9789079249053 / € 19,95
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...