dinsdag 19 maart 2013

Betekent nu aflossen je later in de vingers snijden?

De laatste tijd ontvang ik veel mails van mensen die zijn begonnen met aflossen en toch zijn gaan twijfelen. Ze vragen zich af of aflossen wel zinvol is als blijkt dat later de afgeloste schuld als vermogen wordt gezien. Of dat ze hun vermogen moeten 'opeten' in het verzorgingshuis. We kennen allemaal de voorbeelden van opa X die in zijn kamer verblijft voor € 800 per maand en Opa Y die voor diezelfde kamer en verzorging  het driedubbele betaalt. Waarom? Omdat opa Y over een vermogen beschikt.

Nu zijn er natuurlijk mogelijkheden om dit te voorkomen. Je kunt al tijdens je leven geld aan je kinderen schenken. Dat kan gespreid over de jaren: elk jaar mag je elk kind iets meer dan € 5000 schenken, zonder dat daar belasting over moet worden betaald. Erica Verdegaal deed onlangs de suggestie om het hele vermogen in één keer te schenken. Er wordt dan linksom veel afgedragen aan de Belastingdienst, rechtsom bespaar je ook veel doordat je later aanzienlijk minder erfbelasting betaalt.

De zorgen die we ons nu maken, zijn gebaseerd op de wereld van nu. Maar lijkt de wereld van straks nog wel op de wereld van nu? Dat moet je je afvragen. Ik denk eerlijk gezegd van niet. Als we de huidige ontwikkelingen volgen, zoals de totale afbraak van de verzorgingsstaat, dan zijn er straks misschien helemaal geen verzorgingshuizen meer. Zit je daar met je gespaarde vermogen, kun je nergens heen behalve thuisblijven. Volgens dit artikel zijn er in het jaar 2020 achthonderd verzorgingshuizen minder. Dat betekent dat de ouderenzorg wordt uitgehold. Voor mensen met weinig zorg zal straks geen plek meer zijn in een verzorgingshuis. Maar ook demente bejaarden met een zware zorgindicatie, zijn door dit regeringsbeleid gaandeweg niet meer welkom in een verzorgingshuis.

Iemand niet meer opnemen, betekent niet dat deze persoon geen zorg meer nodig heeft. Die zorg moet dus worden gekocht. Ik voorzie dat hier een compleet gebied van werkgelegenheid uit de grond gaat worden gestampt. Eerst gaan natuurlijk veel zorginstellingen failliet of sluiten de deuren, alle medewerkers laten zich voor veel geld omscholen en daarna ploppen er overal commerciële zorgbureaus op, die wel even de zorg voor tante Rie gaan regelen. En ook jouw zorg. Het zou zomaar kunnen dat het wel of niet krijgen van een passende zorg op je oude dag, afhankelijk is van je spaarpot en je afgeloste huis. En die bejaarde zonder vermogen? Die wordt volledig afhankelijk van zijn buren en zijn kinderen. Zijn die er niet? Jammer dan, misschien is het armenhuis een optie. Dat komt vast weer terug.

Alleen maar aflossen om later een vermogen te hebben is misschien niet voldoende motivatie. Alhoewel je later waarschijnlijk wel dolblij bent dát je over geld beschikt. Hoe de toekomst er uit komt te zien, weten we natuurlijk niet. Maar er zijn nu ook redenen om af te lossen, bijvoorbeeld een huis dat onder water staat of de behoefte aan lagere maandlasten.  Minder lasten betekent meer vrijheid om keuzes te kunnen maken waar jij je goed bij voelt. Dat is nu fijn, en later vast ook want misschien betekent het wel dat je minder lang door hoeft te werken, of 3 dagen kunt gaan werken in plaats van vijf.

Maak jij je zorgen over later?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...