zondag 10 februari 2013

Zondagpraat

Het huis is leeg, de mannen zijn op stap. Ze gaan met Opa naar een voetbalwedstrijd van Feyenoord tegen, ja wie eigenlijk? Ik leef samen met voetbalgekken, maar ik ben dat niet. Zo veel is wel duidelijk.

De dag ligt vol verwachting voor mij. Ik heb net wat opgeruimd, ga zo mijn oefeningen doen en dan lekker naar buiten want het is prachtig weer. Verder wil ik vandaag wat administratie doen en stort ik mij op de stapel boeken die er ligt.

Gisteren werkte ik wat prijzen bij van levensmiddelen en het viel mij weer op dat er weer van alles duurder is geworden. Het boodschappenbudget wordt steeds krapper. Momenteel hou ik € 380,- aan per maand voor de boodschappen en € 50 voor boodschappen die via internet worden gedaan (meestal kattenvoer of meel in grote verpakkingen), € 430 in totaal. In januari zijn we daar heel ruim overheen gegaan om redenen die ik nog steeds niet helemaal begrijp. Ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat we dit moeten compenseren met wat we nog gaan uitgeven de komende maanden, maar dat doe ik niet. Dan wordt het nóg krapper en ik wil toch uitgaan van een realistisch budget. Een beetje schuifruimte heb ik wel, wat niet via internet wordt uitgegeven kan worden toegevoegd aan het reguliere budget. Zo gaf ik deze maand € 40 uit aan internetboodschappen en kan ik de resterende € 10,- bij het gewone budget voegen, dat geeft lucht.

Eén van de redenen dat we meer zijn gaan uitgeven is wel duidelijk en is omdat we de groentetas hebben opgezegd. Voor € 13 per week hadden we voldoende groenten voor de hele week en voor in ieder geval een paar dagen fruit. Maar de keuze was zeer beperkt en het enthousiasme werd steeds kleiner als de tas werd afgeleverd. Ik merk nu ik zelf weer alles uitzoek, ik ook weer creatiever ben in de keuken. Natuurlijk heb ik via de tas kennis gemaakt met groenten die ik nog niet kende, maar niet alles daarvan vinden we lekker en het kwam steeds vaker voor dat er minimaal twee 'jakkiebah' groenten in de tas zaten. Nu koop ik de groenten bij de reformwinkel en in de reguliere supermarkt, die ook steeds meer biologisch aanbied. Maar dat is wel duurder dan de bioboer. Dat is dan maar zo.

Het is dus een beetje schipperen. Deze maand red ik het wel, maar ja, februari is ook kort. Misschien denk je 'mens doe niet zo moeilijk, verruim je budget!' Dat kan wel, maar dat wil ik niet. Ik wil per sé ruimte houden om € 500 per maand af te lossen. Als we dat nu maar een flinke tijd volhouden, dan komt er vanzelf meer ruimte.

Wat ik wel kan doen, is nog kritischer kijken naar wat we kopen en wat biologisch wordt gekocht en wat niet. Ook kan ik meer goedkopere gerechten maken, nog meer zuurkool en erwtensoep eten (in deze tjid van het jaar geen straf). Tot zover de boodschappenpraat. Morgen lees je hier over hoe je er achter komt wat je aan kinderkleding nodig hebt.

Komen jullie nog uit met het boodschappenbudget? Heb je het aangepast?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...