dinsdag 5 februari 2013

Zelf schoonmaakmiddel maken en Gelukkig

Laatst vroeg iemand hoe zelf schoonmaakmiddel te maken. Ik ben geen expert, zeker niet op het gebied van schoonmaken. Ik gebruik meestal gewoon het wasmiddel van Marseillezeep dat ik zelf maak. Dat voldoet ook om de keuken te soppen of de vloer te dweilen. Ik wissel dat af met schoonmaakazijn en soda.

Nu kan het zijn dat je graag schoonmaakmiddel gebruikt met een iets frisser geurtje. In de laatst verschenen (en met nieuwe opmaak) Gelukkig. Leven en genieten binnen je budget staan 2 recepten voor schoonmaakmiddelen. Wel moet je wat geduld hebben, omdat het enige tijd moet staan.

Het recept dat mij het meest aansprak en dat ik binnenkort wil uitproberen, is dat van citrus-azijnschoonmaakmiddel:

Stop in een pot stukjes sinaasappel- of citroenschil. Giet daar witte azijn over heen en sluit af. Laat 3 weken staan en schud af en toe. Giet de azijn door een zeef met een doek. Bewaar in een lege fles of pot. Voor gebruik verdun je het, je gebruikt gelijke delen water en citrusazijn. (Gelukkig, jaargang 3, nr. 1, pagina 21)

Sowieso staan er in de Gelukkig weer veel leuke weetjes. Het blad wordt steeds completer en kent een grote toename van abonnees. Dat zal ongetwijfeld het gevolg van de crisis zijn. Ik vind het blad een beetje gaan lijken op de voormalige Vrekkenkrant, vol met hele praktische en eenvoudig toe te passen tips. Maar daarnaast is er ook veel aandacht voor de levenshouding van waaruit je kunt consuminderen. Heel leuk vond ik het interview met Marion die sommigen van jullie misschien kennen van haar blog Anderson Cottage. Mooi om te lezen hoe zij in het leven staat en zo geniet van wat ze heeft.

Onlangs is de naam van het tijdschrift gewijzigd. Was de ondertitel 'Leven en genieten van een kleiner budget', met ingang van dit jaar is dat 'Leven en genieten binnen je budget'. Dat betekent ongetwijfeld dat de doelgroep ruimer is geworden dan voorheen.Vreemd is dat niet. Ook mensen met een groter budget worden door de crisis geraakt. Met financiële verplichtingen als een hypotheek waar je niet 1-2-3  vanaf komt, zijn tips altijd welkom. Een tijdschrift als Gelukkig kan daarbij helpen.

Gelukkig. Leven en genieten binnen je budget komt 6 keer per jaar uit en kost €15. Het abonnement wordt niet automatisch verlengd. Je kunt je hier aanmelden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...