donderdag 21 februari 2013

Vergelijk jij jezelf wel eens met anderen?

Hebzucht, jaloezie. Heb jij daar wel eens last van? We lezen allemaal over besparen en consuminderen en doen zo ons best en benaderen het zo positief mogelijk. Maar toch vergelijken we onszelf regelmatig met anderen. Al is het maar dat anderen met een groot inkomen maar voor de crisis moeten betalen. Of dat de graaiers hun bonus maar moeten inleveren. Omdat we vinden dat zij het beter hebben in vergelijking met ons.

Ook op kleiner niveau hebben we vast wel eens last van jaloezie. Als blijkt dat de buren 4 weken op vakantie gaan en jij dat ook wel zou willen. Of je hoort de verhalen van een vriendin over uitjes en feestavonden en vraagt je af waar ze dat allemaal van betaalt.

Ook ik heb wel eens last van jaloezie. Dat weet ik omdat ik dan in mijn hoofd aan het mopperen ben. Alsof ik vind dat iemand mij iets aan doet door zelf iets te doen wat ik niet kan doen. Als ik daarover doordenk dan zou het kunnen zijn dat gevoelens van jaloezie bij mij te maken hebben met zorgeloosheid. Ons leven is allesbehalve zorgeloos en door te luisteren naar de leuke dingen die anderen doen, lijkt het alsof iedereen een zorgeloos leven heeft behalve wij.

Dat slaat helemaal nergens op en dat weet ik. Toch zijn deze gevoelens niet alleen maar slecht. Door jezelf te vergelijken met anderen en soms wat kinderachtige jaloerse gevoelens toe te geven, kan er ook ruimte komen. Bijvoorbeeld om na te denken over wat het is dat steekt. Vaak heeft dat niets met de ander te maken en veel meer met hoe jij in elkaar zit.

Zo realiseerde ik me na een bezoek van een vriendin, dat ik jaloers was. Haar leven lijkt zo spannend en avontuurlijk, terwijl ik al jaren op de bank zit. Hierover door denkend kwam ik op iets anders uit. Haar vermogen om te genieten, de gretigheid waarmee ze alles omarmt, dat is wat steekt. En daar kan ik wel iets mee. Want wie en wat belet me om ook te genieten. Obstakels zijn obstakels omdat ik die zo benoem en ervaar. Dat wil niet zeggen dat ik vanaf nu ga genieten door sloten met geld uit te geven. Maar iets meer luchtigheid in mijn levenshouding mag best wel. Dat kan ik vast. Heus.

Ben jij wel eens jaloers op een ander? Wat doe je met die gevoelens? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...