vrijdag 1 februari 2013

In het groot inkopen

Vroeger deed ik er niet aan, maar sinds ik winkelen via internet heb ontdekt, koop ik vaker in het groot in. En dat scheelt geld. Want veel internetwinkels hebben aanbiedingen waarbij je meer korting krijgt, naarmate je meer bestelt. Voor mij loont het bijvoorbeeld de moeite om kattenvoer en meel per kwartaal in te kopen. Natuurlijk geef ik dan ineens tijdelijk meer geld uit en ik kom in een maand dat ik een grote internetbestelling doe, niet uit met mijn budget. Dat zorgde voor tijdelijke onrust in de kop. Ik probeerde in de maanden erop volgend de extra uitgaven te compenseren, maar dat werkte niet goed.

Wat ik nu doe, is uitrekenen voor welk bedrag ik ongeveer grote internetbestellingen doe per jaar. Dat trek ik af van de verwachte totaal uitgaven aan boodschappen. Zo kom ik op een regulier boodschappenbudget van € 90,- per week. De internetaankopen vallen daar dus niet onder. Zo hoef ik een grote aankoop niet te compenseren op de 'gewone boodschappen' en kijk ik halverwege het jaar eens of ik toch op mijn totaal boodschappenbudget van € 5.200,- ga uitkomen. Als ik zie dat dit niet lukt, heb ik nog tijd om te corrigeren. Lukt dat niet, dan moet ik misschien het totale budget aanpassen. Want hoewel ik door groot inkopen goedkoper uit ben, stijgen de prijzen van  boodschappen wel enorm de laatste tijd. Ik heb er dus een hard hoofd in of ik uit ga komen met het budget dat ik nu voor het 3e jaar op rij hanteer.

Groot inkopen kan veel geld schelen. Ik koop bijvoorbeeld 25 kilo biologisch speltmeel voor € 50,-. Daar bak ik 33 broden van. In de reformwinkel waar ik boodschappen doe, is speltbrood gemiddeld
€ 3,-. Zelf bakken met in het groot ingekocht meel, scheelt me dus de helft. Koop ik geen brood maar meel in de biologische winkel, dan scheelt het ca. 30 %. Zeer de moeite waard dus. Natuurlijk maak ik wel ook kosten voor het gebruik van de oven, maar toch.

Een voorwaarde om groot te kunnen inkopen is wel dat je ruimte hebt om het op te slaan. Dat was even schipperen, want waar laat je bijvoorbeeld 25 kilo meel? Je kunt het na opening van de zak niet erin laten zitten en eruit scheppen wat je nodig hebt. Meel moet goed afgesloten worden bewaard. Ik kocht daarom een voerton met deksel die hermetisch kan worden afgesloten. Dat was dus een kleine investering die zichzelf wel snel terug verdient.

Een ander voordeel van groot inkopen is dat het sjouw- en denkwerk scheelt. Aangezien ik alle broden bak die hier gegeten worden, sleepte ik wekelijks met kiloverpakkingen meel. En soms vergat ik het of kwam ik net niet uit en moest dan tussendoor snel naar de winkel. Want geen brood in huis is paniek hier. Nu hoef ik er eigenlijk nauwelijks nog aan te denken. Als de ton meel nog tot iets onder een kwart gevuld is, plaats ik de volgende bestelling.


Koop jij wel eens in het groot in? Waarom niet of juist wel?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...