donderdag 7 februari 2013

Hoe zakgeld mij helpt om te consuminderen

Toen ik als consumindermaagd onze financiën ging reorganiseren, schrapten we alles wat niet nodig was. En wat viel er veel te schrappen. Veel abonnementen, maar vooral ook veel kleinere ondoordachte uitgaven. 'Gewoon overal een streep door en tik op de vingers als je stout bent'. Dat werkte goed. Een tijdje.

Net zoals je stopt met roken of een dieet gaat volgen, ben je als consuminderaar in het begin enorm gemotiveerd. Maar het volhouden is best moeilijk. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de redenen waarom je consumindert. Als je het doet om uit de schulden komen, is je motivatie denk ik sterker dan als reden om een buffer achter de hand te hebben voor 'als' en 'ooit'.

Volhouden is ook moeilijk als er voortdurend prikkels op je worden afgevuurd, door reclame maar ook door mensen in je omgeving die wél gewoon doorgaan met geld uitgeven, alsof het woord crisis niet bestaat. En diepere verlangens verdwijnen ook niet zomaar ineens. Het is ook fijn om jezelf af en toe te verwennen, al hoeft daar niet altijd een prijskaartje aan te hangen natuurlijk. Het is prima om lekker te wandelen met het gezin in het bos en dan neer te ploffen op een meegebracht kleed om van de zelf mee gebrachte broodjes te genieten. Maar zeg nu zelf, het is toch ook fijn om eens op een terras te zitten en een schofterig groot stuk appeltaart naar binnen te werken?

Dus is het zaak dat we de verwenbehoefte kanaliseren. Bedenk wat je zou willen en werk daar naar toe. Hoe? Door jezelf zakgeld te geven. Hoeveel dat is, is natuurlijk volledig afhankelijk van je situatie. Meneer Spaarcentje en ik ontvangen ieder €10 per week. Misschien is dat voor jou een belachelijk laag bedrag, dan verhoog je het. Of het is veel te veel, pas het aan naar wat klopt voor jou.

Waar het om gaat is dat ik elke week €10 ontvang waarover ik geen verantwoording hoef af te leggen. We hebben afgesproken waar we dit zakgeld aan uitgeven: aan zaken die dringend gekocht moeten worden ter bevrediging van een puur persoonlijke impuls. Bij Meneer Spaarcentje zijn dat meestal apparaten, waar zorgvuldig voor gespaard wordt en die via M.arktplaats tweedehands worden gekocht. Ik koop er meestal boeken of kleding van, ga soms naar de sauna en geef het soms uit aan een kopje thee als ik in de kantine zit, terwijl Zoon judoles heeft of ik trakteer op de bioscoop.

Dat zakgeld is mijn 'ontsnapping' aan het strakke zuinige leven. Doordat ik zo gekanaliseerd uit de band kan springen, vind ik het prima om de rest van de tijd zuinig aan te doen. Natuurlijk kun je ook een andere vorm bedenken: elke week € 2,50 in een potje doen en eens in de zoveel tijd de pot omkeren en iets leuks gaan doen. Kijk gewoon wat in jouw situatie het beste werkt, probeer het uit en pas het aan als het niet bevalt.

Krijg jij zakgeld? Wat koop je daar van?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...