donderdag 14 februari 2013

Geld en liefde

Als er iets dodelijk voor een relatie kan zijn, dan zijn het geldproblemen of grote niet te overbruggen verschillen in denken over en omgaan met geld. Wie je bent wordt vaak bepaald door hoe je bent opgevoed. Van je ouders kreeg je via de opvoeding allerlei subtiele en minder subtiele signalen over geld en wat geld betekent.

Voor je met iemand samen gaat wonen is het belangrijk te praten over geld. Als er iets bleek uit de stapels reacties op het stukje van eerder deze week over hoe de lasten zijn verdeeld binnen een relatie, dan is het dat veel mensen alles op één hoop gooien en dat dit meestal goed gaat. Meestal. Waar het goed gaat, blijkt dat de geliefden hetzelfde denken over geld, ongeveer hetzelfde bestedingsgedrag hebben en elkaar iets gunnen. Niet elke uitgave van de één moet meteen vertaald worden in ook iets voor de ander. Zo houd je het prettig.

Soms gaat het ook anders. Ik schrok van sommige reacties en mails waaruit bleek dat er lezers zijn die in een relatie zitten waarbij de één leeft als 'God in Frankrijk' en de ander geen nagel heeft om haar of zijn kont te krabben. De uitgesproken hoop dat dit ooit beter wordt, is begrijpelijk, maar of het realistisch is?

Praten dus, voordat je gaat samenwonen. Wat verwacht je van elkaar op financieel gebied? Wat is praktisch voor jullie? Hoe belangrijk is het hebben van eigen geld? Het kan natuurlijk dat de één meer verdient dan de ander en wil dat alles naar draagkracht wordt verdeeld. Maar wat doe je dan met uitjes waar jij geen geld voor hebt en jij wel? Gaat je partner dan met iemand anders op stap omdat jij er geen geld voor hebt? Of als hij een dure smaak heeft en een luxe inrichting wil, moet jij dat dan ook naar draagkracht bekostigen, net als de boodschappen en de huur? Ga jij leven onder de spilzucht van je partner? Of is je partner juist een tirannieke vrek en snak je naar geld dat mag rollen?

Ik kan in niemands hart kijken en ook niet anderen voorschrijven hoe ze zaken moeten regelen. Wat ik wel kan doen is vertellen over mijn ex-vriend J. en hoe hij met geld van anderen omging. We waren jong en woonden niet samen. Wel waren we vaak bij elkaar. Ik had een bijbaan naast mijn studie, hij niet. Als we op stap gingen, dan betaalde ik dat, hij zat altijd op zwart zaad. Wel ging hij elk jaar 4 weken op vakantie, alleen. Ook leende hij geld van me, tot grote bedragen aan toe, wat niet werd terugbetaald omdat hij een dure racefiets kocht. Daarover praten lukte niet, als ik hem er op aansprak schond ik zijn privacy, dat was althans wat hij zei (met andere woorden: bemoei je er niet mee). Ik was jong en wist niet goed wat ik met de situatie aan moest, want hé, dit was wel mijn Grote Liefde.

Dat die Grote Liefde mij niets gunde werd mij op een dag in één klap duidelijk. Wijsheid kwam niet met de jaren maar werd als een emmer water over mij uitgestort. Ik zou bij hem gaan eten. Hij had niets in huis gehaald. Dus deed ik boodschappen. Ik kocht groente, kipfilet, rijst en een pak melk, kaas en brood voor de volgende ochtend. Bij het opstaan in de morgen deed ik de koelkast open en schonk een glas melk in. Lekker! Ik schonk nog een glas in. Toen werd me te verstaan gegeven dat ik niet zoveel melk moest drinken, want hij moest nog de hele week met het pak doen. HET PAK MELK DAT IK HAD GEKOCHT!!! Dit is zeker 25 jaar geleden, maar ik kan er nog boos om worden. U begrijpt natuurlijk wel dat dit het begin van het einde van de Grote Liefde was. Nog kan ik wel eens fantaseren dat ik het pak over zijn hoofd leeggiet. Dat zou een passende reactie zijn geweest. Maar dat deed ik niet, ik was volkomen uit het lood geslagen.

Moraal van het verhaal. Niet alleen het gesprek voordat je gaat samenleven met iemand is belangrijk, maar ook de signalen ver daarvoor. Hoe gaat je lief met zijn geld om? En met jouw geld? Gunt hij je wat? Is hij genereus van aard (en dan bedoel ik niet of hij elke week cadeaus koopt, maar of hij attent is)? Heeft hij geldproblemen en probeert hij daar actief wat aan te doen? Of laat hij het aanmodderen en trekt hij jou mee in het gat? Is hij iemand die keihard in het restaurant uitroept: 'jeeee wat duur'!  Zo zijn er 1001 kleinere signalen die aan het gesprek over geld en samenwonen vooraf gaan en die misschien nog wel belangrijker zijn.


Natuurlijk hoef je niet bij het eerste signaal iemand met stoel en al de lucht in te schieten. Maar hoe eerder je signaleert dat iets wringt of niet prettig voelt, hoe sneller het opgelost kan worden. Want dat kan. Soms zijn mensen zich niet eens bewust van bepaalde eigenaardigheden en ook maar het product van een opvoeding. Maar soms zijn deze eigenaardigheden ronduit vervelende karaktertrekken. Iets wat klein is, wringt en niet opgelost wordt, is jaren later ineens een overweldigend gevoel van een eenzaamheid, verdriet en woede. Maar dan wel met een paar kinderen en een koopwoning er bij.

Heb jij wel eens bepaalde signalen met betrekking tot geld over het hoofd hebt gezien, die je zijn opgebroken in de liefde?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...