vrijdag 4 januari 2013

Tweedehands verkopen

Al geruime tijd zitten wij op een punt dat er niet veel meer valt te bezuinigen. De kachel nog lager gaan zetten, is ronduit oncomfortabel. Ik heb geen enkel abonnement meer lopen. Alles is al opgezegd. Impulsuitgaven doen we al jaren vrijwel niet meer en als er iets vervangen moet worden, is er netjes voor gespaard. Eigenlijk komen we verdomd goed uit met wat er binnen komt.

De motivatie om toch zuinig te blijven leven is vooral om de hypotheek af te lossen. Zeker weten als die eenmaal is afgelost dat we toch weer meer gaan uitgeven. Niet zozeer spullen kopen maar wel vaker weer uit eten of een terrasje pakken, naar een concert gaan, dat soort zaken. Ik hoop maar dat ik er dan ook weer goed van kan genieten, want als we nu al eens een uitje hebben, kan ik soms maar moeilijk genieten door het besef wat het kost.

Doordat er aan de uitgavenkant op dit moment niet meer heel veel te verbeteren valt, kijken we eens naar de inkomstenkant. Schatje verdient heel aardig en kreeg er tot nu toe elk jaar wel iets bij maar dat zal binnenkort niet meer zo zijn. Hij zit aan het einde van zijn loonschaal. De groei bestaat dus uit inflatiecorrectie, maar of dat dit jaar gebeurt bij zijn werkgever is afwachten.

Ik wil wel inkomen genereren, maar zover is het nog niet. Tot die tijd heb ik een WIA-uitkering. Om toch wat meer inkomsten te krijgen, ben ik sinds een paar weken boeken en dvd's aan het verkopen via B.ol. Gisteren stelde iemand de vraag wat beter is: verkoop via B.ol of via MP. Mijn overweging om via B.ol te verkopen, is dat ik dan geen gedonder heb met onderhandelen over de prijs. Je verdient al niet veel aan een tweedehands boek en dan wil ik zeker niet per boek moeten onderhandelen. Via B.ol kan ik zelf de prijs bepalen, ik hoef me niet bezig te houden met de facturatie en alleen maar het boek op te sturen naar de koper.

Ik verdien er niet veel aan. De dvd's verkopen het snelst en daar verdiende ik redelijk op. Het waren redelijke recente series zoals Borgen, Downton Abbey, Wallander, The Bridge. Dat verkoopt goed, merkte ik. Binnen een week was ik er van af. Je kunt voor dit soort actuele series relatief meer geld vragen dan voor tweedehands boeken. Ook zijn dvd's veel goedkoper om te versturen. Aan de boekenverkoop houd ik niet veel over, zo rond de 5 euro. Mijn bodem is €2,50. Als ik minder dan dat overhoud (na aftrek van de bemiddeling van B.ol en de verzendkosten) dan doe ik het niet.

Jammer genoeg zijn veel goed verkoopbare boeken dik en daardoor duurder om te versturen. De goedkoopste manier om pakketpost te versturen is via DHL. Daar betaal ik € 4,50 en dan krijg ik van B.ol ook een bijdrage van €2,95 in de verzendkosten. Het boek dan afleveren bij een DHL punt is echter minder eenvoudig, want een behoorlijk eind fietsen voor mij. Voor mezelf moet ik dan dus soms een afweging maken, ben ik bereid tijd de stoppen in een boek te koop zetten, in te pakken en weg te brengen naar een DHL-punt voor € 2,50 (na aftrek van de bemiddeling en de verzendkosten).

Voor nu ben ik dat wel. € 2,50 is meer dan dat het boek op de plank staat en niets opbrengt. Ik beschouw het maar als opruiming van de rommel in huis. En vele beetjes vormen uiteindelijk een leuk bedrag. Ik begon op 13 december. Sinds die tijd verkocht ik voor € 91. Na aftrek van de bemiddeling, de verzendkosten en pakmateriaal (ik verpak het in kranten en daaromheen bruin pakpapier), hield ik tot nu toe € 67,37 over.

Waar is het geld voor bestemd? In eerste instantie gebruik ik het om het gat te dichten dat ontstond na aanschaf van de nieuwe keukenmachine. De oude ging kapot, voordat ik een nieuwe al bij elkaar had kunnen sparen. Met het geld dat ik al wel had gespaard, met Kerstmis kreeg en de nu verkochte boeken en dvd's is dat doel bereikt. Een volgend doel is sparen voor een hotelovernachting tijdens de zomervakantie. We gaan naar de Auvergne en in één keer rijden zonder hotelovernachting is wat heftig vind ik. Maar een hotel is duur en dan zal er ook in de avond ergens gegeten moeten worden. Ik ga de opbrengst van de tweedehands verkopen op een aparte rekening zetten en dan hoop ik voldoende bij elkaar te schrapen voor die overnachting.

Natuurlijk ga ik ook kijken of ik ook andere zaken tweedehands kan aanbieden. Maar er is niet veel verkoopbaars in huis waar we van af willen. Misschien de schaatsen van Zoon waar hij is uitgegroeid. Verder zou ik het niet weten.

En jij, verkoop jij veel tweedehands?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...