donderdag 17 januari 2013

Sparen: terugblik afgelopen jaar

Het jaar 2012 begonnen wij met een spaarsaldo van €4095. We hadden meerdere financiële doelen:
  • het spaarsaldo op €10.000 brengen
  • starten met aflossen. Het streefbedrag was €5000
  • sparen voor het opknappen van de keuken
Hoe verging het ons? Al vroeg in het jaar hadden wij enkele grote financiële meevallers. We ontvingen rente, ontvingen een teruggave van het energiebedrijf en kregen geld van mijn moeder en van de grootvader van Schatje. Dat maakte dat wij eerder dan verwacht - namelijk al in maart - zijn gestart met aflossen. We deden een eerste aflossing van € 5000

Dat maakte veel los. Namelijk een enorm verlangen meer af te lossen. Dus stelden we onze doelen bij. Ik liet met een diepe zucht mijn droom van een nieuwe keuken los (tot ooit) en we maakten een plan. Zo snel mogelijk verder sparen tot het spaarsaldo op € 10.000 stond en verder aflossen.

Om het aflossen te versnellen, pakten we al wat langer liggende zaken aan. We hebben onze woekerpolissen omgezet en stopten het vrijkomende geld in de aflossing van de hypotheek. Onze hypotheek bestond uit een deel belegging en een aflossingsvrij deel. De beleggingshypotheek hebben we met het vrijkomen van de woekerpolis meteen omgezet naar een annuïteitenhypotheek. Over die aflossing hoeven we ons voortaan niet meer druk te maken.

Aan het eind van het najaar, bereikten we de gewenste €10.000. Daar werd echter meteen weer een gat ingeslagen doordat mijn elektrische fiets ging hemelen en die had ik niet vanwege zweetvoeten.....dus kocht ik een nieuwe fiets en ging het sparen weer vrolijk verder.

Het jaar eindigde met een afgelost bedrag van €18.141,21 en een spaarsaldo van € 9716. Daar kwam op 1 januari € 193 rente bij. We zijn dus nog iets minder dan € 100 verwijderd van de droombuffer van €10.000. We kunnen dus verder gaan met aflossen.

Onze doelen voor 2013 zijn:
  • maandelijks € 500 aflossen
  • € 75 per maand sparen voor de buffer (zodat die nog wat meer kan groeien)
  • 80% van alle extra's in de aflossing stoppen
  • dromen van een nieuwe keuken en ons heel hard voorhouden dat het er ooit wel  van zal komen maar nu nog niet....
Wat laten we ervoor? Want € 500 per maand gebruiken om af te lossen is een behoorlijk bedrag. Ik heb de krant opgezegd (met veel pijn in het hart), het boodschappenbudget is iets naar beneden bijgesteld en het laatste abonnement dát ik had (de Genoeg) is ook opgezegd. Luxe waarvan we menen echt niet zonder te kunnen, betalen we van ons eigen zakgeld. Verder gaan we voort zoals altijd, dat betekent dat we zuinig en bewust leven, niets zomaar weggooien en genieten van wat kan en van wat is.

Ik krijg wel eens mail van mensen die zeggen dat ze niet kunnen aflossen. Dat kan. De ene situatie is de andere niet. Maar ook wij hebben moeten zoeken naar ruimte. De ruimte die er nu is, zag ik 5 jaar geleden niet en die was er ook niet, terwijl er toen meer inkomen was. Er komt dus meer ruimte naarmate we langer bezig zijn met consuminderen. Ik spreek soms mensen die zeggen niet te kunnen aflossen, maar ze roken wel, gaan naar de pedicure, of ze hebben veel huisdieren, een sportschoolabonnement. Dat kan allemaal en iedereen moet zelf weten waar hij zijn geld aan uitgeeft. Er is geen beste manier. Maar het uitgeven is wel altijd een gevolg van keuzes maken.  Ik houd ook niet 'zomaar' geld over. Er is veel geschrapt, opgezegd en weggedaan. Veel verlangens zijn in de ijskast gezet. Maar dat maakt niet uit. Hoe eerder dat hypotheekbedrag naar beneden gaat, hoe lager onze maandlasten zullen zijn (nu €1153 per maand), hoe vrijer we straks zijn. Zodat Schatje misschien minder kan werken. Of ik voorzichtig zelf een eigen bedrijf kan starten als ik weer kan werken (want wie neemt in deze crisistijd een ex-patiënt aan...). Of misschien kunnen we dan eindelijk de keuken vervangen.....

Hoe heb jij het gedaan in 2012?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...