woensdag 2 januari 2013

Optellen, aftrekken en doorgaan met een volgend jaar..

Zo daar ben ik weer. Ik wens iedereen een goed jaar met een goede gezondheid en een mooie balans in inkomsten en uitgaven! Met een goede gezondheid kan ik je niet helpen, maar met de financiële balans misschien wel! Want grip op je financiën krijg je allereerst door al je inkomsten en uitgaven bij te houden, vervolgens een begroting te maken en daar naar proberen te leven. En dan, eens in de zoveel tijd kijk je of het klopt wat je hebt bedacht en stel je de focus bij indien nodig.

Een begroting kun je op vele manieren lezen en een afsluiting van het financiële jaar ook. Ik kijk naar wat we totaal uitgaven (ruim €8.000 minder dan in 2011) maar ook wat we er mee deden (onder meer € 18.000 aflossen). En met het kijken naar de cijfers en met het zoeken naar verklaringen voor vreemde uitschieters, flitst het hele jaar in gebeurtenissen in me voorbij.

Wat viel mee? Het leefgeld. We gaven voor het vijfde jaar op rij (zo lang houd ik het nu bij) fors minder uit aan boodschappen en huishouden. Waarbij we weliswaar met de boodschappen het budget met € 472 overschreven (dat is een kleine € 40 per maand) maar flink minder uitgaven op de andere huishoudelijke gebieden (zakgeld, onverwachte uitgaven, oppas).

Hoe dat komt? We zijn gestopt met de opvang. Zoon is 10 en kan nu bijna overal zelf naar toe en ik ben zo veel beter dat ik hem kan halen en brengen als dit toch nodig mocht zijn. Met de boodschappen had ik erg veel moeite om binnen het budget van €100 te blijven. Toen ik halverwege het jaar eens keek naar de totaalbedragen zag ik dat we er fors overheen gingen. Dat heb ik redelijk rechtgetrokken door daarna het budget te verlagen naar € 90 per week, maar helemaal is dit niet gelukt.

Eén van de redenen dat we het boodschappenbudget overschreden is dat ik een tijd lang zelf niet gekookt heb (en dus ook niet gebakken). Oma kookte op mijn verzoek en dat gaf mij de mogelijkheid mijn energie te sparen. Daarnaast raakte ik wel helaas een beetje de grip kwijt op de uitgaven. In de periode dat ik niet zelf kookte is er veel meer vlees gegeten. Dat is biologisch en kost klauwen met geld. Maar goed, dat was nu eenmaal zo. Toen ik zelf weer ging koken en bakken waren we ook weer goedkoper uit.

Een ander reden van overschrijden is dat ik eens in de zoveel tijd via internet grotere bestellingen voor kattenvoer of meel doe. En dan klopt ineens mijn maandbedrag niet meer, hoewel ik dit wel probeerde te verrekenen. Dat gaf vooral veel gedoe. Ik probeer dat komend jaar eenvoudiger te maken door uit te gaan van een weekbedrag van € 90 voor de boodschappen en dat los te zien van die grote bestellingen. Bij elkaar kom hoop ik dan uit te komen op €100 per week, wat ik nog steeds een hele uitdaging vind voor 3 personen en 2 katten aangezien alles biologisch is.

Zo kun je van één post op de begroting een heel verhaal maken met conclusies en goede voornemens voor een volgend jaar. Dat ga ik niet doen hier. Veel te veel gedoe en alleen voor mezelf interessant. Dus doe ik hier een vogelvlucht: sommige posten zijn wat naar beneden bijgesteld. We hebben de krant opgezegd, de glazenwasser, de taptoe, wat goede doelen, stapten over naar een andere zorgverzekeraar en een andere pechdienst. Dit zijn allemaal kleine besparingen. Mijn gezondheid gaat vooruit, dus ik heb iets minder medische kosten. Als ik de medische uitgaven van afgelopen jaar bekijk, dan kom ik uit op een gemiddeld maandbedrag van €300. Dat gaat dit jaar echt veel minder worden hoop ik!

Zo heb ik na wat plussen en minnen alles weer op nul gezet en kan het nieuwe jaar beginnen. Ik ben er klaar voor. Wat is de focus voor het komende jaar?
  • Dat is maandelijks € 500 aflossen, zodra onze buffer weer op €10.000 staat. En daar zijn we bijna, nog €100 te gaan! 
  • Meer tweedehands verkopen. Al zeker een jaar heb ik in het kleine kamertje allemaal dozen met boeken klaar staan om te worden verkocht. Omdat de energie ontbrak kwam het er maar niet van. Als je een koper hebt, moet je namelijk wel naar het postkantoor om het op de bus te doen. Aangezien ik soms dagen plat lag, lukte dit maar niet. Nu wel! Ik ben 2 weken geleden begonnen en verkocht al voor een € 50. Heel erg welkom!
  • Uitzoeken hoe het met onze pensioenen is en actie ondernemen.
En dan nu maar beginnen met dat jaar. Het is nu overigens nog vakantie, Zoon is uit logeren en ik probeer wat bij te komen van de feestdagen. Ik lanterfant veel, lees veel en moet dan vandaag toch echt wel even de deur uit om een bestelling op de bus te doen (fijn!) en boodschappen te halen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...