vrijdag 11 januari 2013

Een financieel plan

Als één van je goede voornemens is om dit jaar beter met je geld om te gaan of uit te komen, maak je natuurlijk allereerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven en daarna houd je alles netjes bij. Zo kun je uiteindelijk je uitgaven in het jaar vergelijken met die van het jaar ervoor en conclusies trekken: het moet strakker! Of juist minder strak, al naar gelang je omstandigheden en conclusies.

Wat mij altijd helpt is om in gedachten het komende jaar te door lopen. Welke hoogtepunten en grote uitgaven gaan er komen en wat is het prijskaartje dat daaraan hangt? Denk aan vakanties, verjaardagen, rapporten van kinderen die beloond moeten worden, verbouwingen in en om het huis, de kosten van de feestdagen maar ook vervanging van apparatuur. Kan de TV nog even mee of is het al tijden kiele kiele? Schrijf alles eens op en verdeel het in categorieën zodat in een oogopslag duidelijk is wat een luxe uitgave is en wat behoort tot de vaste lasten.

Als je ook opschrijft wat je te verwachten inkomsten zijn in het jaar, dan zie je nu meteen of en waar je klem komt te zitten. Niet alleen in de dagelijkse uitgaven, maar vooral ook in de uitgaven die daarbuiten vallen, zoals het lijstje in de alinea hierboven. Nu kun je keuzes gaan maken. Wat gaat voor: vakantie of het huis schilderen?

Door vooraf budgetten te reserveren, word je niet overvallen door onverwachte uitgaven. Ik heb in excel een overzicht van alle niet maandelijkse uitgaven, van verjaardagen tot de contributie voor pechhulp en de geplande vakantie. Door de bedragen op te schrijven en het moment in tijd, weet ik precies wat ik kan verwachten. Als je dan ook noteert wat je aan reparaties en verbouwingen kunt verwachtingen het komend jaar kan er bijna niets meer mis gaan. Houd ook nog rekening met een budgetoverschrijding van gemiddeld 10% (je geeft uiteindelijk altijd meer uit aan verjaardagen, verbouwingen en vakanties dan gepland) en je hebt meteen een heel strak financieel plan. Moet je natuurlijk ook zorgen dat je wel een buffer hebt voor noodgevallen.

Kijk achteraf even of je budget klopte met de werkelijkheid. Schrijf op wát je in totaal uitgaf aan de vakantie, de feestdagen. Dan is dat weer de basis voor een nieuw plan aan het begin van het volgende jaar. Stel jezelf daarbij vragen als: was het ruim of krap dit gereserveerde bedrag? Kan ik het dit jaar opnieuw uitgeven en wil ik dit wel?

Maak jij aan het begin van het jaar een financieel plan?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...