donderdag 10 januari 2013

de BTW verhoging

Op 1 oktober vorig jaar ging de BTW op luxegoederen omhoog van 19 naar 21 %. Wat veel mensen vreesden - een prijsverhoging - bleef uit. Het blijkt dat veel grotere ketens en winkeliers geen prijsstijging doorvoerden. De verklaring is volgens een artikel in de Volkskrant van zaterdag 5 januari dat de 'detailhandel een zeer concurrerende markt is en winkeliers blijven scherp prijzen'.

Wij, de consumenten, boffen dus. We hadden verwacht te maken te krijgen met stijgende prijzen en dat blijft uit (met uitzondering van benzine natuurlijk). Waarschijnlijk verwachten veel winkeliers dat we niets meer kopen als de prijzen nog meer gaan stijgen. Dat zou zomaar kunnen. Maar is het gunstig dat de prijzen niet zijn gestegen? Dat de winkeliers nu een kleinere winstmarge voor lief nemen, in een toch al krappe markt?

Ik ben bang dat veel winkeliers klem zitten en geen kant op kunnen. Prijzen verhogen betekent minder verkopen, prijzen gelijk houden betekent minder winst maken, of helemaal geen winst meer maken. Het is niet ondenkbaar dat een winkelier zich gedwongen voelt de BTW stijging niet door te berekenen, omdat de grote ketens dit ook niet doen, maar zich dat eigenlijk niet kan veroorloven.

Misschien is deze maatregel wel net dat zetje dat velen een faillissement induwt. De oplossing heb ik ook niet. Wel probeer ik altijd bij kleinere zaken te kopen. Liever een wasmachine die iets meer kost bij een klein familiebedrijf met een uitstekende service dan een witgoedgigant die niet aan service doet. 

En dan? Als blijkt dat er meer zaken failliet gaan en het personeel dat ontslagen wordt de WW ingaat? Is er dan nog wel voordeel voor de schatkist? Lijkt me toch niet. BTW stijging doorberekenen, wegblijvende klanten,  failliet gaan en daardoor meer werkloosheid? Of BTW stijging niet doorberekenen en alsnog verzuipen omdat je geen buffer meer hebt na jaren van crisis en nu te weinig verdient. In beide gevallen heeft de staat hier toch weinig aan. Wat is nu het nut van deze maatregel?

Zie jij wel voordelen van de BTW stijging?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...