vrijdag 4 januari 2013

Tweedehands verkopen

Al geruime tijd zitten wij op een punt dat er niet veel meer valt te bezuinigen. De kachel nog lager gaan zetten, is ronduit oncomfortabel. Ik heb geen enkel abonnement meer lopen. Alles is al opgezegd. Impulsuitgaven doen we al jaren vrijwel niet meer en als er iets vervangen moet worden, is er netjes voor gespaard. Eigenlijk komen we verdomd goed uit met wat er binnen komt.

De motivatie om toch zuinig te blijven leven is vooral om de hypotheek af te lossen. Zeker weten als die eenmaal is afgelost dat we toch weer meer gaan uitgeven. Niet zozeer spullen kopen maar wel vaker weer uit eten of een terrasje pakken, naar een concert gaan, dat soort zaken. Ik hoop maar dat ik er dan ook weer goed van kan genieten, want als we nu al eens een uitje hebben, kan ik soms maar moeilijk genieten door het besef wat het kost.

Doordat er aan de uitgavenkant op dit moment niet meer heel veel te verbeteren valt, kijken we eens naar de inkomstenkant. Schatje verdient heel aardig en kreeg er tot nu toe elk jaar wel iets bij maar dat zal binnenkort niet meer zo zijn. Hij zit aan het einde van zijn loonschaal. De groei bestaat dus uit inflatiecorrectie, maar of dat dit jaar gebeurt bij zijn werkgever is afwachten.

Ik wil wel inkomen genereren, maar zover is het nog niet. Tot die tijd heb ik een WIA-uitkering. Om toch wat meer inkomsten te krijgen, ben ik sinds een paar weken boeken en dvd's aan het verkopen via B.ol. Gisteren stelde iemand de vraag wat beter is: verkoop via B.ol of via MP. Mijn overweging om via B.ol te verkopen, is dat ik dan geen gedonder heb met onderhandelen over de prijs. Je verdient al niet veel aan een tweedehands boek en dan wil ik zeker niet per boek moeten onderhandelen. Via B.ol kan ik zelf de prijs bepalen, ik hoef me niet bezig te houden met de facturatie en alleen maar het boek op te sturen naar de koper.

Ik verdien er niet veel aan. De dvd's verkopen het snelst en daar verdiende ik redelijk op. Het waren redelijke recente series zoals Borgen, Downton Abbey, Wallander, The Bridge. Dat verkoopt goed, merkte ik. Binnen een week was ik er van af. Je kunt voor dit soort actuele series relatief meer geld vragen dan voor tweedehands boeken. Ook zijn dvd's veel goedkoper om te versturen. Aan de boekenverkoop houd ik niet veel over, zo rond de 5 euro. Mijn bodem is €2,50. Als ik minder dan dat overhoud (na aftrek van de bemiddeling van B.ol en de verzendkosten) dan doe ik het niet.

Jammer genoeg zijn veel goed verkoopbare boeken dik en daardoor duurder om te versturen. De goedkoopste manier om pakketpost te versturen is via DHL. Daar betaal ik € 4,50 en dan krijg ik van B.ol ook een bijdrage van €2,95 in de verzendkosten. Het boek dan afleveren bij een DHL punt is echter minder eenvoudig, want een behoorlijk eind fietsen voor mij. Voor mezelf moet ik dan dus soms een afweging maken, ben ik bereid tijd de stoppen in een boek te koop zetten, in te pakken en weg te brengen naar een DHL-punt voor € 2,50 (na aftrek van de bemiddeling en de verzendkosten).

Voor nu ben ik dat wel. € 2,50 is meer dan dat het boek op de plank staat en niets opbrengt. Ik beschouw het maar als opruiming van de rommel in huis. En vele beetjes vormen uiteindelijk een leuk bedrag. Ik begon op 13 december. Sinds die tijd verkocht ik voor € 91. Na aftrek van de bemiddeling, de verzendkosten en pakmateriaal (ik verpak het in kranten en daaromheen bruin pakpapier), hield ik tot nu toe € 67,37 over.

Waar is het geld voor bestemd? In eerste instantie gebruik ik het om het gat te dichten dat ontstond na aanschaf van de nieuwe keukenmachine. De oude ging kapot, voordat ik een nieuwe al bij elkaar had kunnen sparen. Met het geld dat ik al wel had gespaard, met Kerstmis kreeg en de nu verkochte boeken en dvd's is dat doel bereikt. Een volgend doel is sparen voor een hotelovernachting tijdens de zomervakantie. We gaan naar de Auvergne en in één keer rijden zonder hotelovernachting is wat heftig vind ik. Maar een hotel is duur en dan zal er ook in de avond ergens gegeten moeten worden. Ik ga de opbrengst van de tweedehands verkopen op een aparte rekening zetten en dan hoop ik voldoende bij elkaar te schrapen voor die overnachting.

Natuurlijk ga ik ook kijken of ik ook andere zaken tweedehands kan aanbieden. Maar er is niet veel verkoopbaars in huis waar we van af willen. Misschien de schaatsen van Zoon waar hij is uitgegroeid. Verder zou ik het niet weten.

En jij, verkoop jij veel tweedehands?

donderdag 3 januari 2013

Ik ben geen hamster, jij wel?

Vorig jaar deed ik een poging om de boodschappen groot in te kopen. De bedoeling was eens in de maand alle langer houdbare spullen te kopen. Met behulp van een goede voorraadlijst zou dat een makkie zijn. Nou ja, dat was het idee. Het lag niet aan de voorraadlijst dat het niet werkte. De lijst klopte maar ik vond het vooral gedoe. Misschien had ik het langer moeten proberen maar ik geef er de brui aan. Ik heb geen zin meer om met een overvolle kar door de winkel te lopen en zo ver vooruit te plannen. Waarom zou ik. Ik heb tijd zat om boodschappen te doen. Wel wil ik eens in de 2 weken met Schatje en de auto wat zwaardere dingen inslaan. Die maken immers dat het ritje op de fiets soms levensgevaarlijk wordt, met die zware tassen aan het stuur.

Ik ben dus geen hamster, zo weet ik nu. Groot inslaan leverde me niets op, behalve dat we ineens véél meer geld uitgaven, wonderlijk genoeg. Want eenmaal groot aan het inkopen, lukte het me niet goed om me aan de lijst te houden en pakte ik links en rechts ook zaken die niet op de lijst stonden. Weliswaar geen onnodige zaken maar niet acuut nodig. Boodschappen zó groot aanpakken maakt dat ik dus grip verlies. En dat is vervelender dat het voordeel van tijd en energie overhouden. Ergens zal ik het wel helemaal verkeerd hebben aangepakt maar dit is dus niet mijn ding, zo weet ik nu.

De hamsterweken van de appie laat ik dan ook lekker aan me voorbij gaan. Ik kom er toch al bijna nooit en als ik zie wát er dan in de aanbieding is, dan zit daar weinig bij wat wij hier gebruiken. Die hele hamsterweken zijn volgens mij alleen maar bedoeld om de mensen na de dure decembermaand weer veel geld uit de broekzak te kloppen. Ha, dat hou ik lekker in mijn zak!

Ben jij een hamsteraar? Bevalt groot inkopen jou wel?

woensdag 2 januari 2013

Optellen, aftrekken en doorgaan met een volgend jaar..

Zo daar ben ik weer. Ik wens iedereen een goed jaar met een goede gezondheid en een mooie balans in inkomsten en uitgaven! Met een goede gezondheid kan ik je niet helpen, maar met de financiële balans misschien wel! Want grip op je financiën krijg je allereerst door al je inkomsten en uitgaven bij te houden, vervolgens een begroting te maken en daar naar proberen te leven. En dan, eens in de zoveel tijd kijk je of het klopt wat je hebt bedacht en stel je de focus bij indien nodig.

Een begroting kun je op vele manieren lezen en een afsluiting van het financiële jaar ook. Ik kijk naar wat we totaal uitgaven (ruim €8.000 minder dan in 2011) maar ook wat we er mee deden (onder meer € 18.000 aflossen). En met het kijken naar de cijfers en met het zoeken naar verklaringen voor vreemde uitschieters, flitst het hele jaar in gebeurtenissen in me voorbij.

Wat viel mee? Het leefgeld. We gaven voor het vijfde jaar op rij (zo lang houd ik het nu bij) fors minder uit aan boodschappen en huishouden. Waarbij we weliswaar met de boodschappen het budget met € 472 overschreven (dat is een kleine € 40 per maand) maar flink minder uitgaven op de andere huishoudelijke gebieden (zakgeld, onverwachte uitgaven, oppas).

Hoe dat komt? We zijn gestopt met de opvang. Zoon is 10 en kan nu bijna overal zelf naar toe en ik ben zo veel beter dat ik hem kan halen en brengen als dit toch nodig mocht zijn. Met de boodschappen had ik erg veel moeite om binnen het budget van €100 te blijven. Toen ik halverwege het jaar eens keek naar de totaalbedragen zag ik dat we er fors overheen gingen. Dat heb ik redelijk rechtgetrokken door daarna het budget te verlagen naar € 90 per week, maar helemaal is dit niet gelukt.

Eén van de redenen dat we het boodschappenbudget overschreden is dat ik een tijd lang zelf niet gekookt heb (en dus ook niet gebakken). Oma kookte op mijn verzoek en dat gaf mij de mogelijkheid mijn energie te sparen. Daarnaast raakte ik wel helaas een beetje de grip kwijt op de uitgaven. In de periode dat ik niet zelf kookte is er veel meer vlees gegeten. Dat is biologisch en kost klauwen met geld. Maar goed, dat was nu eenmaal zo. Toen ik zelf weer ging koken en bakken waren we ook weer goedkoper uit.

Een ander reden van overschrijden is dat ik eens in de zoveel tijd via internet grotere bestellingen voor kattenvoer of meel doe. En dan klopt ineens mijn maandbedrag niet meer, hoewel ik dit wel probeerde te verrekenen. Dat gaf vooral veel gedoe. Ik probeer dat komend jaar eenvoudiger te maken door uit te gaan van een weekbedrag van € 90 voor de boodschappen en dat los te zien van die grote bestellingen. Bij elkaar kom hoop ik dan uit te komen op €100 per week, wat ik nog steeds een hele uitdaging vind voor 3 personen en 2 katten aangezien alles biologisch is.

Zo kun je van één post op de begroting een heel verhaal maken met conclusies en goede voornemens voor een volgend jaar. Dat ga ik niet doen hier. Veel te veel gedoe en alleen voor mezelf interessant. Dus doe ik hier een vogelvlucht: sommige posten zijn wat naar beneden bijgesteld. We hebben de krant opgezegd, de glazenwasser, de taptoe, wat goede doelen, stapten over naar een andere zorgverzekeraar en een andere pechdienst. Dit zijn allemaal kleine besparingen. Mijn gezondheid gaat vooruit, dus ik heb iets minder medische kosten. Als ik de medische uitgaven van afgelopen jaar bekijk, dan kom ik uit op een gemiddeld maandbedrag van €300. Dat gaat dit jaar echt veel minder worden hoop ik!

Zo heb ik na wat plussen en minnen alles weer op nul gezet en kan het nieuwe jaar beginnen. Ik ben er klaar voor. Wat is de focus voor het komende jaar?
  • Dat is maandelijks € 500 aflossen, zodra onze buffer weer op €10.000 staat. En daar zijn we bijna, nog €100 te gaan! 
  • Meer tweedehands verkopen. Al zeker een jaar heb ik in het kleine kamertje allemaal dozen met boeken klaar staan om te worden verkocht. Omdat de energie ontbrak kwam het er maar niet van. Als je een koper hebt, moet je namelijk wel naar het postkantoor om het op de bus te doen. Aangezien ik soms dagen plat lag, lukte dit maar niet. Nu wel! Ik ben 2 weken geleden begonnen en verkocht al voor een € 50. Heel erg welkom!
  • Uitzoeken hoe het met onze pensioenen is en actie ondernemen.
En dan nu maar beginnen met dat jaar. Het is nu overigens nog vakantie, Zoon is uit logeren en ik probeer wat bij te komen van de feestdagen. Ik lanterfant veel, lees veel en moet dan vandaag toch echt wel even de deur uit om een bestelling op de bus te doen (fijn!) en boodschappen te halen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...