zaterdag 8 december 2012

Consuminderen en eten

Zo hee, wat een reacties gisteren! Daar ben ik wel even zoet mee geweest. Maar wat een lieve en mooie woorden allemaal, ik zat regelmatig met rood hoofd achter de laptop. Overigens wil ik wel één misverstand uit de wereld halen: hoewel alles hier financieel op rolletjes loopt, moet ook ik gewoon regelmatig erg veel moeite doen om uit te komen met het boodschappengeld en soms lukt dat niet.
En voor wie zich afvraagt hoe wij € 17000 in één jaar konden aflossen: dat is deels te danken aan de vrijkomende woekerpolis van € 10.000. De rest is bij elkaar geschraapt en gesprokkeld. Eerst zorgden we voor een buffer en vanaf dat moment ging de rest naar de hypotheek.

Nu heeft iedereen een ander inkomen en andere vaste lasten, dus vergelijken is altijd moeilijk. Je afvragen 'hoe doet ze dat', heeft weinig zin als jij gescheiden bent en elke maand flink alimentatie moet betalen. Maar wel heeft iedere situatie heeft blinde vlekken én ruimte. Die van ons zat vroeger vooral in de ondoordachte impulsuitgaven. Zo bekeek ik afgelopen week onze jaaroverzichten en dan valt vooral weer op dat bij ons bijvoorbeeld in 2007 de post 'divers' € 4419 was. En in 2008 € 7233! Dat was dus onze 'rijke tijd', in die zin dat we met geld smeten alsof we rijk waren, maar spaargeld was er niet. En waar we het dan aan uitgaven? Ik weet het niet. We kochten weinig apparaten of spullen, dus het zit vooral in uit eten, terras, en 'door de plee spoelen'. Ter vergelijking, dit jaar gaven we tot nu toe in de post divers € 453 uit en ik kan in tegenstelling tot voorheen nu op de cent navertellen waar dat geld aan is besteed.

Consuminderen is voor mij dus vooral het zoeken van onze blinde vlekken geweest. En dat begint met bijhouden, opschrijven en schrikken. En na het schrikken ga je kijken waar je wat aan wilt of kunt uitgeven. Je maakt een plan en daar houd je je aan. Lukt dat niet, dan kijk je waar dat aan ligt. En dan stel je je plan bij. Zo simpel kan het zijn.

Over naar de orde van de dag. Dat is hier appeltaart bakken. We gaan morgen naar een feest van twee vrienden die op Mallorca wonen en nu een week in Nederland zijn en een feestje in Amsterdam geven. Dat wordt nog spannend, want ik ben in geen jaren naar een feest geweest, met uitzondering van de bruiloft van vriendin I. afgelopen zomer. We gaan in de ochtend en als het té druk wordt, zijn we zo weer weg. Maar appeltaart dus, ik maak Julia's luie appeltaart aangezien ik nog een grote schaal onooglijke en bijna verschrompelde appeltjes heb liggen die het vast enorm goed doen in een taart.

Verder ziet het eetplan er als volgt uit:
Vandaag de keuze van Zoon en dat is Pizza op een grote bakplaat die we in 3-en verdelen. Zo hebben we een deel met salami, een deel met courgette & tonijn en een deel met geroosterde paprika en mozzarella. Met tomatensaus als ondergrond en een plens olijfolie er over is iedereen weer tevreden.

Zondag:
Spruiten met spekjes en appelblokjes, met aardappelpuree

Maandag:
Pittig gekruide bloemkool met rode linzenpuree en rijst (vegetarisch)

Dinsdag:
Pasta met spinazie a la crème, champignons en zongedroogde tomaten (vegetarisch)

Woensdag:
kookt Oma

Donderdag:
Iets met pompoen, ansjovis en salie

Vrijdag:
Restjes, zien we wel....

vrijdag 7 december 2012

Tweede verjaardag van Spaarcentje

Even knipperen met mijn ogen en 580 stukjes verder vier ik het tweejarig bestaan van 'Spaarcentje'. Begon ik heel aarzelend (want wie zat er nu op mijn stukjes te wachten?) gaandeweg kreeg ik steeds meer moed om door te gaan. Want ik word gelezen, krijg reacties en mails en steeds meer lijkt het blog een uitwisseling van tips en ideeën te worden. Dat doet me goed.

Vorig jaar op 7 december schreef ik:
1 jaar Spaarcentje
98 volgers
284 berichten
bijna 160.000 pageviews
1556 reacties van lezers

Nu kan ik schrijven:
251 volgers
580 berichten
op het moment van dit schrijven iets meer dan 694.000 pageviews
6061 reacties van lezers en niet meer te tellen mails...

Nu we weer een jaar verder zijn, is het leuk om terug te kijken op het afgelopen jaar. Het blog is dus flink gegroeid. Ik kreeg steeds meer lezers, zeker nadat ik ging schrijven over aflossen. Schrijven over aflossen motiveert om dat ook zelf te gaan doen, dus hebben we onze hypotheek omgezet, onze woekerpolis afgekocht en zijn gaan aflossen, dit jaar alleen al €17.000. Ik kreeg stapels mail van mensen die ook zijn gaan aflossen en op hun beurt anderen weer inspireerden om af te lossen.

Op persoonlijk vlak was het een superjaar voor mij. Toen ik begon met Spaarcentje schreef ik mijn stukjes liggend op de bank. Douchen was niet dagelijks mogelijk en een handeling waar ik van bij moest komen. Mijn wereld was heel klein en Spaarcentje werd mijn poort naar de buitenwereld. Nu is Spaarcentje nog steeds mijn poort maar dat is omdat ik er voor kies. Ik lig niet meer plat en heb meer zelfstandigheid in het dagelijkse leven. Van een - door een chronische aandoening - uitzichtloze situatie, ben ik in een paar maanden tijd zo veel opgeknapt dat ik nu durf te hopen ooit weer te gaan werken. Zover is het nog lang niet, ik volg een intensieve behandeling en breid stapje voor stapje mijn activiteiten uit. Van hele dagen plat liggen naar dagelijks even buiten komen is een grote stap geweest. Tussen de regels door konden jullie daar het één en ander over lezen en kreeg ik keer op keer verschrikkelijke lieve en bemoedigende mails die ik op dagen dat ik het even niet meer zie zitten fijn stuk voor stuk nog eens nalees.

Wat zijn de plannen voor komend jaar? Ik hoop door te gaan met het schrijven van stukjes, eventueel afgewisseld met meer recensies over boeken die aansluiten bij 'Spaarcentje'. De wereld van besparen en consuminderen blijft trekken en is actueler dan ooit. Gisteren nog konden we in de krant lezen dat 1,1 miljoen Nederlanders op de armoedegrens leeft. Maar boven die armoedegrens is ook veel financieel leed. Mensen zijn niet langer zeker van hun baan en hebben nog steeds onvoldoende buffer. Bij ontslag, ziekte of een echtscheiding kan een financiële huishouding zomaar binnen een paar maanden volledig in elkaar klappen. Door grip op de uitgaven is veel financieel leed te voorkomen. Ik hoop ook komend jaar mensen te inspireren en te laten zien dat consuminderen een nieuw begin kan zijn, in plaats van alleen een afscheid van je oude en misschien luxere leven. Minder luxe hoeft niet slechter te zijn, het is alleen anders.

Toen wij begonnen met consuminderen was dit noodzaak. Ik verloor door ziekte mijn baan en dus doken we terug in inkomen, vlak nadat wij een ander en veel duurder huis hadden gekocht. Ook wij hadden geen buffer en groot was de paniek. Hoe moest dat met meer lasten en minder inkomsten? Maar in tegenstelling tot vroeger, hebben wij nu altijd een buffer, lossen wij af, kunnen met gemak kapotte apparaten laten repareren of vervangen en maak ik nooit meer mee dat we 'ineens' €1500 rood staan en dat ik me niet kan herinneren wat voor extravagants we deden.

Hoewel ik dus veel minder geld tot mijn beschikking heb dan voorheen, voel ik me nooit te kort gedaan. Integendeel, ik heb nu een grip die ik vroeger nooit had. En dat voelt goed. Dat enthousiasme heb ik geprobeerd over te brengen en dat enthousiasme wil ik graag blijven delen.

Wie jarig is deelt uit. Voor beginnende consuminderaars of voor oude consuminderrotten die weer wat motivatie nodig hebben, kortom voor iedereen die graag wil: ik geef één exemplaar weg van Vrolijk besparen van Marieke Henselmans. Wil je in aanmerking komen? Geef dit aan in een reactie. Je kunt reageren tot en met 9 december.

Maandag 10 december maak ik bekend wie het boek krijgt. Omdat er met maar één boek weg te geven maar één winnaar zal zijn, heb ik dan voor de rest ook nog een kleine verrassing.

donderdag 6 december 2012

Recensie van 'Vrolijk besparen'

In de bibliotheek kom ik altijd van alles tegen. Zo viel mijn oog op het in april 2012 verschenen 'Vrolijk besparen' van Marieke Henselmans en nam het mee. Haar eerdere consuminderboeken kende ik al, dus ik dacht eerlijk gezegd weinig verrassingen tegen te komen. Maar dat viel reuze mee.

Dat komt vooral doordat het weer een ontzettend vlot geschreven boek is vol met aansprekende voorbeelden. Ook is de opzet van het boek leuk en slim gekozen. In gedachten loop je in het consuminderhuis met haar mee door alle kamers, van werkkamer, tot woonkamer, de keuken en slaapkamer maar ook de tuin en de kelder. Kortom door alle ruimtes waar je in een huishouden mee te maken krijgt. Elke woonruimte is met deze opzet gekoppeld aan verschillende thema's zoals bijvoorbeeld de werkkamer met geld, inzicht in inkomsten en uitgaven en verzekerzaken. En elke ruimte is zo een gelegenheid om na te denken over besparingen of om juist te verdienen op zaken die horen bij dit leefgebied. Dus ga je op zolder nadenken over het verkopen van je oude 'zooi' en word je in de kinderkamer behoed voor de valkuil van te veel pakjes kopen voor kinderen die nog geen tand in hun mond hebben en toch nog geen benul hebben van bezit en geld en alleen maar liefde en warmte willen.

Nu ben ik al een paar jaar flink aan het consuminderen, dus voor mij persoonlijk stond er niet heel veel nieuws tussen. Evengoed las ik het boek met veel plezier en werkt het motiverend als een opfriscursus die me weer even bij de les trekt. Bovendien zijn veel consumindertips inmiddels weliswaar bij mij bekend, toch stond er ook leuke informatie in waar ik niet van op de hoogte was, zoals de repaircafé's die nu overal in het land georganiseerd worden of tips voor websites en apps. Henselmans heeft de gave consumindertips zo op te schrijven dat het allemaal zó makkelijk en vanzelfsprekend wordt. Besparen is bij haar niet afzien maar een creatieve ontdekkingstocht waarbij je leert hoe je meer uit je spullen en jezelf haalt. En dat spreekt aan.


Het enige minpunt van het boek is dat ik de opmaak wat onrustig vind, veel kaders en verschillende lettertypes die soms wat afleiden van waar het eigenlijk om gaat: dat het eenvoudig is om te besparen zonder in te leveren op genieten.

Veel mensen worden getroffen door de crisis en zijn op zoek naar tips om te besparen. Natuurlijk kunnen ze dan blogs lezen, maar een boek als 'Vrolijk besparen' waar de consumindermaagden aan het handje mee worden genomen, is wel heel erg handig. Zeker voor mensen die geneigd zijn het koppie te laten hangen bij financiële tegenslag, is dit boek een heerlijke opkikker. Je leert dat consuminderen een kwestie is van keuzes maken en van weten waar je wel graag je geld aan uitgeeft en waaraan niet. En dat dit soms een kwestie van even simpel uitrekenen is. Hoeveel bespaar ik als ik op de fiets naar het werk ga in plaats van met de trein/auto/bus? En hoeveel bespaar ik als ik mijn rijgedrag aanpas?

Uiteindelijk gaat besparen niet om de tips maar om de mentaliteit van waaruit je ze weet toe te passen. Je moet een draai in je denken weten te maken en met dit boek gaat dat je zeker lukken.

Hoe hou jij jezelf gemotiveerd om te blijven besparen?

PS: Morgen bestaat Spaarcentje twee jaar en geef ik iets weg. Kijk morgen voor meer!


Vrolijk besparen

Vrolijk besparen. 
Doe het zelf met het hele gezin
Marieke Henselmans
€ 17,95 
ISBN 9789058779489


dinsdag 4 december 2012

Feestkleding

Toen Zoon net op school zat, viel ik regelmatig van de ene verbazing in de andere. Wat een ongeschreven regels die ik als verse moeder nog niet kende! Voor de juf koop je voor haar verjaardag  een cadeau en aan het eind van het jaar weer één om haar te bedanken. Er zijn hulpjuffen en stagiaires die aandacht en bedankjes dienen te krijgen en als ouders wordt er van je verwacht dat je voorleest, computerles geeft, de klas en de spullen aan het eind van het jaar boent en om de haverklap klaar staat om het grut van en naar een museum/boerderij/theater te rijden.

De grootste verrassing voor mij was toch wel het kerstdiner. En dan met name de kleding voor het kerstdiner. De kinderen gaan eerst met zijn allen naar de kerk (hij zit nu eenmaal op een katholieke school) en daarna eten ze met zijn allen zelfgemaakt lekkers in de klas die voor de gelegenheid mooi versierd is. Tot zover allemaal prima. Het eerste jaar kwamen wij aanzetten met een schaal met kleine gehaktballetjes en vielen om van verbazing. In plaats van kinderen liepen er mini-volwassenen rond, volledig aangekleed en opgedirkt. Het merendeel van de kinderen in de klas was voor deze gelegenheid in het nieuw gestoken, ik zag een paar stropdassen (ze waren toen 6!) en een paar jongens liep in een minikostuum.

Slik. Ik keek naar mijn kind. Het enige wat ik voor vertrek had gedaan was controleren of er geen gaten in zijn broek zaten, maar daar hield het dan ook wel mee op. Gelukkig trok Zoon zich niets van de heersende mores aan en stapte vol verwachting het klaslokaal binnen en had een geweldig diner. En dat elk jaar weer. Hij is één van de weinige kinderen die daar binnenstapt in dezelfde kleren die hij overdag ook naar school aan heeft.

Vind ik het vreemd dat anderen hun kind mooi aankleden en in het nieuw steken? Ja en nee. Nee, omdat ik me best kan voorstellen dat je - als je kind toch nieuwe kleren nodig heeft - deze kleding eerst gebruikt voor zo'n feest en dat het kind daarna het gewoon aan kan doen. Kleding zonder gaten is immers zeldzaam bij jongens van onder de 12 (hoe dat zit met meiden weet ik niet).

Maar ja, ik vind het vreemd als je een outfit koopt met glitters of een compleet herenpak maar dan voor kinderen, speciaal voor een feestmoment. Zeker omdat je kind daar een volgend jaar weer uitgegroeid is. En dan maar weer klagen over dat de feestdagen zo duur zijn! Ik begrijp daar niets van. Doe toch niet zo moeilijk, zorg dat de tanden gepoetst zijn en je kind er niet al te verkreukeld uit ziet en klaar. Scheelt handen vol met geld.

Herken jij dit? Voel jij je gedwongen je kind bij dit soort gelegenheden in het nieuw te steken?

Naschrift Spaarcentje: ik heb mijn punt niet voldoende gemaakt. Wat ik bedoel te zeggen: als jij en je kind het leuk vinden je op te doffen en feestelijk te verkleden, dan is dat natuurlijk prima. Waar het in mijn ogen fout gaat is dat het soms een verwachting wordt, een ongeschreven regel waar je aan dient te voldoen. En dat wil ik niet. Een kind is een kind en zal nog zijn hele leven aan verwachtingen (en kledingvoorschriften) moeten voldoen. Maar goed, ik vind het ook niet echt leuk om mezelf op te doffen. Net als dat ik er ook niet van houd om een kind van 1 jaar een pot gel in het haar te smeren, 'zodat het zo schattig overeind staat'.
Er kwamen veel reacties voorbij van mensen die voor een prikkie een prachtig kostuum op de kop hebben getikt en die er van genieten. Hartstikke goed! Voor hen is dit stukje duidelijk niet geschreven. De feestdagen kosten al geld genoeg, laat een ander niet de baas zijn over je portemonnee en koop geen zaken 'omdat iedereen dat doet en het zo hoort'

PS: Update behandeling op 'Wel en Wee'

maandag 3 december 2012

Klaar voor pakjesavond

Ons kind is sinds 1,5 jaar van zijn geloof is gevallen, Sinterklaas bestaat niet. Aangezien ik in een familie terecht ben gekomen waar een traditie is van cadeaus geven tijden Kerstmis, zou er dus geen noodzaak zijn voor een ouderwetse pakjesavond. Het geld groeit ons bovendien niet op de rug. Maar Sinterklaasavond associeer ik wel met gezelligheid, kou buiten, warme chocomel, pepernoten en speculaas. We zijn blijkbaar nog niet zover dat we daar afstand van kunnen nemen.

Dus vieren we 'pakjesavond light'. Het bedrag dat we normaal tijdens Kerstmis aan cadeaus besteden wordt netjes verdeeld over de twee feesten. Woensdagnamiddag/avond vieren we onze bescheiden versie. Wat valt er uit te pakken? Één cadeau dat geschikt is voor ons drietjes (een bordspel) en twee kleinere cadeaus voor Zoon pus twee nuttige zaken die hij toch nodig had (een pyjama en handschoenen) die voor de gelegenheid feestelijk zijn ingepakt.

Dus, woensdagochtend ga ik speculaas bakken, in de middag gaan de kaarsen aan, de gordijnen dicht, drinken we warme chocomel en gaan lekker Kolonisten van Amerika spelen, als het uitgepakt is. Daarna pannenkoeken eten, als dat nog lukt na de pepernoten en speculaas en dan hebben we dat ook weer gehad. Sommige tradities zijn te leuk om afscheid van te nemen.

Overal lees je als consumindertip dat je beter óf Sinterklaas kunt vieren óf Kerstmis. Mijn consumindertip is: vier twee feesten voor de prijs van één feest. Dat lukt best als je niet bezwijkt voor de verleiding te veel te kopen. Het gaat om de sfeer en de gezelligheid.

En jij, lig je nog op koers met je feestbudget of ben je gierend uit de bocht gevlogen?

zondag 2 december 2012

Budgetkerst: maak het zelf!

Veel mensen lukt het uitstekend om het hele jaar door te letten op de uitgaven van de boodschappen en dan ineens tijdens de feestdagen gaan ze onderuit. Er wordt té veel uitgegeven aan cadeaus en té veel aan eten. Dat is mij ook vaak overkomen. Als je van te voren bedenkt wat je wilt uitgeven, heb je veel minder kans op financiële uitglijders. Over budgetten voor cadeaus schreef ik al eens, vandaag gaat het over eten tijdens de kerstdagen. Budgetkerst, dat is genieten van lekker eten zonder achteraf buikpijn over de uitgaven.

Vraag jezelf vooral af wat je wilt en wat je kan. Probeer dit los te zien van verwachtingen van anderen. Is het traditie in de familie om enorm uit te pakken en krijg jij een knoop in je maag van de gedachte alleen al? Verzin alternatieven. Spreek af dat iedereen iets lekkers meeneemt en laat je verrassen door wat er uiteindelijk op tafel komt te staan. Spreek gewoon een budget af als je bang bent dat de verschillen onderling te groot worden. En denk goed na over wat je passend en nodig vindt. Is het echt noodzaak een hele kalkoen aan te schaffen als je de rest van het jaar nooit een kalkoen naar binnen werkt? Doe dus vooral niet als mijn buurvrouw die elk jaar haar hele familie over de vloer krijgt en de dag voor Kerstmis zonder plan in paniek de supermarkt binnen rent en alles kant en klaar koopt wat los en vast zit (en nog maanden op de blaren moet zitten omdat ze een rib uit haar lijf kwijt is).

Ga je toch voor een echt kerstmenu, hou het dan binnen de perken door iets te maken wat binnen jouw kennis, kunde en portemonnee ligt. Bedenk dat als je gasten hebt, de aandacht vooral  naar elkaar gaat en dat een feestelijk gedekte tafel met kaarsen alles lekker doet smaken, zeker als je met wat aandacht de borden hebt opgemaakt. Drie gangen is meer dan genoeg, zeker als je vooraf al wat kleine hapjes hebt geserveerd.

Hou de kosten binnen de perken door bijvoorbeeld te kiezen voor groenten van het seizoen. Met pastinaak, pompoen en knolselderij zijn heerlijke gerechten te maken. Je kunt er ook voor kiezen geen vlees te serveren, dat scheelt veel geld. En kies voor gerechten die je makkelijk vooraf kunt maken en opwarmen, zodat je niet op de dag zelf oververhit in de keuken staat.

Hapjes vooraf:
 • Maak zelf toast van oud brood. Steek uit oude sneden brood bijvoorbeeld figuurtjes als rondjes of sterren en rooster dat in de oven. Maak wat lekkere smeersels zoals: pesto en humus. Je kunt ook lekkere smeersels maken door bijvoorbeeld olijven met knoflook fijn te hakken of gedroogde tomaten even weken in water en dan pureren met knoflook, peterselie en later wat pijnboompitten toevoegen.
 • minigehaktballetjes met zelfgemaakte pittige rode saus 
 • Besmeer pitabroodjes met knoflookolie en rooster 2,3 minuten in de oven. Snij elk pitabroodje in vieren en doe over in een schaaltje. lekker met tzatziki
 • En natuurlijk koop je geen bak dure knoflook-olijven maar maak je dit zelf. Nodig: pakje ontpitte olijven, wat feta en eventueel wat gedroogde tomaten. Leg de tomaten te weken in wat kokend water. Doe de olijven in een grote jampot, snij de feta in blokjes en hak de geweekte tomaten fijn. Snipper 2 tenen knoflook. Doe dit alles in de jampot en giet er redelijk wat olijfolie bij. Voeg tot slot wat kruiden (tijm, oregano of zoiets) toe en wat peper en zout. Deksel erop, even schudden en minimaal een uurtje laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.   

Lekkere en makkelijk te maken voorafjes zijn:
 • Zalm- of hampannenkoekjes: pannenkoeken besmeren met kruidenkaas, beleggen met gerookte zalm (of ham) en oprollen, in stukjes snijden,  op een bordje neerleggen, beetje rucola er bij en klaar. Ga uit van 1 pannenkoek per persoon.
 • Mosterdsoep (eventueel met wat stukjes gerookte ham of gedroogde tomaten er door)
 • Pastinaaksoep
 • Pompoensoep
 • bladerdeegbakjes gevuld met sla: dit ziet er al snel heel leuk uit. Maak een salade van bijvoorbeeld rucola, olijven, pijnboompitten (of zonnebloempitten, véél goedkoper), wat zachte geitenkaas en gegrilde paprika. Bak wat bladerdeegvellen af, Ik bedoel de gewone diepvriesbladerdeegplakjes van K.oopmans. Die leg je op een ingevette bakplaat en je besmeert ze met wat geklutst ei. Dat bak je ca. 15 minuten af in de oven. De plakjes bollen op. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en snij ze horizontaal doormidden zodat je een boven- en een onderkant hebt. Leg de onderkant op een bord, de salade er in en leg dan de bovenkant als een dekseltje er op. Dit is goed voor te bereiden door bijvoorbeeld de dag van te voren de bladerdeeg te bakken
 • Of een hartige variant hiervan: bladerdeeg met spinazie en geitenkaas 

 

Hoofgerechten:
Nagerechten:
 • IJs is altijd lekker en makkelijk te serveren. Je hoeft echt niet duur caramel-pecanoten-crumble ijs te kopen want je kunt zelf bijvoorbeeld heel makkelijk simpel vanilleijs opleuken. Rooster bijvoorbeeld wat kokosschaafsel en leg dat op een bordje. Maak met een ijslepel mooie ijsbolletjes en rol die door de kokos heen. Je kunt dit voorbereiden en de kokos-ijsbolletjes in een bak wegzetten in de vriezer. Serveren met wat warme chocoladesaus (chocola smelten met een beetje room of water) en wat walnoten en klaar.
 •  fruitcrumble met wat ijs erbij is ook heerlijk
Wat eet familie Spaarcentje tijdens met Kerstmis? Wij houden het dit jaar heel simpel. We zijn tijdens de Kerstdagen met zijn drietjes, een weloverwogen beslissing. We eten in de weken voor Kerstmis een keer bij Schoonouders en een keer bij Oma en vieren dan kerst met lekker eten (door anderen klaargemaakt) en cadeautjes (door ons meegebracht).

Tijdens de Kerstdagen zijn we vrij, iets waar vooral ik erg veel zin in heb dit jaar. Gewoon desnoods de hele dag in pyjama lopen als we zin hebben of een strandwandeling maken. Lekker eten doen we wel, maar dan  iets wat we allemaal lekker vinden en geen uitgebeide liflafjes. Eerste Kerstdag wordt het een klassieke lasagne (met gehakt, tomatensaus en kaas) en Tweede Kerstdag een Pizza met voor ieder het favoriete beleg. De toet slaan we zeker niet over, we willen veel en machtig en zoet en met chocolade en dat wordt waarschijnlijk deze frambozen cheesecake brownies van Carolines blog. Verder ontbijten we die dagen met zelfgemaakte zachte witte bolletjes en kaneelbroodjes naar een recept van Levine.

Al het eten tijdens de kerstdagen kan in de weken ervoor voorbereid worden. De broodjes bak ik 5 minuten korter af en vries ze in. De saus voor de lasagne en de pizza kan vooraf worden gemaakt en ingevroren. De cheesecake maak ik de dag voor Kerstmis. Zo zijn we op de dagen zelf vrij om te doen wat we willen.

En jij? Heb jij al een eetplan voor Kerstmis of stel je dit zo lang mogelijk uit? Want je kunt als echte consuminderaar natuurlijk ook op Kerstavond een uur voor sluitingstijd je slag slaan in de supermarkt als alles afgeprijsd is. Als je creatief bent en het niet vervelend vindt om op het allerlaatste moment (in de supermarkt zelf) combinaties te bedenken, dan kun je zo veel geld uit sparen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...