vrijdag 19 oktober 2012

Spaarcentje is gesloten.

De koffers zijn gepakt, de katten geaaid, het huis toonbaar gemaakt voor de oppas. Ik bakte wat lekkers voor onderweg en als verrassing voor de oppas. Ik twijfelde lang over de kleding die ik moest inpakken, want pak je met dit weer een winterjas in of niet? Een zomerjas is toch al snel te koud in deze tijd van het jaar. De ene dag is het koud en de andere dag loop je te puffen. Het zal jullie duidelijk zijn: dit is een dilemma van een verwende vrouw. Niets anders aan mijn hoofd te hebben dan dit soort sores is natuurlijk een grote luxe. Nu alleen nog Oma ophalen en dan gaan we.

Ondanks dat de oorontsteking weigert weg te gaan , voel ik me goed. Energieker dan 4 maanden terug. Ik ga naar Normandië, fossielen zoeken, lekkere taartjes eten die in elk onooglijk Frans dorpje verkrijgbaar zijn, rondwandelen in kastelen, uitwaaien op het strand en deel 2 van Ken Follets Titanencyclus lezen.

De spaarpot is omgekeerd. Ik legde sinds eind augustus elke week wat opzij en we kunnen de komende week ruim boodschappen doen en ons wat luxe veroorloven. En dat gaan we dus zeker doen. Dus lieve bloglezers, tot laters. Ik stap in de auto en weg is Spaarcentje.

donderdag 18 oktober 2012

Oproep

Toen wij een paar jaar geleden een forse inkomensdaling meemaakten doordat ik arbeidsongeschikt raakte, had dit ook effect op mijn relatie. Geld - of liever gezegd: het (niet meer) uitgeven van geld - werd een dagelijks terugkerend onderwerp van gesprek tussen Schatje en mij. Wij zaten gelukkig na niet al te lange tijd redelijk op dezelfde koers. Maar dit is niet bij iedereen zo. Ook voelt niet iedereen een zelfde urgentie om te consuminderen of minder geld uit te geven. En dat kan je relatie beïnvloeden.

Ben jij een krent en heeft je lief een gat in de hand? Gebruik jij je theezakje minimaal 3 keer en staat je vriend tegelijkertijd een half uur onder de douche of komt ineens thuis met een andere auto/gitaar/motor/geboekte vakantie? Of is het juist andersom: je partner maakt de begroting en laat je zien dat er deze maand geen ruimte is voor een uitspatting maar jij kunt de verleiding niet weerstaan en koopt die tas/schoenen/jas/boeken/cd's/of wat het ook is wat je wilt hebben. Wat doet dit met je relatie? Geld en de verhouding die je hebt met geld, heeft invloed op onze kijk op de wereld en waarschijnlijk ook op onze relatie.

Herkenbaar? Dan is onderstaande oproep misschien interessant voor jou.

Nan Rosens is journalist en documentairemaker voor verschillende kranten, tijdschriften en de publieke omroep. Ook schreef ze een boek. Voor een artikel over 'tegenpolen' binnen een liefdesrelatie in een serieus blad,  zoekt Nan een stel waarvan de één erg zuinig is (een extreme consuminderaar) en waarvan de ander het uitgeven niet kan laten, of een gat in de hand heeft. 

Herken jij jezelf hierin? Lijkt het je leuk om hieraan mee te werken? Neem dan contact op met Nan Rosens: info@rosensmedia.nl.
Wil je eerst meer weten over het voor soort werk dat zij maakt, dan kun je even kijken op haar site:  rosensmedia

dinsdag 16 oktober 2012

Minder uitgeven aan boodschappen

Vorige maand schreef ik dat ik het boodschappenbudget zou verlagen. Door wat onverwachte kosten en wat budgetoverschrijdingen vond ik dat dit nodig was. Dus hoewel ik er een hard hoofd in had, verlaagde ik ons weekbudget naar € 90. Het oude budget was €100 maar daar zijn we dit jaar stelselmatig overheen gegaan, zodat we op een weekgemiddelde van € 110 zaten.

Waarom gaven we te veel geld uit? Het was vooral te wijten aan een gebrek aan energie bij mij. Hierdoor werd afgesproken dat Oma tijdelijk het koken op zich zou nemen. Schatje deed de boodschappen en die gaven we mee aan Oma. Maar Oma is niet echt thuis in vegetarisch koken dus werd er meer vlees en vis gegeten. En dat is in de biologische variant prijzig! Ook werden veel producten gekocht (chocopasta, jam en andere beleg, brood, toetjes) in plaats van zelf gemaakt en dat tikt aan. Zeker als alles biologisch is.

€ 20 verschil per week dus, is dat te doen? We zijn nu 3 weken verder sinds start project 'verlaag het boodschappengeld' en ja dat is te doen. Ik deed zelfs een grote bestelling biologisch kattenvoer via internet (waarbij ik het bedrag uitspreid over 2,5 maand, want zo lang gaan we  er mee doen). Tot nu toe zitten we op een gemiddelde van € 87 per week.

Hoe deed ik dit? Ik liet er wel wat voor staan en moest er soms iets extra voor doen:
  • Geen loeidure maar overheerlijke biologische thee meer, dat koop ik voortaan wel voor feestmomenten. 
  • Minder vlees. 
  • Meer beleg zelf gemaakt. 
  • Vaker brood gebakken. 
  • In het weekend lekkere dingen zelf gebakken.
  • Alle tussendoortjes voor op school zelf gemaakt (muffins).
Nou maakte ik al veel zelf, maar meestal gebeurde dat zo wanneer het uitkwam. Nu was echt het uitgangspunt: niets kopen wat ik zelf kan maken. En dat werkt dus voor mij. Wat ook scheelt, is dat ik nu meestal zelf de boodschappen doe. Niet dat Schatje met geld smeet maar het is makkelijker plannen met geld als je zelf ook echt de boodschappen doet. Dus ik ben tevreden. Nu nog dit tot eind 2012 volhouden om het overschreden budget weer recht te trekken.

Denk jij ook wel eens na over het verlagen van je boodschappenbudget? Ben je bereid daarvoor dingen te laten staan, zoals vlees of alcohol? 

maandag 15 oktober 2012

Erfbelasting en/of successierecht

Als je vader, moeder of een andere naaste overlijdt, heb je niet alleen te maken met verdriet, rouw en een emotionele achtbaan, maar ook met een enorme hoeveelheid te regelen praktische zaken. Eén van de zaken waarmee je geconfronteerd wordt, is successierecht. Als jij een erfenis ontvangt, kun je deze weigeren of accepteren. Na acceptatie betaal je - indien de Belastingdienst meent dat je moet betalen- erfbelasting, of successierecht zoals het eerder werd genoemd. De hoogte van wat je moet betalen, wordt bepaald door de relatie die jij had met de overledene. Een partner betaalt bijvoorbeeld een ander bedrag aan erfbelasting dan kinderen.

Toen mijn vader overleed, gingen wij  (mijn moeder (Oma), Zus en ik) naar de notaris. Wij waren de erfgenamen van mijn vader. In de praktijk ontvang je je erfdeel als kind pas als ook de over gebleven ouder overlijdt. Zus en ik ontvingen dus op papier het erfdeel van onze vader. Vroeger was dit anders geregeld en werd bij een erfenis de overgebleven ouder soms gedwongen om het huis te verkopen, omdat de kinderen hun erfdeel opeisten. Tegenwoordig kan dit gelukkig niet meer. Je ontvangt feitelijk dus nog niets maar wel moet er al erfbelasting worden betaald. Omdat de kinderen als erfgenamen nog niet over het ge-erfde vermogen beschikken, betaalt de achtergebleven ouder, mijn moeder in dit geval, de erfbelasting over het erfdeel van Zus en mij en haar eigen erfdeel.

Ook dat kan overigens tot vervelende situaties leiden. Als al het bezit in een huis vastzit, kan het voor de achter gebleven ouder soms lastig zijn om aan het geld te komen om de erfbelasting te betalen. Ik ken situaties waarbij de kinderen het geld aan hun moeder moesten lenen. Dan krijg je wel een ingewikkelde situatie: jij bent erfgenaam van een deel van het vermogen van je ouders,  je moeder betaalt erfbelasting over het deel wat jij erft en omdat ze dat niet heeft, schiet jij haar dat voor. En in alle gevallen is er nog geen erfenis te verdelen en moet je maar afwachten of er nog een erfenis is als de laatst gebleven ouder is overleden.

Gelukkig kon Oma de erfbelasting zonder problemen ophoesten maar in deze tijden is de kans niet ondenkbaar dat de erfenis al op is omdat Oma straks gedwongen wordt haar eigen huis op te eten of eventuele hoge zorgkosten allemaal zelf te betalen.  De Belastingdienst heeft al kunnen innen maar of de erfgenamen ooit van de erfenis kunnen 'genieten' is de vraag.  Begrijp me niet verkeerd, ik vind niet dat ik recht hebt op de erfenis van mijn vader. Als het aan  mij ligt maakt Oma het geld op zoals het haar goeddunkt. Ik vind het alleen vreemd dat het normaal is dat de Belastingdienst een voorschot neemt op een situatie die er misschien nooit komt.

Vanmorgen las ik in de krant dat de Belastingdienst sinds 2005 ten onrechte belasting heeft geheven op privévermogens, omdat er vrijstellingen zijn waarmee geen rekening is gehouden. Er moest wel worden betaald, maar er is te veel betaald. Dit heeft de rechtbank van Breda in juli besloten.

Vandaag stond er een advertentie in de Volkskrant (en vast en zeker ook in andere media) waarin mensen worden opgeroepen zich te melden als ze in de periode 2005-2012 een erfenis ontvingen en daar over successierecht of erfbelasting betaalden. Er is door SMCO een collectieve procedure gestart om geld terug te vorderen.

Omdat ik altijd een beetje achterdochtig word van dit soort berichten ben ik gaan zoeken. Wat blijkt: de uitspraak van de rechtbank waarop SMCO zich baseert is nog niet bindend. De Belastingdienst vecht het oordeel van de rechtbank van Breda aan en nu mag de Hoge Raad zich hierover uitspreken.

Is het 't proberen waard om geld terug te krijgen? Volgens deze site is de kans klein dat de Hoge Raad het eens is met de uitspraak van de rechtbank van Breda. Toch kun je het wel proberen, als de periode waarin je bezwaar kunt maken tegen de erfbelasting nog niet is verstreken. Het gaat dus om recente gevallen.  "De uitspraak is van belang voor aanslagen die nog niet onherroepelijk vaststaan. Daarvoor mag de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift nog niet zijn verstreken. Voldoet u daaraan, dan doet u er goed aan een bezwaarschrift in te dienen. Alleen dan kunt u namelijk meeprofiteren als de Hoge Raad het toch eens is met de rechtbank". (bron: notaristips)

Heb je dan een instantie als het SMCO nodig om het geld terug te halen? Niet echt. 'Het indienen van het bezwaarschrift kunt u prima zelf: een korte brief, onder verwijzing naar genoemd arrest, volstaat. Dit is voldoende om u rechten veilig te stellen. En u bespaart de kosten van een adviseur.'
(bron: notaristips).

Want SMCO werkt natuurlijk niet voor niets. Ook hier geldt, net als met het ontwoekeren en omzetten van een hypotheek, dat je zelf een heel eind kunt komen en dat je door zelf iets aan te vechten veel kosten kunt uitsparen. In ons geval heeft een bezwaarschrift geen zin meer. Mijn vader ging hemelen in 2006. Maar zou hij recent zijn overleden, dan zou ik nu wel actie ondernemen.

ps: ik ben geen belastingadviseur of notaris. Ik heb zelfs geen verstand van erfrecht en belastingzaken. Ik geef geen advies en ongetwijfeld staan er fouten in dit stukje omdat ik geen expert ben. Ik lees alleen de krant, denk na en geef door in de hoop dat jij misschien gewezen wordt op een situatie die voor jou relevant is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...