zaterdag 29 september 2012

Geen hooikist, geen gaarunit maar een gaardeken!

De herfst is begonnen, we doen inkopen om onze kinderen warm de winter door te krijgen, we tellen ons geld en gaan bedenken waar we het geld voor cadeautjes voor de feestdagen vandaan moeten halen, als ook de forenzentaks en het verhoogde eigen risico doorgaat. Tijd om de broekriem aan te trekken. Consuminderen kan in het groot en in het klein. Je pakt het groots aan door abonnementen op te zeggen en van verzekeraar te wisselen. Maar vele kleine voordeeltjes schelen ook enorm!

In de laatste Genoeg stond een leuk artikel over koken met een hooikist, of gaarunit zoals de moderne variant wordt genoemd. Vroeger werd daar veel gebruik van gemaakt en de reden is duidelijk: het scheelt energiekosten. Er staan leuke tips in het artikel hoe je zelf een gaarunit maakt. Een gaarunit is niet anders dan  eten op een goed geïsoleerde plek stoppen en daar langzaam verder laten garen. Je kunt bijvoorbeeld een lege grote kartonnen doos bekleden met piepschuim en daar de pan inzetten met de te garen inhoud.

Maar wat moet ik met een doos die dan toch maar in de weg staat. Elke keer inklappen en voor gebruik uitklappen en met piepschuim bekleden is geen optie. In de keuken laten staan voor dagelijks gebruik is zeker geen optie. En ik ga ook niet de doos boven neerzetten en elke keer heen en weer lopen met pannen. Het kan veel simpeler.  Het artikel noemt ook de methode die veel kampeerders gebruiken: het eten laten garen in een slaapzak. Niks mis mee!

Ik pakte een fleecedeken en ging experimenteren. Ik kookte deze week aardappelen, rijst en vis voor de katten, zonder enig probleem en zonder lange kooktijd. Bij elkaar spaarde ik 40 minuten gas uit. Nu zou ik als Pietje Precies natuurlijk moeten uitrekenen hoeveel ik ons daar mee bespaarde, maar daar heb ik nu geen zin in. Misschien dat ik het zie als ik maandag de meterstanden ga noteren.

Koken met de gaardeken:
Breng het eten aan de kook. Als het water kookt, zet je het gas (of je knoppen) uit. Leg een (fleece)deken uit over het aanrecht. Zet de pan (met inhoud en water) op de deken. Wikkel de deken om de pan heen, zo dat alles goed bedekt is. Laat nu met rust. In de Genoeg stond dat je de normale gaartijd maal drie moet doen. Dus moet jouw rijst 10 minuten koken? Dan laat je het in de deken 30 minuten garen.

Binnenkort ga ik dit uitproberen met peulvruchten en stoofvlees, want daarmee bespaar je natuurlijk het meest. Besparen in de keuken doe je natuurlijk niet alleen met een gaarunit. Lees hieronder de tips die ik in de loop van de tijd verzamelde: 

Apparaten:
 • Plaats de koelkast en de vriezer niet op een warme plek of naast een verwarmingsketel/fornuis.
 • Ontdooi bevroren producten in de koelkast. Het kost meer tijd maar je koelkast hoeft minder hard te werken.
 • Zet de koelkast tenminste 10 cm van de muur af, zo kan de warmte die de koelkast afvoert, makkelijker weg.
 • Zet de koelkast en vriezer uit als je met vakantie gaat.
 • Koelkasten en vriezers zijn zuiniger als je ze regelmatig ontdooit (1 x per 2 maanden).
 • Gaat je koelkast of vriezer kapot, controleer dan bij een nieuwe aanschaf het energielabel.
Boodschappen:
 • Koop alleen aanbiedingen van producten/levensmiddelen die je regelmatig gebruikt.
 • Noteer alle prijzen in een overzicht, zo weet je zeker wanneer iets een aanbieding is (of eigenlijk een verkapte prijsverhoging.
 • Werk met een vast week- of maandbudget en stop wat je overhebt in een potje, dat kun je gebruiken voor aanbiedingen.
 • Maak een weekmenu, dat voorkomt ongecontroleerd eten in een winkelwagen gooien (dat je later misschien moet weggooien). Plan voor 5 dagen. Dan is er ruimte voor onverwachte zaken en het opeten van restjes.
 • Weet waar je geld aan opgaat. Hou eens een tijd de uitgaven bij van de verschillende categorieën zoals: groente/zuivel/snoep/drinken. Bedenk voor jezelf of er posten zijn waar je veel geld aan uitgeeft, waarvan je het niet waard vindt. Bespaar op die posten die je minder belangrijk vindt.
 • Hou een goeie basisvoorraad aan.
 • Koop groot in van wat in de aanbieding is en bewerk het (jam, groenteschotels, sauzen), je kunt indien je een vriezer hebt zo een grote voorraad aanleggen.
 • Koop zo veel mogelijk van het seizoen en lokaal, dat scheelt geld. Kijk voor seizoensproducten hier.
 • Eet minder vlees en vervang het voor eiwitrijke en goedkopere producten als bonen en champignons.
 • Koop vooral basisproducten en maak daar al het eten van.
 • Koop geen voorgesneden groenten en kant en klare kruidenmixen. Vind je het moeilijk om zonder pakjes en zakjes te koken? Kijk op mijn kookblog hoe je dat doet.

Koken:

 • Kook met het deksel op de pan.
 • Doe tijdens het koken niet teveel water in de pan.
 • Denk vooruit: kook vandaag voor 2 dagen aardappelen, omdat je morgen ook iets met aardappels maakt.
 • Denk in combinaties: als je toch de oven aanzet omdat je een quiche bakt, kun je misschien ook iets anders tegelijkertijd bakken.
 • Maak alles zelf

vrijdag 28 september 2012

Zo maar wat over jam en beleg....

Vanmorgen ging ik de tandarts. Gelukkig had ik niets. Dat scheel veel gefrut in mijn mond en vooral ook in de kosten, aangezien ik geen tandartsverzekering heb. Dat ik zelf de kosten betaal, is voor mij zeker een motivatie goed te poetsen en braaf te flossen.

Geen loopje dus vandaag, maar een fietstocht naar de tandarts. Daarmee heb ik ook weer beweging gehad. Ik hoop vandaag de groentetas te zien verschijnen zodat ik het weekmenu kan bedenken. Verder wil ik jam maken. Ik kocht vorige weekend een enorme zak appelen en peren bij een boer en daar wil ik jam van maken. De week ervoor maakte ik ook al jam van appelen uit de tuin van Schoonouders. Die was heel geslaagd. Met de jam die ik vandaag ga maken, hebben we dan de komende maanden zeker voldoende jam en hoeven we dat niet meer te kopen.

Jam maken is niet moeilijk en goedkoop. Vooral als je zelf fruit kunt plukken bij jou in de buurt of in de tuin of goedkoop fruit kunt kopen bij de boer, in een stalletje langs de weg, dan is het goedkoper dan kopen. Ik maakte eerder kruisbessen-appeljam en vrij vaak rabarberjam, de laatste soms in een variant met aardbeien er door. Een ander voordeel van zelf jam maken is dat je kunt spelen met smaken. Zo deed ik door de appeljam van vorige week ook wat gele frambozen en 1 banaan. Echt een heerlijke combinatie.

Zelf maak ik jam met weinig suiker, en ik bind de jam met marmello, dat is een geleipoeder. De verhouding die ik dan gebruik is op 1 kilo fruit 1 zakje geleipoeder (ca. 30 gram). Jam gemaakt met geleipoeder is minder lang houdbaar, maar toch zeker wel een half jaar, mits bewaard in de koelkast. Na opening van de pot, natuurlijk niet meer zo lang. Hooguit 2 weken.

Als je jam met geleisuiker maakt, is de verhouding: 1 kilo fruit op 1 kilo geleisuiker. Geleisuiker heeft niet alleen een bindende werking, maar ook een conserverende werking. Jam gemaakt met geleisuiker is zeker een jaar houdbaar.

Om jam goed te houden, is het belangrijk dat je met schone potten en deksels werkt en dat het fruit niet overrijp is. Na het overgieten van de jam in potten doe je meteen de deksel erop en zet je de pot onderste boven. Zo wordt de overtollige lucht eruit geduwd en blijft de jam langer houdbaar. Wat ik daarna doe  als ik suiker-arme jam heb gemaakt, is de jampotten 10 minuten in kokend water zetten, voor nog meer houdbaarheid.  Als jij jam met een normale hoeveelheid suiker maakt, is dat niet echt nodig want suiker heeft een conserverende werking.


Natuurlijk kun je niet alleen zelf jam maken. Denk ook eens aan:
ps: Vandaag op wel en wee een jubelverhaal over de herfst.

donderdag 27 september 2012

Zorgverzekering

De laatste tijd slopen er al een paar mails in onze mailbox van zorgverzekeraars. Allereerst een mail met de premie van DSW, die jaarlijks als eerste de nieuwe premie bekend maakt. Terwijl we na het mediabombardement van de afgelopen tijd allemaal waren voorbereid op een flinke stijging, verhoogt DSW de premie voor de basisverzekering niet. In de krant las ik dat de reden is dat een aantal patenten op medicijnen afloopt en dat er zuiniger is ingekocht. Dit scheelt heel veel geld. Er zit dus meer in de pot van de verzekeraars dan vooraf in de media werd gecommuniceerd.

Nu is DSW een kleinere zorgverzekeraar en volgens andere verzekeraars 'een relatief kleinere speler die niet representatief is voor de branche' (aldus De Volkskrant, d.d. 26 september jl.) Er klinkt wat pisnijd door in die woorden, vinden jullie ook niet? Alsof DSW als 'een Calimero' geen recht van spreken heeft. Wat onzin is, want als de rest van de zorgverzekeraars de basispremie wel met de voorspelde €20 verhoogt, zou DSW zomaar ineens een relatief grotere speler in de branche kunnen worden die voorop loopt.

Vanaf half november moeten alle tarieven bekend zijn. Wat kun jij nu alvast doen?
 • inventariseer wat je aan kosten maakte het afgelopen jaar
 • inventariseer wat je betaalde voor je aanvullende verzekeringen
 • reken uit wat het gat daartussen is
 • bedenk voor jezelf een plan. Sommige pech zie je niet aankomen. Maar een tandartscontrole bijvoorbeeld wel. Wij hebben 2 jaar geleden de tandartsverzekering opgezegd en zetten het uitgespaarde bedrag opzij. Daar betalen we de tandartsbezoeken van. Onder de streep zijn we tot nu toe minder kwijt dan daarvoor. Dit advies volg je natuurlijk niet op als je altijd iets hebt als je naar de tandarts gaat.
 • bedenk goed wat een verzekering is: een zak geld voor als het misgaat. Misschien heb je die zak geld zelf al achter de hand?
 • als jij denkt dat je door de verhoging van het eigen risico in de problemen komt, deel dan dit bedrag door 12 en zet dat maandelijks opzij. Wij zijn daarmee begonnen toen de verhoging bekend werd gemaakt. 
 • Meld je aan bij een vergelijkingssite. Ik ontvang bijvoorbeeld de zorg alert  en word op de hoogte gehouden als er nieuwe premies bekend zijn.
 • maak tijd vrij vanaf half november om de prijzen te vergelijken. Omdat je vooral hebt bedacht wat je wilt, is dat heus niet zoveel werk. Vergelijken doe je op sites als verzekeringssite.nl of Independer 
 • Als je het uitzoeken over meerdere avonden verspreid, noteer dan je bevindingen. Ik maak bijvoorbeeld altijd een klein excel bestandje met alles op een rij. Dan hoef je niet telkens opnieuw te beginnen.
 • Kijk of je collectiviteitskorting kunt krijgen, dat scheelt 10 tot 15 %. Dat kan vaak via een werkgever, maar ik ontving bijvoorbeeld ook korting via de ME-patiëntenverenigingen en afgelopen jaar via Vereniging Eigen Huis
 • Als je een paar verzekeraars hebt uitgezocht die je aanspreken, kijk dan vooral ook op de site zelf van de verzekeraar. Is het overzichtelijk? Kun je als klant makkelijk informatie krijgen over bijvoorbeeld de zorgkosten die je hebt gemaakt? Ken je mensen die ervaring hebben met deze zorgverzekeraar?
 • bedenk ook dat je niet alles kunt voorzien. Ik nam vorig jaar een gok door over te stappen en een goedkopere aanvullende verzekering te nemen. Dat pakte financieel slechter uit. Tja, dat is gewoon pech. De belangrijkste les die ik de afgelopen jaren leerde is dat ik precies daarom een buffer heb.

woensdag 26 september 2012

Hypotheek en woekerpolis

Het is heter dan heet: aflossen, woekerpolissen afkopen. Je leest er overal over. Je moet actie ondernemen en je moet ergens beginnen maar waar? Gelukkig vind je steeds meer informatie over dit onderwerp. Ik had dit stukje al klaarstaan toen ik vanmorgen de column las van Marieke Henselmans in de nieuwe Genoeg las waarin ze vertelt dat ze steeds meer vragen krijgt van mensen die gaan over hypotheken, waardedalingen en verkeerd gegeven adviezen.

Daar weet ik natuurlijk alles van, verkeerde adviezen, waar je potdorie wel voor moet betalen. Marieke noemde mij in haar column dan ook als voorbeeld van iemand die haar hypotheek probeerde te ontwoekeren. Jammer dat ze er niet bijschreef dat ik daar wel in ben geslaagd (hoera, geen buikpijn meer!) en dat we de factuur van de adviseur na het indienen van een klacht behoorlijk omlaag kregen. In haar column trekt Henselmans dezelfde conclusie als ik al eerder deed: het is hoog tijd voor een boek over hypotheken, aflossen en ontwoekeren. En zij gaat dat schrijven. Opschieten Marieke! Er is nu behoefte aan!

Voor diegenen die eerder willen beginnen is de belangrijkste tip die ik kan geven: schuif de verantwoordelijkheid niet af op een ander en haal hem juist naar je toe. Ga aan de slag, bijt je erin vast alsof het enorm leuk is om te doen en hou continue je doel voor ogen: rust en geen zorgen meer om de hypotheek en het grote financiële gat.

Stel jij hebt een aflossingsvrije beleggingshypotheek met een daaraan gekoppelde levensverzekering die een woekerpolis blijkt te zijn. Wat nu?


Allereerst:
 • Begin met wat wat je hebt. Dus ga niet te pas en te onpas heel internet afzoeken, maar begin gewoon met de papieren die je in bezit hebt: je hypotheekakte en de polissen van je levensverzekering. 
 • Zorg dat je weet wat je in de loop van de tijd hebt betaald aan je levensverzekering. En dan bedoel ik niet alleen het totaalbedrag per jaar, maar ook opgesplitst in inleg, provisie en administratiekosten. Zo zie je meteen wat de verhouding is tussen je inleg waarmee daadwerkelijk belegd wordt en de rest. Heb je die overzichten niet? Je verzekeraar is verplicht je jaarlijks dit op te sturen, vraag het dus aan.
 • Zoek uit wat de waarde van de polis nu is en wat de waarde naar verwachting zal zijn aan het eind van de looptijd.
 • Bepaal voor jezelf wat je wilt oplossen. Is het de woekerpolis zelf die je onrustig maakt of wil je ook af van je beleggingshypotheek?
 • Nu dat duidelijk is, ga je uitzoeken wat daarbij past. Ben je niet thuis in verschillende soorten hypotheken, kijk dan welke hypotheekvormen er zijn.
 • Hou bij je keuze in het achterhoofd dat de renteaftrek waarschijnlijk gaat verdwijnen en dat de overheid aanstuurt op hypotheken waarbij gewoon afgelost wordt. De meest suffe hypotheken zoals de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn juist die hypotheken waarbij je alles aflost. Een bankspaarhypotheek werkt ook naar een aflossing toe, maar is helemaal gebaseerd op fiscaal voordeel en erg ingewikkeld als je er ooit van af wilt of extra wil gaan aflossen.
 • Bel gewoon eens je hypotheekverstrekker en vraag 
  • of je je hypotheek kunt omzetten
  • of je een afgekochte levensverzekering meteen kunt inzetten ter aflossing in de omgezette hypotheek
  • naar welke hypotheekvormen je mag omzetten (wij mochten alleen omzetten naar een annuïteitenhypotheek)
  • vraag of er kosten verbonden zijn aan omzetten (waarschijnlijk niet, omzetten zelf kost niets, wel als het hypotheekbedrag verhoogd wordt)
  • vraag welke stappen je moet zetten 
 • Een hypotheekverstrekker geeft geen advies maar geeft wel antwoord op concrete vragen als: naar welke hypotheekvorm kan ik mijn hypotheek omzetten?
 • De hypotheekverstrekker verwijst je na je aanvraag om de hypotheek om te zetten waarschijnlijk door naar de verzekeraar waar jij de levensverzekering hebt afgenomen. Nu gaan er twee sporen tegelijk lopen:
  • het afkopen van je levensverzekering
  • het omzetten van je hypotheek
 • Vraag gewoon na elke gezette stap, wat de volgende stap zal zijn en volg dat braaf op.
 • Bewaar alle mailwisselingen en toegestuurde documenten en voorstellen.
 • Reken alles door en controleer alles nauwgezet. Leg bijvoorbeeld de voorwaarden van je huidige hypotheek naast de offerte. Ga er niet van uit dat de aanbieder niet zomaar ineens iets verandert, want dat gebeurt wel. Bij ons bleken de rentepercentages te zijn veranderd in ons nadeel. 0,3 % rente op een bedrag van € 240.000 is veel geld. Kijk dus alles na en laat alles corrigeren wat niet klopt. Onze offerte ging wel 4 of 5 keer heen en weer voordat het klopte.

Meer over woekerpolissen
Typ dit als zoekwoord in bij Google en je wordt overladen door informatie. Waar had ik wat aan?
 • Stichting Verliespolis: behartigt de belangen van aangesloten partijen. Je betaalt eenmalig een bedrag van € 20. Op deze site vind je niet alleen informatie maar ook voorbeelden van brieven die je naar de verzekeraar kunt sturen, waar jij de woekerpolis hebt ondergebracht
 • Doe een woekerpolis check. Dat kan onder meer hier 
 • Hou de site en twitteraccount van adviseur Hubrien Meijaard in in de gaten. Hij houdt via twitter soms een woekerpolis-spreekuur, geeft informatie en workshops over ontwoekeren. 
 • Lees de stukjes van Erica Vergedaal.Ze schrijft niet alleen over woekerpolissen maar ook alles wat met financïen te maken heeft, heel leerzaam.
Waar had ik niets aan?
 • De talloze sites die een woekerpolischeck aanbieden nadat jij echt minimale informatie invult en meteen met een 'op maat gemaakt advies' komen. Kijk uit, deze sites willen je alleen maar een ander product aansmeren.
 • Mijn eigen financieel adviseur die angst had dat zijn provisie er aan ging als wij de hypotheek zouden omzetten.
 • Verhalen van mensen die zeggen dat omzetten van je hypotheek en loskopen van je polis niet kan, omdat het heel ingewikkeld is.
Andere punten van overweging:
 • Het omzetten van een beleggingshypotheek met woekerpolis naar een bankspaarhypotheek wordt erg gestimuleerd en kan redelijk snel gebeuren. Maar overweeg of je wel een bankspaarhypotheek wilt. Ook dat is een ingewikkeld financieel product.
 • Stap over op een hypotheek die je snapt en die in één zin kan worden uitgelegd.
 • Wat staat er in je hypotheekakte en in de voorwaarden van je woekerpolis? Lees dat gewoon van A tot Z door.
 • Wat is het gat dat gedicht moet worden en hoeveel tijd heb je daarvoor? In sommige gevallen is ontwoekeren niet nodig. Neem daarbij in overweging wat de resterende looptijd is van je hypotheek en de waarde van je huis ten opzichte van toen je het kocht. Als je twijfelt zoek dan een onafhankelijk financieel adviseur. Lees hier waar je op moet letten. 
 • Lees het boek hypotheekvrij van Gerhard Hormann. Dat gaat weliswaar niet in op het omzetten van je hypotheek en ontwoekeren, maar het lezen van dit boek helpt wel om het denken over hypotheken en de verplichting die je bent aangegaan (en wat dit jou kost en de bank oplevert) wat te verhelderen.
ps: ik ben geen financieel adviseur en zelfs geen rekenwonder. Ik deel hier mijn ervaringen in de hoop jou in beweging te krijgen. Als het mij is gelukt, lukt het jou ook!

dinsdag 25 september 2012

Consuminderen

In de zoektocht naar besparingen bedacht ik me gisteren dat we misschien voor de vaatwasser beter vaatwaspoeder kunnen gebruiken, in plaats van vaatwastabletten. Wie heeft daar ervaring mee? Wij kopen nu meestal vaatwastabletten die in de aanbieding zijn en dat merk wisselt dus per keer. Ik heb langere tijd biologische vaatwastabletten gebruikt, maar het werd echt niet schoon.

Vaatwaspoeder is goedkoper dan tabletten. Wie koopt wat en wil zijn ervaring delen?

maandag 24 september 2012

Geld

Alles is liefde klinkt heel fijn, maar eigenlijk komt 'alles is geld' dichter bij de waarheid. Geld raakt alle aspecten van het leven en ook al doe ik mijn best om me minder op materiële zaken te richten, toch raakt de impact van grote uitgaven me best diep.

Nu ik dan een nieuwe elektrische fiets heb (rib uit mijn lijf) heb en weer mobiel ben, merk ik ook hoe zeer de onzekerheid over het wel of niet vervangen van de oude fiets en dus wel of niet veel geld moeten uitgeven, me heeft geraakt. Uiteindelijk betaalde ik €1600 voor een nieuwe e-bike, waarbij ik in overweging nam dat ik koos voor de fiets die het prettigst rijdt, ook als de accu uit staat. Bij oudere e-bikes is het vaak een enorme inspanning om zonder accu te fietsen. De nieuwere modellen zijn lichter en geven minder weerstand met de accu uit. Voor mij belangrijk, want zo kan ik tijdens het fietsen af en toe de accu uitzetten en werken aan mijn spieropbouw.

Die € 1600 was op geen enkele manier begroot en is dus gewoon de pech waarvoor we onze buffer hebben. De komende tijd is er minder mogelijkheid voor ons om de buffer weer op het gewenste niveau te krijgen. Ik ben door het te besteden bedrag van mijn aanvullende zorgverzekering heen en zal met ingang van volgende week het wekelijkse bezoek aan de fysiotherapeut zelf moeten betalen.

Vorig jaar besloot ik een gok te nemen. Ik stapte over van mijn dure zorgverzekeraar waarvan ik onbeperkt de fysio mocht bezoeken (tegen forse betaling voor een aanvullende verzekering) naar een goedkopere verzekeraar waar ik me verzekerde voor een bedrag van € 1000 aan paramedische zorg. Sommige kosten kun je namelijk zien aankomen. Mijn toenmalige behandeling bestond onder meer uit een bezoek aan een fysiotherapeut eens per drie weken. Ik heb dus netjes uitgerekend of ik het daarmee zou redden. Die berekening klopte prima, alleen kwam er onverwacht een schouderblessure tussen waarvoor ik sinds maart wekelijks word behandeld. Ik heb met het omzetten van de verzekering dus een gok genomen en helaas verkeerd gegokt. Aan de andere kant: het geld dat ik uitspaarde komt ongeveer overeen met wat ik nu de komende maanden aan de fysio moet gaan uitgeven, dus zo erg is het nu ook weer niet

Soms lijkt het alsof alles uit een rekensom bestaat. Bovengenoemde kosten, maar ook zeker de BTW stijging, de te verwachten kosten van de forenzen taks, de extra kosten van het eigen risico en zo kan ik er nog wel een paar bedenken, maken dat ik toch weer erg gemotiveerd naar onze begroting kijk en zoek naar ruimte.

Uitgangspunt om de begroting in orde te krijgen is ons spaar- en aflosbedrag per maand. Door de verwachte kostenstijgingen, komt dit bedrag in de knel en dat voelt niet goed. Ik zou er voor kunnen kiezen om minder te sparen of af te lossen, maar liever zoek ik elders de ruimte.

Voor mij is het telkens weer een sport om ruimte te zien in uitgaven die we altijd al deden. Is de uitgave an sich echt nodig? En zo ja, kan het goedkoper? Zo kozen we er dit jaar voor om de T.aptoe van Zoon waar hij nu te oud voor is, niet te vervangen voor de National Geographic Junior. Hij is al wnf ranger en daar leert hij voldoende over de planeet en de natuur. Door nu geen abonnement te nemen, besparen we ca. € 35

Een tweede concrete stap was het opzeggen van de A.NWB en ons aanmelden bij R.oute Mobiel. Dat scheelt ons € 36 per jaar. Niet heel veel geld, maar een paar van dit soort besparingen kunnen wel zorgen voor meer ruimte.


Naast de pechhulp, gaan we ook iets inleveren op de boodschappen. Ons budget van €100 per week voor 3 personen en 2 katten wordt weer verlaagd naar € 90. Voor jullie allemaal gaan gillen dat dit nog heel ruim is: dat is het niet, want we kopen vrijwel alles biologisch tot en met het kattenvoer aan toe. Concreet zal dat betekenen: meer vegetarisch eten, meer zelf brood bakken, zelf jam of ander beleg maken. Gelukkig beschik ik over iets meer energie, dus dat moet wel gaan lukken. Met koffiedrinken ben ik trouwens gestopt en dat scheelt toch al snel een pak koffie per maand. Verlaging van het weekbudget levert op jaarbasis een besparing van €520 op.

Dus door even na te denken, 'verdien' ik een kleine € 600. Daarmee hebben we de stijging van het eigen risico in de zorg al weer bijna terugverdiend.

Een volgende stap is de verzekeringen elders onderbrengen. Die zijn nu nog ondergebracht bij de verzekeringsadviseur met wie we inmiddels niet meer door één deur kunnen. Dus ik ga vanmiddag eens zoeken via independer hoeveel we hierop kunnen besparen.

Andere voor de hand liggende acties deden we eerder al. Wij deden de tv-gids de deur uit, stapten over naar een andere mobiele aanbieder en een andere energieleverancier, hebben de doorlopende reisverzekering opgezegd, houden de meterstanden bij en staan maximaal 5 minuten onder de douche, doen aan combikoken met de deksels op de pannen, werken met een weekmenu, maken ons eigen wasmiddel en deden zo inmiddels honderdenéén grotere en kleinere besparingen.

Ben jij ook al druk bezig met besparingsacties om de tegenvallers op te vangen?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...