zaterdag 22 september 2012

Wat gaan we eten?

Deze week bestelde ik voor het eerst sinds eind juli de groentetas. De tuin leverde zo veel op dat we het zonder konden stellen. Ik kocht wel af en toe iets bij, vooral voor de afwisseling, maar een hele tas met gekochte groenten wegwerken, dat hoefde niet.

Geen groentetas de afgelopen tijd en ook geen weekmenu. Eigenlijk kwam het erop neer dat ik de koelkast opendeed of de tuin inliep en op het moment zelf besloot wat we gingen eten. Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat ik door het rommelige van de vakantieweken, minder lust tot plannen voelde.

Nu is dan de tas gearriveerd en maakte ik ook weer eens een weekmenu. In willekeurige volgorde wordt dat:
  • Aubergineschotel met mozzarella en rijst (vegetarisch)
  • Maiskolven en Aardappelsoep met kikkererwten, kool en prei (vegetarisch)
  • Courgette met tomaat en ansjovis uit de oven
  • Spitskool met köftehakt en aardappelen
  • Kerriespitskool met tofu en rijst (vegetarisch)
Verder wordt er één keer tosti gegeten en één keer door Oma gekookt.

En jij, gaat het bij jou in de zomervakantie ook altijd wat rommeliger qua planning van het eten?

ps: Beter worden is niet alleen maar heel erg leuk. Soms is het ook pijnlijk.

vrijdag 21 september 2012

Financiële tegenvaller

Vorige week noemde ik al de pech met mijn elektrische fiets. De accu deed het niet meer en ik bracht de fiets weg. Ik verwachtte dat de accu op zou zijn en zette me schrap. Terecht naar bleek, maar niet omdat de accu kapot is.

De accu doet het, de oplader is correct, de bedrading is oké. Wat blijft er dan nog over? De controlebox. Dat schijnt een minicomputertje te zijn die zorgt dat de fiets doet wat hij moet doen (niet dat ik er verstand van heb, ik praat nu gewoon de fietsenmaker na). Waarschijnlijk is de controlebox kapot. Denkt hij. Zeker weten doet hij dat niet. Omdat elk merk een eigen controlebox heeft, kan hij niet even die van een ander zomaar op mijn Schwinn fiets uitproberen. Hij moet een nieuwe controlebox bestellen. Blijkt het probleem na vervanging van de controlebox niet hierdoor te worden veroorzaakt, dan kan hij die controlebox niet meer retour sturen.

Met andere woorden: ik ben € 250 kwijt voor een reparatie waarvan de fietsenmaker zelf zegt niet te weten of het lukt. Ik neem dus een risico. Daarom belde hij me op om te overleggen. Tja, wat is wijsheid. Als ik ja zeg, kan het zijn dat ik €250 weggooi en dan alsnog een andere elektrische fiets moet kopen. Zeg ik nee, dan heb ik niets. In ieder geval, geen werkende fiets.

Een andere overweging is of ik wel € 250 in een fiets wil investeren, waarvan de accu het vandaag of morgen waarschijnlijk zal gaan begeven. Dat voelt niet goed. Ik belde de fietsenmaker terug en vroeg wat hij aan 2e hands elektrische fietsen heeft staan. De prijzen variëren van € 700 tot 1600. De uitgave is onvermijdelijk, aangezien ik ondersteuning nodig heb bij het trappen. Ik vroeg hem of wij iets konden regelen. Met andere woorden: ik ruil mijn kapotte fiets in en koop een ander met korting. Hij was wel bereid mij tegemoet te komen en morgen gaan we praten.

Hij loopt ook een risico. Als hij mij korting geeft op een andere fiets en mijn oude fiets niet meer op te knappen is, verliest hij € 250. In het andere geval, kan hij de fiets in geval van wel opknappen, met een nieuwe accu erin zo weer voor €800 verkopen.

We zien wel. Eerst maar eens praten morgen. Ik ben er chagrijnig van. Ik zit al een week zonder fiets en heb deze week flinke einden moeten lopen om bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut te gaan. Daarmee ben ik behoorlijk over grenzen gegaan. Het geld zelf is ook een domper. Ik maak deze herfst en winter veel kosten bij de fysiotherapeut, wegens een eigenwijze schouder die maakt dat ik mijn rechterarm niet goed kan bewegen. Sinds half februari ga ik wekelijks voor behandeling. Nu is mijn vergoeding voor paramedische hulp op. Dat betekent de komende maanden een extra kostenpost van ongeveer € 160 per maand.

Soms zit het mee en soms zit het tegen.

ps Vandaag op Wel en Wee: beter worden is niet altijd alleen maar leuk, maar vooral hard werken en bereid zijn om te veranderen. Maar ja, hoe doe ik dat?

donderdag 20 september 2012

Goedkoop wassen

In de statistieken zie ik dat één van de meest gelezen stukjes op dit blog, gaat over zelf wasmiddel maken.  Ook zie ik dat 'Marseillezeep en zelf wasmiddel maken' een zoekterm op google is waarmee ik vaak word gevonden.Daarom gooien we deze informatie nog maar eens in de herhaling:

Waarom zou je zelf wasmiddel maken en hoe doe je dat dan?

Waarom zelf maken? Omdat het veel goedkoper is, prima wast en zo gemaakt is. Je hoeft er geen speciale talenten voor te hebben, alleen wat geduld aangezien het 24 uur moet staan.

Toen ik begon met uitrekenen hoeveel me het zou schelen (zelf maken versus kopen) rekende ik uit dat ik voor gekocht wasmiddel (K.lok of E.cover)) 18 cent per wasbeurt betaalde. Voor 5 liter zelfgemaakt wasmiddel betaal ik in totaal 60 cent. Ik ging er toentertijd van uit dat ik 50 ml per wasbeurt zou gebruiken, maar in de praktijk is dat iets meer. Stel dat ik ongeveer 75 keer was voordat het op is, dan kost het me 0,008 cent per wasbeurt. Oei, dat is weinig!

Of dit echt tot op de cent klopt weet ik niet, want ik gebruik het ook wel als schoonmaakmiddel of als WC reiniger

Nodig voor 5 liter wasmiddel:
80 gram geraspte Marseillezeep
Een emmer
Lege flessen met de dop afsluitbaar
Een garde
Een schenktuit

Gooi 80 gram geraspte zeep in een schone emmer en doe daar 5 liter kokendheet water bij. Roer het flink door met een garde en laat 24 uur staan. Het wordt wat lobbig. Giet het over in de flessen.

Bij hele vuile was doe ik er ook een eetlepel schoonmaaksoda bij. Ik gebruik dit wasmiddel alleen voor de gemengde was. Voor de witte was gebruik ik een biologisch wasmiddel (K.lok of E.cover) na een discussie met Schatje over het wel of niet goed schoon worden van witte overhemden. Het zijn zijn overhemden dus als hij deze wil wassen met iets anders, is dat natuurlijk prima! Soms in geval van 'zin in een geurtje', doe ik er een paar druppels etherische olie bij. Een wasverzachter gebruik ik niet. In plaats daarvan gebruik ik schoonmaakazijn (en daar ruik je echt niets van, mits je niet een hele fles in de machine kiepert). Dat ontvet tevens meteen de wasmachine.

Marseillezeep is te koop via internet of op de markt of bij natuurwinkels, ik betaalde € 4 voor 500 gram en daar was ik héél lang mee. Sterker nog, ik kocht in januari 2011 500 gram geraspte Marseillezeep en was daar nog steeds mee. Nu heeft mijn moeder in de afgelopen jaren gemiddeld 2 wassen in de week voor ons gedaan, omdat dit te veel voor mij was. Een druk gezin waar meer wordt gewassen zal dus sneller door die 500 gram heen zijn. Evengoed is het een forse besparing! Want ook al koop je alleen wasmiddelen in de aanbieding, dan nog ben je veel duurder uit in vergelijking met zelf maken.

afb. van www
Ik heb net even gezocht op internet of de prijzen nog vergelijkbaar zijn, met toen ik mijn halve kilo Marseillezeep kocht in januari 2011. Dat is zo. Sterker nog, ik kwam hier 5 kilo geraspte zeep tegen voor € 26. Omgerekend is dat € 2,60 per halve kilo, dat is dus nog minder dan die € 4 die ik er voor betaalde. Wat je overigens met 5 kilo moet? In ieder geval hoef je dan de komende 15 jaar geen wasmiddel meer te kopen!

Als je nooit op hoge temperaturen wast, is het belangrijk dat je ongeveer één keer per maand je machine leeg draait met de inhoud van een fles schoonmaakazijn. Dit om er zeker van te zijn dat zeepresten weggaan. Dit is overigens ook belangrijk als je wast met gekocht wasmiddel en alleen op lage temperaturen wast. Doe jij regelmatig een was op 95 graden, dan is dat niet nodig.

Overigens bespaar je natuurlijk niet alleen door zelf je wasmiddel te maken, maar ook en vooral door deze was aan de lijn te drogen. Wij deden de droger een paar jaar geleden weg en misten deze nooit. Het vraagt alleen iets meer planning. In het begin werd ik nog wel eens verrast door een lege plek in de kast en de wetenschap dat er de volgende dag een tas moest worden ingepakt voor een logeerpartij. Ja, dan is een droger zeker handig. Maar van een paar keer misgrijpen leerden we.

Marseillezeep is biologisch afbreekbaar. Je kunt ook wasmiddel maken van Aleppozeep of Sunlight zeep. Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

En jij? Overweeg jij wel eens om je eigen wasmiddel te maken?

woensdag 19 september 2012

Gewoon alles bijhouden

Hoewel iedereen om het hardst roept dat de gisteren gepresenteerde begroting niets voorstelt aangezien het nieuwe kabinet straks misschien andere keuzes zal maken, blijft het een feit dat de politiek misschien linksom een streep door delen van het Kunduz-akkoord zet, maar rechtsom nieuwe vervelende bezuinigingen bedenkt. Het zal ergens vandaan komen en reken maar dat het jou gaat raken.

Natuurlijk moet je je er niet te druk om maken zegt iedereen. Maar dat is afhankelijk van je situatie. Staat nu al het water je aan de lippen? Dan kan ik me best voorstellen dat je zenuwachtig wordt. Het is ook niet vreemd dat je misschien niet in een nijpende situatie zit, maar je wél afvraagt of op vakantie gaan nog wel zo'n goed idee is.

Zoals eerder geschreven, is er een goede remedie tegen bovenstaand gemiezer en dat is gewoon netjes je uitgaven en inkomsten bijhouden. Maak een overzicht van alles, echt alles. Dus niet alleen je boodschappenuitgaven maar ook van je vaste lasten. Sterker nog: begin bij je vaste lasten. Noteer ook de niet-maandelijkse lasten zoals de pechhulp voor je auto, onderhoud aan je fiets of auto, je bibliotheeklidmaatschap en de jaarlijkse enting van je kat. Pak je afschriften er bij en noteer alles tot een jaar terug. Bijvoorbeeld van augustus 2011 tot augustus 2012. Zorg voor duidelijke categorieën en bedenk dat je niets hebt aan de post 'divers'. Die zal misschien schrikbarend hoog zijn.

Nu je alles op een rij hebt, ga je nadenken over de verhoudingen tussen de categorieën en over de optelsom. Staat je in de plus of in de min? Is het kiele kiele of valt het mee? Waar zit je krap en waar niet? Nu je alles zo mooi op een rij hebt, blijf je natuurlijk alles netjes bijhouden. Als straks dan definitief bekend wordt, wat de plannen zijn, weet je meteen wat dit voor jou gaat betekenen en of je maatregelen moet nemen en, nog belangrijker, welke maatregelen dat zijn.

Om je op weg te helpen, plaats ik hier mijn overzicht zonder bedragen. Het is heel simpel, gewoon alles onder elkaar. Bovenin staan de inkomsten, onderin de uitgaven. Ik heb dit in excel en alles wordt voor mij automatisch opgeteld en afgetrokken. Maar er is niets mis met een schrift en een rekenmachine natuurlijk.

Wat cursief is, valt onder reserveringsrekeningen. Dit zijn niet maandelijkse uitgaven waarvoor ik maandelijks een bedrag opzij zet. Als er bijvoorbeeld een rekening komt van de bibliotheek, dan  haal ik het benodigde geld van de reserveringsrekening af. Zo staan we nooit voor verrassingen.


INKOMSTEN BASIS
Saldo lopende rekening 1e: 0,00
kinderbijslag 0,00
salaris 1 0,00
salaris 1 0,00
teruggave belasting 0,00
reserveringen: 0,00
13e maand 0,00
medische bijdrage uwv 0,00
vakantiegeld 0,00
totaal 0
UITGAVEN
WONEN
hypotheek 0,00
extra aflossing 0,00
energiekosten 0,00
gemeentebelasting 0,00
PWN (waterverbruik) 0,00
energieservice (onderhoud ketel) 0,00
Waterschap 0,00
totaal 0,00
VERZEKERINGEN
Ziektekosten 0,00
inboedelverzekering 0,00
begrafenisverzekering 0,00
risicoverzekering 0,00
Pakket (aansprakelijkheid, Inboedel, Woonhuis) 0,00
totaal 0,00 0,00
ONDERHOUD
Divers 0,00
totaal 0,00
ABB/CONTRIBUTIE
judo 0,00
voetbal 0
abonnementen diversen 0
bibliotheek 0,00
krant 0,00
Kabel/internet/telefoon 0,00
ouderbijdrage school 0,00
vereniging eigen huis 0,00
Mobiel 0,00
totaal 0,00
VERVOER
pechhulp 0
Wegenbelasting 0
Verzekering 0
onderhoud auto 0
Brandstof 0
totaal 0
BOODSCHAPPEN
week 1 0
week 2 0
week 3 0
week 4 0
week 5 0
totaal 0
OVERIG HH
oppas 0
zakgeld allen 0
overig   0
totaal  0
PERS.VERZORGING
kapper 0
kleding      0
totaal 0
RECREATIE
verjaardagen & feestdagen 0
uitjes 0
totaal 0
MEDISCH
dierenarts 0
zorgkosten 0
overig 0
totaal 0
DIVERS
onverwacht 0
bankkosten 0
goede doelen 0
totaal 0,00
LASTEN TOTAAL 0,00
RESERVERINGEN
kleine buffer 0
reserveringsrekening 0
Kinderbijslagrekening 0
totaal reserveringen 0
SPAREN
Grote buffer 0
vakantiepotje 0
Sparen studie 0
totaal 0
HYPOTHEEK RESERVERING 0
TOTAAL/UIT 0,00
0VER/TEKORT 0

Misschien heb jij wel een veel mooier en handiger overzicht. Maar misschien ook wel niet. Dan kun je dit als basis gebruiken en aanpassen naar je eigen situatie. Ik plaats het om een idee te geven van de verschillende categorieën. Omdat kopiëren in blogger niet goed lukt, moet je maar van me aannemen dat de versie in excel lekker duidelijk is. Maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat je de plussen en de minnen op een rij hebt en dat je - áls duidelijk wordt wat de begrotingsplannen zijn - meteen kan zien wat dat voor jou betekent!

Natuurlijk is elke maand anders. De ene maand telt 5 weken en de andere maand ontvang je misschien kinderbijslag. Maak daarom eerst een basisbegroting en als die kloppend is, kun je alle maanden invullen. Ik heb bijvoorbeeld genoteerd wanneer welke niet maandelijkse uitgaven en inkomsten voorkomen en kan dus zo heel snel een begroting maken voor het hele jaar. Het jaar erop, hoef ik eigenlijk alleen maar alles te kopiëren en kleine aanpassingen te doen. Zo heb ik altijd een begroting voor een heel jaar klaar staan. Vlak voordat een nieuwe maand ingaat, kijk ik naar de begroting voor die maand en doe wat laatste moment aanpassingen? Moeten er spullen vervangen worden? Heb ik onverwachte medische uitgaven. Dat noteer ik en dan zie ik meteen onderaan de streep wat daar de gevolgen van zijn.

Wat let je? Laat je inspireren en ga aan de slag als je nog geen overzicht hebt! Wil je graag in excel werken maar ben je er geen ster in, dan kun je de geldplanner van de Vrekkenpagina gebruiken.

dinsdag 18 september 2012

Op safari

Schatje kreeg dit jaar van zijn werkgever met Kerstmis een tinteling cadeau. Dat is een boekje met keuzes voor activiteiten. Je krijgt dus een belevenis cadeau. De keuzemogelijkheden variëren van toegang tot dierentuinen en abonnementen op een tijdschrift of een krant, tot saunabezoek, restaurantbezoek, een rondvaart.....

Schatje koos voor gratis toegang tot safaripark De Beekse Bergen voor 2 personen, in de veronderstelling dat hij daar met Zoon naar toe zou kunnen gaan. Niemand van ons - zeker ik niet - verwachtte dat ik mee zou kunnen gaan. Maar ik ging dus wel mee! Omdat de juffen en meesters gisteren een studiedag hadden, kreeg Zoon vrij van school. We vertrokken daarom zondag richting Schoonouders en reden maandagochtend door naar Hilvarenbeek.

Wat volgde was dus voor mij het eerste uitje naar een dierenpark in 5 jaar tijd. Je kunt het park op verschillende manieren bezoeken, per auto, per boot, bus of lopend. Na een rondje per auto vond ik dat ik ook wel de boel lopend kon verkennen en dus deden we de rest wandelend! Naast het feit dat ik het een leuk park vond, genoot ik vooral van het idee dát ik daar liep. Ik! Zomaar meedoen met een gezinsuitje waarbij je flink moet wandelen!  Ik schoot er een paar keer vol van.

Omdat we al 2 kaartjes hadden, hoefden we nog maar één kaartje te kopen. Dat was € 21. Verder gaven we wat uit aan een chocomel voor mij, een cornetto voor Zoon en een zak friet voor Schatje. Dat was het. We hadden we een zak met broodjes, water en thee bij ons. Dus voor iets onder de € 30 hadden we voor 3 personen een dagvullend uitje. De benzine reken ik niet echt mee want we wilden toch al bij schoonouders langs en die wonen zo'n beetje op 3/4 kwart van de te rijden route.

Vroeger waren bij ons uitjes impulsmomenten waarbij de rekening werd geplunderd, tegenwoordig bekostigen we uitjes van geld dat overbleef. De € 30 voor gisteren had ik bij elkaar gesprokkeld afgelopen maand, doordat we minder dan normaal aan boodschappen uitgaven. Dus genoten we omdat we op iets anders wisten te bezuinigen de afgelopen maand (lang leve de moestuin!).

Consuminderen is voor mij meer uit minder halen. Niet alle leuke dingen die geld kosten allemaal schrappen, maar zorgvuldig kijken wat we willen doen met het beschikbare geld.  Kleine dagelijkse meevallers (lees: wat overblijft van het boodschappenbudget) worden bij ons in een potje gestopt en daar betalen we uitjes van. Natuurlijk hadden we gisteren het uitje nog goedkoper kunnen maken door in het park zelf niets uit te geven. Maar het gaat niet om zo min mogelijk uitgeven, het gaat mij om niet meer achteloos uitgeven. Die chocomel op een terras, daar geniet ik enorm van. Maar ik genoot natuurlijk het meest van het feit dat ik daar überhaupt kon zijn.

zondag 16 september 2012

Een trap die helemaal van ons is

Deze zomer hebben wij onze beleggingshypotheek omgezet in een annuïteitenhypotheek. De bij de beleggingshypotheek horende woekerpolis hebben wij afgekocht. Het was de bedoeling dat het vrijkomende bedrag meteen in de annuïteitenhypotheek werd gestopt, ter aflossing.

Nu gaat een hypotheek omzetten blijkbaar sneller dan een woekerpolis afkopen. Alles voor de omgezette hypotheek is al in huis, getekend en in een map gestopt en de polis voor de nieuwe risicoverzekering is ook al binnen. Na eerder niet correcte versies (als ik dood neer zou vallen zou er niets uitgekeerd worden ter aflossing van de hypotheek en dat was nu net wel de bedoeling van het hele omzetgedoe) kwam eergisteren dan de correcte versie van een polis op beider naam.

Het definitieve einde van de woekerpolis volgde een dag later. We kregen een brief van de hypotheekverstrekker dat we met het afkopen van de woekerpolis maar liefst € 10.951 ineens hebben afgelost, zodat het te betalen maandbedrag meteen met € 64 zakt! Dat is goed nieuws!

Hiermee zijn we namelijk aan het einde gekomen van een zenuwslopende rit die begin juni begon. Alles is klaar en omgezet. Ik kan nu de krant lezen en denken: dit gaat niet over mij. We gaan gewoon verder met aflossen van de aflossingsvrije delen van de hypotheek en ons maandbedrag zal daarmee dus blijven zakken. Het te betalen deel van de annuïteitenhypotheek blijft vanaf nu constant, maar heeft geen aandacht meer nodig anders dan zorgen dat de benodigde centjes beschikbaar zijn. Dat deel is over 20 jaar afgelost.

Elke aflossing wordt hier gevierd. In gedachten wijzen we een plek in het huis aan, die nu helemaal van ons is. En daar maken we een foto van. Na de voordeur, de deurbel en het bovenraam presenteer ik nu met veel trots:
De trap!En nu weten jullie ook meteen dat Spaarcentje 
een blauwe muur in haar huis heeft ;-)

Met deze laatste storting komt het dit jaar totaal afgeloste bedrag  op iets meer dan €17.000. En dat, terwijl we € 5000 van plan waren. Nu gaan we even pas op de plaats maken. Het geld wordt wel opzij gezet, maar we gaan in januari verder met maandelijkse stortingen. 

En jullie? Al concrete plannen om je hypotheek om te zetten? Of heb je al een veilige hypotheek of alles afgelost?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...