zaterdag 8 september 2012

Een half miljoen

Zit ik nog in mijn nachttenue op de bank met de laptop op schoot wat te turen op mijn eigen blog, zie ik zomaar ineens dat ik nog maar een paar honderd bezoekers verwijderd ben van de magische 500.000! Dat is toch niet wat ik had verwacht toen ik ooit mijn eerste stukje de wereld in slingerde.

En wat is er veel gebeurd tussen dat eerste blogje en deze 500.000e bezoeker. Met mij, met de wereld, met ons geld. Dit blog helpt mij op meerdere manieren. Het houdt me alert, door telkens zo eerlijk mogelijk te vertellen hoe wij proberen uit te komen met dat wat er binnenkomt. Door het telkens zoeken naar onderwerpen, dwing ik mezelf ook me in verschillende onderwerpen te verdiepen. Ik zou nooit zover met het omzetten van de hypotheek zijn gekomen als ik er niet over had geschreven. Schrijven lukt namelijk alleen als ik er tot op zekere hoogte iets van begrijp, dus de behoefte er over te schrijven helpt me dingen te doen waarvan ik eigenlijk denk dat ze buiten mijn bereik liggen.

En dan de vele contacten die ik kreeg. Ik heb er een hele vriendenkring bij gekregen waar ik mee mail, informatie uitwissel en gein trap. Die me sokken stuurden, boeken, bonnen, lieve woorden, bemoedigende mails, agenda's, keukenmachines, recepten, tips, persoonlijke verhalen. Mijn wereld is verrijkt op vele gebieden, zowel mentaal als materieel. Geheel onverwacht maar wel heel welkom. Wat een rijkdom.

vrijdag 7 september 2012

pech met olie en afhaal-eten

We doen op t moment vrij goedkoop boodschappen, aangezien de tuin veel eetbaars oplevert. Helaas is er weinig variatie, dus we eten vooral courgette, courgette en vooruit, courgette. En ook af en toe wortelen. Hier en daar is ook een tomaat gelukt en de capucijners deden 't ook aardig maar zijn al opgegeten (hap-slik-weg met salie en hamblokjes).

Ondanks dat de weinige variatie onze neus uitkomt, is het wel welkom dat we zo wat geld uitsparen. Ik heb al weken geen groentetas besteld, dus dat scheelt echt wel. Helaas wordt een deel van de besparing te niet gedaan doordat we zojuist eten afhaalden. Dat gebeurt weinig in Huize Spaarcentje, maar ik was zo van slag doordat ik een pan kokendhete olie liet vallen, dat er onmiddellijk een portie vegetarische bami door Schatje moest worden gehaald.

Wat was ik met die olie van plan, voordat ik het liet vallen? Ik kreeg voor mijn verjaardag prachtige De Buyer pannen (zonder anti-aanbaklaag!) die eerst moeten worden voorbehandeld met olie voordat ze gebruikt gaan worden. Dus daar was ik lekker mee bezig. Jammer dat de hele keuken ook meteen onder de olie zat, tot aan het plafond toe ;-). Daarnaast is mijn perzikhuidje ook niet ongeschonden, dus ik ben echt wel een soort van zielig, olie die is ingebrand in de huid doet pijn.

de videoinstructie zag er zo makkelijk uit,
met rustgevend muziekje en zo
maar de pan is loeizwaar
en ik goot de olie per ongeluk af in een kom waar
water in zat, dom, dom, dom.....

Voor wie inspiratie zoekt, op Echt eten, puur koken plaatste ik vandaag het recept voor Tortilla's die je natuurlijk ook voor een paar euro in de winkel kant en klaar kunt kopen, maar die echt belachelijk goedkoop zijn als je ze zelf bakt. Wie het regenwoud wil redden, moet vandaag even op het blog van Zoon kijken, hij plaatste een stukje over houtkap.

Fijn weekend allemaal!

donderdag 6 september 2012

De zin van sparen

Vandaag plaatste Luxe of zuinig een interessant logje over sparen. Hij stelt zichzelf de vraag wanneer je genoeg hebt gespaard. Een leuk onderwerp vind ik dat. Sparen is bij mij een middel om iets te bereiken en geen doel op zich. Ik heb geen behoefte om mijn spaarsaldo enorm te laten stijgen, zodat we vanaf ons 50e bijvoorbeeld de wereld kunnen rond reizen. Misschien verandert dat nog overigens.

Voor nu is het doel van sparen eenvoudig:
  • we sparen voor een goede buffer, waarmee we grote klappen kunnen opvangen
  • we sparen om de hypotheek af te lossen
  • we sparen om Zoon later te kunnen laten studeren, zonder dat hij zich daarvoor in de schulden moet steken
Sparen om het sparen doe ik niet. Sparen is niet mijn hobby, zoals dat wel het geval is bij Luxe of zuinig. Sparen is mijn middel om vrijheid te hebben om onverwachte noodzakelijke uitgaven te doen.

Eens de buffer op een acceptabel niveau is (dat bereikten we toevallig deze maand: €10.000) is de rest van het te sparen bedrag bedoeld voor aflossing. De studiespaarrekening van Zoon staat los van de hoogte van onze buffer, we sparen gewoon al jaren een vast bedrag en kijken er verder niet naar om.

Dus wanneer is mijn genoeg-grens bereikt? Blijkbaar als ik €10.000 op de rekening heb. Ik hoef niet meer te hebben. Ik wil ook graag, ondanks het consuminderen, ruimte hebben om af en toe naar de film te gaan of een hapje te eten. Ook voegt een vakantie veel toe aan mijn levensvreugde. Heel veel meer sparen maakt dat we deze dingen niet zouden kunnen doen.

Een genoeg-grens wat sparen betreft hangt dus ook samen met de verhouding tussen wat er binnenkomt en wat er uitgaat (aan vaste lasten). Ik weet hoe hard wij moeten schrapen en sparen om die buffer op te bouwen en de hypotheek af te lossen. Een spaarbedrag van € 500 per maand bij ons is verhoudingsgewijs misschien wel veel meer dan een spaarbedrag  van € 1000 per maand bij iemand die veel meer verdient. Ik ken mensen die met gemak € 1000 per maand kunnen sparen en ook impulsaankopen kunnen doen, uit eten kunnen gaan en meerdere abonnementen  hebben op tijdschriften. Die ruimte is hier niet. Als ik zeg dat wij een kleine € 500 per maand sparen (buffer, studie en hypotheek) dan betekent dat onze financiële ruimt na aftrek van alle vaste lasten en boodschappen en periodieke uitgaven dus € 500 is.

De kleine krenten in de pap zoals een keer naar de film gaan, betalen wij vaak van ons zakgeld (€ 10 per persoon per week). Dat is misschien minimaal voor een ander, maar ik vind het prima zo. Consuminderen bestaat vooral uit ruimte zoeken waar die eerst niet was en het uitgespaarde geld inzetten voor zaken die wij belangrijk vinden.

De ontwikkeling naar het sparen en het vinden van een genoeg-grens ging in 3 fasen:

  • Eerst spaarden we niet en consumeerden wij vooral
  • Toen gingen wij consuminderen en begonnen wij te sparen
  • Nu sparen wij voor vaste doelen en consuminderen wij om met mate te consumeren
De leuke crux is dat naarmate je minder consumeert, er meer wordt genoten wanneer je consumeert.

Wat is nu de zin van sparen? Dat is de zin die jij er aan geeft. Voor mij zal dat iets anders zijn dan voor jou. Wat waarschijnlijk wel overeenkomt, is dat sparen rust en vrijheid geeft om op een ander moment keuzes te kunnen maken. Of dat nu de keuze is om op je 50e te stoppen met werken, of elk jaar op vakantie te kunnen gaan, dat maakt niet uit.

Wat is voor jou de zin van sparen? Is het voor jou een middel of een doel?

woensdag 5 september 2012

Wat drink jij?

Laatst speelde Zoon bij een vriendje. Toen ik hem ging ophalen, vertelde de moeder dat hij heel weinig had gegeten bij de lunch. Toen ik even doorvroeg (normaal eet hij als een dokwerker), bleek hij wel lekker veel te hebben gedronken. Wat dan, vroeg ik. Veel glazen appelsap en sinaasappelsap. Logisch dat hij geen honger had! Dat vult nogal!

De moeder op haar beurt, vroeg mij verbaasd wat Zoon dan normaal drinkt. Water! Gewoon water! Eén keer per dag drinkt hij iets van limonade maar de rest van de tijd giet hij gewoon water in zijn keel (uitgezonderd feestelijke momenten en vakanties). Dat is beter dan 6 tot 7 glazen sap naar binnen werken en vele malen goedkoper.

Ikzelf drink ook alleen water en thee. In het weekend koop ik één fles spa-rood en als deze op is, stap ik weer over op water. Tijdens de feestdagen drink ik soms Amé, een non-alcoholisch kruidig drankje met bubbels dat me het gevoel geeft dat ik prosecco drink. Schatje drinkt 's avonds wel een biertje of een wijntje, maar verder ook alleen maar water.

Nu begrijp ik ook waarom sommige kinderen zo verbaasd zijn als ze hier lunchen en water krijgen. Je zal toch een gezin van 3 kinderen hebben die de hele dag door sap en limonade drinken! Zoek je een besparing en sjouw jij je elke week een ongeluk aan pakken sap? Ik weet wel een besparing! Wen jezelf en je gezin aan water drinken.

Natuurlijk ben ik geen onmens en zelfs ik maak wel eens warme chocolademelk voor mijn kind. Maar dat is dan speciaal. Alleen water drinken went snel. Zelf dronk ik ooit (in een ver verleden) 1 liter cola light op een dag. Moet ik nu toch niet aan denken, 7 flessen per week kopen en sjouwen. Als je dat eens gaat uitrekenen op jaarbasis.....

PS Vandaag op Wel en Wee: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, het is een vrouw en ze fietst

dinsdag 4 september 2012

goedkope en gezonde tussendoortjes

Nu voor mensen met schoolgaande kinderen de vakantie ook in het noorden van het land ten einde is, gaan we weer over naar het normale leven. De vakantie is achter de rug en het zou zomaar kunnen dat je veel extra uitgaven hebt gedaan. Is het niet door de vakantie, dan is het wel door kinderen die ineens 2 maten zijn gegroeid.

Ook zonder kinderen, kan het zijn dat de tijd na de vakantie een aanleiding is om opnieuw te beginnen. Net als dat 1 januari het moment is voor veel mensen om af te vallen, te stoppen met roken en te beginnen met consuminderacties, zo is ook de tijd na de zomer een mooie gelegenheid. Willen we in staat zijn onze gezinsleden tijdens de feestdagen blij te maken met cadeaus, dan moeten we nu beginnen met financiële alertheid.

Maar net als dat cadeaus niet duur hoeven te zijn, hoeft zuinig leven niet te betekenen dat je troep koopt of minderwaardige producten gebruikt. Je gaat weer aan het werk en je kinderen gaan weer naar school en jullie krijgen halverwege de ochtend trek in iets lekkers. Waar grijp je naar?

In de winkel kun je kiezen uit enorme hoeveelheden tussendoortjes die je voortaan gewoon kunt laten liggen. Zo bespaar je veel geld. Kies er voor om zelf tussendoortjes te maken. Dit is goedkoper ën gezonder. Het merendeel van de sultana's, liga's, ontbijtkoeken en snack-a-jacks bevatten alleen maar veel suikers. Gewoon laten liggen die zooi en zorg in plaats daarvan dat je altijd meel, honing of appelstroop, bakpoeder in huis hebt. En, als je de geest krijgt, ook geraspte kokos, vanille en altijd appelen en bananen.

Ik bak één tot twee keer in de week tussendoortjes, vries dat in en in de ochtend haal ik uit de vriezer wat die dag opgepeuzeld gaat worden. Wat maak ik zoal?
De muffins snij ik altijd door midden en besmeer ze met suikervrije jam of appelstroop. Je kunt overigens oneindig variëren met de muffins, als je eenmaal het basisprincipe door hebt, gooi je er door wat favoriet is en klaar. De verhoudingen luisteren niet zo nauw en als je eens wat vergeet, ach wat geeft het. Zo schoof ik net een appelkoek in de oven (recept volgt in geval van lekker) waarbij ik me nu net realiseerde dat ik vergat om er vet (kokosolie of roomboter) aan toe te voegen. Het zal er niet minder om smaken, lik appelstroop erover en niemand die 't door heeft.


Ook heerlijk maar niet mijn recept:
Overigens kun je natuurlijk ook gewoon fruit meegeven, een handje ongebrande noten of een boterham met (suikervrije) pindakaas. Vult ook goed en is in mijn beleving nog altijd beter dan een gekochte suikerbom.

zondag 2 september 2012

Zuinig zijn op de natuur

Vandaag even een staaltje ongekende blogpromotie. Zoon startte onlangs ook een blog, over een onderwerp dat hem heel erg aan het hart gaat: het regenwoud. Hij hoopt mensen te laten zien waarom het regenwoud zo bijzonder is en wat er allemaal gebeurt waardoor het bedreigd wordt. Hij hoopt natuurlijk op veel lezers en veel volgers: Red het regenwoud.


ps: vandaag op Wel en Wee: Aardverschuiving

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...