donderdag 19 juli 2012

Bijna....vakantie!

Nog alleen deze ochtend te gaan en dan heeft Zoon vakantie. Met zijn vakantie begint ook mijn vakantie. Voor mij betekent dat het herschikken van de dagelijkse bezigheden, zodat er voldoende energie overblijft om tijd met Zoon door te brengen. Daar moet je je niets wilds bij voorstellen, maar ik wil bijvoorbeeld soms naar de stad kunnen fietsen om een ijsje te kopen, of even naar de haven te gaan, of samen een spelletje te doen. Wie mij vaak leest, weet dat de beperkte energie mij dwingt tot het stellen van prioriteiten. Een verandering in het dagelijkse ritme van mijn kind, betekent dat ik ook mijn ritme moet aanpassen. Daar ben ik gerust niet alleen in want er zijn veel ouders die weten dat ze minder dagelijkse dingen kunnen doen, als er kinderen in huis gillend rondrennen.

Daar is ook niets mis mee. Vakantie houden betekent voor mij ook stoppen met MOETEN van de dingen van alledag. Meegaan met hoe de dag voortkabbelt. Wel zien wat er komt. 

Naast extra aandacht geven aan mijn kind, ga ik me bezighouden met mijn nieuwe behandeling. Ik ben een nieuwe spannende wereld binnen gegaan, waarin het toverwoord 'het heropvoeden van de amygdala' is. Dat ding is zo klein dat je hem niet eens ziet, zit ergens verstopt in je onbewuste brein en is volgens mijn behandelaar de oorzaak van de ME. Dat vraagt tijd en aandacht.

Ook - niet geheel onbelangrijk-  gaan we nog ergens de komende weken op vakantie naar Frankrijk. Ik begin daar steeds meer zin in te krijgen!

Dat betekent dat ik minder tijd ga besteden aan bloggen. Ik heb tijd nodig voor mezelf, voor mijn kind en mijn Schatje. Ik ga mezelf helemaal opladen en hoop aan het eind van de zomer terug te komen met veel inspiratie voor stukjes over consuminderen, besparen en aflossen. Ik verdwijn niet helemaal, wellicht plaats ik soms een recept op Echt eten, puur koken en mocht je de vorderingen op behandelgebied interessant vinden, dan kun je updates lezen op Wel en wee met ME. Als er iets interessants te melden is over het omzetten van de hypotheek en het ontwoekeren, dan zijn jullie de eerste die het horen!

Fijne zomer allemaal, waar je ook bent en wat je ook gaat doen. Geniet van de regen alsof het t fijnste is wat je overkomt, doe leuke dingen, geef niet meer geld uit dan je van plan was en tot ziens.

woensdag 18 juli 2012

Cadeau voor de juf of meester

Op de school van Zoon (en volgens mij niet alleen daar) is het gebruik om een cadeautje te geven aan de juf of meester aan het einde van het jaar, met daarbij een door het kind zelfgemaakte tekening of gedichtje of iets anders. Nu hebben kinderen tegenwoordig meestal twee juffen of meesters, omdat de meesten parttime werken en loopt er ook nog de helft van het jaar een hulpjuf mee. In ons geval was er ook nog een wisseling van de wacht wegens zwangerschap en zo heb je voor je het weet vier cadeaus te geven.

Ik doe niet meer mee aan de inzamelingsactie, die meestal door één van de ouders wordt georganiseerd. Meestal zijn we dan veel duurder uit en is het aangeschafte cadeau vaak iets waarvan ik het oprecht zonde van dat daar geld aan uit is gegeven, hoe goed bedoeld het ook is.

We kochten een paar keer een dromenvanger en dat was een doorslaand succes, alleen al omdat het geen zeepje/plantje/douchegel was. Helaas is de winkel waar we de dromenvangers kochten spoorloos verdwenen, dus moest er een alternatief worden bedacht.

Op internet zag ik bij de gulle aarde het idee voor een brownie in een pot: doe alle ingrediënten (behalve boter en eieren) in een 1 liter (weck)pot en doe er een kaartje bij met het recept van brownies. Leuk! Dit is leuk om te geven, leuk om te krijgen en te overzien qua kosten. De ingrediënten om te bakken hebben wij altijd in huis (behalve suiker, dat moest worden gekocht) en weckpotten koop ik altijd voor een prikkie bij de kringloop en heb ik ook altijd in voorraad. Dus dat gaat het worden dit jaar!

Het is niet zo dat ik niets wil uitgeven aan de juffen. Maar voorbij is de tijd dat ik onachtzaam geld afstond voor een gemeenschappelijk cadeau, terwijl ik eigenlijk vond dat de kosten te hoog waren. Consuminderen gaat niet alleen om grote slagen maken en besparen op energierekeningen maar ook om voortdurend bij kleinere uitgaven te kijken of het niet anders kan. En ik vind in dit geval dat het cadeau niet onder doet voor duurdere alternatieven.

Dus:
 • 250 gram suiker
 • 100 gram bloem
 • 70 gram chocoladesnippers (*)
 • 60 gram cacao
 • 50 gram noten

(*) vervang dit gewoon voor hagelslag als je geen reep chocola hebt liggen.

Stop alle ingrediënten in een goed af te sluiten pot met ongeveer 1 liter inhoud.
Maak een kaartje met bakaanwijzingen:
 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Leg bakpapier in een bakvorm van ca. 18 bij 28 cm
 • Leeg de pot boven een beslagkom
 • Voeg 3 losgeslagen eieren toe
 • Voeg 225 gr zachte boter toe
 • Voeg een snufje zout toe
 • Mix alles door elkaar  
 • Bak het 25 minuten op 180 graden
 • Zet de temperatuur op 160 graden en bak nog 20 minuten.
 • Controleer of de brownie goed is. De binnenkant moet klef en iets vochtig blijven.
 •  Laat afkoelen in de vorm en stort hem dan. 
 • Stort je er op en geniet!

Maak het kaartje vast aan de pot (hier kan ik de slierten voor gebruiken die altijd aan bloemboeketten zitten en bewaard worden), pak alles in en klaar.

Is het bij jullie ook de gewoonte de juf of meester een cadeautje te geven aan het einde van het schooljaar?

dinsdag 17 juli 2012

Ontwoekeren - een verhaal in veel delen

Wat vooraf ging:
Spaarcentje schreef over de pogingen om de beleggingshypotheek om te zetten in een annuïteitenhypotheek en meteen zo af te komen van de woekerpolis. De afkoopwaarde van de polis dient ter extra aflossing van de hypotheek zodat het bedrag daalt. De aflossingsvrije hypotheek wordt sinds dit jaar maandelijks extra afgelost. Wat gebeurde er onlangs op ontwoekergebied, lees het hier!
~

Toen wij ontdekten dat de levensverzekering die gekoppeld is aan onze beleggingshypotheek, een woekerpolis is, stuurden wij een mail naar de financieel adviseur. Onze vraag aan hem was: 
kunnen wij de beleggingshypotheek omzetten in een annuïteitenhypotheek en de polis afkopen, waarmee we het vrijgekomen bedrag meteen als aflossing gebruiken?

Het antwoord was dat dit financieel heel onaantrekkelijk is en dat er veel kosten aan zijn verbonden, ook was het fiscaal onaantrekkelijk. Beter konden we er voor kiezen een ander beleggingsprofiel te nemen. Niet het antwoord waarop wij hoopten. En het zoveelste nietszeggende antwoord.

Wij hebben nooit iets gehad met onze adviseur. Sterker nog, wij kozen hem nooit uit. Onze eerste hypotheek sloten wij direct bij de G.oudse af. Daar gingen wij heen voor een gesprek en advies en daar trapten wij in de val van de beleggingshypotheek. Een paar jaar later kregen wij een brief dat de G.oudse alleen nog maar via een tussenpersoon zaken deed en dat wij ons konden wenden tot meneer W in in onze woonplaats, die voortaan ons dossier behartigde. Daar zaten wij niet op te wacten, maar het was nu eenmaal zo. Pas later ontdekte ik dat Meneer W. vanaf dat moment al verdiende aan ons, zonder dat wij hem ooit hadden gezien. Want een deel van onze in te leggen premie voor de levensverzekering gaat naar hem.

De koop van een volgende huis met daarbij de aanpassing van het te lenen bedrag, liep dus via Meneer W. In de jaren die volgden, hadden wij af en toe een vraag en kregen altijd een volslagen nietszeggend antwoord terug. Toen wij dus het advies kregen om een ander beleggingsprofiel te kiezen, was dat de druppel. Dan zoeken we het zelf wel uit.

Wij belden met de geldverstrekker. Kunnen wij de hypotheek omzetten naar aan annuïteitenhypotheek?  Ja dat kan! Zonder kosten en zonder gang naar de notaris. Mail maar door wat jullie willen was het antwoord. De mail werd gestuurd en een paar dagen later kregen wij antwoord van de G.oudse. 

Vanaf hier wordt het ingewikkeld: wij sloten 10 jaar geleden een hypotheek af bij de G.oudse maar de geldverstrekker is de B.ank of Scotland (hierna te noemen BOS) die de administratieve afhandeling neerlegt bij S.tater. Dus een mail naar de BOS kwam via S.tater terecht bij de G.oudse. Ons antwoord daarop gaat dus weer via de G.oudse naar S.tater naar BOS. Geen wonder dat hypotheken zo duur zijn, want iedereen wil natuurlijk wel wat verdienen.

Hier zou dus ook nog een tussenpersoon tussen moeten zitten, tussen het traject van de G.oudse en ons. Maar omdat je blijkbaar wel BOS als geldlener rechtstreeks mag benaderen, ging ineens in de rest van het traject ook alles zonder tussenpersoon.

Afijn, we kregen een offerte voor een annuïteitenhypoteek en lazen de algemene voorwaarden alsof het hoogstaande literatuur is. Met aandacht. En zo ontdekten we iets aangenaams. Volgend jaar juli loopt onze rentevaste periode af. Wij mogen in het jaar er aan voorafgaand kiezen voor een maandvariabele rente en die op een door ons gewenst moment laten vastleggen. Heel gunstig voor ons want de rente nu is lager dan wat wij toentertijd hebben laten vastleggen.

Terug naar de G.oudse. Als we onze polis afkopen, wil de geldverstrekker wel een garantie hebben dat in geval van ons overlijden een bedrag vrijkomt. Wij moeten dus een dalende risicoverzekering afsluiten. Hier komt helaas de financieel adviseur weer om het hoekje kijken. Want de verzekering is een product van de G.oudse en die doet alleen rechtstreeks zaken met een tussenpersoon.

Wij stuurden een mail naar de financieel adviseur met 2 opdrachten: 
1) regel een kruislingse dalende risicoverzekering
2) regel een arbeidsongeschiktheidsverzekering op naam van Schatje

Het hoe en waarom vertelden wij ook: omzetten hypotheek blabla.Wij hoorden niets. Nog maar eens gemaild. Gisteren belde hij op. 
Waarom waren wij alles zelf aan het regelen? 
Omdat wij een antwoord kregen op een vraag die wij niet stelden en bovendien klopte het antwoord niet. 
Wist ik dan niet dat het omzetten van een hypotheek reuze duur is. 
Nou dat valt anders mee, het kan kosteloos. 
Maar jullie moeten naar de notaris! 
Nee meneer, dat moeten we niet, we kunnen zo omzetten.
Maar het is veel regelwerk en ik moet nu een dossier opbouwen.
Nee, u moet alleen een dalende risicoverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen. de hypotheek omzetten doen wij zelf.

Afijn, ik werd behandeld alsof ik een kleuter was. Wist ik wel dat aflossen riskant is. Wat nu als mijn televisie kapot gaat?  En wist ik wel dat ik op de beleggingshypotheek ook kan aflossen, als ik dat blijkbaar zo graag wil? En dat ik dan bijvoorbeeld kan aflossen ter hoogte van het te verwachten gat?

Deze meneer begrijpt niet dat ik niet wil aflossen om een gat te dekken, maar om mijn huis af te betalen en niet langer het gevoel te hebben dat met onze woekerpolis een paar partijen geld verdienen en wij met een schuld blijven zitten (aangezien het toen voorgespiegelde eindkapitaal bij een pessimistisch rendement een ton was en nu wordt geschat op €40.000).

Om een lang verhaal iets in te korten (dit stukje is veeeeels te lang natuurlijk) vroeg ik hem om in de avond terug te bellen want Schatje is beter in snel schakelen tijdens een gesprek (ik kan dat alleen op papier..). Ook Schatje zat weer een half uur met Meneer aan de telefoon. En ook deze keer had Meneer het over dossieropbouw waarop ook Schatje het nog maar eens duidelijk vertelde: wij willen maar 2 dingen die jij nu moet regelen.

Ik begrijp Meneer heel goed. Hij verlies zijn provisie. Dus hij wil nu nog iets verdienen aan ons. Als hij van het begin af aan had gezegd: kom maar hier, wat vervelend dat jullie een woekerpolis hebben, daar gaan we iets aan doen dan hadden wij hem zijn geld gegund. In plaats daarvan zochten wij zelf alles uit. We willen niet dat hij voor het regelen van 2 verzekeringen (dat een kwestie is van een paar formuliertjes invullen) een dossier gaat opbouwen, zoals hij dat noemt. Om vervolgens een factuur van een paar honderd euro te sturen.

In het kader van de transparantie (een woord dat hij gisteren om de paar zinnen gebruikte) stuurden wij vanmorgen nog één keer een mail waarin we aangaven vooraf (en voordat hij in actie komt) te willen weten wat hij voor het regelen van die 2 verzekeringen vraagt.

~
Hoe loopt dit af? Eindigt Spaarcentje vechtend over straat met deze adviseur of gaat dit nog goed komen. Wordt vervolgd!


PS: Er bestaan goede adviseurs, ongetwijfeld! Ik beschrijf onze ervaring met onze adviseur. Misschien herken jij je als hypotheeknemer in dit verhaal en stimuleert het je om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Want ongetwijfeld haalt een adviseur je werk uit handen en kan een goede adviseur je geld besparen, jij gaat de financiële verplichting aan. Dus zal jij je ook er in moeten verdiepen.

maandag 16 juli 2012

En bedankt, meneer Zalm

Vanmorgen werd de krant afgeleverd zonder voorblad en de eerste 3 pagina's. Dat wekt wel een heel vreemd gevoel op. Schatje komt als eerste beneden en leest de krant tijdens zijn ontbijt. Ik kom een half uurtje later beneden. Dan staat hij inmiddels onder de douche en heb ik de krant voor mij alleen. Dan verdeel ik mijn aandacht tussen Zoon (eet eens door, poets je tanden, ga naar school toe) en het wereldnieuws.

Door het ontbreken van de eerste pagina's kreeg ik het gevoel dat er iets niet klopte. Stond er iets op de voorpagina waarvan Schatje dacht dat ik het beter niet kon zien? Ik keek wat rond, onder de tafel en zelfs in de papiermand, maar zag nergens de ontbrekende delen. Schatje verzekerde me - toen hij fris gewassen weer beneden stond - dat de krant zo in de bus werd gegooid. Ik denk dat die nog in de tas van de krantenbezorger zit.

Zo begon ik met het nieuws over de begrafenis van Komrij en ontkom niet aan het rare gevoel dat ik nu heel veel mis. Beter geen krant dan een krant waar het voorblad van mist. Ik ga dus zo wel even kijken op de site van De Volkskrant. Wel zag ik op pagina 4 dat Zalm vindt dat we nu allemaal de aflossingsvrije hypotheken moeten gaan omzetten in een annuìteitenhypotheek. En dan moet ook maar meteen de Hypotheek Rente Aftrek zo snel mogelijk verdwijnen. Dat staat zo omschreven: ´de fiscale prikkels die aflossen ontmoedigen moeten over de hele linie worden afgebouwd´.  Met als motivatie dat in 2013 zullen de media vol staan met schrijnende verhalen dat gepensioneerden wier maandlasten in één klap zijn verdubbeld omdat ze niets hebben afgelost en de aftrek dan vervalt.(opmerking Spaarcentje: omdat de HRA maar voor 30 jaar geldt)

Wel ja, gewoon doorzetten dat plan van Zalm. Mooie gelegenheid voor de banken om weer veel geld binnen te harken. Als er iets te harken valt tenminste. Waarschijnlijker lijkt het mij dat niet in 2031 maar binnenkort de media vol staan met schrijnende verhalen van hard werkende mensen wier maandlasten in één klap zijn verdubbeld omdat ze onder dwang moeten aflossen en in een aflosscenario terecht komen waarin niet het huis onder water komt te staan, maar de huizenbezitter zelf verzuipt.

Ik ben voor aflossen. Dat weten we inmiddels wel. Ik probeer mijn verantwoordelijkheid te nemen. Maar de banken en de politiek moeten dat ook doen! Kies voor stimulerende maatregelen in plaats van voor dwang. Ga voor een ruime overgangsperiode. Geef mensen die daadwerkelijk hun hypotheek gaan aflossen, een rente van bijvoorbeeld 2 %! Waarom is het zo dat al het verlies door de mensen zelf moet worden geslikt en niet door de banken? De banken zijn toch al eerder ook geholpen door de politiek? En kunnen nu zelf tegen een belachelijk lage rente zaken doen, waarvan ze het voordeel niet door berekenen aan de klanten.

Als ik me al zo opwind op wat er op pagina 4 van de krant staat, dan ben ik toch heel erg benieuwd wat er op de ontbrekende pagina's 1, 2 en 3 staat! Misschien is het stiekem toch zo dat Schatje een afspraak heeft gemaakt met de krantenjongen over het doen verdwijnen van pagina's die nieuws bevatten waardoor er waarschijnlijk bij Spaarcentje stoom uit de oren gaat komen?

Over naar het gewone leven. Het is maandag! De zon schijnt! Het is bijna vakantie! Gisteren at ik lekkere taart! Ik heb op dit blog 200 volgers sinds gisteren! En op twitter bijna 100! (99 om precies te zijn). Kortom, ik ga ondanks Zalm door met mijn leven en met mijn eigen plannen. Gistermiddag zijn Schatje en ik druk bezig geweest met het nalezen van de offerte om één van onze leningdelen om te zetten in een annuïteitenhypotheek (daar hebben we Zalm helemaal niet voor nodig). Waar we dat 10 jaar geleden niet deden, werd nu elke regel doorgenomen en vertaald in normale taal. Wat betekent dit? Wat voor gevolgen heeft dit voor ons? Hierover zal ik binnenkort schrijven!

Fijne dag allemaal!

zondag 15 juli 2012

Eten!

Vanmorgen ontbeten wij met aardbeientaart. Helemaal niet verkeerd om zo de dag te beginnen! De taart was suikervrij en gemaakt met amandelmeel en kokos. Niets ongezonds dus!

Inmiddels is de dag langzaam opgestart, maar niet voor iedereen. Zoon ligt boven te slapen, volledig uitgeput na een slaapfestijn op de judoclub. Op de uitnodiging stond 'de nacht van de samoerai' maar het had beter 'garantie-dat-u-het-kind-de-dag-erop-niet-ziet-of-hoort-wegens-enorme-uitputting' genoemd kunnen worden.

Wat zit er in de groentetas deze week? Wortelen, andijvie, bieten, bloemkool en een reuzen courgette. Wat gaan we daar van maken?

Vanavond:
Eten wij aardappelen in de schil uit de oven met gebakken haloumikaas en sla uit de tuin.

Maandag:
Bietjes uit de oven met geitenkaas en aardappelpuree

Dinsdag
Roerbakandijvie maar in plaats van gehakt eten we het met knapperige tofu en rijst.

Woensdag:
Wortel-courgettebrood met noten met sla erbij

Donderdag
Bloemkool-linzensoep met voor de mannen een tosti erbij

Vrijdag:
Restjes uit de vriezer en de groentela.

Dat was het voor vandaag, fijne zondag!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...