zaterdag 14 juli 2012

Hoe gedraagt jouw kind zich onderweg?

Vandaag even een suffe en ongenuanceerde post over op vakantie gaan en de neiging van veel ouders om hun kind volledig te hersenspoelen door een minidvdspelertje of play-station in de auto te laten installeren. Zodat de kinderen uren lang in andere sferen verkeren en met ogen als schoteltjes aankomen op de plaats van bestemming. Als je nu al denkt dat ik dit kort door de bocht opschrijf, moet je deze post niet lezen (of juist wel).

Wij doen dat niet. Wat is er mis met je kind duidelijk maken dat reizen misschien niet het leukste is wat er is, maar dat je het gewoon 'even uit moet zitten'? Als je met de auto gaat tenminste, met het openbaar vervoer reizen is vele malen leuker en spannender vanuit de beleving van een kind. Ik vind uren in de auto zitten ook niet heel erg leuk, maar vermaak me wel door om me heen te kijken, op de kaart te kijken waar we zijn, opmerkingen te maken over mensen in andere auto's, opmerkingen maken over de enorme hoeveelheid Nederlanders-Zwitsers- Duitsers - andere buitelandse dan wel buitenaardse wezens die we tegenkomen. Dus doet Zoon dat ook. Die kijkt ook om zich heen en verbaast zich over het veranderende landschap, vreemde verkeersborden, buitenlandse treinen. Ook kijkt hij mee op de navigatie om te kijken waar we zijn, hoeveel kilometer we al reden en hoe ver het nog is.

Daarnaast heeft hij een tas vol met boeken, tekenmogelijkheid en wat knuffels en is hij verantwoordelijk voor de muziek, dus als er een CD is afgelopen roepen wij onze wensen door (Vrolijk! Vakantieachtig! Nu iets anders! Geen jazz! Wel jazz!) en hij zoekt daar dan een CD bij. Of wij zetten en CD op en dan moet hij raden wat het is. Ook stoppen we regelmatig en omdat we een voetbal bij ons hebben, kan er even worden gerend en gevoetbald. Toen hij kleiner was, zat of ik of Schatje naast hem op de achterbank, spelletjes doen, liedjes zingen, aanwijzen wat we zagen, rode auto's tellen. Maar toen ook al keek hij uren naar buiten, naar de voorbij glijdende wereld.

Hij zal reizen nooit leuk vinden, maar hij weet dat het er bij hoort als je er voor kiest naar een buitenland te rijden. Hij is niet anders gewend dan dat we het op deze manier doen. En dit is waarschijnlijk de meest suffe en ouderwetse manier die er is. Mijn ouders deden het ook zo.

Het staat volledig haaks op de ouders van school die zuchtend vertellen dat ze de auto hebben moet ombouwen om tv-tjes te installeren en wat een geld dat kost. Ook dit is gewoon een kwestie van keuzes maken waar jij je geld aan uitgeeft. Ik word soms heel vreemd aangekeken als ik vertel hoe wij dat doen. Het tegenargument dat ik krijg, is dat kinderen onvoorstelbaar kunnen gaan klieren als je ze niet continue afleidt. Tja, t is ook maar net wat voor kind je hebt en wat jij je kind hebt aangeleerd, denk ik dan (uitzonderingen daar gelaten, dus nu niet allemaal mailen dat ik me niet kan inleven hoe het is om een kind met ADHD te hebben).

Dus dé consumindertip voor vakantiegangers die twijfelen over wat er allemaal gekocht, dan wel geïnstalleerd moet worden in de auto voor vertrek:
leer je kind dat op vakantie gaan niet één langgerekt hoogtepunt is, waarbij hij of zij 24 uur per dag vermaakt wordt door dingen met een aan- en uitknop. Het is gewoon een verplaatsing van A naar B en weer terug, waarbij je het op de plek zelf heel leuk kan hebben en onderweg doe je gewoon alsof. Soms zijn er momenten die minder leuk zijn. Die zit je even uit of je maakt er een feestje van. Leer je kind dat de ervaring van een moment iets is wat het zelf in de hand heeft. En begin daar zo vroeg mogelijk mee. Want monsters worden niet geboren, die groeien als daar de gelegenheid voor is.

Hoe gedragen jouw kinderen zich onderweg?

vrijdag 13 juli 2012

Woekerpolis 1 is geregeld

Eerder schreef ik over de beleggingshypotheek waar een woekerpolis aan vast zit. Daar willen we van af. Dat gaat ook gebeuren en binnenkort volgt hier een update. Wat ik nog niet eerder vertelde hier, is dat we nog een woekerpolis hebben.

Toen wij net samenwoonden zijn we in vlaag van totale verstandsverbijstering begonnen met een spaarplan waaraan beleggingen gekoppeld werden. Toen wij na een kleine 4 jaren inleggen (€170 per maand, € 8000 in totaal) eens gingen kijken hoe het er voor stond, bleek dat het opgebouwde vermogen vele malen minder was dan wat er in was gestopt.  Onmiddellijk probeerden wij toen de polis af te kopen, maar wij knalden heel hard met ons hoofd tegen de muur die Generali had opgetrokken en kregen een brief met de volgende strekking: daar kunnen wij niet aan meewerken, niet mogelijk, ga links af en haal een handtekening, draai je om en val in t water maar kom niet hierheen met je verzoek tot afkoop.

Ronduit belachelijk,  maar toen wisten we even niet wat te doen. Het lukte wel om de inleg van de premie stop te zetten en we lieten de situatie maar doorsudderen. Tot deze week. We zagen dat het opgebouwde vermogen inmiddels gedaald was tot € 4800. Dat betekent vanaf het moment van de eerste poging tot afkopen, een daling van ruim € 1000.

Er zijn 2 opties:
De polis omzetten naar een ander product. Dat is fiscaal het meest aantrekkelijke. Maar wij willen niet weer onze vingers branden, we hebben er genoeg van. Wij hebben de ballen verstand van beleggen en willen ook niet meer ons geld aan iemand geven, die blijkbaar ook de ballen verstand van beleggen heeft. En er is een hele lucratieve markt ontstaan van personen die aanbieden je woekerpolis om te zetten naar een ander product. Hoe herken ik die ene integere persoon die doet wat hij belooft, zonder mij nog meer van mijn geld te beroven?

De andere optie is de polis afkopen, dat is fiscaal onaantrekkelijk maar levert wel nu geld op dat we kunnen stoppen in de hypotheekaflossing. Niets doen zorgt er voor dat het opgebouwde vermogen alleen maar verder in waarde daalt, aangezien G.enerali maandelijks administratiekosten in rekening blijft brengen, de beleggingen niets opleveren en wij de premie al eerder hebben stopgezet.

Afkopen dus, wat 7 jaar geleden niet lukte, lukte nu gelukkig wel. Wel word ruim 33% ingehouden, dat is een bedrag dat G.enerali aan de belastingen moet afdragen. Wat overblijft is voor ons, maar moet ook wel worden opgegeven bij de B.elastingdienst als brutobedrag. Dus wat we nooit ontvingen, daarover worden we dan nog eens extra aangeslagen. Als we hier te lang over nadenken, wordt vooral Schatje helemaal laaiend.Dus doen we dat maar niet. Ik zal één keer heel zachtjes fluisteren wat er van de inleg van € 8000 over is gebleven: €3100,-.

Een derde optie zou zijn om de verkeraar aansprakelijk te stellen wegens wanprestatie. Omdat wij helaas niets meer kunnen vinden van de toenmalige offerte en voorgespiegelde bedragen, kunnen we hem ook niet echt aanklagen. Zelf hebben we overigens ook een wanprestatie geleverd door de administratie niet netjes bij te houden en de oorspronkelijke offerte weg te gooien. Die eerste papieren hadden een vreemd afwijkend formaat en kon je opbergen in kartonnen vouwmappen, met ook een vervelend afwijkend formaat. Het paste niet in een gewone ordner en vanwege die vreemde formaten ook niet goed in de kast. Alleen de spullen neerleggen, was een optie. Dus lagen de spullen en toen gingen ze naar zolder en toen? Wie 't weet mag het zeggen. De polisbladen hebben we wel altijd bewaard.

Natuurlijk kwamen wij gisteren tot de conclusie dat G.enerali dit vast met opzet heeft gedaan: de eerste correspondentie in afwijkende formaten versturen, zodat mensen dit uiteindelijk weggooien. Het is immers heerlijk om in ons hoofd een echte geldwolf van de verzekeraar te maken. Die verzekeraar moet zich dan ook diep schamen. Beetje ons geld kwijtraken en dan ons laten opdraaien voor de kosten als we af willen van deze wurgconstructie. Maar wij moeten ons ook diep schamen. Dat we in deze zeepbel geloofden.

En nu? Het geld is onderweg. We gaan voor deze woekerpolis dus geen verdere actie ondernemen, gezien het feit dat we niets meer kunnen vinden over het beoogde eindbedrag, eventuele garanties en de offerte. Dat gaan we wel doen voor onze andere woekerpolis, die gekoppeld is aan een deel van onze hypotheek. Wij hebben immers alles nog: mailwisselingen, offertes, afgesproken eindbedragen, foldermateriaal waarmee wij gelokt werden. Voldoende munitie dus. Inmiddels sloten we ons aan bij Stichting Verliespolis die collectief de belangen behartigt van de aangesloten leden. Ik houd jullie op de hoogte!

En het geld van de andere polis? Dat gaat linea recta naar de aflossing van de hypotheek.

donderdag 12 juli 2012

Onverwacht besparen en onverwacht extra aflossen

Ja, je leest t goed. Geen onverwachte uitgaven maar onverwachte besparingen. Hoe? Door een kind dat door een groeistuip 10 boterhammen per dag at en nu blijkbaar tijdelijk tot stilstand is gekomen en er maar 5 eet. Dat scheelt de helft in beleg én brood. Ook ik eet minder brood en dus minder beleg. Wel eet ik meer sla, maar die komt momenteel vooral uit eigen tuin, dus ik merk het echt wel in de uitgaven. Of het hier aan ligt weet ik niet, maar deze maand kom ik stukken beter uit met het boodschappengeld.

Ook hebben we deze maand een onverwacht extraatje in de vorm van een schenking van de opa van Schatje waarbij we  2/3 gebruiken om af te lossen, €100 gebruiken om te verbrassen (nog even wat leuks bedenken!) en de rest op de gewone spaarrekening gaan zetten.

Zo is er aan alle kanten weer iets meer lucht, heb ik ook weer een goed werkende oven en maakte ik daar gisteren voor t eerst aardappelen in de schil uit de oven in klaar. Het leven is weer goed! De afgelopen maand was ik wat aan het miesemausen, het liep allemaal niet zo soepel. Nu ben ik zó op eten en koken en bakken gericht dat het bijna geen toeval kan zijn dat deze mindere bui gelijk opliep met het gebrek aan een oven. Zou het leven zo simpel kunnen zijn? Geef Spaarcentje een goed werkende oven en het mens is nooit meer ontevreden!

Zonder gekheid, er zit zeker een kern van waarheid in. Een niet werkende oven betekende minder fijn kunnen koken (ik bak heel veel) en dus gebrek aan een uitlaatklep. Maar het betekende ook stress van spullen die moesten worden uitgezocht, aangeschaft en aangelegd, en dat is nu allemaal achter de rug.

En dan de laatste besparing die we met ingang van volgende maand hebben: ik ben gestopt met mijn huidige behandelaar, die me gemiddeld € 150 per maand kostte. Ik zal nog wel wat kosten houden, want met de medicatie ga ik door en die wordt niet vergoed. Maar stoppen bij deze behandelaar is zeker een besparing van € 100 per maand. De pijn van dat geld ging ik steeds meer voelen want ik ben niet echt vooruit gegaan door de behandeling.

De nieuwe behandeling die van start gaat kost me eenmalig €150 en daarmee ben ik een jaar onder de pannen. Wel zal ik nog geld uit moeten geven aan fsyiotherapie en ergotherapie want ik zit nu bijna aan het maximale bedrag dat ik mag uitgeven van mijn zorgverzekeraar.

Het einde van het schooljaar betekent dus voor ons dus ook het afsluiten van een periode, van de groeistuipen, van een kapotte oven, van een behandeling die niet aanslaat, afscheid nemen van een hypotheek die niet voldoet. En we laden ons op voor de volgende periode: een nieuw schooljaar, een nieuwe behandeling en een nieuwe hypotheek.

Zo en dan nu deeg draaien voor een hartige taart van amarant en snijbiet! Ik ben een vrouw met een missie! 

En jij? Sta jij ook op de rand van een nieuwe periode?woensdag 11 juli 2012

Vakantievoorbereidingen

Het zeikt van de regen dus tijd voor een zonnige post. Langzaam kruipen we richting zomervakantie en ook dit jaar gaan wij 2 weken weg. Het zal het 3e jaar op rij zijn dat we de vakantie betalen van het vakantiegeld en niet - zoals we daarvoor altijd deden - gewoon weggaan en wel zien wanneer er geen geld meer uit de muur komt.

Het vakantiegeld bepaalt het budget. Nu het verblijf is uitgezocht en betaald, weten we wat er overblijft voor de rest: dat is benzine en tol, uitjes, boodschappen. Van voorgaande jaren heb ik geleerd dat je erg veel geld kunt besparen door zelf je eten en en drinken te verzorgen onderweg. Niet alleen is dat echt stukken goedkoper, t is ook veel lekkerder. We zullen heus wel ergens een gekochte kop thee achter over slaan, maar de rest nemen we mee. Omdat ik wel al jaren de uitgaven bij hou, vond ik laatst een overzichtje van wat wij uitgaven op reis naar Italië vijf of zes jaar geleden. Aan eten en drinken gaven we zo € 80 uit. En dan kochten we echt geen vreemde dingen. Gewoon wat broodjes en wat te drinken.

Nu kook ik wat eieren af (enorm goed voor ineens opkomende trek), ik bak muffins van amandelmeel (zelfde verhaal) en misschien ga ik wel zo ver dat ik voor mezelf een bonensalade klaarmaak, lepel er in en happen maar. De mannen wensen wat conventioneler voer dus die krijgen belegde broodjes. Maar op die broodjes gaan ballen gehakt en gebakken eieren. Kortom veel eiwitten, waar we het uren op blijven doen. Want op de één of andere manier maakt reizen - ook al zit je op je kont - enorm hongerig.

Op de terugweg pakken we het iets anders aan. Dan hebben 2 weken Franse kaasjes de indruk achter gelaten dat we niet zonder kunnen. Dus kopen we de ochtend van vertrek een lekker stokbrood, wat Frans kaasjes en komen we elk jaar tot dezelfde conclusie. We hebben geen scherp mesje om het brood onderweg te snijden! En om nou een mesje uit het vakantiehuisje mee te nemen.....dus rennen we de supermarché in en kopen een mesje. Misschien lukt het me dit jaar om dit vooraf te bedenken en dus deze kosten uit te sparen.

Een begroting maken is niet alleen handig als je weggaat. Ook als je thuisblijft en vakantieviert is het zinvol goed na te denken. Ik ken mensen die niet op reis gingen omdat ze geld wilden uitsparen. Dus bleven ze thuis en zouden wat goedkope uitstapjes maken. Die uitstapjes maakten ze en hoe! Uiteindelijk hadden ze voor het uitgegeven geld net zo goed 2 weken naar Frankrijk kunnen gaan. Dus ook dan geldt: wat is het budget en welke plannen passen binnen dat budget? Misschien blijf je in Nederland, maar ga je wel dagjes op stap. Dan maak je ook kosten aan benzine of openbaar vervoer.

Het meeste geld geef je uit aan dat waar je niet over hebt nagedacht. Bedenk dus van te voren wat je budget is en tot in detail. Hoeveel ga je uitgeven per week aan boodschappen? Uitjes? Is dat een realistisch budget? En vergeet niet rekening te houden met inkopen als je naar huis gaat en ineens zeker weet dat de chocolade in Frankrijk lekkerder en goedkoper is. Of de balsamico uit Italië toch echt groot moet worden ingeslagen. Misschien neem je cadeautjes mee voor thuisblijvers. Budgetteer dat, dat scheelt achteraf. En bedenk ook hoe je dit alles gaat bij houden tijdens de vakantie, zodat je overzicht houdt.


Bedenk of je een reisverzekering wil afsluiten of niet. Wij doen dat wel. De reden dát we het doen is vooral de zorg die je uit handen wordt genomen als je onverwacht bijvoorbeeld in een ziekenhuis terecht komt. Als je geen reisverzekering afsluit, kun je weliswaar bij je Nederlandse zorgverzekeraar de gemaakte zorgkosten declareren, maar gelden de Nederlandse tarieven. Dus zal je flink bij moeten betalen als er meer geld is uitgegeven aan zorg. Als je alleen een basiszorgverzekering hebt en geen aanvullende, loont t al snel de moeite om een reisverzekering af te sluiten om in t buitenland gemaakte medische kosten vergoed te krijgen.

Tot slot horen bij de vakantievoorbereidingen ook de koelkast goed leeg eten. Duik 2 weken van te voren in de voorraadkasten, maak alles op wat kan bederven. Koop in de week voor vertrek minder in. Kijk of je de vriezer leeg kunt maken en uit kunt schakelen.

Neem als je terugkomt van vakantie de tijd om alles op een rijtje te zetten. Ga in gedachten alle uitgavenposten na. Was het te ruim of te krap? Schrijf dat gewoon even er bij, zodat je een volgende keer sneller en makkelijker een vakantiebegroting kunt maken. De eerste keer is t meeste werk, daarna is het een kwestie van wat bijhouden en hier en daar bijschaven. Tenzij je budet ineens gigantisch verandert natuurlijk.

Zo en nu? Inpakken en wegwezen dan maar?

dinsdag 10 juli 2012

Update oven

Zo, de oven is geïnstalleerd, de gasleiding is doorgetrokken en de gaskookplaat zit er ook in. Knabbel en Babbel zijn weer vertrokken, de ergste puinzooi is opgeruimd en de rest mag Schatje doen als hij vanavond thuiskomt. En ik lig op de bank, blij dat 't achter de rug is. En erg tevreden. Ik ga maar eens bedenken wat ik het eerst ga bakken als de energie weer acceptabel is. Muffins! Of aardappelen uit de oven! Gehakttaart! Kokosmacronen! Alles tegelijk!

We waren in totaal €900 kwijt voor de oven, kookplaat en montage. Geen klein bedrag maar wel het geld meer dan waard. Omdat er een engeltje op mijn schouder zit, is deze aanschaf geen aanslag op de spaarrekening geweest. Beschouw t maar als een vervroegd verjaardagscadeau zei Oma. 'T is nogal een cadeau! Goed voor de eerstkomende 10 verjaardagen! Gelukkig hoef ik niet te wachten tot 5 augustus zelf, ik mag er eerder gebruik van maken ;-).

De oven

De nieuwe oven ter vervanging van de kapotte, wordt nu geïnstalleerd. Ze zouden vandaag komen maar stonden ineens gisteren op de stoep. Gelukkig was Schatje thuis (die lag zijn roes van 3 dagen North Sea Jazz uit te slapen) want ik was naar de fysiotherapeut.

Tegelijk met de oven bestelden wij een gaskookplaat, omdat de inductiekookplaat die we hebben een onding is waar we van af willen. Toen wij de kapotte oven probeerden te repareren zagen wij achter de oven een gasaansluiting zitten. Wij helemaal blij, en we bestelden nadat repareren van de oven niet zinvol bleek, een nieuwe oven én een gaskookplaat.

Afijn, Knabbel en Babbel stonden gisteren dus ineens op de stoep en constateerden vrij snel dat het er wel uitziet als een gasaansluiting en dat het vast ook ooit een gasaansluiting was, maar dat die nu afgesloten is. Helaas kunnen we niet onder de grond kijken want die zit dichtgemetseld met allemaal kleine muurtjes voor de hete luchtverwarming. En als we niet onder de grond kunnen kijken, dan kunnen we ook niet de gasleiding die onder de grond ergens is afgesloten, weer aansluiten.

Over naar plan B en dat is de gasleiding vanuit de geiser doortrekken naar de kookplaat. Dus moet er een gat in ons aanrecht worden geboord. Niet de mooiste oplossing. Maar de andere optie: gaskookplaat annuleren en verder gaan met inductie koken, is iets waar we nog meer bedroefd van worden.

Dus kwamen Knabbel en Babbel vandaag weer terug en is mijn keuken veranderd in een slagveld. Het visioen van Spaarcentje dat jubelend op haar zadelkruk door de keuken rolt en koekjes in haar nieuwe oven bakt (wel suikervrij natuurlijk) terwijl ze een stoofpotje maakt op de gaskookplaat is nog erg ver weg. Want wat er ook gebeurt vandaag, de energie om straks van die kookplaat en oven gebruik te maken is er even niet. Zo is er altijd wel iets in het leven van een snel overprikkelde ME-patiënt. Gelukkig voorzag ik dit gisteren al en maakte eten voor 2 dagen achter elkaar.

Misschien valt dit dus wel echt in de categorie zeurblog. Hopelijk wordt me dat vergeven. Wil je nog meer lezen over wat keukenstress met een ME-patiënt doet? Klik dan hier.maandag 9 juli 2012

Laatste loodjes

Nog 1,5 week en dan start hier de zomervakantie. Dat valt niet mee die laatste loodjes, want geest en lichaam stellen zich al helemaal in op uitslapen, lange dagen en luie genoegens. En die rammelende wekker verstoorde dat gevoel enorm vanmorgen.

Er is nog geen eetplan voor deze week, dat ga ik zo maken. Wel zijn er wat aanpassingen in het eetpatroon die maken dat ik even anders met de voorraden moet omgaan. Ik ben onlangs gestart met een nieuwe behandeling en ik mag o.a. geen rood vlees meer eten (en geen suiker, alcohol, koffie).  Dat vraagt weer wat aanpassingen in het koken, voorlopig geen stoofpotjes van rundvlees meer....

Het afgelopen weekend vermaakten Zoon en ik ons goed terwijl Schatje op Norh Sea Jazz was. Wij deden veel spelletjes, bakten pannenkoeken, ontbeten in bed, sliepen lang uit (euh ik dan tenminste) en maakten zelf papier. Hier is ons weekend in foto's:
laatste kop koffie, vanaf nu mag ik niet meer ;-(

Pannenkoekenkunstwerk van Spaarcentje

Pannenkoekenkunstwerk van Zoon

zondag 8 juli 2012

Nooit meer koude voeten

Gisteren kwam de postbode met een fijn pakje: heerlijk warme vrolijk makende sokken, gemaakt door Breien maar. Zomaar, omdat ze wist dat ik vaak koude voeten heb. Omdat ze het leuk vindt iets voor een ander te doen. Ik mocht vooraf zelfs mijn voorkeur uitspreken voor de kleur.  Ik vroeg vrolijke sokken maat 39 en ik kreeg vrolijke sokken maat 39, die perfect passen! Het leuke is dat ik elke keer als ik de sokken aantrek, word herinnerd aan het feit dat zij dat zomaar voor mij maakte. Hart- en voetverwarmend vind ik dat. Dank je wel!

Kat Smoes vindt de sokken erg interessant
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...