zaterdag 19 mei 2012

BTW: waar hebben we het eigenlijk over?


Van de week stelde ik de vraag: ben jij al klaar met rekenen? Nog niet iedereen naar bleek, het is natuurlijk ook nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn van de vermeende btw verhoging. Maar een beetje consuminderaar probeert natuurlijk wel zijn begroting kloppend te krijgen

Dus eens op een rijtje dan maar, waar hebben we het eigenlijk over?

Btw (Belasting Toegevoegde Waarde) is een omzetbelasting die een klant aan een ondernemer betaalt. De btw is dus een heffing op goederen en diensten. De ondernemer op zijn beurt draagt dit af. Maar de ondernemer betaalt zelf ook omzetbelasting voor die zaken die hij bijvoorbeeld inkoopt bij zijn leveranciers. Die kosten mag de ondernemer aftrekken.

Er zijn verschillende btw tarieven: een laag tarief en een algemeen tarief. Om het algemene btw tarief is nu zoveel te doen: het was 19% en het wordt straks 21 % per 1 oktober aanstaande. Dat is  nu nog niet zeker want het moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer en er komen tussendoor ook nog verkiezingen.

Het algemene tarief geldt voor dienstverlening en duurzame producten of zoals het ook wel wordt gezegd: voor niet primaire levensbehoeften. Wat is dat? Wat betekent dat concreet voor ons in het dagelijks leven? Guus stelde eergisteren terecht de vraag hoe je dat dan uitrekent. Mijn tactiek is meestal om alle gebieden die geraakt worden iets omhoog te plussen. Je kunt het natuurlijk ook heel precies gaan uitrekenen. Maar waar hebben we het dan over? Het is nog niet zeker of het doorgaat en wat er precies onder de nieuwe regeling valt is ook nog niet duidelijk. Nu valt horecabezoek bijvoorbeeld nog onder de 6% regeling, maar mogelijk wordt dat 21 %. Als wij er al kopzorgen van krijgen, hoe moet dat dan voor ondernemers, het MKB en ZZP-ers zijn!

Dienstverlening en duurzame producten? Dat is best vaag. Hsm gaf eergisteren in een reactie een mooi overzichtje voor wat dit in de dagelijkse praktijk betekent:
 • De energierekening
 • Onderhoud aan de CV ketel en geiser
 • Onderhoud aan je huis
 • Internetabonnement
 • TVabonnement
 • Mobiel telefoneren
 • Onderhoud aan je auto en brandstof
 • Kleding en schoenen
 • Persoonlijke verzorging
 • Schoonmaakmiddelen
Hsm noemde ook het huren van vakantiewoningen, maar volgens mij valt dat nu onder het lage btw tarief van 6%. Daar valt verder onder:   
 • Voedingsmiddelen en drinken (geen alcohol)
 • Medicijnen
 • Isolatie-, schilder- en stukadoorswerk aan woningen (dit is een tijdelijke maatregel)
 • Boeken
 • Dagbladen
 • Tijdschriften
 • Land- en tuinbouwzaden
 • Sierteeltproducten.
 De diensten die nu o.a.onder het lage tarief van 6 % vallen zijn:
 • Personenvervoer (O.V., taxi’s)
 • Kapper
 • Fietsenmaker
 • Verhuur van vakantiewoningen;
 • Horeca (maar dat gaat dus misschien veranderen)
Met andere woorden: de prijs van het brood en je krantenabonnement gaat niet omhoog, maar die van je shampoo wel.
 
De btw verhogingen zijn natuurlijk bedoeld om de staatstekorten aan te vullen. Zelf denk ik dat het een tegenstrijdig effect heeft. Natuurlijk kunnen we op grond van bovenstaand lijstje misschien heel nauwkeurig uitrekenen of onze shampoo een kwartje duurder gaat worden en het onderhoud aan onze auto vele kwartjes meer. Maar waar het om gaat is dat we allemaal ineens heel hard AU! denken en massaal op de rem trappen, omdat we bang zijn voor wat er nog meer gaat komen. Dan kan je als regering wel de btw omhoog gooien, als niemand meer geld uitgeeft en we massaal goederen en diensten met elkaar gaan ruilen, blijft die schatkist evengoed leeg.

Naast het feit dat wij als consument hard worden aangepakt, worden ondernemers dat ook. Ze zullen de hele boekhouding moeten aanpassen en worden zelf ook hard getroffen. Heb jij als winkelier netjes op tijd je najaarsbestelling gedaan, dan wordt die zomaar 2 % minder waard want je moet er meer over gaan afdragen. Dus wil de winkelier niet de dupe worden, dan zal hij dat gaan doorberekenen aan de consument.

Die ruil-economie is misschien niet eens zo’n slecht idee….

Heb jij nog zinnige aanvullingen? Welke gebieden vallen er nog meer onder het hoge btw tarief? Geef het hier door. Zo helpen we elkaar om een crisis-begroting kloppend te krijgen.


p.s. Vandaag op Wel en Wee: Het gedoe en mijn gedrag

vrijdag 18 mei 2012

Stem jij straks met je portemonnee?

Meestal weet ik wel ongeveer naar welk politiek kamp mijn voorkeur uitgaat, maar nu vind ik het heel erg moeilijk. De scheiding tussen links en rechts is voor mij niet meer duidelijk. Het is nu vooral:
 • ben je voor of tegen bezuinigingen?
 • ben je voor of tegen Europa?
 • Griekenland in of uit de Euro?
 • Kies je voor je eigen portemonnee of gaat de stabiliteit van het land voor....?

Hoe ver gaat mijn solidariteit? Ben ik bereid alles op alles te zetten, roep ik luidkeels 'hup schouders er onder!" en ga ik mijn naaste helpen die de eigen bijdrage in de zorg niet kan ophoesten? Of nee, wacht even, ik ben zelf een 'kwetsbare arbeidsongeschikte uitkeringstrekker' en ik heb weliswaar veel tijd maar geen energie om met anderen een mini ruil-economietje op te zetten.

Kan ik er mee leven dat de prijs van bier en sigaretten omhoog gaat? Ja dat kan ik. Ik drink en rook toch niet. Het gaat om al die maatregelen die mijn persoonlijk treffen waar ik het moeilijk mee heb en zeg dan tegen anderen dat de nuances van het bezuinigen verkeerd worden aangebracht.

Kan ik er mee leven dat in deze tijd ex-bankiers van de ING een hoger pensioen eisen? In de Volkskrant van woensdag lees ik: : Ongeveer 60 gepensioneerde topmanagers van ING zijn naar de rechter gestapt om miljoenen euro's pensioenverhoging te eisen. Ze vinden dat ze recht hebben op volledige indexatie van hun pensioenen, crisis of geen crisis.

Hiervan krijg ik rode vlekken in mijn nek! Op zich vind ik het wel een prestatie dat je zelfs in deze tijd nog vierkant blijft staan achter de jarenlang getolereerde graaicultuur. Maar dit moet wel worden tegengehouden natuurlijk. Ik zou zeggen maak elke ex-bankier die nu naar de rechter is gestapt, buddy van een kwetsbare financieel totaal uitgeklede oudere en kijk wat er dan gebeurt. Of koppel deze ex-bankiers aan die gezinnen die het hardst worden getroffen en niet meer de kinderopvang kunnen betalen. Heeft de één een zinvolle dagbesteding en de ander gratis opvang.

Oh Spaarcentje toch, iets genuanceerde graag! buldert er nu een stem in mijn hoofd. Ben ik zelf dan zoveel beter? Ik reageer op crisisberichten ook primair met mijn portemonnee. Mijn excellsheet met onze begroting is immers mijn 'beste vriend', al sinds mijn portemonnee leger is dan ik wil. Ik denk dat stemmen met mijn portemonnee dus niet het vreemdste is wat ik zou kunnen doen. Maar ik ontkom niet aan de gedachte dat ik dan erg egocentrisch bezig ben. Ik wil stemmen op die partij die wel zo realistisch is dat er bezuinigd moet worden, maar die ook beseft dat de oma van Schatje echt geen geld heeft om de eigen bijdrage in de zorg te betalen. Ik wil stemmen op diegenen die er alles aan doen om de voormalige graaicultuur af te straffen en die oog hebben voor zorg, scholing en onze leefomgeving, het milieu.


Maar wie wordt dat dan? Geen partij profileert zich nog sterk (behalve de blonde idioot). Iedereen houdt zich op de vlakte. We zijn met zijn allen in een kramp geschoten. Hoe voorkom ik met mijn stem dat er een substantieel deel van de samenleving gaat 'verzuipen'. Ik ervaar dat als een verantwoordelijkheid die ook bij mij ligt.

Speelt jouw portemonnee straks een rol bij de verkiezingen?

P.S. vandaag op Wel en Wee: Het bos

donderdag 17 mei 2012

Ben jij al klaar met rekenen?

Eerst werd er over gespeculeerd. Toen werd het gezegd en stond het in de krant, zwart op wit. We werden allemaal boos en verontwaardigd. Nu is dan het totaalbedrag genoemd: 12,2 miljard aan bezuinigingen. En nu moeten we dan gaan rekenen.

Als jij je begroting altijd strak op orde hebt, dan is het niet eens zoveel werk. Mits er nog ruimte is om te bezuinigen. Heb jij je begroting niet op orde? Dan is het nu echt hoog tijd!

Wat heb je nodig:
 • een overzicht van je inkomsten en uitgaven
 • een begroting gebaseerd op wat er in en uit gaat
 • een overzicht van welke bezuinigingsmaatregelen jou treffen

De BTW wordt verhoogd, de eigen bijdrage voor de zorg gaat van €220 naar €350, de onbelaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer wordt belast, de energierekening gaat omhoog. Dat zijn zo'n beetje de maatregelen die in Huize Spaarcentje direct te voelen zijn. Maar misschien word jij op meer vlakken geraakt. Bijvoorbeeld omdat je bijna met pensioen zou gaan. Zoek het uit en sla aan het rekenen en neem je maatregelen.

Denk niet: het zal mijn tijd wel duren want dan ga je hard vallen. Besteed wat tijd aan nadenken over welke uitgaven voor jou onder druk komen staan. En besef wat je belangrijk vindt. Je kunt alle uitgaven die niet vallen onder de vaste lasten, redelijk makkelijk aanpakken. Door er voor te kiezen iets te laten of aan te passen (geen uitgebreid kabelpakket, overstappen naar een andere mobiele aanbieder). Door er voor te kiezen vanaf nu te gaan sparen voor de eigen bijdrage in de zorg. Maak jij regelmatig zorgkosten? Als je vanaf nu € 50 per maand  extra opzij zet, heb jij je eigen bijdrage in januari bij elkaar. Ik doe dat zeker, want ik heb altijd veel zorgkosten.

Alles bij elkaar gaat het voor ons om rond de €200 die we moeten zien 'weg te poetsen'. Nu moeten we keuzes gaan maken. Ons uitgangspunt is altijd dat we ten minste 10 % van ons inkomen willen sparen. Willen we dat handhaven, dan moeten we met een kaasschaaf langs een heleboel andere posten gaan, alles een beetje naar beneden minnen.

Wat kan er nog worden opgezegd? Goed nadenken over wat voorrang heeft en wat niet, levert het besef op dat ik het belangrijker vind dat Zoon kan blijven sporten dan dat ik de krant kan lezen. Dus gaan we de krant opzeggen. En de Taptoe. Dat zijn de enige overgebleven abonnementen in Huize Spaarcentje.

Zo gaan we dat doen. Wie doet er mee? Maak voor je zelf duidelijk wat straks je situatie is. Zo voorkom je dat je in de problemen komt. Of zo kan je misschien voorzien dát je in de problemen gaat komen en heb je nog tijd om drastische maatregelen te nemen.

woensdag 16 mei 2012

Botsende leefstijlen

Bedankt allemaal voor de vele reacties op mijn vraag van gisteren! Ook kreeg ik in mijn mailbox veel persoonlijke mailtjes met antwoord op mijn vraag wat voor jullie de aanleiding was om te consuminderen. Ik behandel alles vertrouwelijk en gebruik het vooral als inspiratie voor  mijn eigen blog.  Ik kom er nog zeker op terug! Wil je er nog wat over kwijt? Stuur me een mail. Overigens leuk om te weten dat dit onderwerp blijkbaar enorm aanspreekt, want ik had gisteren het hoogste bezoekersaantal ooit!

Nu over naar een ander onderwerp. Wat doe je als jouw leefstijl botst met die van anderen?

Regelmatig komen hier vriendjes van Zoon spelen en mee-eten. Beste Vriend eet hier één keer in de week tussen de middag mee. In het begin keek hij zijn ogen uit want veel van wat hier op tafel staat kende hij niet, omdat het zelfgemaakt is of omdat het een voor hem vreemd merk is (biologisch). Hij komt in aanraking met onze manier van leven en wij merken aan zijn reacties hoe het er bij hem thuis toegaat.

Omdat hij zo vaak bij ons is, stuur ik af en toe voorzichtig bij als er dingen gebeuren die niet 'kloppen' met hoe wij dingen doen. Ander huis, andere regels. Zo leert hij dat je hier in huis hoort mee te helpen met de tafel dekken en afruimen en dat je je eigen bed opmaakt in de ochtend. Ook steek ik er inmiddels een stokje voor als hij het beleg zo dik op zijn brood smeert dat ik er vooraf serieus rekening mee moet houden als hij komt, want een pot pindakaas is zo voor 3/4 leeg.

Ik vind dat wel moeilijk. Je wil graag dat iemand zich welkom voelt, aan de andere kant vind ik het niet prettig als hij zo'n grote berg hagelslag op zijn brood gooit dat er naderhand voldoende ligt om nog een boterham mee te smeren. En dat wordt dan met de vingers naar binnen gewerkt. Naar Zoon toe vind ik het niet fair dat Vriendje dat wel mag en Zoon niet. Dus heb ik er wat van gezegd. Dat we ons brood normaal beleggen en dat als we uitschieten met doseren, we er een dubbele boterham van maken, die we desnoods met iemand delen als je niet 2 boterhammen met hetzelfde beleg wil eten.

Soms heb ik het gevoel dat we op verschillende planeten leven. Dan hoor ik Zoon vertellen over zijn werkstuk over het Tropisch Regenwoud en dan hoor je Vriendje zeggen: waar maak je je druk om. En dan vraag ik aan hem of hij ook nog iets voor de jarige juf heeft gekocht en dan is het antwoord: nee, want dat moest ik zelf betalen en dat wil ik niet.

Ik denk dat elk kind in aanleg bepaalde eigenschappen wel heeft en sommige niet. En dat het aan de ouders is om te zien wat er gestimuleerd moet worden en wat niet. Ik probeer mijn kind mee te geven dat delen, zorgzaamheid, zuinig zijn op spullen en de wereld zaken zijn die niet haaks staan op voldoende hebben en kunnen genieten. En als ik dan geconfronteerd wordt met andere kinderen en de onverschilligheid waarmee ze soms in het leven staan, dan moet ik me inhouden om niet met een enorme zendingsdrang het kind in kwestie te bekeren.

En soms lukt dat inhouden me niet. Ik vind niet dat iedereen groen,m zuinig of sober moet leven, dus dring ik niets op (correctie: ik vind het wel maar weet uit ervaring dat opdringen niet helpt). Wel vind ik dat iedereen waarachtig moet leven. Moet proberen niet te liegen, te bedriegen of anderen te kwetsen. Mij kwam een verhaal ter ore over wat er was gebeurd op school waarvan het stoom mij uit de oren kwam (liegen en kwetsend gedrag). En waarvan ik wist dat de ouders het niet te horen zouden krijgen. Dus had ik een dilemma. Wat moest ik doen. Een kind bij zijn ouders verklikken over iets waar ik niet zelf bij aanwezig ben geweest? Ik zou het willen weten als Zoon iets deed wat echt niet door de beugel kan. Aan de andere kant voelt Beste Vriend zich hier thuis en veilig en maakt een moeilijke periode door, want zijn ouders liggen in scheiding.

Ik loste het anders op en sprak hem zelf aan op zijn gedrag. Vroeg of het klopte wat ik had gehoord, waarom hij het had gedaan, wat hij er achteraf zelf van vond en hoe hij het volgende keer anders zou doen. Ik maakte er wat grapjes bij omdat ik niet wil dat het kind doodsbang voor mij wordt, maar heb ook uitgelegd dat liegen over zaken net is als een steen in een vijver gooien, de rimpelingen gaan veel verder dan jij in eerste instantie denkt. En je hebt niet altijd onder controle wat er vervolgens gebeurt.

Hier mee was de kous af. Er werd weer een boterham met pindakaas gesmeerd en het gesprek kwam op luchtiger dingen. Toch hield het me best bezig. De onverschilligheid waarmee sommige kinderen in het leven staan raakt me. Want het is aangeleerd gedrag.

Wat zou jij hebben gedaan? Stuur jij wel eens andermans kind bij?

dinsdag 15 mei 2012

Wat was (is) voor jou de reden om met consuminderen te beginnen?

Gisteren kreeg ik een reactie van Christa. Ze had mijn blog net ontdekt, doorgestuurd naar familie en vrienden nu gaat ze samen met haar vriendin consuminderen. Het enthousiasme droop er van af, net een briesend paard voordat ze mag rennen.

Daar word ik helemaal blij van. Niks verontwaardigd zijn dat je op de centen moet letten maar er gewoon hartstikke zin in hebben! Toen ik begon met consuminderen, was ik wel verontwaardigd. Consuminderen voelde niet als een keuze. Ik gedroeg me denk ik als een kleuter wiens favoriete speeltje werd afgepakt. Maar al doende leerde ik. Afijn jullie kennen het wel want velen maakten hetzelfde proces door: je begint met consuminderen (al dan niet noodgedwongen) en voor je het weet is je huis ontrommeld 'doe je aan zero waste' en ben je blij als een kind als je een extraatje naar je spaarrekening hebt kunnen doorstorten.

Zien doen is na doen. Dat werkt ook met consuminderen. Zoon is nu bezig met een test om te kijken hoe lang hij nog zijn tanden kan poetsen nadat hij het kontje van de tube tandpasta heeft geknipt. Elke dag schraapt hij in de tube met zijn tandenborstel. En ik ben allang blij dat hij dat doet, want zó goedkoop is die geheel verantwoordelijke bio tandpasta van U.rtekraum niet. Straks in de pubertijd verdwijnt vast al het consuminderen uit zijn systeem, want dan gaan alle rondvliegende hormonen werken als stoorzender. Maar ik hoop natuurlijk stiekem dat als de hormonenstorm is gaan liggen, er iets is blijven hangen en hij altijd kan teruggrijpen op consuminderen als middel om meer te halen uit minder, als oplossing om tekorten tegen te gaan of als leefstijl.

Zo veel mensen, zo veel redenen om te consuminderen. Ik kan me voorstellen dat de reden dát je consumindert zeer bepalend is voor hoe je het in eerste instantie ervaart. Wat was jouw reden om te besparen? Wat deed dat met je en wat leverde het je op? Wil je dat met me delen? Plaats een reactie of stuur me een mail.


P.S. Vandaag op Wel en Wee: Onbegrip

maandag 14 mei 2012

Hier en Nu

Toen ik nog werkte had ik een collega die elke maandag zei: zo de kop is er weer af..... nu heb ik de man al jaren niet gezien maar elke maandag hoor ik het hem in gedachten nog zeggen.....ook zei hij halverwege de week blij dat 'het' (de week) er al weer bijna op zat en telde hij na zijn 55e verjaardag dagelijkse de jaren, maanden en dagen tot zijn pensioen, voor iedereen die het maar wilde aanhoren. Wat hij na zijn pensioen ging doen was volledig uitgedacht, van minuut tot minuut. Deze man ging helemaal uit van de maakbaarheid van zijn leven en was dan ook danig van slag als 'het leven er tussen kwam' en niet deed wat hij had gepland. Hij was zo druk bezig met plannen van het moment dat hij eindelijk kon beginnen met leven zoals hij wilde, dat hij vrijwel niets meekreeg van zijn dagelijkse realiteit. Hij was dan ook regelmatig de kluts kwijt als de harde realiteit doordrong en er dingen van hem werden verwacht.

Met ons landje zo in crisis, denk ik best vaak aan hem. Hoe zou het hem nu vergaan? Zoals hij zijn er zoveel anderen. Die hun leven lang hebben gewerkt, niet omdat ze het leuk vinden en niet in een baan die past, maar omdat de baan op hun pad kwam. En die denken: mijn tijd komt nog wel.

Niet iedereen heeft een baan die het beste in hen naar boven brengt. Ik denk dat veel mensen een baan hebben die hen 'gewoon' in staat stelt om de lasten te betalen. En de rest: het zichzelf vinden, het zichzelf kunnen verliezen in iets veelomvattends, dat gebeurt in de vrije tijd of na het werkzame leven, na het pensioen. En dat is prima. Maar het is wel belangrijk dat je leeft vanuit je eigen vermogen. Dat je in staat bent op je eigen manier zaken aan te pakken. Dat je niet te veel jezelf moet wegcijferen voor een werkgever. Dat je niet uit onvrede over wat je dagelijks moet doen, spullen gaat kopen die je helemaal niet nodig hebt, om het vervelende gevoel weg te poetsen.

Als ik iets leer van deze tijd is dat je nu moet beginnen met genieten. Gewoon het leven ten volle leven. Met je voeten op de grond staan. Zien waar je staat. Zien waar je heen wil gaan. De dingen doen die je graag doet. Zorgen dat je niet of minder afhankelijk wordt.

Genieten is niet afhankelijk van wat er mogelijk is maar van hoe je tegen dingen aankijkt. De ervaring maakt dat je er later een etiket op plakt: toen hadden we het goed. En als we niet uitkijken, wordt ervaring aangestuurd door verwachting. En juist de verwachting maakt dat we soms iets vreselijk vinden tegenvallen. Niet omdát het verwachte zo teleurstellend is, maar omdat we heel weinig realistisch zijn in hetgeen we mogen of kunnen verwachten. En dan vallen we hard, want hoe meer we verwachten, hoe sneller we ons verongelijkt zullen voelen

Minder verwachten helpt enorm om het goed te hebben. Hoe minder ik verwacht, hoe minder ik nodig heb.En dat is een prettige levenshouding nu we met zijn allen afstevenen op een gedwongen versobering. Natuurlijk kunnen we ons opwinden over de crisis. Maar het is niet zozeer de crisis waar we ons over opwinden, als wel de keuzes die anderen voor ons maken om de crisis op te lossen. We voelen ons onmachtig.

Grijp de macht terug en kijk om je heen wat je blij maakt. En benoem dan vooral niet de gadgets maar dat wat je niet in een stopcontact hoeft te stoppen om het te laten werken. Besef wat bijdraagt aan je levensgeluk en koester dat. Elke dag is de dag dat je kunt genieten. Niet pas als het weekend aanbreekt of als je eindelijk met pensioen gaat. Ook als de trein te laat komt en de rij in de supermarkt te lang is. Stop met ergens anders willen zijn en verwonder je over wat er is. Nu.

Wedden dat je minder geld gaat uitgeven?

zondag 13 mei 2012

Kruimeltjesontbijt

Elke zondag horen wij rammelende geluiden beneden. Een koelkastdeur die open en dicht gaat. Wij liggen nog in bed en Zoon scharrelt in de keuken. Wat hij daar doet weten we: hij maakt een ontbijt-op-bed voor ons klaar. Voor Zoon is in bed ontbijten het leukste wat er is. En dat deden we niet vaak genoeg naar zijn zin. Dus maakt hij het tegenwoordig zelf klaar. Vlak voordat de koffie klaar is, roept hij één van ons. Want naar boven lopen met alle ontbijtspullen, inclusief gloeiend hete espresso, mag hij niet.

Ontbijt op bed heet in Huize Spaarcentje kruimeltjesontbijt. Omdat er bepaalde personen in ons 3-koppige gezin net zoveel in de mond schuiven als in het bed morsen. Ik noem geen namen, maar de persoon is minderjarig, ik ben het niet en zijn vader is het ook niet....Vanmorgen was er weer kruimeltjesontbijt. We genoten. Met ditmaal een prachtige zelfgemaakt broche van vlindertjes in een zelfgemaakt doosje met de tekst: I love you er op geschreven, want het is Moederdag.  Lief. Maar het feit dat mijn kind uit vrije wil bijna alle zondagen ontbijt voor ons maakt vind ik nog liever. Bij ons is het elke zondag Moederdag. En Vaderdag.

Vandaag op Wel en Wee: Niet genoeg (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...