vrijdag 4 mei 2012

Verjaarspartijtje

Morgen houden we het verjaardagspartijtje van Zoon. Eindelijk, want hij was begin maart jarig. Elk jaar weer is het weer flink nadenken over wat de mogelijkheden zijn. We moeten niet alleen rekening houden met eventuele kosten maar ook met de beschikbare energie én het weer. We kunnen wel iets leuks buitenhuis bedenken (speurtocht, voetballen, spelletjes doen) waarbij Schoonouders mijn Schatje kunnen helpen, in geval van slecht weer moet er dan toch iets hier binnen gebeuren dat gaat nu eenmaal niet met mijn permanent overprikkelde toestand.

Ook hier maakt iedereen dus zijn eigen keuzes. Ik beschik nu eenmaal niet over de energie om een puzzel-ontdekkingstocht uit te zetten met goed gevulde picknick mand. Natuurlijk kan ik dat Schatje wel laten doen, maar zijn agenda loopt al over omdat mijn agenda verplicht leeg is. Onze eisen aan een partijtje zijn dus:
 • dat het voor niemand te veel energie mag vreten
 • dat het prettig is voor het feestvarken
 • dat we met zo veel mogelijk gemak en comfort voor alle betrokkenen de middag goed doorstaan.
De kosten zijn wel een punt van overweging maar geen doorslaggevende factor, omdat we aan andere zaken voorrang geven.

Om bovengenoemde redenen kiezen we al een paar jaar voor een activiteit elders maar wel ergens binnen (zodat het weer geen roet in het eten gooit) die een tijd duurt, waarna aansluitend hier thuis wordt gegeten. Opa's en Oma's worden ingeschakeld voor de begeleiding en ik zorg voor de catering er voor en er na. Zo bezocht Zoon op zijn partijtje in het verleden al een kindertheatervoorstelling, een tentoonstelling over piraten en ging hij naar de film.

De film was vorig jaar buitensporig goed bevallen, zowel bij Zoon als de 'ingehuurde' begeleiders, dus die gooien we dit jaar in de herhaling. Het was even wachten op een leuke film die geschikt is voor een stel 10-jarigen waarvan het sommigen ontbreekt aan inlevingsvermogen of concentratie, maar nu is dan de knoop doorgehakt.

Het plan was om dan daarna hier patatjes en bitterballen te eten, die moeten worden gekocht bij de snackbar. Wij hebben immers geen frituur. Maar omdat ik me ongans schrok van de kosten van de film, heb ik het eetplan bijgesteld. De film alleen al  kost in totaal 100 euro. Dat is inclusief wat eten en drinken voor de 7 kinderen in de pauze. De film zelf is zo prijzig om het 3-D is en dan komt er hop € 2,50 per kaartje bovenop de prijs.

Vorig jaar waren we voor € 100 euro met alles klaar: cake, film en eten achteraf. Ik ga daarom vandaag pannenkoeken bakken, dat scheelt weer 2 tientjes bij de snackbar uit geven. Voor pannenkoeken hebben we alles in huis, behalve dat er wat extra suikerstroop moet worden ingeslagen.

Dat is dus mijn poging om de kosten toch wat te drukken. De kosten zelf betalen we overigens van de kinderbijslag. Alle uitgaven aan Zoon van de uitgaven voor het sporten, de ouderbijdrage voor school, zijn kleding tot verjaardagpartijtje betalen we hiervan. En wat eventueel overblijft aan het eind van het kwartaal storten we op zijn studiespaarrekening. Ik sluis daarom altijd de kinderbijslag naar een aparte rekening, zodat ik zeker weet dat er niet ongemerkt vanaf geknibbeld wordt.

Zo, ik ga pannenkoeken bakken! Dat doe ik in etappes op mijn super zadelkruk en met een lekker muziekje er bij.

Wat is jullie grens bij de uitgaven voor een verjaardagsfeestje?

donderdag 3 mei 2012

Vakantiebegroting maken

Deze maand wordt het vakantiegeld gestort. Dat parkeren we tijdelijk op de spaarrekening en geven we straks uit aan twee weken pret in de zomervakantie. Iedereen maakt daarin een eigen keuze, afhankelijk van wat ergens anders zijn met je doet. Voor mij is het een hoogtepunt van het jaar, ook al betekent op vakantie gaan voor mij persoonlijk dat ik 'daar' op de bank zit en niet 'hier'.  Maar weg zijn betekent voor mij wél een ander uitzicht, andere geuren, minder prikkels van dagelijkse beslommeringen, een andere taal (we gaan graag naar het buitenland) en heel veel tijd met zijn 3-en kunnen doorbrengen. Voor Schatje betekent het vooral uitrusten en kunnen ontspannen, en voor Zoon betekent het lekker veel voetballen en veel ijsjes en croissantjes eten.

Natuurlijk is thuis vakantie vieren heel goed mogelijk maar bij ons betekent thuisblijven vooral dat Schatje dan aan het klussen slaat en dat Zoon hele dagen op straat speelt met vriendjes. Kortom we komen minder goed los van het dagelijkse.

Om een vakantie te bekostigen maak ik vooraf een begroting. Wat hebben we te besteden:
 • Vakantiegeld (van het salaris van Schatje en mijn uitkering)
 • Boodschappengeld (wat we immers thuis ook zouden uitgeven)
 • Cash spaarpotje (van december t/m juli stop ik € 10 wekelijks in een potje, hiermee bekostigen we de uitjes)
Zo kom ik aan een totaal te besteden bedrag. Nu gaan we bijna een vakantiebestemming zoeken. Hoe duurder de bestemming, hoe minder er voor de rest overblijft. Als je zorgt dat je weet wat je globaal daar ter plekke gaat uitgeven, kun je heel precies uitrekenen wat je beschikbare budget voor verblijfskosten is.  Ik maak dus eerst een lijst met de geschatte overige kosten. Zo weet ik uit ervaring dat 2 weken vakantie in Frankrijk voor ons ongeveer 5 tot 6 keer tanken betekent. Ik heb namelijk voorgaande jaren alle uitgaven bijgehouden. Ik kan dus zo zien wat we uitgaven in 2 weken Frankrijk.

Rekening houdend met gestegen prijzen (benzine!) maak ik dus een lijstje met geschatte uitgaven van:
 • benzine
 • tol 
 • uitgaven eten en drinken onderweg
 • eventuele hotelovernachting
 • boodschappen en uitjes
 • verzekering
In dit lijstje staan zaken waarop besparen goed mogelijk is:
 • Je kunt kiezen voor een goedkoop hotel onderweg (bijvoorbeeld een F.ormule 1 hotel) of in één keer doorrijden of voor een wat luxer hotel en niet te lang doorrijden en zo van de reisdag al een echte vakantiedag maken. 
 • De uitgaven aan eten en drinken onderweg kun je drukken door bijvoorbeeld zelf brood en beleg mee te nemen en dat op een mooi plekje opeten, in plaats van veel geld uit te geven in een wegrestaurant. 
Ook dat zijn weer keuzes afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Wij kiezen voor een hotel met een ruime kamer en een  mooi uitzicht, zodat ik daar na de reisdag lekker kan liggen en eventueel zitten op een balkon. Schatje en Zoon kunnen ondertussen het naburige stadje gaan verkennen. Wij  maken onderweg wel gewoon zelf eten klaar  en besparen daar geld mee uit (en het is vooral gezonder en lekkerder).

Nu weet ik precies wat er overblijft voor de huur van een vakantiewoning en kan ik gaan zoeken. Maar ik stel natuurlijk ook eisen aan de bestemming. Bij ons is een belangrijke voorwaarde dat het huisje in een prikkelarme omgeving staat (dus C.enterparcs in het hoogseizoen valt af) en dat er voldoende vermaak en activiteit in de buurt moet zijn voor 10-jarigen (lees: plek om te voetballen). Eventuele ridderkastelen in de buurt zijn een pré. Kamperen is helaas geen optie meer, vanwege de fysieke toestand.


Het is vanwege die eisen elk jaar weer een flinke uitdaging om iets te vinden binnen het budget. Dus sluiten we soms compromissen. Zoon wil héél graag een zwembad in de buurt. Maar daar betaal je voor. Dus kiezen we dit jaar voor één week een huis met veel luxe en gemak midden in het niets (en daardoor goed betaalbaar) met wel veel kastelen in de buurt en beloftes van kanotochten. En één week een huisje op een parkje met 5 andere huisjes én het begeerde zwembad (en daardoor iets prijziger).

Zo blijft op vakantie gaan betaalbaar en haalbaar. Daar gaat wel veel zoek- en rekenwerk aan vooraf. Dat doe ik op mijn dooie gemak. De rest  zoals het inpakken, er naar toe rijden en weer uitpakken gebeurt door Schatje. Zo hebben we allemaal onze eigen taak in het wonderschone leven....

Iedereen maakt zijn eigen keuzes op consumindergebied. Wij consuminderen om na een forse inkomensdaling zaken te kunnen laten doorgaan waar we erg van genieten, zoals op vakantie gaan. Maar het zorgeloze gedrag van vroeger kan  niet meer. Toen gooiden we de auto vol met kampeerspullen, hadden 3 weken lol, kwamen blut weer terug, schrokken ons ongans van de roodstand op de rekening en plunderden de spaarrekening om dat weer te compenseren. Als je me toen vroeg wat de vakantie had gekost, had ik geen flauw idee want dat hielden we niet bij. Dat gedrag kunnen we ons niet meer veroorloven. Nu is het meer gepuzzel en gezoek, maar het gaat niet meer ten koste van de spaarrekening.

Hoe pakken jullie het aan om uitgaven te bekostigen die je heel graag wil laten doorgaan?

woensdag 2 mei 2012

Weg met die zooi

Wat we eergisteren nog op de vrijmarkt probeerden te slijten, kreeg gisteren een 2e kans en werd vandaag officieel tot ongewenste zooi verklaard. Kritisch bekeken we de restanten van de onverkochte spullen. Sommige dingen waren best mooi, maar niet voor ons. Niet meer nodig, sta in de weg, er uit gegroeid. Dat kan allemaal. Dus vandaag hakten we knopen door en reed Schatje met dozen vol richting de kringloop waar het graag in ontvangst werd genomen. Wij blij, zij blij en hopelijk in de toekomst anderen ook die voor een zacht prijsje iets op de kop tikken waarnaar ze zochten.

Onze slaapkamer is nu voor het eerst in jaren vrij van dozen met boeken, oud speelgoed en peuter- en kleutercd's.....heerlijk!

P.S. Vandaag op Wel en Wee: 't valt eigenlijk best wel mee...

dinsdag 1 mei 2012

De dag erna

Het grote voordeel van spullen verkopen op Koninginnedag is niet alleen financieel. De dag erna worden de onverkochte spullen eens kritisch bekeken en in sommige gevallen weer in genade aangenomen. Zo speelt Zoon nu volmaakt gelukkig met een houten knikkerspel wat hiervoor zeker 2 jaar in een hoek stond. Soms vergeten we wat voor plezier we met iets hebben omdat we afgeleid werden door andere zaken. En blijkt het onverkochte dan toch eigenlijk wel verschrikkelijk leuk.

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Herkenning

maandag 30 april 2012

Geld verdienen

Vanmorgen om 6 uur ging de wekker en zijn Schatje en Zoon op stap gegaan, beladen met veel spullen. Zoon werd met de spullen geparkeerd op de juiste plek en Schatje reed de auto terug om vervolgens te lopen naar de verkoopplek. Ik word door de heren verwacht rond lunchtijd met eetbaar lekkers.

Meer dan andere jaren hebben we nu spullen waarvan we denken dat het wel verkoopt. Houten speelgoed, een kinderwigwam, thrillers, een mooie lijst, dvd's met kinderliedjes. Zoon stelde voor om de opbrengst tussen ons 3-en te verdelen, wat door mij natuurlijk zeer gewaardeerd word want ik ga niet staan vandaag. Maar ik heb wel wat geholpen met de voorbereidingen en ik ben natuurlijk Het Grote Brein.

Wat de heren doen met de opbrengst weet ik niet, maar ik stop mijn deel in het Normandië-potje. Eind mei trakteert Oma ons op een week Normandië en gaat dan meteen gezellig mee. Zij betaalt de reis- en verblijfskosten maar daar geven we natuurlijk ook geld uit aan boodschappen en uitjes en dat moet ergens vandaag komen. Omdat we ons helemaal geen extra vakantieuitgaven kunnen veroorloven buiten die in de zomervakantie vergt dit iets meer creativiteit. Ik gooi af en toe wat kleingeld in een pot, snoep soms stiekem € 5 van het boodschappenbudget af en ben van plan om vlak voor vertrek de inhoud van mijn zakgeldpot er bij te stoppen (zou zomaar € 80 kunnen zijn tegen die tijd). Kortom ik schraap het weer overal vandaan, op zijn Spaarcentjes....een goede opbrengst vandaag betekent dus meer geld in de vakantiepot.

afb. van internet
Na net even telefonisch contact te hebben gehad met de verkoopafdeling van Huize Spaarcentje, kan ik meedelen dat er al voor €7 is verkocht. Dat gedeeld door 3 is toch zeker al voldoende voor een croissant! Misschien zelfs twee!

Update: de opbrengst is €34,50, dus ik kan iets meer dan €10 in het Normandië-potje stoppen, dat worden dus zeker 4 croissantjes en vast ook nog wel iets anders lekkers.....je hebt daar van dat heerlijke schuimgebak..... 

Vandaag op Echt eten, puur koken:
Mie met kipfilet, champignons en prei met satésaus

zondag 29 april 2012

Biologisch duur?

Toen wij jaren geleden besloten om biologisch te gaan eten, deden we dat eigenlijk vrij ondoordacht. Ik rende op een dag naar de biologische winkel en kocht gewoon één op één wat ik normaal in de gewone supermarkt kocht. En toen ik het eindbedrag hoorde, barstte ik bijna in huilen uit, want ik had zojuist mijn complete beschikbare maandbudget uitgegeven, terwijl ik maar voor ongeveer een week eten had ingekocht.

In die periode hadden wij weinig geldzorgen,we werkten allebei en we namen het er goed van. Maar ons biologische avontuur hielden we niet lang vol. Het ging immers ten koste van andere dingen die ook geld kosten en dat was het ons niet waard.

Een paar jaar later na een forse inkomensdaling, begon het toch weer te kriebelen. Dit keer was mijn motivatie wat steviger: met toen nog onverklaarde gezondheidsklachten werd ik erg getriggerd om gezonder te gaan eten. Gezonder dat is volgens mij vooral onbewerkt, zonder toevoegingen van e-nummers, transvetten of suikers. Eten dat je lichaam voedt en gezond maakt in plaats van dat je lichaam zich een ongeluk werkt om de toevoegingen te moeten afbreken. Als dat al lukt, want niet alle toevoegingen worden door je lichaam als voedsel herkend.

Omdat ik mij op onbekend terrein begaf en wist dat ons budget dit keer veel beperkter was, zette ik voetje voor voetje voorzichtige stappen. Mijn uitdaging was om binnen het beschikbare boodschappenbudget een overgang te bewerkstelligen naar biologisch.

En juist die stap voor stap methode werkte! Ik gaf mezelf de tijd om dingen uit te zoeken. Zoals etiketten lezen, het gezonde verstand gebruiken, uitzoeken welke groenten in welk seizoen beschikbaar zijn. En welke alternatieven er zijn voor producten die wel bewerkt zijn en die je niet even zomaar tussendoor maakt (mayonaise, mosterd, ketchup).

Zo leerde ik dat er ook in een gewone supermarkt veel gezondere alternatieven te krijgen zijn, als je maar oplet en etiketten leest. Koekjes met 20 E-nummers, transvetten en de aanprijzing dat ze 'ambachtelijk' (ja hoor! geloof je het zelf!) gemaakt zijn, liggen gewoon naast roomboterkoekjes zonder toevoegingen voor dezelfde prijs.  Nu zijn koekjes natuurlijk  niet het gezondste voedsel, maar een andere keuze maken door etiketten te lezen was een eerste stap. Een volgende logische stap was de koekjes zelf maken. Eigen brood bakken en beleg maken. Als je je aanleert om al het feestvoedsel zelf te maken (taart, koek, muffins, cake) van biologische ingrediënten, bespaar je veel geld. En zo zijn er meer dingen te bedenken: niet de biologische yoghurtdrank kopen maar van biologische yoghurt (die toch ook voor het ontbijt wordt gebruikt) zelf de yoghurtdrank maken.

Ik beperk mij vooral tot biologische basisproducten en daar mee maken we al het eetbaars dat we zo graag in onze mond schuiven. Zo houden wij het betaalbaar. Dat betekent dat we soms ook kiezen voor versobering. Ik heb bijvoorbeeld niet altijd de puf of de energie om tussendoortjes voor Zoon te maken die hij mee naar school kan nemen, maar er is niets mis met een boterham met pindakaas of een stuk fruit als 10-uurtje.

Ons boodschappenbudget is in vergelijking met 4 jaar geleden niet omhoog gegaan, eerder wat gedaald. Natuurlijk zijn sommige biologische producten veel duurder maar vooral op het gebied van verzorgingsmiddelen kun je grote slagen maken. Juist de 'groene' verzorgings- en wasmiddelen zijn enorm prijzig. Maar moet je het altijd kopen?  Ik experimenteerde met het zelf maken van wasmiddel van Marseillezeep (10 minuten werk, nooit meer wasmiddel gekocht) en ging mij wassen met Marseillezeep. En gaandeweg ontdekte ik dat we om het huis schoon te houden niet veel meer nodig hebben dan azijn en soda. Het geld dat we daar mee uitsparen kunnen we weer gebruiken om bijvoorbeeld iets duurdere biologische appelstroop te kopen (omdat de 'gewone' supermarktstroop vol met bietensuikers zit) of om biologisch vlees te kopen.

Dat was mijn tactiek: met een kleine besparing linksom een uitgave rechtsom bekostigen. Inmiddels is denk ik 80% van wat hier in huis wordt gehaald biologisch. Het is vooral een kwestie van keuzes maken en weten wat je belangrijk vindt. Wij eten bijvoorbeeld wel graag vlees maar ik krijg een ophokkip niet meer door mijn strot. Dus zijn we veel minder vlees gaan eten en eigenlijk is dat overal goed voor: voor onze gezondheid, het milieu en zeker ook voor het beest zelf....

Keuzes zijn heel persoonlijk, als jij dol bent op verzorgingsproducten en het geld er graag voor over hebt, dan zoek je gewoon naar een ander gebied waar je wel op wil besparen.

De belangrijkste criteria die we tegenwoordig hanteren zijn:
hoe is het gemaakt?
is het biologisch?
is het onbewerkt?

Zo is er soms geen biologisch alternatief (bijvoorbeeld omdat het te prijzig is), dan kiezen we voor het minst bewerkte product. Zo komen kruidenkaassmeersels, humus, gemarineerde olijven of tonijnsalades niet meer ons huis in. Dat hebben we allemaal zó zelf gemaakt. Pakjes en zakjes doen we niet aan, ook de biologische varianten zitten vol met suikers. Gewoon zorgen dat we de kruiden altijd op voorraad hebben.


Wie mij langer leest, weet dat ik ook recepten plaats op Spaarcentje kookt. Al langer liep ik rond met de gedachte om de naam aan te passen. Vandaag is het dan zover, een nieuwe naam die de lading beter dekt en past bij het proces dat ik de afgelopen jaren doormaakte:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...