zaterdag 14 april 2012

Unicefloop

Vandaag doet Zoon mee aan de Unicefloop.
De jaarlijkse UNICEF-loop is een gesponsorde wandeltocht van 5,10 of 15 km, waarbij basisschoolkinderen geld inzamelen door zelf sponsors te zoeken voor elke gewandelde kilometer. Ouders en grootouders mogen ook meelopen tegen betaling van € 5. Het thema van dit jaar is: kinderarbeid pikken we niet!

Zoon had dit jaar heel snel de envelop vol met sponsors door overal in de straat aan te bellen en vroeg aan school nóg een envelop, want ook familie verder weg moest worden benaderd. Hij gaat de 10 km lopen met Schatje. Ik hou me vandaag rustig en hoop ze aan de finish te begroeten. Dat zal dan mijn prestatie zijn: mijn kind toejuichen op een groot evenement waar veel mensen lopen. Het is niet het slimste wat ik kan bedenken, aan de andere kant, ik miste al zóveel van voetbaltoernooi tot circusvoorstelling van de school en zijn kinderfeestje, ik ga het gewoon doen. Ik ben redelijk op het moment en kan steeds beter doseren. Ben al lang niet meer over mijn grenzen gegaan, dus ik zou hier snel van bij moeten kunnen komen, mits ik er voor en erna niets doe.

Dus dat is het plan van de dag! Fijn weekend allemaal.

Vandaag op Spaarcentje kookt: Aardappelen met room uit de oven.

NASCHRIFT:
Ik heb het gedaan! Alles doet pijn, ik lig nu plat maar ik heb het gedaan!

vrijdag 13 april 2012

Ben jij de baas over je eigen geld?

Hoewel we graag de illusie hebben dat ons geld van ons en van ons alleen is, blijkt in de praktijk dat we weinig vrijheid hebben waaraan we ons geld uitgeven. Naast vaste lasten, komen er ook nog eens veel verplichtingen bij. Toch hoef je je niet zomaar in elke situatie te schikken.
Ik kreeg een mail van S die worstelde met de kosten voor een vrijgezellenfeestje. Voor veel mensen misschien een herkenbaar dilemma.


 Hai,

Een vriendin van mij gaat 3 augustus trouwen. Nu heeft één van haar vriendinnen een vrijgezellenfeest georganiseerd.
Leuk allemaal, maar de kosten zijn zo'n 80-100 p.p. Ik vind dit persoonlijk ontzettend veel. Het is een van mijn beste vriendinnen en eigenlijk vind ik dat ik het niet kan maken om niet te komen, maar om nu zoveel geld neer te tellen wat ik niet heb. Op dit soort momenten bedenk ik vaak wat creatiefs voor weinig geld. Om eerlijk te zijn vind ik mijn cadeau'tje dan origineler en persoonlijker dan een standaard cadeaubon. Helaas heb ik in deze situatie niet de keuze om zelf iets te kopen en wordt er voor mijn gevoel mij iets opgedrongen waar ik niet achter sta.

Wat moet ik hiermee. Wellicht heb jij tips??

Met vriendelijke groet,

S

Beste S,

Dank je wel voor je mail!

Om op je vraag in te gaan: dat is een heel herkenbaar dilemma.
Allereerst schrijf je dat je het geld niet hebt. Dan is je vraag eigenlijk natuurlijk al beantwoord, want wat je niet hebt kun je ook niet uitgeven. Dus als jij in de schuldsanering zit: jammer voor je vriendin maar dat gaat natuurlijk niet. Als je elke maand rood staat en maar met moeite kunt rondkomen, hetzelfde verhaal: jammer voor je vriendin maar je hebt andere prioriteiten.

Maar misschien is het meer een kwestie van dat je je in een hoek gedreven voelt, en dat je op zich wel mee wil doen maar schrikt voor het grote bedrag, omdat jij dat niet zomaar kunt ophoesten. Je wordt gedwongen in een keuze die je niet kunt beïnvloeden.

Om een oplossing te vinden moet je over verschillende dingen nadenken zoals de relatie met de vriendin die gaat trouwen en ook of er nog meer bijkomende kosten zijn. Verwachten ze van je dat je ook nog in een nieuwe outfit op komt draven voor de bruiloft en moet je daarnaast ook nog een cadeau kopen? Dan ga je veel meer uitgeven dan alleen die 80 tot 100 euro.

Je kunt verschillende dingen doen:
  • de vriendin die het feest organiseert benaderen en vertellen dat dit boven jouw besteedbare budget gaat. Dat is misschien niet prettig om te vertellen, aan de andere kant zijn er misschien meer mensen die dit vinden. Jammer dat er van te voren geen budget is vastgesteld. Vraag aan haar of er geen goedkopere oplossing is.
  • je kunt ook zeggen dat je niet kunt meedoen en de reden uitleggen. Dan leg je het neer bij de ander. Dat is geen leuke optie maar misschien voor jou de meest wijze optie.
  • je kunt ook heel diep nadenken of de dame in kwestie echt een van je beste vriendinnen is. Heb jij meer dan 5 beste vriendinnen? Dan heb je een probleem en ga je waarschijnlijk vaker meemaken dat er vrijgezellenfeesten worden georganiseerd die meer geld kosten dan jij kunt uitgeven. In dat geval ben je voortaan gewaarschuwd en kun je bij de volgende bruiloft die er aankomt alerter reageren door op voorhand afspraken te maken over een budget voor dat soort feesten. Overleg het evt. met de bruid, als jij namelijk mijn beste vriendin was en jij kon om financiële redenen niet op mijn vrijgezellenfeest komen, dan zou ik het voor jou betalen.
  • Als je diep hebt nagedacht of de bruid in kwestie echt één van jouw beste vriendinnen is, kun je ook vanaf nu ook 5 euro in een potje stoppen. Dan heb je ten tijde van het feest bijna het bedrag bij elkaar. Dat is mijn tactiek voor uitgaven waar ik niet onder uit kan of wil komen: opsplitsten zodat het behapbaar wordt.
Je moet je dus vooral wat zaken afvragen voordat je een keuze kunt maken. Ik heb zelf ooit eens iets dergelijks meegemaakt. Een goede vriend van mij ging trouwen in Rome en het was de bedoeling dat ik daar naartoe kwam voor het vrijgezellenfeest met de bruid én de bruiloft zelf. Ik was toen net begonnen met werken, had weinig spaargeld en zeker nog geen vrije dagen die ik zomaar kon opnemen en ik zou daar een week vrij voor moeten nemen, een ticket naar Rome moeten kopen én onderdak vinden (en betalen). Hij had voor de getuigen een appartement geboekt maar niet voor alle overige vrienden die toch echt wel werden verwacht. Ik ben niet gegaan, heb uitgelegd waarom en het kostte me de vriendschap. Toch heb ik daar nooit spijt van gehad. Geld kan jammer genoeg als een splijtzwam werken, maar maakt ook wel veel meteen duidelijk.

Ik wens je veel wijsheid met je beslissing! Laat je me weten wat het wordt?

hartelijke groeten,
SpaarcentjeP.S. vandaag op Wel en Wee: Een koolmeesje op een tak

woensdag 11 april 2012

Hoe deden we het in het 1e kwartaal?

De eerste 3 maanden van het jaar zijn voorbij en dat is een mooi moment om te kijken hoe we het deden op financieel gebied. Ik pakte de cijfers van 2011 en vergeleek die met 2012. Gaven we meer of minder uit? Sommige optelsommen waren een verrassing, andere had ik al aan zien komen.

WONEN (hypotheek, energie, belastingen):
Wij gaven € 4946,10 meer uit dan vorig jaar 1e kwartaal.
Niet vreemd, want we deden een hypotheekaflossing van €5000 ;-)!

VERZEKERINGEN
Wij gaven € 52,48 minder uit dan vorig jaar 1e kwartaal.
Opmerking: dit wordt veroorzaakt door de overstap naar een andere zorgverzekeraar.

ONDERHOUD:
Wij gaven € 230 meer uit dan vorig jaar 1e kwartaal.
Opmerking: gepland onderhoud, Schatje bouwde een TV en LP- kast.

ABONNEMENTEN/CONTRIBUTIE:
Wij gaven € 35 meer uit dan vorig jaar 1e kwartaal.
Opmerkingen: dit wordt veroorzaakt doordat we Eredivisie live namen en door de stijgende prijs van het onderhoud aan de ketel.

VERVOER:
Wij gaven € 434 minder uit!
Opmerking: Schatje werkt tegenwoordig 1 dag in de week thuis. Nu krijgen we weliswaar minder vergoeding benzinekosten, maar er worden ook beduidend minder reiskostenkosten gemaakt. Ook betaalden we vorig jaar nog een maandelijkse aflossing voor de auto (€140) en nu niet meer (in augustus hebben we het restantbedrag van €10.000 in één keer afgelost).

BOODSCHAPPEN EN HUISHOUDEN:
We gaven € 305 minder uit in vergelijking met het 1e kwartaal van vorig jaar.
Opmerking: de besparing zit in minder gitaarles (Schat was tijdelijk gestopt, geen puf) en minder oppas (zijn we aan het afbouwen). Verder worden er ook minder uitgaven gedaan aan kleine hebbedingetjes....en ik ben afgestapt van een vast cash budget per week. We pinnen de boodschappen en nemen wat extra op voor zakgeld, gitaarles en oppas. Voorheen nam ik een vast bedrag per week op en daar betaalden wij alles van, wat overbleef ging in de pretpot. Nu zit er dus minder in de pretpot en bleef er meer op de rekening staan. Ook fijn.

KLEDING/KAPPER
Gaven we vorig jaar nog €450 uit in de 1e 3 maanden van het jaar, dit jaar was dat €228 Wij gaven € 224 minder uit!Ik vond het eigenlijk tegenvallen, had gehoopt dat het verschil groter zou zijn. Het geld is uitgegeven aan drie keer kapper, thermisch ondergoed voor Spaarcentje, een winterjas voor volgend jaar voor Zoon (in de uitverkoop) en voetbalschoenen. Als ik het zo bekijk, zijn het geen uitgaven geweest die waren te vermijden. We hadden de winterjas natuurlijk volgend jaar kunnen kopen maar dan zouden we veel duurder uit zijn.

HOBBY/CADEAUS/VAKANTIE
Hier gaven we fors meer uit dan vorig jaar 1e kwartaal, €600. Grote uitgaven waren de North Sea Jazz kaart in de voorverkoop (met korting) en een aanbetaling op de zomervakantie. Voor beiden wordt gespaard, dus het waren geen onverwachte uitgaven.

MEDISCH/GEZONDHEID
Gaf ik vorig jaar in het eerste kwartaal €248 uit aan medicatie en behandeling, dit jaar zit ik al op €577. Dat wordt vooral veroorzaakt door verandering van behandeling en het bedrag zal de komende periode alleen nog maar oplopen ben ik bang.

DIVERS
De post divers is iets gestegen, €80 meer dan vorig jaar het 1e kwartaal. De stijging wordt veroorzaakt doordat ik een thuisstudie begon met maandelijkse kosten. Nu is dat afgelopen, niet de studie maar wel de kosten. De studie zelf is even in de bomen gehangen want Spaarcentje heeft nog steeds de concentratie van een dronken slak.

TOTAAL UITGAVEN
Onze totaal uitgaven komen in de eerste 3 maanden precies €5000 hoger uit ten opzichte van vorig jaar. Grappig genoeg is dat precies het hypotheekbedrag dat we aflosten maar als ik naar de cijfers kijk, ligt het verhaal iets anders. Op sommige gebieden zoals vervoer, huishouden en kleding wisten we goed te besparen, andere zaken liepen minder soepel of vielen tegen.

De reden dat ik elk kwartaal de cijfers bekijk, is om te controleren of we nog op koers liggen. Nu bijvoorbeeld blijkt dat  de niet vergoede medicijnen en behandelingen een grotere kostenpost vormen dan begroot, moet ik de begroting daar op aanpassen. Ik zie dat er ruimte is in andere begrotingen (vervoer, huishouden) dus die ruimte haal ik daar weg.

Bovenstaand is mijn manier van controle houden. Doe ik dat niet, dan ga ik uiteindelijk toch steeds meer uitgeven en dat kunnen we ons niet veroorloven. Dit werkt voor mij het beste. Vooraf aan het jaar een begroting maken, en dan per 3 maanden kijken of de begroting haalbaar is en het vergelijken met het voorgaande jaar. Vooral dat vergelijken werkt motiverend want ik weet nu dat wij op posten die te beïnvloeden zijn (vervoer, kleding/kapper, huishouden, zorg) in totaal €1000 hebben bespaard ten opzichte van vorig jaar. Dat is helaas niet een bedrag dat ik 1-op-1 kon doorsluizen naar de spaarrekening, maar hiermee compenseerden we dus wel prijsstijgingen en gestegen uitgaven die we niet kunnen voorkomen (medicijnen).

Consuminderen of je dat met een groot of klein inkomen doet, komt telkens weer neer op weten waar je je geld aan uitgeeft en beoordelen of dat het je waard is. Je uitgaven bijhouden helpt bij dit proces.  Hoe je dat doet maakt niet uit. Alleen dát je het doet. Ik werk al jaren met veel plezier met het huishoudboekje van Spaarblog. Daarbij vul ik zelf alles in. Maar je hebt ook de geldplanner van de vrekkenpagina waarmee je ook heel makkelijk het bijhouden kunt beginnen.
Een andere optie is via internet een account aanmaken en je bankgegevens downloaden, zodat er overzichten verschijnen. Dat kan bijvoorbeeld met Plan je budget. Is dat te veel gedoe voor je? Een gewoon schrift waarin je alles bijhoudt werkt ook prima!

P.S.Vandaag op Wel en Wee: Leef je eens in...

maandag 9 april 2012

Er komt geen end an....

Een druilerige dag als staartje van een heerlijk lang weekend waar maar geen eind aan komt, zo lijkt het. We stonden laat op, ontbeten uitgebreid, keken een Harry Potter dvd en hoeven helemaal niets. En dat is wel zo prettig.

Zoon sprak de wens uit koken te leren dus in de namiddag gaat hij zijn eerste pasta met tomaten-gehaktsaus maken. Dat doet me denken aan vroeger, toen mijn moeder mij koken leerde. Of hij net zo'n gepassioneerde kok wordt als zijn moeder, dat weet ik niet. Maar dat ik hem zal leren koken zonder pakjes en zakjes is zeker. Zodat hij zich later kan redden zonder dure toevoegingen waar niemand op zit te wachten.

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Stel nou
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...