zaterdag 24 maart 2012

Wat gaan we eten deze week?

Momenteel kook ik niet of nauwelijks. Het koken wordt uitbesteed aan Schatje en Oma en die vinden het heel leuk om te doen. Die hoor je dan ook niet klagen. Maar ik moet er erg aan wennen. Ik merk absoluut dat het mij in energie scheelt die ik kan omzetten in buiten zijn. Maar het voelt erg ongemakkelijk. Ook is het niet altijd eenvoudig om de inhoud van de groentetas om te zetten in makkelijk te vertalen recepten voor Oma. Oma kookt heerlijk maar paksoi bijvoorbeeld is niet iets wat dagelijks bij haar op tafel komt. En andijvie wordt bij haar in stamppot gegeten en dat vind ik weer niet lekker.

Ik kijk dus met de inhoud van de groentetas voor me uitgestald op mijn eigen kooksite en zoek daar de makkelijk toegankelijke recepten bij en print dat uit. Ik geef per keer niet alleen groenten en vlees mee maar ook kruiden die ik al bij elkaar heb gegooid voor de maaltijd. Het is dus niet zo dat ik het koken helemaal uitbesteed, want de planning en het nadenken doe ik nog wel.

Een alternatief zou zijn om de groentetas tijdelijk top te zetten, Oma geld te geven en te zeggen 'verras ons maar'. Maar ik geloof dat ze het prettiger vindt om met instructies te koken. Vooral omdat ik natuurlijk een enorme 'zeikerd' ben qua ingrediënten, alles moet puur en onbewerkt, sommige dingen eet ik niet ( suiker, gist dus ook geen gist in bouillonblokjes, ik blief geen ketjap met gehydroliseerd eiwit). Dat maakt mij niet de makkelijkste persoon om voor te koken.

Een nadeel vind ik nu dat we nu volgens mij iets meer vlees eten. Ik merk dat vooral vegetarische gerechten bij mij vaak zonder plan of recept ontstaan (al kokende) en dat ik het moeilijk vind om dat aan Oma over te laten omdat die wel graag instructies krijgt.  Ook beginnen we mis te grijpen met groenteburgers , de door mij gemaakte voorraad is op en dat doet mij in mijn hoofd in een discussie belanden met als insteek de vraag of ik Oma die laat maken of dat ik dat toch zelf ga doen.

Afijn, we rommelen wat door. De ideale vorm moet duidelijk nog worden uitgevonden. Maar we zijn pas 2 weken onderweg om dit zo te doen, dus gaandeweg zal het zich wel uit kristalliseren.


Zaterdag:
De keuze van Zoon, pannenkoeken

Zondag:
Veldsla met puree en chippollataworstjes

Maandag:
Zalmfilet uit de oven met verse pasta en sla

Dinsdag:
Tomatensoep met een ham-kaastosti

Woensdag:
Roerbakandijvie  (met gehakt, andijvie, kerrie en appelblokjes)

Donderdag:
Spaghetti met creme fraiche, pompoenblokjes en salie. (vegetarisch)

Vrijdag:
Rijst met paksoi, wortel, kikkererwten en soja-sesamsaus (vegetarisch)

Fijn weekend iedereen. Vergeet niet dat de klok vooruit gezet wordt vannacht!

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Harig gezelschap

vrijdag 23 maart 2012

Maandelijks terugkerend ritueel

Zojuist deed ik weer even een rondje financiën. Het rondje dat maandelijks terugkomt: mijn uitkering wordt gestort op de 23e, dus kijk ik hoe we het in de voorgaande maand deden. Ik bekijk ook de komende maand en vul in de begroting in wat we kunnen verwachten aan inkomsten (kinderbijslag!) en uitgaven, waaronder extra uitgaven zoals bijvoorbeeld deze maand nieuwe voetbalschoenen voor Zoon, een jarige Zus en het partijtje voor Zoon. Zo verdeel ik het geld op papier en kan ik zien of er voldoende geld binnenkomt om de te verwachten uitgaven te bekostigen.

De maand maart was een dure maand voor ons. De verjaardag van Zoon en het feestje om dat te vieren, een jarige Neef en Nicht, een alvast aangeschafte toegangskaart voor Nort Sea Jazz voor Schatje hakten er zo allemaal bij elkaar best in. Evengoed stond er voordat de uitkering werd gestort nog €47,81 op de rekening en dat heb ik doorgestort naar de spaarrekening. Ook maakte ik eerder deze maand een extra bedrag van €9,10 over naar de spaarrekening, dat was een onverwachte gemeenteteruggaaf. Met de normale storting van €400 spaarden we deze maand dus €456,91. Desondanks daalde het totaal spaarbedrag fors aangezien we €5000 aan de hypotheek aflosten.

Het goede nieuws van de hypotheekaflossing is, dat het bedrag aan te betalen rente meteen met ingang van volgende maand met €22 daalt. Die €22 stoppen we onmiddellijk in het maandelijkse spaarbedrag dat vanaf nu dus  €422 wordt.  Door een aflossing van €5000 te doen, kunnen we dus meteen op jaarbasis €264 extra sparen. Mooie meevaller toch?

Het is schuiven met kleine bedragen, dat besef ik. Misschien denk je wel "mens wat maak je je druk om €22 per maand! Maar als we volgend jaar wéér aflossen is het ongeveer al in totaal €45 per maand. En door ervoor te zorgen dat we het uitgespaarde niet verbrassen, maar meteen opzij zetten, kunnen we uiteindelijk steeds meer sparen, terwijl onze woonlasten vrijwel gelijk blijven. Alleen gaat er nu meer naar onszelf en het huis in plaats van als rente naar de bank, en dus verdwijnend in een gat. Op deze manier hoop ik in de toekomst uiteindelijk de woonlasten wel te verlagen. Misschien lukt het tijdelijk niet om zelf veel te sparen als Zoon gaat studeren. Maar als dan de rentafschrijving na 8 jaar aflossen met een kleine €200 is gezakt, scheelt dat wél goed in de woonlasten. En dat geeft een goed gevoel.

In gedachten wijs ik een plek in het huis aan, die nu helemaal officieel van ons is, de voordeur:


Op papier voor jezelf uitrekenen hoeveel je zo bijvoorbeeld over een periode van 10,20 jaar weet te sparen, kan enorm motiverend werken. Natuurlijk kunnen we niet voorspellen wat er gebeurt in een dergelijke lange periode, het leven loopt nooit zo als je zelf uitstippelt. Maar lange-termijn-denken helpt wel om doelen te bepalen en te verwezenlijken. Het helpt om je gedrag aan te passen en om jezelf te blijven motiveren.

En zeg nu zelf, mooie deur toch? Het lijkt dan wel een deur, maar het is de weg naar meer vrijheid en gemoedsrust.

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Metamorfose

woensdag 21 maart 2012

Rijk mens

afb. van internet
Vandaag doe ik niets. Gisteren te veel gedaan. Leuke dingen. Iets dat zowaar geld kostte. Ik ging naar de sauna. Vroeger ging ik heel vaak maar daar stopte ik mee, ik hield het fysiek niet vol. Het heen en weer fietsen daar naar toe en het  aan- en uitkleden alleen al is belastend. Maar de fysiotherapeut dacht dat de warmte goed voor mijn lijf zou zijn. Ik heb een peesontsteking en de infraroodsauna kan daar een positief effect ophebben, net als op de pijnlijke spieren en gewrichten. En gewoon in een warm bad liggen is ook heerlijk natuurlijk maar een bad hebben we niet. Dus bedacht ik de aangepaste versie van een saunabezoek: een vluggertje en werd gehaald en gebracht door Oma. Ik werd daar wel een beetje raar aangekeken toen ik na zo'n korte tijd weer bij de balie stond. Was het wel fijn mevrouw? Je moest eens weten dacht ik toen.

Ik ben in de infraroodsauna geweest, heb heerlijk in een bad gelegen en zat ook nog een paar minuten in het stoombad. Meer kan en mag ik niet doen met dat lijf van mij. Na een uur belde ik Oma en terwijl ik me langzaam aankleedde en betaalde kwam zij aan scheuren in haar knalrode Ford Ka. Het was wel veel geld voor zo'n korte tijd (€ 24) maar het deed me goed. Heerlijk om ergens in je blote kont te zitten waar niemand ziet of weet dat je ziek bent. En heerlijk om de warmte te voelen en te kunnen ontspannen, drijvend in het water en te voelen dat het lijf dat altijd pijn doet blijft drijven en gewichtloos voelt.

Het besef dat ik dit kan doen, maakt me blij. Dat het nu ook lente is maakt me nog meer blij. Vooral omdat de zon schijnt en ik allemaal vogels hoor terwijl ik dit stukje tik. Gisteren belde de postbode aan overhandigde een pakje. Daarin zaten prachtige boeken over voeding en gezondheid. Die kreeg ik van iemand uit blogland. Zomaar. Onaangekondigd. Omdat ze me de kennis die in die boeken staat gunt. Ook dat maakt me blij. En straks maak ik dan eindelijk de aangekondigde €5000 over, de eerste aflossing van de hypotheek.

Ik denk dat ik de naam Spaarcentje maar aanpas. Rijk en gelukkig mens dekt de lading beter vandaag.

P.S. Vandaag op Wel en Wee:Kleine meisjes bed tijd

dinsdag 20 maart 2012

Aflossen hypotheek

Gisteren vertelde ik dat wij een mail stuurden naar onze hypotheekverstrekker, met de vraag hoe wij een aflossing kunnen regelen. Wij zijn van plan jaarlijks €5000 van onze hypotheek te gaan aflossen, ook al hebben wij een aflossingsvrije hypotheek. Waarom doen wij dit?

Wij zijn 2 blije sukkels die ooit in de val trapten van een beleggingshypotheek. Onze hypotheek bestaat uit een deel belegging en een deel aflossingsvrij. Wij zouden toen wel goed gek zijn geweest als we niet voor die beleggingshypotheek tekenden. En natuurlijk namen we ook een aflossingsvrije hypotheek want welke idioot ging nu aflossen? We zouden immers maximaal winst maken aan het einde van de looptijd, doordat de waarde van ons prachtige huis uit 1936 zou zijn gestegen. En zelfs bij de meest sombere voorspellingen van de beleggingshypotheek, zouden we alsnog schaterlachend ons pensioen ingaan.

Afijn dat verhaal kent natuurlijk iedereen, want velen trapten met ons in die val. En waar voor 2008 de banken je dringend adviseerden te kiezen voor datgene waaraan de banken zelf het meest verdienden (maar dát werd er natuurlijk niet bij verteld), doen ze dat nu ook gewoon weer, maar dan andersom, om weer maximaal geld te verdienen aan al die sukkels die niet goed de kleine lettertjes lezen en vooral denken dat de bank een goed advies zou geven.

Mijn advies is: klim uit die toren en neem je verantwoordelijkheid. Ga er niet van uit dat als jij een aflossingsvrije hypotheek hebt, je vastzit of dat je je hypotheek moet oversluiten naar een spaarhypotheek of annuïteitenhypotheek om af te kunnen lossen. Want ook een aflossingsvrije hypotheek mag worden afgelost, alleen zijn er voorwaarden aan de bedragen die worden afgelost.

Wij kiezen voor gemoedsrust en kleine druppels op een gloeiende plaat. Diep in mijn hart geloof ik niet dat mijn huis blijvend in waarde daalt. Daar ligt ons huis ook nu nog te goed voor in de markt. Maar er is weinig voor nodig om mij te overtuigen, dat de belegging die wordt gedaan van mijn geleende centen, weinig oplevert. Dus gaan we aflossen. We kunnen het missen en ik geloof oprecht dat dit op de lange termijn voordeel oplevert. Niet alleen in de vorm van een lager maandbedrag (maar dat duurt jaren voordat we dat echt gaan merken) maar wel in de vorm van gemoedsrust en meer vrijheid.

Wil jij ook gaan aflossen? Denk dan na over de volgende zaken:
  • Kun je de bedragen die je gaat aflossen missen? Eenmaal betaalt, 'verdwijnt' het in het huis en het komt pas weer beschikbaar (hopelijk) als je ooit je huis verkoopt. Zorg er voor dat je wel een buffer hebt voor noodgevallen. Bedenk wat je nodig hebt op de lange termijn. Denk aan kinderen die gaan studeren, vervanging apparaten, auto's, maak een rekensom die realistisch is.
  • Wat is de rente die je voor je hypotheek betaalt en wat krijg je aan rente op je spaarrekening? Vergelijk dat eens met elkaar.
  • Overweeg ook de mogelijkheid van Banksparen.  Banksparen is de opvolger van de levensverzekering en kent belastingvoordeel, net als sparen via levensverzekeringen. Het opgespaarde tegoed mag worden gebruikt voor de aflossing van de hypotheek, voor een uitvaart of ter aanvulling van een pensioentekort.
  • Zoek uit wat jij boetevrij mag aflossen. De meeste aflossingsvrije hypotheken kennen een clausule dat je 10% boetevrij jaarlijks kunt aflossen per leningdeel, maar dat geldt niet voor allemaal. Bij sommige hypotheken is dat bedrag zelfs hoger. Ik wist dat niet toen ik tekende en dacht dat ik moest oversluiten om af te kunnen lossen, totdat een goede fee mij dit vertelde. Pak gewoon eens je hypotheekakte en lees dat ding eens door (ook al is dat absoluut geen pretje, toch doen, je hebt er immers voor getekend).
Wij gaan dus voor aflossen zonder bijvoorbeeld de mogelijkheid om bijvoorbeeld over te stappen op banksparen of beleggen. Waarom? Wij willen zelf de regie in handen houden. Wij hebben geen zin meer om ons 'kapitaal' uit handen te geven en te zien dat we het beter in een oude sok hadden kunnen stoppen. Maar deze manier van aflossen (elk jaar een bedrag) geeft ons ook de vrijheid een jaar over te slaan in geval van krapte of een jaar juist meer af te lossen in geval van meevallers.

En de mail die we stuurden nar de hypotheekverstrekker over hoe we kunnen aflossen? Die werd vrijwel per omgaande beantwoord met de juiste gegevens.  Voor het eerst verdwaalden we eens  niet tussen tussenpersonen en administratiekantoren die onze vragen afketsten en doorstuurden om er maar van af te zijn. Blijkbaar gaat er een alarm af en krijg je onmiddellijk antwoord van de juiste persoon,  als je schrijft dat je gaat aflossen.

PS: ik ben geen financieel expert, verre van. Dit logje is geschreven om je te inspireren en je indien nodig een trap onder je gat te geven. Zodat je zelf gaat nadenken over jouw eigen financiële situatie.

maandag 19 maart 2012

Gewoon doen

Valhalla schreef gisteren een inspirerend stukje over dat je niet moet wachten op dé perfecte omstandigheden om dat te doen wat je graag wil, maar dat je gewoon de eerste stap moet zetten. Wij staan precies in die modus. Eerder schreef ik al dat wij willen beginnen met het aflossen van onze hypotheek. Ook een aflossingsvrije hypotheek zoals wij hebben, kan worden afgelost. In ons geval maximaal 10 % van het geleende bedrag per jaar. Niet dat we dat jaarlijks bij elkaar weten te schrapen. We gokken op € 5000 per jaar.

Het oorspronkelijke plan was om eerst te sparen tot een buffer van €10.000 en daar boven al het gespaarde te reserveren voor de aflossing. Dit weekend vertelde ik Schatje dat we bijna aan de  €10.000 zitten. Toen vroeg hij zich af waarom we niet nu al beginnen. Als we nu €5.000 aflossen hebben we nog bijna € 5.000 over en dat is ook een mooie buffer. Eind vorig jaar vervingen we door een opeenstapeling van pech allerlei apparaten, dus met een beetje goede wil zijn we daar even klaar mee. Maar ook als er dan toch weer iets stuk gaat, kunnen we dat met een buffer van € 5000 wel opvangen. Binnen dat bedrag kunnen we zelfs de CVketel vervangen (dat is de enige grote uitgave die ik binnen nu en een paar jaar verwacht).

Dus stuurden we een mail. Eerst was er nog wat gesteggel over waar we de mail naar toe sturen want de hypotheek die we destijds afsloten is een product van De Goudse, maar een hypotheek van de Bank of Scotland. Inmiddels heeft de Goudse dit product afgestoten en zit er sinds een aantal jaren ineens het bedrijf Stater tussen, dat optreedt namens de Bank of Scotland maar wij hebben zelf ook een tussenpersoon die we toen ter tijd via de Goudse in onze maag kregen gesplitst. En we hebben al meerdere malen meegemaakt dat als we iemand in dit rijtje een vraag stellen, die steevast door verwijst naar de ander in het rijtje en dat dit meestal betekent dat we het maar helemaal zelf moeten uitzoeken.

We hebben dus maar gegokt naar wie we de mail moeten sturen. Ik mag toch hopen dat een mail met de boodschap dat wij willen aflossen met meer gretigheid wordt afgehandeld dan wij tot nu toe hebben ervaren. En dan? Dan gaan we gewoon weer verder met sparen en hopen we volgend jaar om deze tijd weer een bedrag te kunnen aflossen.

P.S. vandaag op Wel en Wee: Vleugels

zondag 18 maart 2012

Druilerige zondag

Jammer genoeg is het een druilerige zondag. Het gunstige daar aan is dat we ons niet verplicht voelden vroeg op te staan. Zoon maakte ontbijt op bed voor ons en we zijn enorm langzaam opgestart. Maar nu is de dag dan echt begonnen. Schatje staat te douchen, Zoon vertrok richting een vriendje en ik ben moed aan het verzamelen om me aan te kleden.

Wat zal ik eens gaan doen vandaag. In ieder geval in een nieuw boek beginnen. Misschien wat administratie doen. En even frisse lucht snuiven.

Fijne zondag allemaal.

Op Spaarcentje kookt: Rode linzensaus met pastinaak en bataat

Op Wel en Wee: Over ezeltjes.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...