zaterdag 17 maart 2012

Wat gaan we eten deze week?

Afgelopen week was de eerste (vrijwel) kookvrije week voor mij. Voor wie het niet-koken experiment niet volgde: mijn moeder kookt nu op de meeste doordeweekse dagen en Schatje in het weekend. Ik gebruik de aldus opgespaarde energie om alle dagen een wandelingetje te kunnen doen. De conclusie na één week is dat ik heel tevreden ben, maar misschien moet ik ook even aan mijn moeder en Schatje vragen of zij die tevredenheid delen. Vast wel, ze houden allebei ook van koken. Ik kwam nu in ieder geval de hele week dagelijks buiten en daarvoor misschien nog maar 1 of 2 keer in de week, dus voor mij is dit experiment geslaagd! Ik kookte 1 keer op donderdag en dat recept zal ik binnenkort plaatsen op Spaarcentje kookt.

Zaterdag:
Vanavond mag Zoon kiezen wat het wordt en die kiest voor een bord gebakken haloumikaas. We bieden daarnaast ook een salade en in de oven geroosterde aardappelen aan, maar het zou zomaar kunnen dat hij zich beperkt tot de kaas. Want zaterdag is zijn ik-mag-kiezen-wat-ik-eet-dag en de ervaring leert dat hoe eenzijdiger het is, hoe gelukkiger hij wordt.....
In ruil zeurt hij de rest van de week niet over wat hem wordt voorgeschoteld. Deze tactiek is het resultaat van flink onderhandelen en werkt naar volle tevredenheid voor beide partijen.

Zondag:
Pittige raapstelen
Pittige raapstelen met kipfilet, appel en rijst

Maandag:
Turks brood met gehaktbal en sla

Dinsdag:
Bietensoep (nog in de vriezer) en een tosti


Woensdag:
Rode kool met gehakt en puree

Donderdag:
Couscous met wortel, kikkererwten en veldsla

Vrijdag:
Iets met pompoen, moet ik nog even over nadenken, misschien pompoenlasagne....


P.S. Vandaag op Wel en Wee: Fysio

vrijdag 16 maart 2012

Wanneer ben je rijk?

Regelmatig krijg ik reacties op mijn stukjes. Soms ben ik het er mee eens, soms niet. Soms is het een mooie aanvulling op mijn stukje en soms niet. Soms staat er iets waar ik over moet nadenken en soms blijft het lang in mijn hoofd hangen.

Zo staan er regelmatig reacties tussen die gaan over 'anderen die wel veel geld hebben' en die zich vrekkig gedragen. Regelmatig wordt veel geld hebben, op één hoop gegooid met een hoog inkomen. Maar ik vind dat dit wel wat genuanceerd mag worden. Ik denk dat óf je in die situatie veel te besteden hebt, in grote mate afhangt van je vermogen om met geld om te kunnen gaan en met de keuzes die je maakt. Veel mensen met hogere inkomens hebben minder te besteden want een groot deel van het inkomen zit dan vaak in het huis. Dus zijn ze helemaal niet zo vrij om te bepalen wat ze met hun geld doen. Deze mensen kunnen enorm snel in de problemen raken als er tijdelijk verlies van inkomen is.

Verkijk je niet op een grote auto of een groot huis. Het zegt niets over het vermogen van iemand om te kunnen doen wenselijk is. Er zijn mensen die vele malen rianter wonen dan wij, maar die toch in de problemen komen als in één maand tijd de wasmachine en de auto het zouden begeven.

Rijk zijn associeer ik met een bepaalde mate van zorgeloosheid. En dan vooral met de wetenschap dat spullen die nodig zijn (en wat nodig is, is voor iedereen anders), vervangen kunnen worden zonder dat ik daarvoor andere dingen moet laten schieten. In die situatie zitten wij nu. Wij zijn niet rijk in de zin van een hoog inkomen, wij draaien elk dubbeltje om maar wij kunnen wel zonder problemen op vakantie gaan, er wordt elke maand een mooi bedrag gespaard, we kunnen alle rekeningen altijd betalen zonder buikpijn te krijgen en als apparaten het begeven kunnen ze worden vervangen.

Wij hebben dit bereikt omdat wij leerden dat als inkomsten, uitgaven en sparen goed in balans zijn met elkaar, er ruimte komt. Het is de kunst om elke keer weer die balans te zoeken. Elke keer weer in staat te zijn om je uitgavenpatroon aan te passen aan je inkomstenpatroon. En elke keer weer er voor kiezen een substantieel deel van je inkomsten opzij te zetten, voor toekomstige onvoorziene uitgaven.

Dus wanneer ben je rijk? Volgens mij als je flexibel kunt zijn. Als je niet krampachtig vasthoudt aan dat wat niet kan, maar het doet met wat er is. En daar van kunt genieten.

Wat betekent rijk zijn voor jou?

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Dvd-tje kijken

donderdag 15 maart 2012

niet hier maar daar

Niet hier maar daar berichten:

Op Spaarcentje kookt eindelijk weer eens aflevering over Puur Koken:
Laat je inspireren

Op Wel en Wee: Mailmaatje

En ik heb een tip voor gratis vermaak waar je enorm van opkikkert:
in de zon zitten, nu!

woensdag 14 maart 2012

Verrekte vaatwasser

In Huize Spaarcentje hebben we een haat-liefde verhouding met de vaatwasser. We vinden het een onding dat ruimte inneemt maar het is toch wel enorm handig, als het ding zijn werk goed doet tenminste. Want daar hadden wij wel klachten over. Zouden wij een beoordelingsgesprek met hem voeren, dan zou het zo gaan:


Hoe lang ben je hier nu in dienst?

Goh, 4 jaar al weer.

Ik weet nog wel dat wij je overnamen van je vorige werkgever, dus hoe oud zal je zijn, 5, 6 jaar?
En je bent inmiddels wel gewend, neem ik aan?

Heb je klachten? Is alles aanwezig om je werk goed te doen?

Ja? Goh, eigenaardig. Kun je ons dan uitleggen waarom jij je werk zo beroerd doet?
Koffiekopjes waar de prut nog inzit? Pannen die na een wasbeurt alsnog op de hand moeten worden afgewassen? Wat vind je daar zelf van?

Ligt het aan de vaatwastabletten?

Houden we jou niet schoon?

We maken toch ook het afvoerputje regelmatig schoon? Daar kan het niet aan liggen.

Weet jij wel dat wij je vorig jaar zo zat waren dat we zelfs een tijd op de hand gingen afwassen? 

Wat zeg je?

Ja, nou, oké, dat kwam misschien ook wel een beetje omdat Spaarcentje wou testen wat nu duurder is: op de hand afwassen of met de vaatwasser afwassen. Maar de conclusie was toen toch luid en duidelijk dat de energie van Spaarcentje zodanig is dat op de hand afwassen eigenlijk niet aan de orde is. Zeker niet omdat Schatje al zoveel moet doen dat hij er echt niet op zit te wachten dat hij de afwas ook nog eens moet gaan doen, op de hand, dus. Je zou kunnen bedenken dat dit jou als vaatwasser stimuleert om beter je best te doen, niet dan? Je moet maar zo denken: als jij goed werk aflevert, zouden wij het niet in onze milieu-bewuste koppies halen om zelfs maar te overwegen op de hand af te wassen.....of jou te vervangen.

Besef je dat het tien voor twaalf is? Dat we ons al oriënteren op de verkoopprijs van een andere vaatwasser, eentje die het wél doet tenminste. En dat kost wat hoor, komt niet echt lekker uit nu hè!

Wat zeg je?

Of we je sproei-elementen wel regelmatig schoonmaken?

?

En wat mogen de sproei-elementen dan wel zijn?

Waterzwiepers zeg je? Daar heb je er twee van? Dat lijkt me toch stug. We gaan eens kijken....

&*(^6875%$##@@$#!!!!!!!!

Nou, voor nu kom je er mooi van af hè, allemaal doperwtjes en vieze prut in de gaatjes waar normaal water uit hoort te komen. Maar dat is nog geen reden om zó beroerd werk af te leveren! Dus we gaan nu toch duidelijke werkafspraken maken, zo van 'waar sta je' en 'waar wil je heen'.

Wil je hier even tekenen? Het zou jammer zijn als er later misverstanden zijn over dit gesprek.En, herkenbaar? Weet jij hoe je je apparaten in huis het beste kunt onderhouden en schoonmaken? Of heb je ook wel eens op het punt gestaan een apparaat te vervangen terwijl het helemaal niet kapot bleek te zijn maar gewoon leed onder jouw gebrekkige 'begeleiding'.

P.S. Vandaag op Wel en Wee: In gedachten (2)
dinsdag 13 maart 2012

Kom jij er voor uit dat je 'vrek' bent?

Gisteren stond tussen de reacties naar aanleiding van mijn logje over het schuiven met geld, één berichtje dat mij aan het denken zette. Het gaat om een herkenbare situatie voor velen: ben je altijd de baas over je geld of niet? Hoe vaak dwingen de omstandigheden jou een keus te maken waar je eigenlijk niet achter staat of het geld niet voor hebt?

Anoniem schreef: "Onze kinderen zitten beiden op voetbal en daar wordt regelmatig een rondje koffie getrakteerd: schade 12 euro. Eigenlijk wil ik hierop bezuinigen...Maandelijks 50 euro, terwijl als je je eigen koffie betaald je misschien 10 euro kwijt bent. Hoe pak ik dit aan? (ik wil ook niet als vrek te boek staan, maar dit soort bedragen zorgt wel voor roodstand...)"

En zo zijn meer situaties te bedenken: vrijgezellenfeesten met kledingvoorschriften, gewoontes binnen een familie- of vriendenkring om cadeaus te geven die vér boven jouw maximale budget liggen. Zeker als dit soort voorvallen ervoor zorgt dat je rood komt te staan en als blijkt dat er weinig ruimte is in je budget om dit soort uitgaven te bekostigen, is het tijd om aan de rem te trekken.

Je kunt verschillende dingen doen. Wát je doet heeft vooral te maken met in hoeverre jij moeite hebt om uit te komen voor je 'vrekkendom'. Maar een vrek zijn klinkt zo negatief! En iets niet willen betalen omdat je het niet kunt betalen, getuigt niet van vrek zijn maar van gezond verstand.

Wat zijn de opties:
  • Iets anders schrappen om het te bekostigen. Dus, ik noem maar iets extreems: de krant opzeggen, zodat je wel het koffierondje kunt betalen. Of dit een goede oplossing is voor jou, weet je als je merkt dat je het niet erg vindt om iets anders te laten. Het voordeel is dat je 'niet buiten de groep valt', aan je 'verplichting' voldoet en je offert er iets voor op wat je blijkbaar kunt missen.
  • Gewoon recht voor zijn raap zeggen dat je het geld niet hebt! Dus vriendelijk de aangeboden koffie afslaan en ook niet trakteren. Ik denk dat als je de situatie eerlijk uitlegt, er weinig mensen zijn die je aanvallen of uitlachen. En wat dan nog? Probeer een olifantshuid te kweken. Daarbij komt dat ik de kans groot acht dat er meer mensen zullen zijn die dan zeggen het er eigenlijk niet voor over te hebben of het niet te kunnen betalen. Gewoontes groeien in de loop van de tijd maar kunnen aangepast worden.
  • Ga met de billen bloot en vertel dat je het niet kunt bekostigen maar biedt een goed alternatief. Vertel als jij aan de beurt bent voor het verplichte koffierondje, dat jij de koffie voortaan van thuis meeneemt. Thermoskan mee, wat plastic bekertjes en klaar. Misschien pakken anderen dit idee op en wordt dit het koffierondje. De kantine van de club is er niet blij mee maar ach, wat maakt het uit.
  • Ga met de billen bloot en zeg dat jij het niet kunt bekostigen maar dat je voortaan wel een rol biscuitjes meeneemt om te trakteren.Zo toon je je goede wil en gastvrijheid en 'red' je je gezicht.
Het klinkt misschien wat makkelijk maar ik denk dat eerlijkheid de beste weg is. Ik zelf heb gemerkt dat mensen vreemd of fel of onaardig reageren als je zelf ontwijkend bent of niet eerlijk over je motieven. Maar als je eerlijk uitlegt dat jij keuzes moet maken en dat het geld er niet is, wie is een ander dan om jou daarover aan te vallen. Nu handel je uit angst voor de hoon van anderen, maar of je echte negatieve reacties krijg, weet je pas als je stopt met de koffie traktatie. Probeer het gewoon, misschien merk je wel dat het reuze meevalt.
Dus, hakken in het zand, even diep ademhalen en recht vanuit je gezonde verstand (en je portemonnee) handelen!

Heeft iemand aanvullende tips voor deze dame of heer hoe er in deze situatie kan worden gehandeld?
Kom jij er voor uit dat de rek uit je portemonnee is?

P.S. Vandaag op Wel en Wee: In gedachten 

maandag 12 maart 2012

Schuiven met geld

Omdat ik blijkbaar in een trip zit die maakt dat alles eenvoudiger moet, heb ik ook de financiën aangepakt. Ik hanteerde een systeem van meerdere reserveringsrekeningen om periodieke betalingen op te vangen. Zo hadden wij een rekening voor de ANWB, contributies, dierenarts, de grote beurt van de auto, etc. én een rekening voor medische uitgaven. Nu kwam het regelmatig voor dat de ene rekening bijna leeg was en dat er dan juist een betaling binnenkwam die maakte dat ik door de bodem zakte terwijl er op de andere rekening dan nog meer dan genoeg stond. Het gevolg was een over en weer hevelen van bedragen en dan weer terugstorten en dat moest allemaal worden bijgehouden....
afb. afkomstig van internet


Nu hebben we nog maar 1 reserveringsrekening. Daar storten we maandelijks  €350 op en klaar. €350 lijkt buitensporig veel, maar is het niet als je bedenkt dat maart nog maar 12 dagen oud is en ik toch al weer voor € 220 aan niet vergoede medicatie uitgaf.

Door met maar één reserveringsrekening te werken, voorkom ik hopelijk problemen zoals de situatie van deze maand: Schatje kocht nu zijn kaart voor het North Sea Jazz Festival van juli (€ 10 korting, maar evengoed iets van € 200) Zoon was jarig en Neef en Nicht zijn komende week jarig en het abonnementsgeld van de krant werd afgeschreven. Ik kan dan wel alle jaarbedragen van deze uitgaven keurig netjes omrekenen naar maandbedragen, deze maand weet ik dan toch die klap niet goed op te vangen. Terwijl er op de medische rekening nog wel wat stond en ik pas weer over 2 maanden nieuwe medicatie nodig heb.

Dus is de nieuwe tactiek: gewoon op één hoop gooien dat geld. Ik hoop dat ik nu minder tijd kwijt ben met heen en weer schuiven van geld.

Dit wordt het nieuwe overzicht:
reserveringsrekening
ANWB 10,6
bibliotheek 2,9
dierenarts 7
energieservice 13,84
inboedelverzekering 5
cadeau's familie 20
kapper 20
krant 27,65
onderhoud auto 42
North Sea Jazz kaart 17,4
PWN 24,6
medische uitgaven 150
totaal 340,99

Ook pin ik tegenwoordig niet meer een vast cash bedrag per week om de puur praktische reden dat ik te weinig buiten ben om naar een geldautomaat te gaan. Schatje pint de boodschappen en pint wat extra zodat we wel cash geld in huis hebben voor het zakgeld, oppasgeld en gitaarles. Ik noteer wel het boodschappenbedrag omdat we een budget hebben en zo zie ik wat er over is of wat we tekort komen.De bedoeling is om maandelijks het bedrag wat we eventueel overhouden door te sluizen naar de spaarrekening.

Hoe ga jij hier mee om? Zet jij ook geld apart voor periodieke uitgaven?

P.S. Vandaag op Wel en Wee: Voorjaar!zondag 11 maart 2012

Wat eten we deze week

Dat ik nu zelf niet meer kook, betekent niet dat ik me nergens mee bemoei. Ik maak wel degelijk een weekmenu om het overzichtelijk te houden en in te schatten wat we moeten inkopen. De groentetas werd lekker op tijd geleverd, dus kon ik vrij makkelijk inschatten en bedenken wat er verder nog moest komen. Schatje kookte gisteren en vanavond en morgen geef ik Oma (mijn moeder) een tas met groenten, vlees, aardappelen en kruiden en vertel wat de bedoeling is.

Zaterdag:
op verzoek van Zoon pasta carbonara, heerlijk maar wel erg machtig, ik zit nog vol.....

Zondag:
een salade van witlof, veldsla, winterpostelein met aardappelen uit de oven en een stukje gebakken kipfilet

Maandag:
Oma kookt  rundvleesstoofpot met koolraap en wortel en rijst

Dinsdag:
het restje rundvleesstoof van maandag en Zoon eet een tosti in verband met voetbaltraining op een tijd dat normale mensen kunnen eten....

Woensdag:
Oma kookt prei met ballen en aardappelpuree

Donderdag:
Oma kookt koolraap met kipfilet in tomatensaus met Marokkaans kruidenmengsel en zilvervliesrijst

Vrijdag:
Schatje maakt geroosterde groenten uit de oven (bataat, wortel, biet, pastinaak, koolraap) met daarbij iets met aardappelen

Het voelt erg vreemd en ongemakkelijk om het koken zo uit handen te geven, maar dat zal wel wennen. Hopelijk went het niet zo dat ik de naam Spaarcentje kookt moet veranderen in Oma kookt....
Voor wie het niet meekreeg en denkt dat ik een klap van een molenwiek heb gekregen omdat ik niet meer kook, hier leg ik uit wat de reden is. Het is niet omdat ik niet meer wil koken, want koken is juist dat wat ik het liefste doe.

Het enige wat ik wel blijf doen is mijn eigen brood bakken. Ik bak 1 x per week 2 kleine broden en daar kom ik de week mee door. Dat blijf ik doen. Maar verder stop ik dus ook tijdelijk met het zelf chocopasta maken, jam maken, humus....snik, ik stop snel met schrijven voordat ik me bedenk.

Fijn weekend allemaal, geniet van de stralende zon!

PS op Wel en Wee:Lopen en loslaten
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...