zaterdag 25 februari 2012

Ruilen in plaats van geld verdienen

Vriendje van Zoon ging 2 dagen met de scouting op stap. Hij kreeg een lijstje mee van spullen die gewenst, dan wel noodzakelijk of heel handig zijn tijdens dit 'overlevingsweekend', dat gewoon in het clubhuis plaatsvond. Op het lijstje stonden dan ook vrij normale dingen als een slaapzak en een slaapmatje. Evengoed schudt niet iedereen dat uit zijn mouw en de moeder van Vriendje mopperde dat ze een slaapzak en slaapmat had moeten kopen, net nu ze deze maand ook een paar andere onverwachte uitgaven hadden.

Op mijn antwoord dat ze wel van ons een slaapmatje hadden mogen gebruiken, zei ze dat ze er al  één had gekocht. Jammer hoor zei ik, je had deze zo mogen hebben. Waarom breng je die net gekochte niet terug. Ze vroeg wat ik voor die mat wou hebben. Ik durfde haar niet te vertellen dat we daar 5 jaar geleden € 95 voor hebben betaald en dat het ding nooit is gebruikt, op 1 week na. Ter verdediging van deze absurde prijs kan ik trouwens aanbrengen dat
a) het toen andere tijden waren met een ander inkomen
b) dat wij toen fervente kampeerders waren die net in die vakantie ontdekten dat kamperen met mijn gezondheid niet haalbaar is
c) het matje zichzelf opblaast en een levenslange garantie heeft zo niet dan toch zeker wel 10 jaar en dat het die €95 meer dan waard is als je bereid bent om ondanks die prijs best een harde kont te krijgen zo liggend op dat ding.

Een miskoop dus....

Omdat ik niet wist wat te zeggen, gaf ik door dat ik het even met Schatje ging overleggen en het haar zou laten weten. 10 minuten later stuurde ik haar een sms dat ze de mat mocht hebben. Het voelde voor mij niet goed om geld te verdienen aan iets dat bij mij op de zolder staat te verstoffen en waar ik zekerste weten nooit meer iets mee ga doen.

Haar antwoord was dat ze dan een pan soep zou komen brengen deze week. En dat deed ze. Een enorme pan soep, zelfgebakken brood, kruidenboter en een bak met voorjaarsbollen. Dit is mij meer waard dan eventueel geld. Want geld zegt me niet zoveel. Misschien een vreemde opmerking voor iemand die heel hard consumindert om andere zaken door te kunnen laten gaan. Maar die € 20 die ik misschien voor de mat had kunnen vragen is me minder waard dan die pan soep.

Zij dacht misschien dat ze me een pan soep gaf maar in werkelijkheid gaf ze mij tijd en energie. Vertaald in de punten volgens welke ik mijn leven moet indelen: 2 punten. 2 van de 6 die ik mag besteden op een dag.  Zodat ik iets anders kon gaan doen.

Ruilen kan veel fijner uitpakken dan gewoon geld verdienen, vinden jullie ook niet?

Vandaag op Welen Wee: IJsselmeer

vrijdag 24 februari 2012

Inspiratieloos

Meestal weet ik wel waar ik over wil schrijven als ik begin, maar nu niet. Ik ben vandaag geheel inspiratieloos. Vind even niets van geld of geldgerelateerde onderwerpen. Er spookt wel van alles door mijn hoofd.

Over zout - dat er veels te veel zout in het voorverpakte eten zit en dat dit gevaarlijk is voor de volksgezondheid....de krant stond er vol van . Duuhuh, dat wist ik al hoor, gewoon zonder pakjes en zakjes eten en dan voorkom je niet alleen dat de teveel zout naar binnen krijgt maar ook een heleboel andere enge dingen die je niet in je lijf wil hebben....

Maar zout heeft niets te maken met consuminderen....

Wat waart er nog meer rond in het hoofd?

De vakantie - die vandaag begon voor Zoon. Dus we liggen nu nog in bed en hebben net genoten van ontbijt op bed om de vakantie feestelijk in te luiden....

Ook niets van doen met geld of besparen....

Wat nog meer?

Ik ben nu 2 dagen aan het laptopvasten. Ik begon op aswoensdag en dat ging prima. Gisteren ging het zelfs nog beter, maar dat telt niet helemaal eerlijk mee want Schatje werkte onverwacht die dag thuis en pakte de laptop van me af. Ja dan lukt het wel.

Maar computervasten is ook niet gerelateerd aan consuminderen....

Wat ik straks ga doen is even de financiën bijwerken. Het salaris komt eraan en ik ga het budget van de komende maand eens bijschaven. En kijken hoe wij het deden in februari en of het mogelijk is om een extra storting te doen op de spaarrekening buiten het standaard spaarsaldo van €400. Ik denk het wel. We deden het volgens mij heel goed, kochten geen gekke dingen, gaven niet te veel geld uit aan de boodschappen en de dingen die werden gekocht, zijn gebudgetteerd. Alleen de cadeaus voor Zoon zijn nog niet betaald, wel besteld maar nog niet geleverd. Ik kreeg een mail dat het tien dagen kon duren. Dus die betaling schuift even op.

Dát heeft wel te maken met geld, sparen en consuminderen. Pffieuw, gelukkig maar. Toch nog iets relevants te melden!

Vandaag op wel en wee: de juiste woorden

donderdag 23 februari 2012

Mag het iets minder?

Wie mij al langer kent weet dat het bij mij nooit op kan, ondanks een absurd lage energiehuishouding. Er is een enorme drang tot schrijven in mij en mijn drie verschillende blogs vertegenwoordigen de grote issues in mijn leven: die van organisator/regelmuts/alles onder controle willen houden op dit blog, die van kookfee op Echt eten, puur koken en die van gevoelsmens dat iets heftigs meemaakt op Wel en Wee , dat gaat over waar ik tegen aanloop in mijn leven met ME/CVS.

Deze drie blogs houden mij in balans. Ik kan overal een stukje van mezelf achterlaten, word gelezen en krijg overweldigende lieve, grappige reacties en soms word ik op mijn vingers getikt. En daar leer ik dan weer van.

Waar ik nog mee om moet leren gaan is het doseren van de tijd die ik gebruik om bijvoorbeeld reacties te lezen. Ik had niet kunnen voorzien dat ik zóveel reacties en mails zou krijgen.  En in mij is een drang om meteen netjes een antwoord te sturen. En check ik elk uur wel even checken of er iets binnen is gekomen. Want doe ik dat een paar uur niet dan is het soms best wel opgelopen. Je kunt je afvragen, wat maak je je druk, maar sommige reacties kan ik niet zomaar naast me neerleggen. Mensen herkennen hun eigen verhaal in een stukje en vertrouwen mij hun verhaal toe. Dat vraagt om een antwoord. En er zijn blogs te lezen. Van mensen die ik al langer volg maar ook van mensen die mij een reactie sturen en die ik dan weer een bezoekje terugbreng. Soms één keer maar soms ook weer vaker omdat wat ze schrijven me raakt of aanspreekt.

Daarnaast zoek ik vaak even iets op, check ik mijn gewone mail, houd ik mijn puntentelling bij van de behandeling bij de ergotherapeut, moet ik een logboek bijhouden voor de behandelaar in Lelystad, zoek ik vaak informatie over eten op en zo kan ik nog wel wat bedenken.

Dat alles zorgt voor onrust. Er gaat een grote dwang van uit en ik zit meer achter de laptop dan goed voor mij is. En ik heb behoefte aan meer rust. Niet het schrijven slokt me zo op (ik knal er heel makkelijk een stukje uit) maar alles dat er om heen hangt slokt mij op.

Realmam van Letten op de kleintjes schreef een mooi logje over de vastentijd als voorbereiding op de paasperiode. Om te bezinnen op dat wat je bezighoudt. Zij heeft als voornemen in deze vastentijd (die als ik me niet vergis gisteren begon op aswoensdag) 's middags de PC uit te laten. En al ben ik niet gelovig, ik doe graag met haar mee. Het spreekt mij wel aan een periode van bezinning of jezelf tijdelijk iets te ontzeggen om te ervaren hoe het zonder is. Te ervaren wat er dán naar boven komt drijven.

Ik verdien het om beter te worden, niet meer met een ziek lijf te leven maar midden in het leven te staan. Soms heb ik het idee dat ik zoveel achter de PC zit als surrogaat voor het 'in het leven kunnen staan'. Het is mijn poort naar de buitenwereld. En ik zou me werkelijk geen raad weten als er geen internet zou bestaan. Dan blijft er weinig over van mijn eeuwige optimisme. Maar dat is nu juist wel interessant om te onderzoeken! Hoe is het om meer rust te ervaren en niet meer continue de lijn naar de buitenwereld te hebben of snel even dit of dat op te zoeken? Op vakantie gaat me dat uitstekend af. Dan hebben we geen laptop mee en zitten we meestal in een huisje ergens op een mooie locatie met veel natuur om ons heen en hebben we elkaar als afleiding. Maar hier, zo in het dagelijkse leven heel gedoseerd met de laptop omgaan? Dat is me nog nooit gelukt.

En wat nog nooit lukte is natuurlijk een uitdaging. Dus doe ik mee met Realmam, in de ochtend blijf ik in de lucht, maar om 12 uur gaat de computer uit. En dat 40 dagen lang. Ik ben benieuwd wat het me oplevert. Als consuminderaar verwacht ik natuurlijk wat kWh uit te sparen. Maar verder?

En jij? Wat voor tactiek heb jij om je computertijd te doseren? Of ben je een gematigde gebruiker?

woensdag 22 februari 2012

Belastingaangifte

Binnenkort gaan we weer de belastingaangifte doen. Wij hebben hier een taakverdeling die prima werkt. Ik verzamel alle papieren en noodzakelijke informatie en Schatje doet de daadwerkelijke aangifte.

Dat verzamelen doe ik het hele jaar door. Alles wat voorbijkomt en relevant lijkt, stop ik in een map achter het tabblad 'aangifte'. Ik heb bijvoorbeeld vrij veel medische kosten, die vanaf een bepaald  bedrag - en niet na te vertellen systeem - aftrekbaar zijn. Telkens als ik de uitgave doe, stop ik de bon in de map en noteer het bedrag. Zo doe ik het ook met de jaaropgaaf, de WOZ-waarde, de overzichten van bijgeschreven rente en alles wat nog maar relevant lijkt .

Vroeger, toen wij nog 'financiële onbenullen' waren, zochten we alles bij elkaar op het moment van aangifte en bleek dat er altijd wel één jaaropgaaf spoorloos was verdwenen en dat leidde dan óf tot een acute relatiecrisis (jij ook altijd GRMgpff*^&ybyuniuy!!) óf tot een staat van besluiteloosheid die eigenlijk veel erger was, want dan moesten we altijd om uitstel vragen met een geschikte reden. En die reden was er niet echt, anders dan een verschrikkelijke laksheid. En erger nog: die brief met niet bestaande reden moest geschreven worden en op de bus gedaan. En dat moeten we wel doen he! Nu of anders morgen!

Zo kon de belastingaangifte een groot deel van het jaar verzieken. Het leek wel een menstruatiecyclus: al op voorhand heb je er last van, tijdens heb je momenten dat je humeur gierend uit de bocht vliegt en erna ben je al weer bang voor de volgende ronde.

Sinds op de kop af twee jaar hanteer ik een heel simpele tactiek inzake de financiën, de administratie en vooral het opbergen: : ik handel alles meteen af. Ik schuif het niet meer op tot één moment in de week. Er bestaan mensen die beschikken over de enorme discipline om bijvoorbeeld op zondagavond om kwart over acht hun administratie te doen. Ik niet. Bij mij verandert dat voornemen in steeds creatiever wordende uitvluchten. Dus doe ik het meteen. Moet ik iets betalen? Gewoon de eerstvolgende keer dat de computer aangaat, betalen we het. Komt er een afschrift binnen? Meteen bekijken, afhandelen en in een map knallen. Hooguit twee minuten werk.

Ik heb gemerkt dat het doen van een administratie in hoge mate prettiger wordt als je meteen handelt en niet uitstelt. Want als je uitstelt kan het zomaar gebeuren dat je vier keer telkens opnieuw wezenloos naar hetzelfde papiertje staart en alsnog niets doet.

Dus mijn tactiek is: ren er als een blinde stier op af en doe het meteen. Succes gegarandeerd. Nu nog even Schatje zover krijgen dat hij daadwerkelijk achter de computer gaat zitten en de aangifte doet.

Vandaag op wel en wee: Bibliotheek

dinsdag 21 februari 2012

Marseillezeep

Vandaag ben ik een vrouw met een missie: ik ga wasmiddel maken. Voor de 3e keer in nu ruim 1 jaar tijd. Per keer maak ik 4 tot 5 liter. Maar omdat ik er niet alleen de was mee doe, maar het ook wel regelmatig gebruik als schoonmaakmiddel , is het voor mij moeilijk uitrekenen hoeveel ik nu precies uitgeef per wasbeurt aan wasmiddel. Maar ik kocht de Marseillezeep een jaar geleden kant en klaar geraspt (dat dan weer wel) voor iets van € 4,50 en het bakje waar het inzit is nog lang niet leeg. Dus tel uit de winst. Ik zie het ook terug in de boodschappenuitgaven. Vroeger was de post huishoudelijke artikelen/schoonmaakmiddelen hoger.

Als er iets geld uitspaart is dit het wel. Ik gebruik het voor de gemengde was. Voor de witte was gebruik ik een biologisch wasmiddel (K.lok) na een discussie met Schatje over het wel of niet goed schoon worden van witte overhemden. Het zijn zijn overhemden dus als hij deze wil wassen met iets anders, is dat natuurlijk prima!

Ik heb het oorspronkelijke recept dat ik hier eerder plaatste in de loop van de tijd niet aangepast maar ik doe er nu per wasbeurt wel een eetlepel schoonmaaksoda bij. En dat maakt net het verschil is mijn mening.

Wil je ook eens experimenteren met zelfgemaakt wasmiddel?
Het recept:
  • Verzamel wat met de dop afsluitbare flessen, voldoende voor 5 liter wasmiddel.
  • Gooi 80 gram geraspte zeep in een schone emmer en doe daar 5 liter kokendheet water bij. 
  • Roer het flink door met een garde en laat 24 uur staan. Ik roer het tussentijds nog een paar keer door, geen flauw idee of dat nodig is, maar dat doe ik met een soepje ook. 
  • Na 24 uur is het veranderd in een lobbige massa. Nog even goed door roeren zodat het wat losser wordt. Giet het dan over in flessen (waarbij een schenktuit handig is of knip de bodem uit een klein plastic flesje knippen en hou die ondersteboven als je geen schenktuit hebt).
Aan wasverzachter geef ik ook geen geld uit. Ik gebruik schoonmaakazijn. Dat maakt de was net iets zachter en ontvet ook de wasmachine. Daarnaast draai ik één keer per maand een was met een lege trommel, op hoge temperaturen en giet daar de inhoud van één hele fles azijn bij. Dit om er zeker van te zijn dat de machine goed ontvet wordt.

Vandaag op wel en wee: Zure vrouw

maandag 20 februari 2012

Maandagpraat, goede gesprekken en een wedstrijd....

Eten koken gaat iets minder gestructureerd op het moment. Omdat de energie huishouding erg grillig is en ik de laatste weken niet goed in balans ben qua doen en rusten, lukt koken niet altijd. Er vragen soms ook andere dingen om mijn aandacht. En wat ik aan het één besteed, is niet meer beschikbaar voor het  ander. Gelukkig maakte Oma weer een grote noodvoorraad pastasauzen die in de vriezer staan te wachten op de dagen dat koken niet lukt. En dan schuift het geplande menu weer een dag op.
Zo kan het gebeuren dat er een rode kool al ruim 2 weken ligt te wachten totdat iemand hem oppakt. En zo hebben we inmiddels winterpeen, bieten, koolraap op voorraad en liggen er spruiten en bieten ook afgekookt in de vriezer. Eén ding is zeker: ik zeg de groentetas de komende week af en misschien ook wel die van de week erop. Kunnen we weer een beetje bijtrekken.

Afijn, de eetplannen van de week zijn:

Zaterdag maakte ik Aardappelsoep met kikkererwten, prei en kool. Super lekker al zeg ik het zelf.
Zondag maakte ik een groentenstoof met groene kool, koolraap en pakspoi. Met zilvervliesrijst en miniballetjes gehakt (omdat we na een aantal dagen vegetarisch wel weer in wat vlees wilden happen)
Maandag: kookt Oma
Dinsdag: eten we het restant van zondag
Woensdag: stort ik me op de rode kool. Ik denk dat ik van de ene helft een ovenschotel met geitenkaas maak en van de andere helft een stoofpotje met rode kool en rundvlees (dat kan dan gelijk in de vriezer).
Donderdag: geroosterde bieten of geroosterde koolraap, we zien wel.
Vrijdag: nog geen idee

Hoewel de meterstanden lieten zien dat de ergste kou afgelopen week al weer voorbij was, is het vandaag toch weer flink koud hier (Hoorn). Jammer, gisteren zat ik ruim een uur in de zon op het stoepje voor het huis, helemaal klaar voor het voorjaar.....

Fijne week allemaal!

Vandaag op wel een wee: Een goed gesprek
En: leuk nieuws op Spaarcentje kookt, want ik deed mee aan een wedstrijd.....

zondag 19 februari 2012

Soep en punten tellen

Vandaag
geen consuminderverhalen
of bespaartips.
Wél lekkere aardappelsoep
op Spaarcentje kookt
en voor wie het wil lezen 
 op Wel en Wee: 
(afbeelding afkomstig van www)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...