zaterdag 11 februari 2012

Met de billen bloot

Schrijven is voor mij een dagelijks terugkerend ritueel geworden. Zelfs bijna een noodzaak. Dat klinkt dramatisch, maar het is gewoon heel positief. Zittend op de bank kan ik mijn ei kwijt over consuminderen, koken, gezond eten, sparen, geld en alles wat daarmee samenhangt.

In de logjes probeer ik niet te veel van mezelf te stoppen.  Meestal laat ik een stuk informatie achterwege dat wel voor een groot deel mijn leven bepaalt. Dat ik ziek ben. Trouwe lezers weten inmiddels wel dat ik leef met beperkingen. Maar niet iedereen heeft zin in een verhaal over leven met beperkingen als ze op zoek zijn naar bezuinigingstips. Daar is dit blog ook niet voor bedoeld. Dit is mijn bezuinigingshoek. Net als dat mijn receptenblog mijn kookhoek is geworden.

Nu ga ik nog een plek scheppen, waar ik schrijf over leven met ME/CVS. Waarom? Omdat ik daar behoefte aan heb. Omdat ik wil vertellen hoe dat is. Omdat er zoveel onbegrip is over leven met een chronische aandoening. Omdat, nou gewoon....

Het wordt geen loodwaar blog. Het onderwerp is niet licht maar ik ben geen zwaarmoedig mens. Ik heb mijn goede en slechte momenten, net als gezonde mensen. Ik mag graag met zelfspot mijn siutatie bekijken, knap ik enorm van op.Zouden meer mensen moeten doen.

Eigenlijk ben ik enorm bevoorrecht. Vijf jaar geleden leidde ik een leven vol stress, met een baan die behalve geld, niets opleverde en had ik te weinig tijd voor de mensen die er toe doen. Nu doe ik alle dagen wat ik het allerliefste doe: lezen, schrijven, koken, de katten knuffelen en tijd doorbrengen met mijn grote en kleine man (en heb ik dankzij het consuminderen een buffer). Mijn leven is perfect. Op die ene klote-aandoening na dan....

Wil je naast tips over consuminderen en sparen inmiddels ook meer weten over de andere kant van Spaarcentje? Lees het in:  Wel en wee met ME . Heb je daar geen behoefte aan? Ook goed, even goede vrienden!

vrijdag 10 februari 2012

Prijzen noteren

Ken jij de prijzen van de artikelen die je koopt? Vooral met boodschappen doen is het prettig als je de prijzen op een briefje bij je hebt. Zo zie je meteen of iets een aanbieding is of een verkapte prijsverhoging. Nu moet ik eerlijk zeggen dat wij eigenlijk heel weinig in de aanbieding kopen. Ik koop geen voorverpakte lekkernijen, snoepgoed, namaaketenswaren in leuke reclameverpakking of artikelen met een gezondheidsclaim die "nu een probeerprijs hebben". De spullen die wij kopen zijn eigenlijk nooit in de aanbieding. Ooit wel eens de biologische roomboter of melk in de aanbieding gezien? Gedroogde kikkererwten of linzen? Nog nooit meegemaakt. Ook doen wij nooit mee met spaar- en zegelacties, levert eigenlijk alleen maar troep op waar we niet op zitten te wachten. De grootste voordeeltjes die wij behalen is eigenlijk van het niet kopen van een heleboel nutteloze voorverpakte dingen.

Wasmiddelen en drogisterij-artikelen zijn wel regelmatig in de aanbieding maar laat ik dat nou net  ook vrijwel niet kopen. Wasmiddel maak ik zelf en ik was me met dezelfde zeep waarmee ik het wasmiddel maak. Wasverzachter doe ik niet aan, daar gebruik ik azijn voor. Ik vraag me dan ook wel eens af wat andere mensen dan allemaal kopen als ik lees dat ze een budget voor drogisterij-artikelen hebben van soms wel € 80 in de maand (behalve als je een kleine poepfabriek in huis hebt natuurlijk die luiers verslindt). 

Gelukkig is wel regelmatig het biologische vlees in de aanbieding dus dat kopen we dan meteen groter in. En af en toe toiletpapier, bier, wijn. Maar verder eigenlijk niet. Waarom noteer ik dan wel de prijzen? Om te weten wat ik aan iets uitgeef en om bij mezelf te checken of ik het dat waard vind. Zo ging een half jaar geleden de prijs van 'onze koffie' omhoog met meer dan € 0,50. Dat werd me te gortig. We stapten over op een ander merk. Niet lekker. Koffiebonen geprobeerd. Ook niet echt beter en zeker niet goedkoper. Afijn, na 3 maanden ongemakkelijk uitproberen en 'koffieleed' pakten wij met een tevreden zucht de espresso-lavazza weer uit het schap en weten we dat we die 0,50 cent extra er wel voor over hebben. Maar met andere zaken is dat niet zo en vinden we wel een makkelijk en soms zelfs beter alternatief.

Prijzen bijhouden houdt me alert. Ook is het voor mij een controlemiddel om te bepalen of het boodschappenbudget nog realistisch is.

donderdag 9 februari 2012

Potjessysteem nader bekeken

Omdat dit blijkbaar leeft, nog een logje hierover.

Wij werken met echte potjes en virtuele potjes. De virtuele potjes bestaan uit een begroting en een uitgavenbestand.

Virtuele potjes
Over het begroten schreef ik al vaker. In de begroting noteren we wat we van plan zijn: wat komt er in en wat gaat er uit. De categorieën die wij handhaven zijn vaste en variabele lasten, reserveringen en sparen. Als je dat verder onderverdeeld kom je tot een aantal posten:
Inkomsten: salaris, uitkering, kinderbijslag, teruggave belasting, extra
Uitgaven: wonen, verzekeren, abonnementen/contributie, vervoer, boodschappen &  huishoudelijke uitgaven, kleding/kapper, pret (cadeau, vakantie), medisch, divers

Sommige posten bevatten meerdere uitgaven. Bijvoorbeeld de post wonen, daar valt onder: hypotheek, energiekosten, gemeentebelasting, heffingen.


Schatten
Aan het begin van de maand maak ik een schatting van hoe we het gaan doen. Ik kijk of er bijvoorbeeld iemand jarig is, of er abonnementen moeten worden betaald, uit hoeveel weken de maand bestaat (om het boodschappenbudget te bepalen). Dan vul ik de begroting in.


Minibegroting voor de boodschappen
Als het bedrag voor de boodschappen en huishouden duidelijk is, maak ik een aparte minibegroting voor deze uitgaven, waarbij ik per week noteer wat er kan worden uitgegeven. Ik zie dan in één oogopslag wat ik bijvoorbeeld per week cash kan opnemen. Voor mij is dit overzicht prettig omdat ik deels digitaal boodschappen doe (groentetas, bio, kattenvoer) en deels cash geld nodig heb (supermarkt, zakgeld). Als ik van plan ben een grote bio-bestelling van zeg € 60 te doen, zie ik meteen wat de gevolgen zijn voor het beschikbare budget de rest van de maand.

Overzicht
Waarom een aparte begroting voor de boodschappen en het huishouden? Voorheen deden we altijd alles cash. Toen we overstapten op de groentetas en webwinkelen (omdat mij de energie ontbreekt naar verschillende winkels te gaan), had ik geen zicht meer op het totaalplaatje. Sinds ik met deze minibegroting werk, heb ik dat overzicht wel weer. Ik heb een bestandje in excell gemaakt en de bedragen worden opgeteld en afgetrokken, zodat ik niet telkens zelf hoef te rekenen. Het geeft vooral rust.


Vergelijken budget en uitgaven
De uitgaven worden per week in een ander bestand bijgehouden, met dezelfde categorieën. Een paar keer per jaar vergelijk ik de begroting met de uitgaven en stel ik budgetten naar boven of beneden bij. Sommige zaken zijn natuurlijk niet te beïnvloeden, zoals de hoogte van de benzine prijs maar andere zaken wel.


Beschikbare budget en verdeling
Ons budget voor boodschappen is € 95 per week. Voor overige huishoudelijke zaken € 50. Ik neem dus niet alles cash op, want een deel wordt via internet aangeschaft.
De boodschappen zijn als volgt verdeeld:
 • 1 keer per maand doe ik een bestelling bij een biowebwinkel van ca € 60-70 euro. Hier bestel ik o.a. meel, kattenvoer, jam, cornflakes, tahinpasta, pindakaas, kokosbrood, thee, zuiveringszout, lekkers (chips, koek)
 • 1 keer per week wordt de groentetas geleverd: € 12,50 per week.
 • De rest van het boodschappenbudget is voor de gewone supermarkt: dit is gemiddeld € 50 tot € 70 per week. Heb ik een grote biowebbestelling gedaan, dan gaat het budget van de gewone super naar beneden. In de gewone super kopen we vooral houdbare zaken maar wel zoveel mogelijk bio (boter, melk, yoghurt, vlees) en zaken als bier, nootjes, wijn, koffie
 "Echte potjes"
Dan de echte potjes. Elke week neem ik cash geld op voor:
 • boodschappen
  • eten
  • drinken
  • kattenvoer
  • drogisterij-artikelen
  • schoonmaakmiddelen
 • huishouden overig:
  • zakgeld
  • glazenwasser
  • gitaarles
  • oppas
  • kleinere huishoudelijke uitgaven
  • sparen voor vakantie-uitgaven
Verdeling
Het cashgeld voor de boodschappen stop ik in de portemonnee en de rest verdeel ik over potjes: gitaarles, zakgeld (3 potjes voor 3 mensen), vakantiepot, overig. Aan het eind van de week stop ik wat overbleef van het boodschappengeld in 2 potten: kleingeld in een kleingeldpot en briefgeld in de pretpot. Wat overblijft van het huishoudgeld gaat in een laatste spaarpot: aan het eind van de maand keer ik die pot om en tel wat erin zit. Dat bedrag stort ik naar de spaarrekening en het fysieke geld wordt gevoegd bij het op te nemen weekgeld.


Het gaat om overzicht
Mijn systeem is niet zaligmakend. Je moet vooral bedenken wat bij jou past. Dit werkt voor mij.Ik weet precies wat we waar aan kunnen uitgeven. Soms doe ik een paar weken zuinig om een grotere uitgave te kunnen bekostigen. Doordat ik altijd een paar weken vooruit kijk weet ik op welke momenten ik even pas op de plaats moet maken met uitgeven om voor een later moment in de maand te sparen. Het grootste voordeel is dat we nooit meer mis grijpen. We worden op deze manier niet meer overvallen door een dure maand. Ook is het een voordeel dat ik bewust het budget niet op zijn allerlaagst zet: hierdoor houden we regelmatig over en kunnen we zaken bekostigen die anders via de rekening zouden worden betaald. Zoals ik bijvoorbeeld gisteren schreef: dat tientje dat per week in de vakantiepot wordt gestopt, heb ik afgesnoept van het boodschappenbudget.

PS: nog niet genoeg gelezen? Vandaag op Spaarcentje kookt: Puur koken: ketjap. We gooien het allemaal door het eten, maar de ene ketjap is de andere niet!

woensdag 8 februari 2012

Zomervakantie en de potjes die daarbij helpen....

Beetje vreemd onderwerp misschien zo met de dikke lagen sneeuw buiten en de gure wind, maar zomer dus. Ik ben er al helemaal klaar voor! Het is al weer langer licht buiten, t scheelt enorm als je bedenkt dat het een maand geleden al om 5 uur in de middag donker was. Dat geeft hoop!

Eerder schreef ik hier al over mijn spaarpotjes-systeem. Ik heb overal spaarpotjes voor. Eén potje deelt 2 doelen: vanaf 1 januari tot we op vakantie gaan in de zomer is het de vakantiepot, voor de dagelijkse pretuitgaven (terrasje, ijsje, toegang kastelen) in de vakantie. En als we terugkomen van vakantie verandert dit in de 'kerstpot' en betalen we er de cadeautjes en de kerstboom van.

Ik spaar het geld op van het huishoudgeld. Daarvoor gebruik ik de tactiek die het beste werkt: ik spaar vooraf en niet achteraf. Eerst deed ik het andersom, maar ik merkte dat het sparen dan met vooral kleingeld ging en met hele kleine beetjes. Nu snoep ik vooraf gewoon een tientje van mijn beschikbare budget en stop dat in de pot. Dat is €40, € 50 per maand. Alleen in geval van nood haal ik het er uit. Wat ik aan het eind van de week overhoud, stop ik in de pretpot en is bedoeld voor bijvoorbeeld een keertje bioscoop of kleine onverwachte uitgaven.

Het leuke is dat mijn huishoudbudget alleen maar is verlaagd sinds ik consuminder. Ik heb het in een periode van één jaar steeds meer naar beneden gebracht. Elke maand verlaagde ik het weekbudget met € 10. Aan dat nieuwe budget kon ik een maand wennen en dan zette ik weer een stapje. Dat heb ik gedaan tot ik merkte dat ik niet meer uitkwam. Toen heb ik het tijdelijk weer iets verhoogd, maar dat heb ik later weer teruggedraaid. En sindsdien is het stabiel.

Vervolgens zijn wij in 2 jaar tijd overgestapt op een zoveel als mogelijk biologische huishouding met een budget dat niet meer werd bijgesteld. Leuker nog: er komt steeds meer ruimte in dat budget. Zodat tientjes ervan af snoepen (voor hele andere doelen) steeds makkelijker gaat. En de lol die ik hiervan heb is groot. Natuurlijk kan ik het budget nog meer verlagen. Maar dat hoeft niet. We sparen maandelijks ruim voldoende, er is een buffer en de lol van de kleine extraatjes die we ons zo gunnen is groot.

Consuminderen is het prettigst als je weet waar jouw grens ligt tussen prettig en niet prettig. Ik ben niet uit op elk voordeeltje, ik rij geen meters om voor een meevaller van een euro want daar heb ik de energie helemaal niet voor. Ik hanteer wel een potjessysteem dat op een ander misschien ingewikkeld overkomt, maar mij een goed gevoel (en geld!) oplevert. Dat is blijkbaar 'mijn ding'.

Jezelf kennen en je goede kanten uitbuiten helpt je om voor jou goede accenten te leggen. Consuminderen is het leukst als jij weet waar jij goed in bent. Buit dat uit, zet je talent in om geld te besparen. En laat dingen die je ingewikkeld lijken of niet prettig aanvoelen, links liggen.

dinsdag 7 februari 2012

Vreemd gaan en ballen gehakt

Vandaag ga ik vreemd. Niet hier op de site verschijnt er een stukje van mijn hand, maar daar. Minder Afval vroeg mij om een gastblog te schrijven. Leuk en ook niet vreemd. Wanneer je consumindert, komt zero waste ook op je pad, en andersom. Ervaringen uitwisselen levert hopelijk weer nieuwe inzichten op.

Op 'Spaarcentje kookt' vandaag: een ouderwetse gehaktbal.

maandag 6 februari 2012

O jee

Zojuist noteerde ik het hoogste gasverbruik ooit sinds we hier wonen: 82 kubieke meter. En dat terwijl de verwarming hier op 18 graden staat. Kun je nagaan wat het zou zijn geweest als we de verwarming op 20 graden zouden hebben gezet! Dus eigenlijk hebben we veel bespaard! De kou gaat ons geld kosten, dat is zeker. Maar toch krijgen we er ook iets voor terug. Knallende zon, blauwe luchten, ijspret en blij zijn dat de verwarming het überhaupt doet.

Voor mij helaas geen ijspret. Daar had ik het wel moeilijk mee dit weekend. Met beperkingen leven wordt de ene keer scherper gevoeld dan de andere keer.  We togen naar Zuid-Holland alwaar Schoonouders in de polder wonen. Zo vanuit huis stapten de mannen op de sloot en maakten 2 keer een schaatstocht. Zoon had later knalpaarse wangen en glimmende oogjes. Daar geniet ik dan weer van. En dat is ook goed.

zondag 5 februari 2012

Uitgaven vergelijken

Vorig jaar heb ik een tijd lang de uitgaven van de boodschappen in verschillende categorien bijgehouden. Verdeeld over posten als: groente, zuivel, eiwitten, koolhydraten, drank, lekkers, schoonmaak en huishoudelijk, huisdieren, droogwaren, etc. Dit om te kijken wat we aan de verschillende posten uitgaven, of het ons dat waard is en of er bezuinigingsmogelijkheden zijn. Als gevolg van dat bijhouden ging ik meer beleg zelf maken: zoals jam, humus en chocoladepasta en zijn we minder vlees gaan eten. Ik schrok nogal van de prijzen van de biologische waren, zo bij elkaar opgeteld in 1 maandbedrag.

Na een half jaar was ik er wel klaar mee, en noteerde ik alleen nog het totaalbedrag. Afgelopen maand viel het mij op dat we minder geld aan boodschappen uitgeven. Maar waar dat nu aan ligt, kan ik niet zo 1-2-3 zeggen. Dus ben ik met de start van de boodschappen van februari weer alles gaan opschrijven. Ga ik weer een tijdje doen. Zo kan ik dan de verschillende posten van dit jaar vergelijken met de posten van vorig jaar en kijken waar het verschil zit. Zijn we ineens tevreden met minder? Kopen we gewoon minder? Hebben we een ander eetpatroon gekregen? Ik weet wel dat we door de groentetas beter uitkomen met onze voorraden en minder verspillen.

Doe jij dat ook, uitgaven van verschillende jaren met elkaar vergelijken? Help het je om te consuminderen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...