zaterdag 4 februari 2012

vrijdag 3 februari 2012

Vandaag...

 op Spaarcentje kookt: Puur Koken:Starters.

Wil je weten wat starters zijn? Lees het bericht!

donderdag 2 februari 2012

Sparen: alle beetjes helpen

Het is al heel lang onze gewoonte om een mooi financieel voordeel naar de spaarrekening door te sluizen. Oma komt wel eens over de brug voor Zus en mij, de opa van Schatje geeft bijna jaarlijks een fijn bedrag, maar ook de 13e maand en het vrijgekomen spaarloon tikten lekker aan.

Tot nu toe deed ik dat niet met kleinere meevallers. Die zag ik op de afschriften verschijnen, dacht: hé fijn!,  deed er vervolgens niets mee en merkte er dus ook niets van. Aan het begin van dit jaar besloot ik elk voordeel, hoe klein ook,  op de spaarrekening te zetten. We leven nu in,  wat is het, week 4,5? Tot nu toe waren de kleinere voordeeltjes:

€ 80 -  die kreeg ik terug van de zorgverzekeraar. Omdat ik hier al 3 maanden over liep te steggelen met de zorgverzekeraar had ik hier niet meer op gerekend.
€ 21,50 - bijgeschreven chipknipsaldo van Schatje. Een paar maanden geleden slikte een geldautomaat zijn pas in, zagen we nooit meer terug. Hij kreeg een nieuwe pas. Op Schatjes verzoek om terugstorting van het chipsaldo hoorde hij nooit iets. Deze week werd dit saldo ineens gestort.
€ 30 - uitgespaard huishoudgeld. Ik neem wekelijks een vast bedrag op en noteer de opname in het kasboek. Dat geld is bestemd voor oppas, gitaarles en kleine huishoudelijke uitgaven. Wat ik aan het eind van de week overhoud stop ik in een potje. Aan het eind van de maand januari was dit € 30. Dus ik nam voor de nieuwe week € 30 minder op, stopte het uitgespaarde geld bij het huishoudgeld van deze week en stortte via internetbankieren de € 30 naar de spaarrekening. 

Toch weer meer dan € 100 bij elkaar!

Voor wie nog niet overtuigd is, in Ik ben trots op...... vertellen lezers van dit blog over hun triomfen. Die van Ipie sprong er uit, zó volhardend, geweldig!

"Ik ben er trots op dat het me gelukt is om voor mijn man en mij een nieuwe fiets te kopen van het geld dat ik gespaard heb met statiegeld, gevonden op straat, geld-terug-akties, MoneyMiljonair en Panel-Wizard en kleine dingen verkopen op MP.

Oh ja, ik heb er 3 jaar voor gespaard (voor die 2 fietsen dus)".

Gewoon mee beginnen. Niet te lang over nadenken. Gewoon gedurende langere tijd kleine beetjes sparen en kijken hoe ver je kunt komen! Voor mij is het spaardoel: zo snel mogelijk een buffer van € 10.000 en daarna de keuken opknappen en starten met aflossen van de hypotheek.


En jij? Ben jij net zo creatief als Ipie? Vertel het!  Ik ben trots op....
 

woensdag 1 februari 2012

Kou

Het is behoorlijk koud buiten en er wordt weer druk gespeculeerd over de tocht der tochten. In mijn beleving verschijnen jaarlijks dezelfde artikelen in de kranten. Zodra de temperatuur onder de 0 zakt duiken ze volgens mij in een archief, controleren of de namen nog kloppen van mensen die 'een plasje mogen doen over het onderwerp' en hatseflats, je hebt weer een pagina gevuld.

Nu het zo koud is, kom je er meteen achter of je huis goed geïsoleerd is of niet. Weet je meteen of je voor een verbouwing moet gaan sparen en kun je je spaarplannen bijstellen. Belangrijk - vooral met dit koude weer - is dat je je huis blijft luchten. Bij ons druipt op onze slaapzolder het water van de ramen. Ik dep het in de ochtend droog en zet het raam goed open. Dat is belangrijk, want als je huis vochtig is, ben je meer aan stookkosten kwijt. Dagelijks goed luchten, maakt de lucht in huis droger.

Investeer met die kou niet alleen in je huis maar ook in jezelf. Gisteren arriveerde mijn thermo-ondergoed (gekocht bij de H.ema) dat nu in de aanbieding is volgens Vlijtig Liesje. Dat was net op tijd want nu het zo koud is eisten Schatje en Zoon dekens op. Ik lig onder 5 dekens en heb het nog steeds koud. Gisteren stond ik grommend 2 dekens af maar deed wel mijn nieuwe super-thermo-ondergoed aan. Ik geloof dat de aanblik ervan Schatje in een ernstige depressie deed raken, maar dat deerde me niet: ik werd vanmorgen wakker en besefte me dat ik het voor het eerst in tijden heerlijk warm heb gehad en daardoor had ik een stuk beter geslapen!

PS: je kunt nog steeds delen op dit blog waar jij trots op bent. Heb je jouw uitgaven van januari bekeken en ben je in een jubelstemming? Vertel het in: Ik ben trots op.

dinsdag 31 januari 2012

Hoe deden we het in januari?

Zonder volledig met de billen bloot te gaan, wil ik best een kijkje gunnen in ons wel en wee.
Niet alle uitgaven varieren per maand, dus ik laat maar een paar posten zien:

Huishoudgeld: € 522,64
waarvan: € 362,64 Boodschappen & € 160 Overig (oppas, glazenwasser, zakgeld, biebboetes)

Persoonlijke verzorging (kleding,kapper): € 69,75

Pret (vakantie, uitgaan, cadeaus): €369,02

Medische kosten: €155,62

Divers (donaties, studieskosten, bankkosten): € 62,42

Onderhoud: € 555,48

Totaal: € 1735,33

Specificatie:

  • De uitgaven voor de boodschappen zijn ca. € 90 minder dan begroot (€ 450). Het uitgespaarde geld heb ik gestort op de spaarrekening.
  • Onderdeel persoonlijke verzorging is de kapper voor Zoon en mijn sexy thermische ondergoed (waar ik eerder verslag van deed).
  • De pretpot valt hoog uit deze maand aangezien we de zomervakantie aanbetaalden.
  • De post medische kosten varieert per maand en is wel van te voren te begroten maar er kan niet op worden beknibbeld. Ik begroot hem op € 150 per maand, soms kom ik hoger en soms kom ik lager uit.
  • Onderhoud: Schatje bouwde een kast
 Het onderhoud bestond uit het bouwen van een kast voor de TV, de LP's en alle apparatuur rondom muziek en geluid (WI, Stereo, DVD en zo). Een dergelijke kast was niet te vinden. Meestal vind je alleen een kast voor TV en stereo, maar nergens konden we er één vinden waar ook  LP's in pasten. Bovendien waren de kasten die we vonden voor TV en stereo te duur of schijtlelijk. In het oorspronkelijke ontwerp voor de te bouwen kast zijn ook alle CD's meegenomen maar toen werd het wel erg begrotelijk (en ingewikkeld) om te maken. Dus de CD's bleven waar ze waren en Schatje bouwde deze kast:
Mooi he! Woon ik al 12 jaar met die man samen en verdomd, wist ik toch niet dat die stiekemerd dit kon maken! Ik zou Spaarcentje niet zijn als ik dit niet volledig ging uitbuiten. De plannen voor het pimpen van de keuken zijn onmiddelijk bijgesteld nadat Schatje de historische woorden uitsprak: "Klussen ontspant me". In plaats van dat we de keuken laten pimpen, krijgt Schatje het dringende verzoek nieuwe keukenfrontjes te maken (ter vervanging van de huidige frontjes met zielig loslatende folie). Zelf maken is vele malen goedkoper. Dan gaan we over een paar jaar wel eens over de rest nadenken (vervanging aanrecht, tegels en apparatuur). Zelf de keukenfrontjes maken bespaart veel geld. Kunnen we ook weer meer stoppen in het aflossen van de hypotheek.

Door het bouwen van de kast en het aanbetalen van de vakantie kwamen de variabele kosten vrij hoog uit deze maand. Aan de andere kant hadden we enorm veel financiële meevallers (rente, schenkingen, teruggave van de verzekering) die we meteen op de spaarrekening hebben gezet. Ook sluisde ik wat overbleef van het huishoudgeld ook door. In totaal steeg de spaarrekening met € 4905 deze maand!

Conclusie: we gaven minder uit dan begroot en spaarden vele malen meer dan gehoopt.

PS Voor wie het leuk vindt: Vandaag op Spaarcentje kookt een nieuw logje over puur koken.
Wees flexibel, alles is te vervangen

maandag 30 januari 2012

Consuminderen als gezonde leefstijl

Vanmorgen kopte de Volkskrant "Mueslireep tegen obesitas". Daar gaan we weer denk ik dan, het idee dat mueslirepen, sultana's en evergreens gezonde tussendoortjes zijn, is blijkbaar onuitroeibaar.

In het artikel wordt gesproken over het 'Convenant Gezond Gewicht', de club waar Paul Rösenmuller voorzitter van is en die tot doel heeft de oprukkende vetzucht en obesitas te bestrijden. Niet ondervoeding maar overgewicht is inmiddels een groot gevaar voor de wereldbevolking. In Nederland is bijna de helft van de bevolking te zwaar. Het Convenant dat al sinds 2005 werk verricht, is niet in staat gebleken het tij te keren.

De schrijfster van het artikel, Marie Louise Schipper, merkt terecht op dat een deel van het falen ligt in de partners van het convenant. Albert Heijn, Nutricia, Unilever en nog wat van de grote jongens denken mee (€ voor 50.000 contributie per jaar) en proberen een 'gezonde leefstijl als een hippe spijkerbroek te verkopen". En daar gaat het al mis natuurlijk. Spreekt die toon je niet aan, dan doe je ook niets met de boodschap.

Enerzijds roepen dat je gezond moet eten en leven, anderzijds automaten met snoepgoed op scholen tolereren. Daar ligt natuurlijk de oorzaak van de instanthouding van het probleem. Veel partners van het convenant kunnen wel roepen dat ze een gezonde leefstijl promoten, uiteindelijk verdienen zij gewoon wel aan het snoepgedrag van de 'dikkerds'. Willen we afvallen? Dan bedenken ze toch een 'verantwoord calorie-arm hapje (bomvol suikers) met het 'ik eet bewust logo? Het blijven wolven in schaapskleren die geld aan jou willen verdienen. Eerst maken ze je dik en dan 'helpen' ze je met een gezonde leefstijl.

Zo lang er frisdrankautomaten op school staan en automaten met snickers en mars, wordt dat ook verkocht. Heel treffend is de conclusie dat ze beter wat moeders als partner aan het Convenant kunnen toevoegen, dan zou het probleem snel worden opgelost. Dat is natuurlijk wat kort door de bocht gesteld, maar bevat zeker een kern van waarheid. Niet de kinderen maken die keuze om snoep te kopen, de ouders doen dat,  lang voordat het kind daadwerkelijk het snoep koopt. Je bepaalt de latere eetvoorkeuren van je kind door de inhoud van zijn trommeltje als hij of zij op de basisschool zit, door de lekkernijen die je hem aanbiedt. Als jij dagelijks je kind wegwerkpakjes met drinken hebt meegegeven en voorverpakte tussendoortjes, lijkt me de kans groot dat hij op de middelbare school later de pauze ziet als een moment dat je naar de automaat loopt en iets voorverpakts eruit haalt.

Als consuminderaar pak ik het anders aan. Het is niet alleen goedkoper je kind iets zelf gemaakts mee te geven, ook gezonder. Geef je kind zelfgemaakte drinkyoghurt mee in een beker:
Voor 1 liter heb je nodig:

een laagje limonade of diksap
een 1/2 liter yoghurt
1/2 liter water

even mengen, schudden en klaar.

Bij gebrek aan limonade kun je ook 1 theelepel vanillepoeder mengen met 1/2 theelepel kaneel en wat druppels stevia (of wat eetlepels suiker) mengen met 1/2 liter yogurt en 1/2 liter water.

Zo ook het eetwerk, voor tussendoor. Geef fruit mee, of gewoon een boterham. Zoon groeit momenteel zo snel dat hij gewoon honger heeft om 10 uur en het niet redt met een tussendoortje. Dus krijgt hij een dubbele boterham met appelstroop mee, of pindakaas.

Maak eens in het weekend je eigen tussendoortjes, vries ze in en geef ze 's ochtends mee: Bananenmuffins, hartstikke makkelijk te maken. Als ik ze uit de vriezer haal, snij ik ze doormidden en besmeer ze met jam of appelstroop. Tegen de tijd dat Zoon op school de muffins op eet, is hij ontdooit (de muffin, Zoon was dat al). En met die muffins kun je eindeloos variëren: kruidkoekmuffins, appelmuffins. Gooi er gewoon door wat je kind lekker vindt: nootjes, rozijnen, peer.... Of deze koekjes, beetje plakkerig om te maken maar o zo lekker: Havermout-kokoskoekjes

Voor mij is het een keuze geweest om tussendoortjes niet meer te kopen maar zelf te maken. Veel goedkoper en veel gezonder. Zoon heeft een gezond gewicht, is zelfs iets aan de magere kant. Toch eet hij als een dokwerker. Ik ben ervan overtuigd dat je als ouder de smaakvoorkeuren van je kind vastlegt en dat dit voor de rest van zijn leven invloed zal hebben. Het is niet zo dat wij hier nooit een zak chips opentrekken, deden we gistermiddag nog. Op een feestmoment. Wat ik mijn kind probeer bij te brengen is dat er momenten zijn voor een gezond tussendoortje en momenten voor feestelijke lekkernijen. Ik denk dat een Convenant meer kans van slagen heeft als ze daar ook de nadruk op zouden leggen in hun acties. Nu zijn de feestelijke lekkernijen altijd en overal verkrijgbaar. Dát is het probleem.

Ik wil zeker niet het Convenant afzeiken. De bedoeling is goed. Net als dat het Voedingscentrum het vast goed bedoelt. Er gaapt een gat tussen wat wij weten (veel te veel mensen met overgewicht) en wat wij tolereren (overal wordt 'voedsel' aangeboden). Eten is altijd en overal verkrijgbaar en wordt niet meer gezien als iets dat je zelf bereidt maar als iets dat je koopt. Laten ze daar eens mee aan de slag gaan.

zondag 29 januari 2012

Wat gaan we eten deze week?

Gisteren was het de keuze van Zoon: Tomatensoep met soepstengels en een ham-kaastostie. 

Vandaag: Spaghetti met postelein a la crème en kipfilet (recept volgt)

Maandag: kookt Oma

Dinsdag: Andijviestamppot met een gehaktbal (recept van de bal volgt)

Woensdag: Vegetarische chili (recept volgt)

Donderdag: Tortilla gevuld met het restje van de chili

Vrijdag: Rode kool met rundvleesStoofpot met rode kool en rundvlees of iets met spitskool
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...