zaterdag 28 januari 2012

Interessant hoe het werkt

Gisteren plaatste Vlijtig Liesje een blije log over Uggs die ergens in de aanbieding waren. En toen gebeurde het. Ik klikte op de link en zag dingen (laarzen) die ik wil hebben. Klikkerdeklik, maar ik kwam nog net bij zinnen.

Wat ben je aan het doen Spaarcentje?

S: Moet je kijken wat een mooie laarzen!

Ja, en?

S: Wil ik. Van Mij! Nu!

Jij zou toch een jaar lang niets kopen, alleen het hoogst noodzakelijke? Omdat je andere dingen belangrijker vindt en je een kast vol hebt met laarzen voor alle dagen onder alle weersomstandigheden?


S:Ja maar deze zijn zo mooi. En ze roepen mijn naam, hoor je dat? Die zachte fluistering met echo erin: spaahaaarceeheentje......

Ik hoor niets, maar als je nou zo nodig iets moet kopen, kun je beter een spijkerbroek kopen, vind je niet. Je favoriete spijkerbroek gaat kapot op meerdere plekken.

S: Verdomd ja, je hebt gelijk, dan maar naar de Wehkamp. Klikkerdeklik....

Veel spijkerbroeken hier he! Welke maat heb je eigenlijk?

S: weet ik niet zo goed. Ik ben wat afgevallen en hier worden alleen spijkerbroekenmaten als 32 en 33 genoemd.

Moet je je eerst gaan opmeten he!

S: Hmmm, shoppen is minder relaxt dan ik dacht hoor, moet ik gaan zoeken naar een meetlint. Valt nog niet mee met een snotkop als je beroerd op de bank ligt met een druipneus en keelontsteking.

Zou daar die hebberigheid vandaan komen Spaarcentje?

S: Welnee!!! En dan nog, ik ben toch heel erg zielig. Moet je kijken wat een berg zakdoekjes hier ligt.

Misschien moet je gewoon een broodje honing nemen. Doe je toch iets wat niet mag (Spaarcentje volgt een candidadieet en eet suikervrij), kikker je enorm van op en het kost geen geld.

S: Ja maar die spijkerbroeken dan?

Hoeveel spijkerbroeken heb je?

S: Zie niet goed in wat de vraag ermee te maken heeft, maar als je het perse wil weten, iets van 6 of zo.

En dus? Vanwaar de behoefte aan een andere?

S: die zes broeken tellen niet echt mee, want het is mijn favoriete spijkerbroek die bijna kapot is en daar heb ik er maar één van!

En dus?

S: Kan jij drammen zeg, doe je altijd zo?

En dus?

S: Je bedoelt nu dus dat ik klikkerdeklik weg moet doen?

Ja!

S: Als je maar weet dat ik wel zielig ben, ik heb een snotkop, een keelontsteking en ben ook nog ongesteld. Dussssss, dat je het maar ff weet, dus, he!


Net op tijd ontsnapt aan mezelf. Niets menselijks is mij vreemd.

NASCHRIFT: 
PUBLIEKELIJK MET DE BILLEN BLOOT, ZO BEN IK DAN OOK WEL WEER!
Ik ben een dag later overstag gegaan. Niet voor een spijkerbroek, niet voor mooie laarzen, maar voor degelijk (en natuurlijk erg sexy, ik hou heus rekening met Schatje) grijs thermisch ondergoed met als motivatie (ja dat kan ik goed hoor!!): ik lig nu al onder een dekbed met 5 dekens eroverheen en dan nog heb ik  het koud. Er is blijkbaar iets mis met het vermogen om mijn lichaamstemperatuur te regelen. En er komt een koudefront aan! Dus dat thermische ondergoed heb ik nodig! Kan de kachel overdag ook weer een graadje lager. Dus eigenlijk bespaar ik geld, dus, hè, ik bedoel maar.....

vrijdag 27 januari 2012

Ben jij er ook één?

Een ontspaarder? Vast niet, anders was je niet hier terecht gekomen. Of misschien juist wel, was je ooit eens een spaarder, nu een ontspaarder en probeer je weer op het 'rechte pad' te komen door consuminderblogs te lezen.

Weer een nieuw woord geleerd terwijl ik 'De Volkskrant' las vanmorgen: ontspaarder. Vreemd woord. Ik ken wel onthaaster (is positief), ontmoeter (ook positief), ontvreemder, ontdekker, ontwijker, maar de term ontspaarder had ik niet eerder gelezen. Maar het is dus negatief. Een ontspaarder heeft tot vorig jaar gespaard en is daar nu mee gestopt. Erger nu, de ontspaarder snoept regelmatig van zijn eigen spaarvermogen omdat rondkomen niet meer lukt. Dat gemiddelde spaarvermogen is € 24.000 lees ik. Lijkt mij rijkelijk veel. Maar is altijd nog minder dan het gemiddelde spaarvermogen van een paar jaar geleden. Dat was € 32.000 meen ik me te herinneren. Het ontsparen is dus blijkbaar al een tijd aan de gang.

Curieus is dat ontspaarders vooral hoger opgeleiden zijn. Lager opgeleiden ontsparen niet, maar passen eerder hun uitgavenpatroon aan. Dat zuig ik niet uit mijn duim, maar las ik in de krant. Waarom passen hoger opgeleide ontspaarders hun uitgavenpatroon niet aan, vroeg ik mij af?
Ik vermoed dat dit te maken heeft met een verwachtings-patroon. Als ik kijk naar een aantal mensen in mijn voormalige werkomgeving, dan zijn er veel ontslagen gevallen (zo'n beetje iedereen met wie ik werkte). Deze mensen hadden niet de beroerdste banen en veel werkervaring. Toch lukte het niet goed om snel een andere vergelijkbare baan te vinden. Gemiddeld werd er zeker een half jaar tot een jaar gezocht naar een andere functie. Het geldtekort werd echter als tijdelijk ervaren, en daardoor is er blijkbaar weinig bereidheid om het uitgavenpatroon aan te passen.

Een ex-collega van mij werd vorig jaar ontslagen. Kreeg een mooi zakcentje mee. Omdat hij goed tabak had van het zakenleven stapte hij op zijn motor en reed naar Turkije. 3 maanden later kwam hij goedgemutst weer terug. Toen volgde de gewone zomervakantie, ja dan moet je ook op stap, dichterbij ditmaal, 'gewoon' naar Frankrijk. Thuisgekomen boekte hij een maand later een reis naar Israel. Was ook erg goed voor de bui. En daarna was hij 'gewoon werkloos' en probeerde hij weer een baan te vinden. En kwam hij er achter dat dit niet zo eenvoudig was. En dat hij eigenlijk helemaal niet kon rondkomen van een uitkering. Voor je het weet ben je een ontspaarder. Het verhaal loopt goed af, want inmiddels is hij weer aan de slag, maar toch.

Ik denk dat veel mensen ontspaarder worden omdat ze zich niet goed kunnen voorstellen dat de financiële achteruitgang permanent is. Als je altijd een baan hebt gehad met een goed inkomen en makkelijk op te brengen woonlasten, dan kan het zijn dat je gemakzuchtig wordt. Ik had ze tot een paar jaar geleden ook, de vriendinnen die het normaal vinden € 1000 rood te staan op de creditcard omdat het salaris er toch al weer bijna aankomt. Blijkbaar is het salaris zodanig dat een gat van € 1000 heel makkelijk kan worden opgevuld.

Ook is er denk ik een verschil tussen een hoger inkomen en lage inkomen voor wat betreft het uitgavenpatroon aanpassen. Mensen met hogere inkomen hebben ook vaak een ander meer opslorpend bestedingspatroon en meer bezittingen: meer auto's, hogere woonlasten. (Ik generaliseer natuurlijk enorm en het geldt absoluut niet voor iedereen). Je kunt best je uitgavenpatroon tijdelijk aanpassen en minder vaak uit uit eten gaan of geen weekendje weg boeken. Dat bespaart zeker geld. Maar de 2e auto wegdoen of verhuizen naar een goedkopere woning is een grote stap, zeker als je er nog van uitgaat dat de achteruitgang in inkomen tijdelijk is. Ook kan de de sociale druk van je omgeving een tijd voorkomen dat je op geld kunt besparen. Ben jij net ontslagen en al je vrienden (nog) niet? Je zal niet de eerste zijn die buikpijn krijgt omdat er een vrijgezellenfeestje aankomt en je eigenlijk moet vertellen dat je het geld niet hebt om er aan uit te geven. Ineens over heel veel meer geld beschikken is vaak geen probleem. Een uitgavenpatroon is dan snel aangepast. Maar andersom is uitermate moeilijk. Het duurt zeker een jaar om te wennen aan minder inkomen. Niet alleen jij, maar ook de omgeving moet er aan wennen. Verwachtingen van jezelf maar ook van anderen moet worden bijgesteld.

Eigenlijk hebben wij nog geluk gehad. Wij hadden een goed inkomen en geen spaargeld. Toen werd ik ziek. Dat mijn inkomen 30 % minder werd, zag ik lang van te voren aankomen. Wij zijn dus gaan sparen, weliswaar gedwongen door minder leuke omstandigheden. Omdat ik wist dat het niet tijdelijk zou zijn, sloegen wij de fase van ontsparen (of rood staan) over.

Ontsparen heeft vooral te maken met de nukken van de economie. Het zegt niets over je vermogen om goed met geld om te gaan. Het vertelt het verhaal van vette pech, na vele vette jaren.

woensdag 25 januari 2012

Waar ben jij trots op?

We lezen op verschillende blogs over doelen stellen, begrotingen maken en ons er aan houden, januari tot de zuinigste maand te maken (als we de hamsterweken wisten te weerstaan tenminste) en wat we met het spaarloon gaan doen. We reageren veel bij elkaar. Niet iedereen heeft een blog. Sommigen willen dat niet of hebben er geen behoefte aan. Maar ik lees wel vaak reacties van dezelfde mensen. Bloglezers die regelmatig reageren en kleine brokjes informatie achterlaten en zelf geen blog hebben.

Voor die lezers - maar natuurlijk ook alle andere lezers dus: bloggers, stille meelezers en regelmatige reageerders - kortom voor iedereen die zijn ei kwijt wil, heb ik een nieuwe pagina aan dit blog toegevoegd: Ik ben trots op......

Consuminderen gaat  met vallen en opstaan, met je neus stoten en kleine triomfen, met twijfels over aankopen, met rekenen, met een begroting opstellen en die aanpassen, met je zelf kennen en weten wat je motieven zijn om te consuminderen. Wát je doelen ook zijn, elke consuminderaar heeft regelmatig een hoera-gevoel: omdat het je is gelukt voor de 2e week op rij uit te komen met je huishoudgeld of omdat je iets extra's hebt gespaard deze maand of omdat je de verleiding van die prachtige schoenen hebt weten te weerstaan of omdat je een schuld hebt afgelost, de abonnementen hebt opgezegd, het stroomverbruik omlaag hebt gebracht....

Op de nieuwe pagina kun je delen wat jouw trotse moment is door een reactie te plaatsen. Dat hoeft niet één keer te zijn, maar kan alle keren dat je iets te vertellen hebt waar je trots op bent. Het zou toch leuk zijn als we hier een heleboel reacties, stukjes en inspirerende verhalen kunnen lezen! Vertel het als je een doel hebt bereikt, de verleiding om iets te kopen hebt weerstaan, en plein public uit de kast bent gekomen als consuminderaar te midden van je yuppie-vrienden, je kind altijd uit zichzelf het licht uitdoet en jij trots bent dat je constante gezeur effect heeft gehad, en je het voor het eerst hebt aangedurfd een cadeautje 2e hands via Marktplaats te kopen voor een vriendin of juist andersom: dat je heel lang zuinig aan hebt gedaan om dat droomcadeau voor iemand te kunnen kopen.

Voor anderen is het inspirerend te lezen wát je motiveert om het vol te houden, je koopneigingen te onderdrukken en wat voor tactieken jij hebt bedacht.

Voel je vrij en plaats een reactie op: Ik ben trots op....

Lekker...

Vandaag op Spaarcentje kookt: pompoenstamppot.
Lekker joh, niet dan?

dinsdag 24 januari 2012

Taadaaaaa!!!

Vorige week passeerde de pageview teller de 200.000. Om dat te vieren organiseerde ik een give away waarbij ik uit iedereen die maar wilde meedoen én zich aanmeldde, één winnaar zou trekken. De prijs is Michael Pollans boek: Echt eten. Een handleiding.

48 lezers stuurden een reactie of een mail waarin ze aangaven mee te willen doen. Ook stuurden heel veel lezers een mail waarin ze aangaven niet mee te willen doen omdat ze het boek zelf al hebben. Wat me bijzonder heeft geraakt is dat heel veel lezers, of ze nu wel of niet in aanmerking voor de prijs wensten te komen, de gelegenheid hebben gebruikt om te vertellen wat ze vinden van Spaarcentje. Soms kort en bondig en soms hele verhalen. En allemaal positief. Het voelde als een warm bad waarin ik eens lekker kan gaan liggen als ik een dag heb dat ik het niet meer zie zitten. Dank voor alle warmte en bemoedigende lovende woorden en ook dank voor het vertrouwen dat sommigen mij schenken door hun eigen situatie toe te lichten en te vertellen wat het bloglezen met ze doet.


Goedgemutst kunnen we dan nu over gaan tot de orde van de dag: de trekking.

Men neme 48 briefjes en schrijven daar de namen van de 48 deelnemers op:


Die 48 briefjes vouw je 2 keer dubbel en stop je in een grote vaas:


Het geheel wordt met ferme hand geroerd door een assistent:De assistent trekt vervolgens vastberaden het winnende lootje:


We zijn er bijna. Het lootje wordt opengevouwen en in de hoogte gehouden:


Kunnen we het lezen? Misschien iets dichterbij halen:
Gefeliciteerd Lucien en Sandra! Willen jullie naar consuminderenmetspaarcentje@hotmail.nl  mailen waar ik het naar toe mag sturen?

Voor diegenen die zich zorgen maken over verspilling: alle briefjes worden weer open gevouwen en kunnen worden gebruikt als notitieblaadje of boodschappenbriefje.

maandag 23 januari 2012

Puur koken

Vandaag op Spaarcentje kookt: een basisvoorraad.
Morgen hier: de uitslag van de give-away! Wie o wie wint het boek van Michael Pollan?

zondag 22 januari 2012

Wat gaan we eten deze week?

Zaterdag maakte Schatje een heerlijke vegetarische ovenschotel met spruitjes, aardappel, knolselderij (uit eigen tuin!) en appel, bedekt onder een laagje griesmeel-kaassaus.

Zondag (vandaag) doet Zoon 'de keuze van de week' en dat is deze week geworden een totaal verantwoorde maaltijd van patat met mayo en uitjes en kroket (bij de snackbar vandaan, want wij hebben geen frituurpan). Met de patat doe ik mee maar de kroket gaat me te ver. Ik maak voor mezelf een balletje gehakt (ouderwetse gehaktbal, recept volgt) en een witlofsalade voor erbij.

Maandag kookt Oma, geen idee wat.

Dinsdag:  Bietensoep (op basis van kokosmelk) (uit de vriezer) en een tosti.

Woensdag: Bloemkool uit de oven (met tomatensaus en aardappelen). Het oorspronkelijke recept is met rundergehakt, maar ik maak dit keer een vegetarische variant.

Donderdag:  Ketjapspruiten met kipfilet en rijst.

Vrijdag: runderstoofschotel met bietjes (experiment).

Afgelopen week bereikte ik de 200.000 pageviews. Om dat te vieren geef ik een cadeautje weg. Dit is de laatste dag dat je kunt reageren. Nog niet gedaan? Lees mijn logje van 17 januari en stuur een reactie of mail rechtstreeks naar: consuminderenmetspaarcentje@hotmail.nl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...