zaterdag 21 januari 2012

Waar voor je geld....

Eigenlijk was ik in niet zo'n beste bui vandaag. Het consuminderen gaat goed, de buffer groeit alleen mijn eigen gezondheid hapert. Dat wisten we natuurlijk al maar het hapert nu zodanig dat ik rust moet houden. Nog meer dan normaal. Het toegestane aantal punten dat ik mag besteden op een dag is gedaald van 11 naar 6. Opstaan, douchen, 3 keer per dag eten en 1 keer koken kost mij 6 punten. De manoeuvreerruimte die ik nog heb is dus minimaal. Dat is expres zo gedaan want mijn levensmotto is zodanig dat ik elke millimeter die ik krijg, wil benutten. Maar dat staat het beter worden danig in de weg. Dus besloot de ergotherapeut dat het tijd was voor een drastische maatregel. Wil ik een logje schrijven, dan zal ik eerst moeten platliggen, want met rusten verdien ik punten. En mijn lijf doet ook nog pijn. Bleh.

Tot zover het gewentel in mijn eigen ellende, want zelfs ik heb daar af en toe last van. Het gevoel dat mij groot onrecht wordt aangedaan door deze *I(&(^&&( aandoening. Wat ik nodig had was de slappe lach en die kreeg ik, en hoe:

Oma is nooit te beroerd om klaar te staan. Ze kookt 1 keer per week, neemt vuil wasgoed mee en levert het schoon weer af, stofzuigt 2 a 3 keer per week en als de nood echt hoog is en het lijf niets wil, komt ze zelfs een boterham smeren op dagen dat ik me echt niet kan bewegen.

Mijn spieren van mijn nek, schouders en rug verstijven bij tijd en wijle volledig,  ik kan dan mijn armen nog nauwelijks bewegen.  Schatje staat vreemd genoeg niet te springen om mij een lichaamsmassage te geven, als hij thuiskomt na een dag werken. Oma besloot daarom dat het tijd werd voor een massage-apparaat met verschillende tril- en warmtefuncties om mij op mijn wenken te bedienen.

Vanmorgen pakte ik het gevaarte uit, het zag er zwaarder uit dan het is, want het voelt verbazingwekkend licht. Wat fijn is dat het apparaat zó kan buigen dat ik zonder mezelf te foreceren mijn hele rug kan masseren. Maar wat kan het apparaat nog meer? De bijgeleverde gebruiksaanwijzing brengt duidelijkheid:

"De massage kap kan gedraaid worden als één richting en tot 270 graden naar verkeerde richting van klok"

huh?

U moet van zeker zijn of de stekker van het apparaat uit het stopcontact is gehaald na de gebruiking ervan en bewaart u het op een droge plaats"

Pardon?

En ik moet het allemaal goed begrijpen want de gebruiksaanwijzing zegt bijna dreigend:
Ten eerste voordat u het apparaat laten starten, om de gevaren die kunnen ontstaan tijdens het starten van de electriciteitsmassage (!) apparaat minimaal te verlagen, absoluut de gebruiksaanwijzing lezen.

En overal liggen gevaren op de loer: het apparaat niet tijdens het slapen gebruiken!!

U moet van zeker zijn of u het apparaat  op UIT positie hebt gebracht na de gebruiking ervan en ruimt u de kabel op.

Om het geen schade te geven,  de kabel niet op het apparaat omsingelen (dit brengt mijn fantasie danig op hol).

Ook is het apparaat blijkbaar een teergevoelige ziel: Als het apparaat in brand raakt de electriciteitsstekker direct uit het stopcontact halen en om te vermijden van een een of andere schade, laat u het apparaat niet in zijn eentje ( ik zie meteen hordes in de steek gelaten apparaten op de sofa van een psycholoog hun verhaal doen....)

Ik heb tot snikkens toe gelachen. Mijn buik is in een klap ontspannen. Ook de spieren zelf die een massage nodig hadden voelen al beter aan, nog voordat ik het apparaat heb laten trillen.

vrijdag 20 januari 2012

Spontane uitgaven

Nog even voortbordurend op het thema budgetteren naar aanleiding van de volgende vraag van luxe of zuinig:


''Nog steeds vind ik het erg knap dat je dat inderdaad kan incalculeren. Maar hoe doe je dat als iemand spontaan iets wil geven, of nog beter je ziet iets in de winkel of je wil jezelf wat gunnen. Budgetteren is goed, en heel knap als je je eraan kan houden, maar je moet jezelf ook af en toe wat gunnen. Je kan dit inplannen ja, maar soms moet je zondigen door wat spontaan te kopen, je leeft immers ook maar 1x.

Als je het geld niet hebt, moet je natuurlijk extra opletten, maar het hoeven geen grote uitgave te zijn, het kan ook bijvoorbeeld een kroket uit de muur zijn.".


Allerseerst wil ik opmerkingen dat de spontaniteit zo groot zou moeten zijn als de inhoud van je portemonnee. Hoe groter het verschil tussen je inkomen en uitgaven, hoe groter de kans is dat je spontaan kunt zijn.

Met spontaniteit kun je 2 kanten op:
 1. Ook spontaniteit kun je budgetteren zonder vooraf te weten wát je met dit geld gaat doen. Elke maand neem ik een kostenpost onverwacht op in de begroting. Dat bedrag is meestal € 50. Niet zo groot dat we failliet gaan, maar voldoende om een spontane ingeving, een onverwacht cadeautje voor iemand of een onverwachte maar noodzakelijke kleinere uitgave te bekostigen.
 2. Spontane uitgaven worden ook vaak bekostigd uit de pretpot of restantenpot. Ik neem wekelijks het huishoudgeld op en wat overblijft wordt in de pretpot of restjespot gegooid. Daarmee bekostig ik onverwachte uitgaven zoals ineens besluiten naar de middagvoorstelling in de bioscoop te gaan, de boete van de bieb (over geld weggooien gesproken, schaam) of een bloemetje voor Oma.
Grotere spontane uitgaven worden hier besproken. Stel je weet dat je TV binnenkort aan vervanging toe is en je ziet een goede aanbieding. Dan hebben wij overleg en hakken vrij snel een knoop door. Die spontane uitgaven wordt dan van de buffer gehaald.

Sommigen zullen het benauwd krijgen van deze manier van budgetteren. Maar stel dát je uit nood grip moet krijgen op je uitgaven, dan is dit wel een hele effectieve methode. Heb je meer te besteden en is de nood minder hoog, dan is je te besteden ruimte ook hoger. Als je maar wel voor jezelf duidelijk hebt, wát die ruimte is.

En die kroket uit de muur? Getver daar moet ik echt niet aan denken. Maar stel dát ik in een vlaag van verstandsverbijstering een kroket uit de muur trek dan wordt dat gefinancierd door het boodschappengeld.

Vanmorgen stond de teller op 200.000 bezoekers! Ik heb het magische moment niet zelf meegemaakt, maar Bloem wist te melden dat zij bezoeker 200.001 was! Wil je nog meedoen aan de give away om dit te vieren? Je aanmelden kan tot en met zondag 22 januari.

donderdag 19 januari 2012

Grip op je uitgaven

Gisteren plaatste ik een logje met uitleg over de wijze van begroten in Huize Spaarcentje. In reactie daarop mailden sommige lezers dat ze het super vonden maar voor zichzelf te veel gedoe. Ze willen wel het overzicht maar hebben niet een handig programmaatje in excell dat voor hen uitrekent hoe ze er voor staan. Natuurlijk hoeft niet iedereen het wiel uit te vinden:

En ook wil ik nog even inhaken op een opmerking van luxe of zuinig die schrijft in een reactie: 'Super hoor, ik zou niet zover vooruit kunnen plannen. Ik weet immers niet of ik soms een leuke uitgave doe of hoeveel ik aan een verjaardag uitgeef.'

Juist dit is de basis waarmee ik grip op de uitgaven heb. Ik weet wél wat ik aan een verjaardag uitgeef. Ik weet precies uit hoeveel mensjes onze gezin en onze familie bestaat en aan welke vrienden ik iets voor hun verjaardag geef. En ik heb ook nagedacht over het bedrag. Heel simpel, voor iedereen geldt hetzelfde budget, met uitzondering van Schatje en Zoon, daar geef ik iets meer aan uit. Zou ik geen vast budget hanteren, dan koop ik dat waar mijn oog op valt en dat is meestal behoorlijk prijzig. Nu zoek ik een cadeau dat past bij het budget. Ik doe dit noodgedwongen. Wij kunnen het ons niet meer veroorloven om zomaar geld uit te geven of iemand een heel duur cadeau te geven.  En voor wat de leuke uitgaven betreft, die doe ik van mijn zakgeld. Het is heel simpel: zit er wat in de pot dan kan ik een leuke uitgave doen. Is de pot leeg, heb ik pech.

Natuurlijk bepaalt de hoogte van je inkomen hoe je omgaat met bovenstaande. Heb je het lekker ruim, dan zie je het misschien ook ruimer en geef je makkelijker onverwacht geld uit. Maar veel bloglezers hebben een reden om te consuminderen. Die van ons was noodzaak omdat 30% van mijn inkomen wegviel en de vaste lasten doorgingen en juist hoger werden (medische kosten). Als wij niet consuminderen dan komen we snel in de problemen.

Consuminderen is keuzes maken. Voor ons is het een tactiek om toch in dit huis te kunnen blijven wonen, af en toe op vakantie te kunnen gaan en biologisch te kunnen eten. Vooraf normbedragen te bedenken voor bepaalde uitgaven, werkt goed. Natuurlijk ga zelfs ik wel eens uit mijn dak. Zo kocht ik een tijd geleden een cadeau voor 4-jarige T van hoogzwangere vriendin I dat nogal boven het budget lag. Maar die maand was daar ruimte voor.

Een paar jaar geleden
 • Kocht ik cadeaus voor mensen zonder plan vooraf
 • Gingen we uit eten omdat we daar zin in hadden
 • Kocht ik een tas en een paar schoenen omdat mijn oog er toevallig op viel
 • Kocht ik in de vroege ochtend een kop-niet-te-zuipen-NS koffie op weg naar mijn werk
 • Vergat ik om de haverklap lunch mee te nemen en betaalde € 5 per keer op het werk voor de lunch
 • Bestelden we vaak eten omdat we daar zin in hadden en konden we eind van de week van alles weggooien dat lag te rotten in de koelkast
 • Gingen we zonder te checken wat er op de rekening stond 2 weken naar Italie en pinden om de dag € 250
 • Gingen we (nog erger!) tijdens die vakantie in Italie elke dag uit eten want koken voor de tent was zo'n gedoe in de hitte
 • Waren we stomverbaasd dat we nooit geld over hadden. Er kwam best veel binnen, en 'waar gaven we het nu helemaal aan uit?"

Een paar jaar geleden
 • Ging onze auto kapot en hadden we geen geld voor een nieuwe
 • Gingen we verhuizen maar geld om het huis op te knappen was er niet
 • Bleek het dak van de keuken lek, maar geld om het te laten maken was er niet
 • Werd ik ziek en ging ik achteruit in inkomen, maar een buffer hadden we niet
 Wij maakten een heel proces door voor we leerden rekenen:

         onbewust-ondoordacht-onverwacht-veel-geld uitgeven
    -    bewust-doordacht-gepland-veel minder geld uitgeven
________________________________________________
=       EEN BUFFER EN EEN RUSTIG GEVOEL

woensdag 18 januari 2012

Heb jij hulp nodig met begroten? Kijk met mij mee....

Lekker leven met minder plaatste vandaag een leuk logje over hoever zij wil gaan met bugetteren. Zij is van plan om met ingang van nu tot de nul te budgetteren. Zij verwijst naar  een methode die uitgaat van het op papier elke cent uitgeven, ook je spaargeld.

Het lijkt me leuk hier op in te haken, want ik doe dit nu al een paar jaar en kan vertellen dat dit heel succesvol is. Het voorkomt dat je zomaar tussendoor uitgaven doet die je je eigenlijk niet kunt veroorloven. Hoe doe ik het? Het laten zien, kan jou misschien helpen je over de streep te trekken. Excuses als deze log te lang is, maar dit kan ik niet in een paar woorden proppen.
 1. Zorg dat je een overzicht van alle uitgaven en inkomsten per maand hebt, in duidelijke categoriën (zie hier onder voor een voorbeeld)
 2. Kijk welke uitgaven en inkomsten periodiek zijn. Periodieke uitgaven zijn uitgaven die niet maandelijks zijn (zoals ANWB, entingen huisdieren, kapper, onderhoud auto, abonnementsgeld van tijdschriften of lidmaatschap bibliotheek, verjaardagen familie en vrienden). Onder periodieke inkomsten valt bijvoorbeeld het vakantiegeld, een eventuele 13e maand en de kinderbijslag. Markeer deze uitgaven met een kleur.
 3. Maak nu een apart overzichtje van de periodieke uitgaven en inkomsten, waarin je noteert welke rekening wanneer komt. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, noteer gewoon wat in welke maand komt. Bijvoorbeeld in de maand januari moeten we de ouderbijdrage voor school betalen en het geld voor het onderhoud van de ketel en wordt de kinderbijslag bijgeschreven.
 4. Maak nu een begroting per maand. Sommige posten zijn altijd gelijk, dus die vul je in en kopieer je meteen naar alle andere maanden: de hypotheek, zorgverzekering, energierekening, alle maandelijks terugkerende vaste lasten.
 5. Andere lasten varieren per maand, maar welke dat zijn heb je met een kleur gemarkeerd. Kijk voor deze wisselende lasten op je overzicht perriodieke uitgaven/inkomsten. Noteer per maand de te verwachten bedragen. Dus (ik zeg maar wat) in januari is oma Jetje jarig, dat kost € 25. De bibliotheek moet worden betaald (€ 29) en de auto krijgt een grote beurt (€350). In februari komt de rekening van de krant en betalen we de ouderbijdrage.
 6. Zo werk ik aan het begin van het jaar 12 maanden vooruit. Dat is mijn basisbegroting. Vervolgens zet ik vlak voor het begin van een maand, de puntjes op de i. Uit hoeveel weken bestaat de maand? Hoeveel boodschappengeld heb ik nodig? Moet er iemand naar de kapper deze maand? Heeft er iemand nieuwe kleding nodig? Dat vul ik in.
 7. Omdat Sparen bij ons met vaste bedragen gaat, is het niet zo dat wat overblijft naar de spaarrekening gaat. Nee: het spaargeld geldt als vast onderdeel en de begroting wordt afgetimmerd aan de hand van wat er na het opzij zetten van het spaargeld en het betalen van alle vaste lasten overblijft.
 8. Als je vervolgens ook nog een spaarpotje maakt voor de periodieke uitgaven, grijp je nooit meer mis als bijvoorbeeld de rekening van de ANWB binnenkomt in de maand december waarin jij toch al veel uitgaven hebt door de feestdagen. Wij zetten per maand € 190 opzij op een aparte rekening en betalen daarmee deze uitgaven. Aan dit bedrag kom je door uit te rekenen wat je in totaal kwijt bent aan iets en dat door 12 te delen. Bijvoorbeeld het ANWB lidmaatschap kost omgerekend bijvoorbeeld €10,60 per maand en de bibliotheek €2,90. Zo vertaal je alle periodieke uitgaven naar een maandbedrag. Tel dan al die maandbedragen bij elkaar op en je hebt het benodigde spaarbedrag. Sommige zaken zul je moeten schatten (bijvoorbeeld naar de kapper gaan), maar al doende leer je.

Toen ik eenmaal bovenstaande methode ging hanteren, greep ik nooit meer mis, had ik altijd overzicht en stonden wij nooit meer rood omdat we een uitgave deden die we ons niet konden veroorloven. Geld besparen begint met overzicht.


Wat uitgaven betreft zal iedereen een ander overzicht hebben, maar wel is het altijd  zo dat je een duidelijk onderscheid moet maken tussen:
 • vaste lasten waar je niet onder uit kunt (hypotheek, energie, zorgverzekering) 
 • vaste lasten als gevolg van keuzes (sport, auto, verzekeringen, abonnementen)
 • dagelijkse uitgaven (huishouden, eten, drinken)
Kijk hieronder voor de voorbeelden van onze overzichten. Misschien heb je er iets aan?

Qua inkomen hebben we deze categoriën:

INKOMSTEN
13 e maand
extra
kinderbijslag
salaris Schatje
salaris Spaarcentje
teruggaaf belasting
vakantiegeld

Qua uitgaven hanteren we deze categoriën:
  VASTE LASTEN TYPE 1
  gas, elektra
  gemeenteheffing
  hoogheemraadschap
  hypotheek
  behandeling lelystad
  medische kosten
  water 

  zorgverzekering

  totaal vaste lasten 1
  VASTE LASTEN TYPE 2

  anwb

  autoverzekering

  benzine

  bibliotheek

  energieservice

  inboedelverzekering

  krant

  levensverzekering

  mobiele telefoon

  onderhoud auto

  openbaar vervoer

  sport

  taptoe/wf rangers

  telefoon, kabel, internet

  verzekeringspakket

  wegenbelasting

  totaal vaste lasten 2
  DAGELIJKSE UITGAVEN  boodschappen

  huisdieren

  kapper

  kleding

  north sea jazz

  onverwacht

  oppas
  ouderbijdrage

  verjaardagen

  zakgeld

  totaal dagelijkse uitgaven
  RESERVERINGEN

  kleine buffer (kleding, vervanging apparatuur)

  periodieke uitgaven 
  pretpotje
  rekening kinderbijslag
  rekening voor medische uitgaven
  totaal reserveringen
  SPAREN
  grote buffer
  sparen studie Zoon
  totaal
  POSITIEF/NEGATIEF Over

  dinsdag 17 januari 2012

  Cadeau ter ere van 200.000 bezoekers

  Afgelopen zomer vierde ik mijn 80.000e bezoeker, vorige maand vierde ik mijn 1 jarig jubileum als Spaarcentje en nu nog een paar dagen en het aantal pageviews bereikt het magische getal van 200.000!

  Wauw! Ik kan niet anders zeggen. Soms twijfel ik wel eens over het blog. Niet altijd is het makkelijk om een onderwerp te verzinnen. Meestal heb ik geen flauw idee waar ik over ga schrijven als ik ga tikken. En altijd is het zoeken naar een balans van informatie geven over consuminderen, in de stukjes 'iets van mezelf' stoppen (maar hopelijk niet te veel, want dat schrikt mensen af), niet al te veel in herhaling vallen, inhaken op het nieuws uit de buitenwereld en toch met iets nieuws komen.

  Schrijven is natuurlijk leuk, maar gelezen worden nog veel leuker! Als kleine blijk van waardering geef ik een cadeautje weg:
  Echt Eten. Een handleiding van Michael Pollan is  klein, handzaam en heel makkelijk leesbaar en sluit natuurlijk mooi aan bij mijn 'gezeur' over puur koken.


  Pollan legt op overtuigende wijze uit hoe wij zouden moeten eten en maakt heel duidelijk wat voor hem niet onder de categorie eten valt (alles wat er door je autoraam naar binnen wordt geschoven is dus geen eten). Hoewel ik vaker boeken heb gelezen over gezond eten, springt dit er uit, doordat het zo bondig en leesbaar is. Geen gedoe over toevoegingen die je moet vermijden: als je ze niet goed kunt uitspreken, voel je aan je klompen aan dat ze weinig goeds doen voor je gezondheid.

  Eerder schreef ik er een logje over, dat je onder de tabs met recensies vindt. Ik leende het boek uit de bibliotheek, bracht het met veel moeite weer terug en kreeg het tijdens de feestdagen cadeau. Mijn eigen exemplaar geef natuurlijk niet weg, maar wel een exemplaar dat voor dit doel wordt aangeschaft.

  Wil jij in aanmerking komen voor deze give-away? Dat kan op 2 manieren:

  • Geef hieronder aan dat je graag meedoet met de give-away. 
  • Omdat reageren de laatste dagen moeilijk gaat (tip: start internet op in bijvoorbeeld mozilla firefox of upload je versie van internet explorer), kun je ook een mail sturen naar consuminderenmetspaarcentje@hotmail.nl
  Reageren kan tot en met zondag 22 januari.

  VOOR DE DUIDELIJKHEID: HET IS GEEN KOOKBOEK

  Meer weten over puur koken? Vandaag op Spaarcentje kookt het 3e artikel: Proeven.

  maandag 16 januari 2012

  Het geld komt uit de lucht vallen

  De afgelopen 2 maanden schreef ik een aantal keren over de pech die ons overkwam en die onze buffer flink deed dalen. Lekke autobanden, een kapotte TV, een kat die geopereerd moest worden, een laptop die in staking ging. Naast de onverwachte tegenslag  hadden we ook wat geplande grote uitgaven (andere auto kopen, schuur opknappen). De laatste week van 2011 kreeg ik echt het gevoel dat het universum ons eens lekker een poepie liet ruiken. Moedeloos werd ik er van en ook wat nerveus omdat onze buffer steeds verder verwijderd raakte van ons ideaal van €10.000.

  En toen werd het 1 januari en begon het geld te regenen. Rente werd bijgeschreven (€ 259, niet aan gedacht), er was iets met het pensioen - nooit begrepen wat - en dat (€ 500) werd gestort op onze rekening, we ontvingen de afrekening van de energierekening (€ 226) en deden een vreugdedansje, Oma deed een grote schenking (€ 2000), die weliswaar aangekondigd was maar daarom niet minder welkom en het spaarloon kwam vrij (€ 1250).  De grootvader van Schatje deed daar dit weekend geheel onverwacht nog een schepje bovenop en gaf ons € 1250.

  Het kan verkeren. Zo heb je het gevoel dat je bijna blut bent en zo regent het geld.Deze maand zetten wij grote stappen met zevenmijlslaarzen op weg naar de buffer van €10.000.

  PS: hou de teller links op de site in de gaten. Ik passeer de 200.000 pageviews deze week. Dat is toch één grote grap nietwaar? Dat gaan we vieren, hou de site in de gaten!

  zondag 15 januari 2012

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...