zaterdag 14 januari 2012

Daar breekt mijn klomp van.....

Momenteel geven wij Buurkat van Buurman en Buurvrouw rechts-van-ons te eten. Dat doen wij graag. Het is een hele lieve speelse kater die ons elke dag tegemoet huppelt, blij met de aandacht en het eten. Het enige minpunt is onze kater Moos die een zo jaloerse aanleg heeft dat wij nu zo veel mogelijk het eten voeren stiekem moeten doen. Loopt het ´vreemdgaan´ al te veel in de gaten, dan zou het zomaar kunnen dat Moos overgaat tot echte guerillatactieken. Buurpoes van Buurman en Buurvrouw links-van-ons heeft nog de littekens op haar zieltje zitten van toen wij haar afgelopen zomer eten gaven.

Mocht je denken dat dit stukje over katten gaat, niets is minder waar. De eerste dagen van het eten geven werd verzorgd door Schatje en Zoon omdat mijn lichaam nogal wat zwabberneigingen vertoonde en de wereld er vanaf de bank het beste uitzag. Na een paar dagen weer wat opgeknapt, ging ik dan met de sleutel en goede zin naar Buurkat toe. Ik liep een paar stappen het huis in en dacht: 'wat klopt hier niet'.

Een overweldigende warme deken daalde op mij neer. Buurmensjes hadden de verwarming aan laten staan, op 23 graden! Het was Schatje niet opgevallen zei hij later, maar deze zeurpiet merkt dat natuurlijk onmiddelijk. Er zijn mensen die de verwarming aanhouden als ze op vakantie gaan, omdat het dan zo lekker warm is bij thuiskomst. De buren van Oma doen dat ook. Ik kan natuurlijk niet zeker weten of dit het geval is bij mijn buren. Maar ze blinken over het algemeen niet echt uit in bewust in het leven staan en nadenken over verspilling, gezondheid en milieu.

Ik heb de thermostaat op 15 graden gezet. Voordat ze thuiskomen over ruim drie weken, zet ik hem wel weer iets hoger. Nu twijfel ik of er ik iets van moet zeggen. Zou ik een grapje kunnen maken, dat ik ze veel geld heb bespaard door de thermostaat laag te draaien? Om er zo achter te komen dat ze het vergeten waren? Of zou het bewuste opzet zijn van ze en zit ik voor ik het weet in een verhitte discussie over het milieu, geld en verspilling en verpest zo het ontspannen vakantiegevoel van deze mensen.....?

Ik wil niemand voor het hoofd stoten en niet belerend overkomen. Met preken bereik je doorgaans weinig is mijn ervaring inmiddels. Wat zouden jullie doen?

vrijdag 13 januari 2012

Puur koken: het begin

Het eerste artikel over puur koken op Spaarcentje kookt.
Lees het hier.

Wie durft?

donderdag 12 januari 2012

Puur koken in de praktijk

Gisteren plaatste ik hier en op mijn kookblog Spaarcentje kookt een oproep mij te vertellen wat jij nodig hebt om puur te koken. Vooral hier kreeg ik respons en ook mijn mailbox stroomde vol met reacties van lezers die bereid zijn (uitgebreid) te vertellen waar ze naar op zoek zijn.

Veel mensen lopen tegen hetzelfde aan:
 • wat gebruik je ter vervanging van zakjes en pakjes?
 • is dat dan niet duur als ik al die kruiden moet gaan kopen?
 • wat voor basisvoorraad zou ik in huis moeten hebben?
 • kan ik wel of geen bouillonblokjes gebruiken?
 • kun je puur koken combineren met goedkoop koken (ja! anders was ik deze site nooit begonnen)
 • hoe maak ik anders mijn maccaroni, nasi, chili con carne als ik de kruidenmixen niet kan gebruiken?
 • ik wil wel puur koken maar heb geen flauw idee waar te beginnen?
 • waar kan ik stevia, kruiden, kwalitatief goede spullen kopen?
 • ik heb geen natuurwinkel in mijn dorp, kan ik dan wel puur koken?
Daarnaast hebben mensen ook andere vragen, bijvoorbeeld over het gebruik van E-nummers.
Blijf vooral je vragen opsturen! Ze allemaal tegelijk beantwoorden kan ik niet. Wel kan ik stapsgewijs in verschillende blogs hier op ingaan, allemaal onder de noemer Puur koken. Dat gebeurt op Spaarcentje kookt, maar ik zal telkens hier een waarschuwing plaatsen als het zover is.

Hou voor ogen dat puur koken en consuminderen elkaar niet bijt! Sommigen zijn bang dat ze enorm veel moeten investeren in kruiden maar bedenk dat je dat ook al doet als je een paar keer per week met behulp van zakjes kookt. In die zin is koken met een eigen kruidenvoorraad beduidend goedkoper.

Ik wil er een hele serie artikelen aan gaan wijden, ik ben razend enthousiast. Gun dit op hol geslagen paard wel wat tijd want de energie is vele malen minder dan de informatie die ik kwijt wil.....

En, doen jullie mee? Durf je de uitdaging aan? Pakjes en zakjes het huis uit?

woensdag 11 januari 2012

Wat heb jij nodig om puur te koken?

Bijna 1 jaar geleden begon ik met mijn kookblog Spaarcentje kookt. Het was voor mij een logische aanvulling op dit consuminderblog, omdat ik hier al regelmatig recepten plaatste en de verzameling wel erg groot werd. Ik wilde laten zien dat lekker koken zonder pakjes en zakjes heel goed mogelijk is. Inmiddels staan er aardig wat recepten op en heb ik zo hier en daar ook wat geschreven over biologisch eten, de seizoenen, étappekoken, starters, etcetera. Nu vraag ik mij af waar jullie behoefte aan hebben. Ik krijg wel eens mails van lezers met bepaalde vragen en daar blijkt soms uit dat sommigen het bijna eng vinden om zonder de vertrouwde kruidenmix te koken, alsof ze zich op glad ijs gaan begeven. Wat houdt je tegen om puurder te koken? Wat vinden jullie fijn om te lezen? Waar hebben jullie behoefte aan? Aan meer recepten? Aan meer tips hoe je biologisch koken kunt inpassen zonder een al te grote aanslag op je portemonnee? Aan uitleg over (alternatieve) producten? Eet-vrekkentips?

Mijn insteek met  Spaarcentje kookt is om duidelijk te maken dat puur koken binnen handbereik van iedereen ligt. Maar ik twijfel over de accenten die ik leg. Er zijn veel leuke en vooral goede en inspirerende kookblogs van collegabloggers met fantastische recepten. Ik word echter vaak bezocht door een ander publiek met een andere behoefte. Een publiek van consuminderaars die wel graag gezond(er) willen eten. Als ik zelf wel eens op internet zoek op zuinig-koken-tips (heb ik ook wel gedaan), dan vind ik soms tips en recepten waar de tranen van in mijn ogen springen. Terwijl goed en gezond eten echt niet duur hoeft te zijn. Ik besef me dat niet voor iedereen biologisch koken binnen handbereik ligt. Maar koken zonder pakjes en zakjes wel!

Daarom: ben jij die lezer die graag zonder kunstmatige toevoegingen wil gaan koken, maar weet je niet waar te beginnen? Voel je vrij te mailen naar consuminderenmetspaarcentje@hotmail.nl (of plaats een reactie bij dit bericht) en vertel me waar jij nou behoefte aan hebt.

dinsdag 10 januari 2012

Geef jij meer of minder uit dan anderen in een vergelijkbare situatie

Je kunt me niet blijer krijgen dan dat je mij inzicht geeft in je uitgavenpatroon. Eén van de leukste onderdelen van consumindertijdschriften als Genoeg en Gelukkig vind ik het inzicht in het huishoudboekje. De verwondering kan twee kanten opgaan: omvallen omdat ik niet snap hoe mensen zó veel kunnen uitgeven of omvallen omdat ik niet snap hoe mensen zó weinig kunnen uitgeven. Het inspireert in ieder geval altijd om zelf weer eens kritisch naar de eigen uitgaven te kijken.

Het Nibud hanteert normbedragen voor allerlei categoriën. Je kunt op de site van het nibud persoonlijk budgetadvies krijgen aan de hand van de gegevens die jij invult. Het is makkelijk en snel te doen mits je al een duidelijk overzicht hebt van wat jij uitgeeft aan vaste lasten en dagelijkse uitgaven. De eerste keer dat ik het invulde (4 jaar geleden) had ik niet 1-2-3 voorhanden wat wij betalen aan waterlasten, laat staan dat ik meteen kon oplepelen wat we aan autobelasting betalen. Tegenwoordig staat dat allemaal in een excellbestandje en vul ik deze gegevens 1 keer per jaar op de site van het Nibud in om te kijken hoe we het doen.

Want het leuke van persoonlijk budgetadvies is, dat je inzicht krijgt in wat anderen uitgegeven bij een vergelijkbaar inkomstenpatroon en wat een basisbedrag is dat aan een bepaalde categorie zou moeten worden uitgegeven. Nu liggen die normen best hoog,  het Nibud rekent bijvoorbeeld als normbedrag voor kleding € 43 per persoon, per maand. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Voor 2 volwassenen die zuinig leven is dit veel, voor een opgroeiend kind die regelmatig nieuwe spijkerbroeken en schoenen nodig heeft, niet.

Is jouw goede voornemen van dit jaar om meer grip op je uitgaven te krijgen maar weet je niet waar je moet beginnen? Start dan eens met het persoonlijk budgetadvies van het Nibud. Misschien word je meer gemotiveerd om te bezuinigen als je ziet dat jouw gezin bijvoorbeeld op het gebied van voeding vele malen meer uitgeeft dan de norm. Het kan ook andersom werken. Ik zag bijvoorbeeld dat wij met ons volledige biohuishouding onder aan de normbedragen zitten, we geven gemiddeld € 100 minder uit dan anderen met een vergelijkbaar inkomen. Voor mij is dat een indicatie dat als ik nog bezuinigingen wil doorvoeren, ik me beter kan richten op een andere categorie.

Zo ontdekte ik ook dat wij in vergelijking met anderen met hetzelfde inkomen veel minder uitgeven aan energiekosten, abonnementen, recreatie, kleding, persoonlijke verzorging. Benzinekosten en medische uitgaven springen er negatief uit, daar geven wij weer veel meer aan uit. Maar helaas zijn dat 2 categoriën waar we nu nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen anders dan dat ik snel beter moet worden en Schatje een baan dichterbij huis zou moeten vinden.

Nu gaat het Nibud uit van gemiddelden en kan ik echt wel nog volgens de kaasschaafmethode hier een daar plakjes wegsnijden door slimmer met het geld om te gaan. Maar het is wel een feit dat de echte 'voor de hand liggende' bezuinigingsklappers gemaakt zijn. Heel veel extra geld overhouden lukt dus niet, maar er zijn wel wat wensen en verlangens hier op het gebied van onderhoud in het huis. Bijvoorbeeld het opknappen van de keuken. Dat is een noodzaak, want hij valt langzaam uit elkaar. Dus dat is een spaardoel voor dit jaar. Maar ik droom ook van een andere binnendeur ter vervanging van het gedrocht dat nu de woonkamer ontsiert. Dat is niet echt een noodzakelijke uitgave, meer een luxe. De deur doet wat hij moet doen: open en dicht gaan, dus feitelijk is er niets mis mee, behalve dat hij pijn aan mijn ogen doet.

Hoe pak ik dat aan met een uitgavenpatroon waar niet meer heel veel op valt te bezuinigen en een inkomen dat niet meer stijgt?  Ik schreef het al eerder: bezuinigen is niet zozeer een kwestie van geld overhouden door zuinig te leven maar vooral ook van keuzes maken. Voorheen betaalde ik mijn kleding van mijn zakgeld (€ 10 per week). Dat is niet noodzakelijk maar ik vond 't leuk om te doen en het scheelde in het totale kostenplaatje. Nu ben ik van plan dit jaar geen kleding te kopen (kast hangt nog vol) en wil ik het zakgeld gaan sparen voor een mooie deur met een glas-in-lood-raam.

Ik heb gemerkt dat op deze manier met geld omgaan, heel lonend is. Voorheen gaf ik die € 10 per week uit aan kleine hebbedingetjes of een tijdschrift. Tot ik het ging opsparen en mijn kleding er van kocht. Zo heb ik overal potjes voor. Het restant van het huishoudgeld gaat in de pretpot (voor de bioscoop of een keer ergens lunchen), kleine meevallers gaan in de vakantiepot. Het gaat niet snel, het levert geen tonnen op maar het helpt wel kleinere spaardoelen te verwezenlijken en er is in geval van nood direct een mooie cash buffer voor handen.

maandag 9 januari 2012

dat is nog eens een bedrag....

Vorige week meldde ik trots dat wij iets meer dan € 300 terugkregen van de energieleverancier. Gisteren was Zus hier en die ging voor de overtreffende trap. Zij kreeg maar liefst € 1600 terug! Nu is het appels met peren vergelijken want zij woont in een nieuw goed geïsoleerd huis en de energierekening bedraagt haar privéhuishouden én haar bedrijfsruimte (met sauna, stoomcabine en zwembad). Zij betaalt per maand dus heel veel. Maar toch. Zus is geen consuminderaar. Wel moet zij als ondernemer op de centjes letten, ook in haar branch is het crisis. Dus lette zij iets meer op, het zwembad werd minder verwarmd, de vloerverwarming stond alleen in de ochtend even aan (om nog uren na het uitzetten warmte af te geven), de verwarming in de privébadkamer stond niet meer de hele dag aan. En tjing, kassa! Zonder in te leveren op comfort komt de besparing je huis binnen vallen.

Nu wil zij graag een volgende stap maken. Waar zij binnen een paar minuten klaar is met douchen, staat de rest van het gezin lang onder de warme stralen. Ik rekende haar voor dat een minuut minder douchen op jaarbasis al € 25 scheelt.

En zo zijn er meer tips te bedenken voor snel en makkelijk resultaat:
 • Ventileer je huis goed. Wist je dat er in een huis dagelijks 10 liter vocht bijkomt door de bewoners, planten en dieren. Dit moet worden afgevoerd. Goed ventileren maakt de lucht droger in huis en dit is makkelijker en sneller te verwarmen (en voorkomt schimmelvorming)
 • Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen uit
 • Wen jezelf er aan de verwarming een graad lager te zetten. Ben je gewend aan 20 graden? Zet hem op 19 graden en trek een warme trui aan. Leg op de bank een lekker warm plaid.
Besparen op energie wordt niet alleen bereikt te worden door een gedragsverandering. Je kunt ook besparen door te investeren in het isoleren van je woning. Dan verdien je de besparingen pas over een langere periode terug. Maar ook als je geen geld hebt om een flinke isolatieronde te doen, dan kun je vast wel van een oud dekbedhoes of een oude deken een gordijn maken dat de tocht bij de voordeur tegenhoudt. En als je elke keer bij het boodschappen doen een led-lamp koopt en zo langzaam alle lampen in je huis vervangt voor energiezuinige, vallen de kosten ook mee.

Kijk hier voor meer tips.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...