zaterdag 1 december 2012

Vrijheid

Deze week is er veel gedaan. Buiten het regelen van de zorgverzekeringen, het omzetten van drie andere verzekeringen en het doen van een aflossing op de hypotheek, mestte ik ook twee kasten uit, pakte ik alles cadeaus voor Sinterklaas én de Kerstdagen in en stopte ik en passant met de groentetas.

Na het opzeggen van de glazenwasser, nu ook ineens de groentetas. Waarom? Ben ik begonnen met een actie om kleine ondernemers de nek om te draaien? Nee hoor, mijn belangrijkste motivatie is vrijheid. Ik wil zelf weer kunnen kiezen wat we eten. Na ruim anderhalf jaar groentetas miste ik dat steeds meer. Het is herfst en de tijd van pompoen, paddenstoelen en pastinaak en dat trof ik nooit in de tas aan. Wel veel snijbiet (wat we echt verafschuwen), kolen en peen, veel peen. Meer peen dan we op kunnen in een week. En we houden niet van hutspot, dus knabbelde ik de peen meestal op als tussendoortje.

Toen ik begon met de groentetas was dat voor mij een handige oplossing. Biologisch eten was een keuze maar met beperkte energie stapte ik niet zomaar even op de fiets om naar de biologische winkel te gaan. Nu is dat heel anders, ik loop (nog) geen marathon maar een ritje naar de bio-winkel is geen probleem meer. Daarnaast heeft de gewone supermarkt ook steeds meer biologische groente in het assortiment. Kortom de noodzaak verdween. Dat in combinatie met het steeds maar weer aantreffen van groenten in de tas die we echt niet lekker vinden en dus aan de buren uitdelen, maakte dat ik deze week een mail naar de meneer van de tas stuurde. Ik heb eerlijk uitgelegd dat we de vrijheid om te kiezen missen en dat we voor nu stoppen met de tas, maar misschien in de toekomst wel weer beginnen. Ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat als ik ooit weer werk, het juist wel heel fijn is, zo'n tas die afgeleverd wordt.

Geen tas meer dus, maar wel een weekmenu:
Vandaag
de keuze van Zoon: zelfgemaakte zachte witte bolletjes

Zondag
In de oven gegrilde pastinaak met aardappelpuree en gehaktballetjes

Maandag
Hartige taart met groene kool, rode paprika en seitan (recept volgt)

Dinsdag
Broccoli uit de wok met kipfilet, rijst en een restje satésaus

Woensdag
Sinterklaasfeest: warme chocomel, zelfgemaakte speculaas en, als we dan nog trek hebben, pannenkoeken

Donderdag
Stamppot zuurkool

Vrijdag
Trakteert Oma op Indisch eten ter ere van bezoek van Zus

Waar ik benieuwd naar ben is of ik het opzeggen van de tas in de financiën ga merken. Ik vond € 13 niet duur voor vier dagen groente en fruit voor twee personen. In de praktijk aten wij daar met drie personen de hele week van. Wel kocht ik meestal fruit bij en kookt Oma ook één dag in de week voor ons. Nu is de E.koplaza niet zo duur heb ik gemerkt, dus misschien valt het mee. Ik ging van de week voor de gein eens prijzen vergelijken tussen de E.koplaza en de W.eegschaal, een biologische internetwinkel waar ik voorheen vaak bestelde. De verschillen waren groot. Een grote pot K.krekeltje pindakaas is bij de E.koplaza inmiddels 50 cent goedkoper dan bij de W.eegschaal. En zo was het met meer producten. Ik vraag me af hoe een internetwinkel kan blijven bestaan, als ze zoveel duurder zijn.

Heb jij een groentetas? Mis jij de vrijheid van kiezen niet?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...