zaterdag 8 december 2012

Consuminderen en eten

Zo hee, wat een reacties gisteren! Daar ben ik wel even zoet mee geweest. Maar wat een lieve en mooie woorden allemaal, ik zat regelmatig met rood hoofd achter de laptop. Overigens wil ik wel één misverstand uit de wereld halen: hoewel alles hier financieel op rolletjes loopt, moet ook ik gewoon regelmatig erg veel moeite doen om uit te komen met het boodschappengeld en soms lukt dat niet.
En voor wie zich afvraagt hoe wij € 17000 in één jaar konden aflossen: dat is deels te danken aan de vrijkomende woekerpolis van € 10.000. De rest is bij elkaar geschraapt en gesprokkeld. Eerst zorgden we voor een buffer en vanaf dat moment ging de rest naar de hypotheek.

Nu heeft iedereen een ander inkomen en andere vaste lasten, dus vergelijken is altijd moeilijk. Je afvragen 'hoe doet ze dat', heeft weinig zin als jij gescheiden bent en elke maand flink alimentatie moet betalen. Maar wel heeft iedere situatie heeft blinde vlekken én ruimte. Die van ons zat vroeger vooral in de ondoordachte impulsuitgaven. Zo bekeek ik afgelopen week onze jaaroverzichten en dan valt vooral weer op dat bij ons bijvoorbeeld in 2007 de post 'divers' € 4419 was. En in 2008 € 7233! Dat was dus onze 'rijke tijd', in die zin dat we met geld smeten alsof we rijk waren, maar spaargeld was er niet. En waar we het dan aan uitgaven? Ik weet het niet. We kochten weinig apparaten of spullen, dus het zit vooral in uit eten, terras, en 'door de plee spoelen'. Ter vergelijking, dit jaar gaven we tot nu toe in de post divers € 453 uit en ik kan in tegenstelling tot voorheen nu op de cent navertellen waar dat geld aan is besteed.

Consuminderen is voor mij dus vooral het zoeken van onze blinde vlekken geweest. En dat begint met bijhouden, opschrijven en schrikken. En na het schrikken ga je kijken waar je wat aan wilt of kunt uitgeven. Je maakt een plan en daar houd je je aan. Lukt dat niet, dan kijk je waar dat aan ligt. En dan stel je je plan bij. Zo simpel kan het zijn.

Over naar de orde van de dag. Dat is hier appeltaart bakken. We gaan morgen naar een feest van twee vrienden die op Mallorca wonen en nu een week in Nederland zijn en een feestje in Amsterdam geven. Dat wordt nog spannend, want ik ben in geen jaren naar een feest geweest, met uitzondering van de bruiloft van vriendin I. afgelopen zomer. We gaan in de ochtend en als het té druk wordt, zijn we zo weer weg. Maar appeltaart dus, ik maak Julia's luie appeltaart aangezien ik nog een grote schaal onooglijke en bijna verschrompelde appeltjes heb liggen die het vast enorm goed doen in een taart.

Verder ziet het eetplan er als volgt uit:
Vandaag de keuze van Zoon en dat is Pizza op een grote bakplaat die we in 3-en verdelen. Zo hebben we een deel met salami, een deel met courgette & tonijn en een deel met geroosterde paprika en mozzarella. Met tomatensaus als ondergrond en een plens olijfolie er over is iedereen weer tevreden.

Zondag:
Spruiten met spekjes en appelblokjes, met aardappelpuree

Maandag:
Pittig gekruide bloemkool met rode linzenpuree en rijst (vegetarisch)

Dinsdag:
Pasta met spinazie a la crème, champignons en zongedroogde tomaten (vegetarisch)

Woensdag:
kookt Oma

Donderdag:
Iets met pompoen, ansjovis en salie

Vrijdag:
Restjes, zien we wel....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...