zondag 2 december 2012

Budgetkerst: maak het zelf!

Veel mensen lukt het uitstekend om het hele jaar door te letten op de uitgaven van de boodschappen en dan ineens tijdens de feestdagen gaan ze onderuit. Er wordt té veel uitgegeven aan cadeaus en té veel aan eten. Dat is mij ook vaak overkomen. Als je van te voren bedenkt wat je wilt uitgeven, heb je veel minder kans op financiële uitglijders. Over budgetten voor cadeaus schreef ik al eens, vandaag gaat het over eten tijdens de kerstdagen. Budgetkerst, dat is genieten van lekker eten zonder achteraf buikpijn over de uitgaven.

Vraag jezelf vooral af wat je wilt en wat je kan. Probeer dit los te zien van verwachtingen van anderen. Is het traditie in de familie om enorm uit te pakken en krijg jij een knoop in je maag van de gedachte alleen al? Verzin alternatieven. Spreek af dat iedereen iets lekkers meeneemt en laat je verrassen door wat er uiteindelijk op tafel komt te staan. Spreek gewoon een budget af als je bang bent dat de verschillen onderling te groot worden. En denk goed na over wat je passend en nodig vindt. Is het echt noodzaak een hele kalkoen aan te schaffen als je de rest van het jaar nooit een kalkoen naar binnen werkt? Doe dus vooral niet als mijn buurvrouw die elk jaar haar hele familie over de vloer krijgt en de dag voor Kerstmis zonder plan in paniek de supermarkt binnen rent en alles kant en klaar koopt wat los en vast zit (en nog maanden op de blaren moet zitten omdat ze een rib uit haar lijf kwijt is).

Ga je toch voor een echt kerstmenu, hou het dan binnen de perken door iets te maken wat binnen jouw kennis, kunde en portemonnee ligt. Bedenk dat als je gasten hebt, de aandacht vooral  naar elkaar gaat en dat een feestelijk gedekte tafel met kaarsen alles lekker doet smaken, zeker als je met wat aandacht de borden hebt opgemaakt. Drie gangen is meer dan genoeg, zeker als je vooraf al wat kleine hapjes hebt geserveerd.

Hou de kosten binnen de perken door bijvoorbeeld te kiezen voor groenten van het seizoen. Met pastinaak, pompoen en knolselderij zijn heerlijke gerechten te maken. Je kunt er ook voor kiezen geen vlees te serveren, dat scheelt veel geld. En kies voor gerechten die je makkelijk vooraf kunt maken en opwarmen, zodat je niet op de dag zelf oververhit in de keuken staat.

Hapjes vooraf:
  • Maak zelf toast van oud brood. Steek uit oude sneden brood bijvoorbeeld figuurtjes als rondjes of sterren en rooster dat in de oven. Maak wat lekkere smeersels zoals: pesto en humus. Je kunt ook lekkere smeersels maken door bijvoorbeeld olijven met knoflook fijn te hakken of gedroogde tomaten even weken in water en dan pureren met knoflook, peterselie en later wat pijnboompitten toevoegen.
  • minigehaktballetjes met zelfgemaakte pittige rode saus 
  • Besmeer pitabroodjes met knoflookolie en rooster 2,3 minuten in de oven. Snij elk pitabroodje in vieren en doe over in een schaaltje. lekker met tzatziki
  • En natuurlijk koop je geen bak dure knoflook-olijven maar maak je dit zelf. Nodig: pakje ontpitte olijven, wat feta en eventueel wat gedroogde tomaten. Leg de tomaten te weken in wat kokend water. Doe de olijven in een grote jampot, snij de feta in blokjes en hak de geweekte tomaten fijn. Snipper 2 tenen knoflook. Doe dit alles in de jampot en giet er redelijk wat olijfolie bij. Voeg tot slot wat kruiden (tijm, oregano of zoiets) toe en wat peper en zout. Deksel erop, even schudden en minimaal een uurtje laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.   

Lekkere en makkelijk te maken voorafjes zijn:
  • Zalm- of hampannenkoekjes: pannenkoeken besmeren met kruidenkaas, beleggen met gerookte zalm (of ham) en oprollen, in stukjes snijden,  op een bordje neerleggen, beetje rucola er bij en klaar. Ga uit van 1 pannenkoek per persoon.
  • Mosterdsoep (eventueel met wat stukjes gerookte ham of gedroogde tomaten er door)
  • Pastinaaksoep
  • Pompoensoep
  • bladerdeegbakjes gevuld met sla: dit ziet er al snel heel leuk uit. Maak een salade van bijvoorbeeld rucola, olijven, pijnboompitten (of zonnebloempitten, véél goedkoper), wat zachte geitenkaas en gegrilde paprika. Bak wat bladerdeegvellen af, Ik bedoel de gewone diepvriesbladerdeegplakjes van K.oopmans. Die leg je op een ingevette bakplaat en je besmeert ze met wat geklutst ei. Dat bak je ca. 15 minuten af in de oven. De plakjes bollen op. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en snij ze horizontaal doormidden zodat je een boven- en een onderkant hebt. Leg de onderkant op een bord, de salade er in en leg dan de bovenkant als een dekseltje er op. Dit is goed voor te bereiden door bijvoorbeeld de dag van te voren de bladerdeeg te bakken
  • Of een hartige variant hiervan: bladerdeeg met spinazie en geitenkaas 

 

Hoofgerechten:
Nagerechten:
  • IJs is altijd lekker en makkelijk te serveren. Je hoeft echt niet duur caramel-pecanoten-crumble ijs te kopen want je kunt zelf bijvoorbeeld heel makkelijk simpel vanilleijs opleuken. Rooster bijvoorbeeld wat kokosschaafsel en leg dat op een bordje. Maak met een ijslepel mooie ijsbolletjes en rol die door de kokos heen. Je kunt dit voorbereiden en de kokos-ijsbolletjes in een bak wegzetten in de vriezer. Serveren met wat warme chocoladesaus (chocola smelten met een beetje room of water) en wat walnoten en klaar.
  •  fruitcrumble met wat ijs erbij is ook heerlijk
Wat eet familie Spaarcentje tijdens met Kerstmis? Wij houden het dit jaar heel simpel. We zijn tijdens de Kerstdagen met zijn drietjes, een weloverwogen beslissing. We eten in de weken voor Kerstmis een keer bij Schoonouders en een keer bij Oma en vieren dan kerst met lekker eten (door anderen klaargemaakt) en cadeautjes (door ons meegebracht).

Tijdens de Kerstdagen zijn we vrij, iets waar vooral ik erg veel zin in heb dit jaar. Gewoon desnoods de hele dag in pyjama lopen als we zin hebben of een strandwandeling maken. Lekker eten doen we wel, maar dan  iets wat we allemaal lekker vinden en geen uitgebeide liflafjes. Eerste Kerstdag wordt het een klassieke lasagne (met gehakt, tomatensaus en kaas) en Tweede Kerstdag een Pizza met voor ieder het favoriete beleg. De toet slaan we zeker niet over, we willen veel en machtig en zoet en met chocolade en dat wordt waarschijnlijk deze frambozen cheesecake brownies van Carolines blog. Verder ontbijten we die dagen met zelfgemaakte zachte witte bolletjes en kaneelbroodjes naar een recept van Levine.

Al het eten tijdens de kerstdagen kan in de weken ervoor voorbereid worden. De broodjes bak ik 5 minuten korter af en vries ze in. De saus voor de lasagne en de pizza kan vooraf worden gemaakt en ingevroren. De cheesecake maak ik de dag voor Kerstmis. Zo zijn we op de dagen zelf vrij om te doen wat we willen.

En jij? Heb jij al een eetplan voor Kerstmis of stel je dit zo lang mogelijk uit? Want je kunt als echte consuminderaar natuurlijk ook op Kerstavond een uur voor sluitingstijd je slag slaan in de supermarkt als alles afgeprijsd is. Als je creatief bent en het niet vervelend vindt om op het allerlaatste moment (in de supermarkt zelf) combinaties te bedenken, dan kun je zo veel geld uit sparen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...