woensdag 14 november 2012

Wat is jouw omslagpunt?

Als je gaat bezuinigen, dan schrap je vast allereerst de onnodige en in het oog springende uitgaven. Je zegt dure abonnementen op, koopt geen koffie meer op het station voor onderweg in de trein, je stapt over naar een andere energieleverancier, zet de verwarming op 17 graden in plaats van op 20 en kijkt met een kritisch oog naar je boodschappenlijstje. Heb ik dit echt allemaal nodig? Zo nee, dan leg je soms wat spullen zo vanuit je kar weer terug op de schappen.

Omdat de noodzaak én de oorzaak tot bezuinigen bij iedereen verschilt, is ook de aanpak verschillend. Waar de één zonder problemen 2 warme truien aantrekt en onder een deken op de bank zit, gruwt de ander alleen al bij de gedachte hier aan. Dat komt omdat iedereen een ander omslagpunt heeft. Dat omslagpunt is het moment dat je een bezuinigingsactie uitvoert en denkt: hier word ik doodongelukkig van. Gadverdamme, wat ben ik nu helemaal aan het doen! Afhankelijk van de situatie waarin je zit en de ruimte die je hebt, is het handig om te kijken waar jouw omslagpunt ligt. Doe je dat niet, dan kan het consuminderen je gaan tegenstaan. Je bent immers met acties bezig die je niet zinnen of een armoedig gevoel geven.

Zo ligt mijn omslagpunt onder meer bij elke dag kunnen douchen. Ik douche niet lang (hooguit 3 tot 5 minuten, en ja dat deed ik tijden lang met een kookwekker) maar wel elke dag. Ik geniet ervan, ontspan ervan en vind het een fijne start van de dag. Toen ik uit bezuinigingsoverwegingen besloot om niet meer dagelijks te douchen werd ik daar bepaald niet blij van. Het gemis was groter dan het gas dat ik uitspaarde. Ik voelde me alsof er iets van me werd afgepakt, kwam in de grom-stand terecht en vond het ineens moeilijker om te bezuinigen. Ja, waar mijn omaatje zich haar leven lang met een washandje aan de wastafel schoonmaakte ook nadat zij van de woningbouwvereniging een douche had gekregen, zo wil Spaarcentje het liefst gewoon dagelijks een warme douche.

Mijn ervaring is dat zo lang er ruimte is, je beter kunt besparen op de zaken die je minder raken, minder kunnen schelen en dat niet moet doen op de dingen waar je blij van wordt. Dat geldt natuurlijk niet als je blij wordt van impulsaankopen, in dat geval ga je nu voor de spiegel staan en voer je met jezelf een lang gesprek dat niet wordt beëindigd totdat je weet waar die neiging vandaan komt. Pas dan kun je het afleren.

En zelfs dan is er een mouw aan te passen. Ik geef mezelf elke week zakgeld en dat zakgeld is mijn ontsnapping. Soms doe ik er een impulsaankoop van en soms spaar ik heel bewust voor iets dat ik graag wil hebben of nodig heb.

Omdat ik inmiddels weet waar mijn omslagpunt ligt, hoef ik niet elke keer keuzes te maken. Ons geld gaat  - naast de vaste lasten - naar zaken die wij belangrijk vinden. En sommige consumindertips laat ik links liggen. Omdat ik het teveel gedoe vind en het niet bij me past.

Zo douche ik dagelijks maar wel kort, steek ik liever een kaars aan dan een lamp, maar vang ik geen regenwater op in emmers en maak ik ook niet mijn eigen dagcrème terwijl ik wel zonder problemen de meest ingewikkelde gerechten in elkaar draai. Hoewel ik verzot ben op koken, zal je mij nooit zien dumpster diven en ga ik ook niet in het bos op zoek naar paddenstoelen. Hooguit pluk ik eens een braam.

Wat is jouw omslagpunt? Heb jij wel eens een consuminderactie uitgevoerd waarvan je nu denkt: dat was eens maar nooit meer?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...