zondag 11 november 2012

Vergeefse poging

Omdat de feestdagen naderen, voerde ik maar weer eens mijn jaarlijkse gesprekje met de mannen over zinloos geld uitgeven aan kerstbomen & vuurwerk en het treurig stemmende feit dat er een boom in je huis staat te sterven. Ik werd wat glazig aangekeken en weg gelachen. Meestal weet ik mijn zin door te drukken, ik kan behoorlijk dominant zijn of anders wel de tegenpartij omver kletsen met argumenten. Maar op dit onderwerp delf ik het onderspit, jaar in jaar uit.

Wat ik als treurig stemmend ervaar is voor de mannen een jaarlijks hoogtepunt. Mijn argument dat wij zelf als ongelovigen niets vieren met Kerstmis wordt omver geblazen door een uitleg over het nut van de kerstboom als verspreider van licht in donkere tijden. Dit wordt dan nog eens verstrerkt door de cadeaus die er onder liggen.

Tja....de cadeaus zijn ook welkom bij mij. Zo ook het gevoel van bij elkaar zijn, leuke dingen doen en wat lekkers eten (wil ik altijd wel, dus ook met Kerstmis zolang het maar geen vreetfeest wordt). Mijn verzet zit hem meer in het geld uitgeven aan die boom omdat ik die boom gewoon niet zie zitten. Of het vuurwerk. Dus probeer ik elk jaar weer het gesprek op kunstbomen te brengen, of leasebomen of zelf een boom maken.... Mijn verzet wordt ook veroorzaakt door de druk die er voor mijn gevoel op Kerstmis ligt als een tijd waarin het gezellig moet zijn. Ik word er spontaan chagrijnig van. Ik heb er niets mee en zal er ook nooit iets mee krijgen.

De laatste poging om nog wát invloed uit te kunnen oefenen is door strak te onderhandelen over het budget van de boom en het vuurwerkpakket. En dan is het ook zaak dat ik meega met de aanschaf, want voor ik het weet komen er weer kitscherige huisjes met jengelmuziekjes mijn huis in geslopen, omdat 'het maar € 8,95 kostte'. Dat valt nog niet meer hoor om zo alert te blijven!
 
Heb jij ook al last van de blues omdat de feestdagen er aan komen of ben jij iemand die er heel erg van geniet en nu al voorpret heeft. En wat mag het kosten van jou?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...