dinsdag 6 november 2012

Tegenpolen

Na de wekelijkse lunch met Zoon en Vriendje is het weer eens bevestigd: deze twee heren leven beiden in een andere wereld maar kunnen het evengoed prima met elkaar vinden. Ook al begrijpen ze vaak niet wat de ander bedoelt en kletsen ze vaak volledig langs elkaar heen.

Vriendje: Mm lekker, kruidenboter. Waar kopen jullie deze kruidenboter?
Zoon: Die heb ik  zelf gemaakt.
Vriendje: Weet je wat ook lekker is: een cheeseburger XL bij M.ac Donalds.
Zoon: ? Daar komen we nooit.
Vriendje: Dat is een Big M.ac maar dan met kaas en extra groot.
Zoon: ?
Zoon: Weet je wat ook lekker is: zelf een hamburger grillen en dan op een Turks brood besmeerd met knoflookolie en belegd met sla. Dan kan je ook kaas over de hamburger doen.
Vriendje: Gaan jullie deze kruidenboter vaker maken?
Zoon: Die heb ik zelf gemaakt.
Vriendje: Zou een boterham met kruidenboter en chocoladevlokken lekker zijn?

Bijna dagelijks verbaas ik me dat deze twee jongens elkaars beste vriendjes zijn. Ze leven in twee verschillende werelden en hebben ook volledig verschillende interesses. Waar Vriendje alles wat met het leger te maken heeft reuze interessant vindt, wil Zoon demonstreren tegen grote multinationals die niet rekening houden met het milieu en is hij tegen elke vorm van geweld. Is Vriendje een aartsluiaard, Zoon barst altijd van de energie. Vriendje vindt school altijd stom en saai, Zoon heeft als je er naar vraagt altijd een leuke dag gehad. Waar ik wel eens serieus moeite heb met Vriendje omdat de woorden dood, geld, stom en saai de meest gebruikte woorden zijn, zegt Zoon: zo is hij nu eenmaal en haalt zijn schouders op.

Wat ze bindt is een volledig acceptatie van elkaars aanwezigheid, ze spelen gemiddeld 3 tot 4 dagen in de week met elkaar en vervelen zich nooit. Weten ze even niets te doen, dan gaan ze op bed of op de bank liggen lezen. Op vakanties worden cadeautjes voor elkaar gekocht en Vriendje zei vorige week met een bloedserieus gezicht tegen Zoon: zonder jou kan ik  niet leven.

Je ziet bij wijze van spreken al de politieke tegenstellingen in deze jochies. En toch maakt het niets uit. Ik vraag me af of deze vriendschap zal standhouden of dat de tegenstellingen ooit gaan opspelen. Het zou mooi zijn als de vriendschap blijft en de heren elkaars tegenwicht kunnen vormen.  Zelf ben ik ook nog steeds bevriend met mijn oude buurmeisje. Wat ons bond was lezen. Na haar verhuizing volgden vele logeerpartijen en brieven. In de studietijd bewoonden we samen een etage in Amsterdam. Na de diverse vriendjes kwamen daar dan de mannen en liepen onze levens fors uiteen. In de keuzes die we maakten, de huizen die we bewoonden en de mannen die we kozen. Maar als ik haar zie, zie ik niet de verschillen maar nog steeds mijn oude buurmeisje. Ik zie hoe zij is los van de wereld waarin zij leeft. Net als Zoon en Vriendje elkaar zien, zonder het etiket dat ik er als buitenstaander op plak.

Zijn jouw vriendschappen bestand tegen grote verschillen in opvattingen, keuzes en leefstijlen?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...