vrijdag 9 november 2012

Sint Maarten

Omdat ik opgroeide in de Zaanstreek, ben ik als kind vertrouwd geraakt met het lampionnenfeest van Sint Maarten. We knutselden een lampion in elkaar, stopten er een waxinelichtje in en liepen (altijd met windstoten en regen in mijn herinnering) een paar straten huis aan huis zingend door om een uur later doornat thuis te komen met een enorme tas snoep.

Sint Maarten heeft zich de laatste jaren wat meer door het land verspreid. Ik weet niet precies tot waar de grenzen van het feest voorheen liepen, maar ik weet wel dat het nu op veel plekken wordt gevierd waar dat voorheen niet het geval was. Niet overal wordt het feest overigens op de 'juiste' wijze gevierd. Toen wij nog in Amsterdam woonden, wilden de kinderen geld in plaats van een snoepjes en gezongen werd er ook niet. Die kregen dus niets.

Hier in Hoorn wordt volop geknutseld. Dat gaat van de lagere scholen uit. Groot was dan ook de paniek toen de school vorig jaar besloot dat de kinderen thuis een lampion moesten maken. Geen ergere ramp dan Spaarcentje die moet knutselen of Zoon daarmee moet helpen! Dat heeft dus ook niet tot een goed werkende lampion geleid. Gelukkig nam dit jaar de school weer het voortouw en staat de lampion klaar op de kast.

Zoon gaat lopen met 2 vriendinnen uit de straat. Elk jaar worden er vooraf 'loopgroepjes' afgesproken en dat bepaalt al een deel van de voorpret. Want soms ga je lopen met iemand die heel ergens anders woont en loop je in een voor jou vreemde buurt, spannend!

Ik blijf achter en deel uit, dat is mijn taak. In de 2 weken voorafgaand aan Sint Maarten heeft de supermarkt snoepaanbiedingen en die sla ik in. Ik ben niet zo doorgeschoten met mijn biologische leefwijze dat ik biologisch snoep inkoop, want dan ben ik in één klap failliet. Ook zal dat niet op prijs worden gesteld door veel kinderen, die willen met dit feest suiker. En gelijk hebben ze, voor mij was het ook een hoogtepunt van het jaar.

Sommige mensen zijn wat doorgeschoten in uitdelen, naar mijn mening. Zoon komt thuis met wagonladingen voorverpakte snoepjes, waarvan ik denk: ééntje was ook goed geweest.  Kinderen kunnen bij ons kiezen uit 5 of 6 verschillende soorten lekkernijen waarvan ze er één mogen pakken. Grappig genoeg scoort jaar in jaar uit de ouderwetse taai taai het beste. Veel kinderen zeggen dat dit bijna niet wordt aangeboden.  En de taai taai die overblijft verwerk ik in een rundvleesstoofpot, lekker!

Hoeveel kinderen er aan de deur komen verschilt van jaar tot jaar. Meestal een kind of 30 maar ik heb ook wel een 50, 60 man langs gehad en in een paniekaanval de kasten doorzocht om te kijken of er nog iets eetbaars in huis was dat kon worden aangeboden.

Wordt er bij jou Sint Maarten gevierd en moet je op je uitgaven letten? Koop snoep dat jezelf ook zou eten, zodat je er nog iets mee kunt nadat het feest voorbij is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...