woensdag 21 november 2012

Gratis Minigids Zorgverzekeringen van de Consumentenbond

De ophef (en storm in een glas water) rond de zorgpremies, heeft er voor gezorgd dat meer Nederlanders dan normaal een overstap naar een andere zorgverzekeraar overwegen. Waar normaal maar 18 % een overstap overweegt, is dat dit jaar 28 % (bron: Telegraaf, 14 november jl).

Ik hop al jaren van de één naar de ander. Omdat dit geld scheelt. De eerste keer vond ik dat heel eng. Maar eenmaal de overstap gemaakt, wordt het steeds makkelijker en nu is het een jaarlijks terugkerend ritueel. Zo rond half november zijn alle premies bekend en kan het grote vergelijken beginnen. Je oude zorgverzekering moet in geval van een overstap opgezegd zijn voor 31 december en een nieuwe polis moet voor 1 februari geregeld zijn. Het is wel belangrijk dat je de oude polis pas opzegt als je weet dat je door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd!

Inmiddels weet ik waar ik op moet letten en wat voor ons belangrijk is: voor mij een aanvullende verzekering, voor Schatje niet. Ik zo weinig mogelijk eigen risico, Schatje zo hoog mogelijk. En aan een tandartsverzekering doen we niet. Met twee controles per jaar, een gebitsreiniging voor het hele gezin en af en toe een gaatje, zijn wij goedkoper uit als we het tandartsbezoek zelf betalen.

Een overstap regel je door je te verdiepen in wat de verzekeraars bieden. Dat kan door middel van vergelijkingssites. Om consumenten te helpen in het proces van kijken, vergelijken en besparen heeft de Consumentenbond een handige gids over zorgverzekeringen uitgegeven. Deze gids is voor iedereen (dus ook niet-leden) op te vragen.

In de gids wordt duidelijk uitgelegd welke wijzigingen  er zijn in het basispakket met ingang van 2013, zoals bijvoorbeeld de verhoging van het eigen risico naar € 350. Verder zijn er overstap- en bespaartips, punten die ter overweging worden gegeven wanneer je beter zelf kunt betalen of je juist beter aanvullend kunt verzekeren, de voordelen van collectieve verzekeringen, zorg in het buitenland en op reis, claimen en de Zorgvergelijker van de consumentenbond.

Ben jij gepokt en gemazeld op het gebied van overstappen? Dan is de gids voor jou niet nodig. Maar overweeg je een overstap en zie je op tegen het gedoe en het uitzoekwerk? Vraag dan de gids aan. Zo weet je waar je op moet letten en wat belangrijke punten van overweging zijn.

Verzekeren is geen exacte wetenschap. Wij hebben veel bespaard door een paar keer over te stappen. Maar soms gok je verkeerd. Dat deed ik afgelopen jaar. Ik dacht toe te kunnen met een aanvullende verzekering van maximaal € 1000 aan paramedische zorg. En dat dacht ik verkeerd. Sommige pech zie je niet aankomen. Zorg daarom ook altijd voor een buffer. Als je slim bent, zet je het uitgespaarde geld apart en betaal je daar de pech van. Zo heb ik de fysiotherapiekosten opgevangen dit jaar.

Vraag de gratis gids aan via 0800 6161. Aanvragen kan tot 21 december 2012. Meer informatie vind je hier.

Opmerking: het schijnt dat je bij het telefonisch aanvragen van de gids, producten krijgt aangeboden waar je voor moet betalen. Aldus bijvoorbeeld BreienMaar: 'Wel even rekening houden dat er wel producten waar je voor moet betalen worden aangeboden in dat gesprek'.
Houd dus je doel voor ogen en laat je niets aansmeren waar je geen prijs op stelt. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...