donderdag 1 november 2012

Feestdagen

Door het land raast een golf van reacties over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Je zou bijna vergeten dat voorheen de zorgpremie altijd inkomensafhankelijk was, totdat deze een paar jaar geleden werd afgeschaft. Voor alles is wat te zeggen en dat deed ik eergisteren al uitgebreid dus nu niet meer.

Over naar de feestdagen! Afhankelijk van je geloofsovertuiging, de familie waarin je leeft en de (gezins)cultuur worden er vaak cadeautjes gegeven aan familieleden en kinderen tijdens de kerstdagen. Word jij enorm geraakt door de bezuinigingen, dan is het nu tijd om in actie te komen. En dan bedoel ik niet als een dolle heel vroeg cadeaus gaan inslaan, maar de tijd nemen om onder ogen te zien of:
  • cadeaus dit jaar haalbaar zijn
  • en zo ja: wat een gewenst budget per persoon is
Sociale druk kan enorm zijn en het doorbreken van gewoonten in een familie ook. Doe je niet groter en rijker voor dan je bent en spreek met je familie een haalbaar budget af, waar iedereen zich prettig bij voelt. Of bespreek alternatieven voor cadeaus: schenk elkaar tijd in plaats van geld of spullen. Ga met zijn allen wandelen in plaats van je volvreten. Organiseer een spelletjesmiddag of een dvd-marathon, of iets anders waar jullie vrolijk van worden.

Of erken dat je een hekel aan die feestdagen hebt zoals je ze voorheen vierde en zeg gewoon eerlijk tegen jezelf en anderen: dit jaar koop ik geen kerstboom, ballen, cadeaus of veel te veel vreetwerk, bekijk het maar, ik doe iets fijns met het gezin of met vrienden.

Zie de crisis als een moment om met tradities te breken die je toch al niet meer zag zitten. Spreek uit wat je fijn vindt, op een nette manier zodat je anderen niet voor het hoofd stoot. En spreek vooral uit wat haalbaar is op financieel gebied.

En is Kerstmis voor jou wel het hoogtepunt van het jaar en heb je voldoende geld om hieraan uit te geven? Leef je vooral uit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...