donderdag 29 november 2012

En dit stukje huis is nu ook van ons....

De tijd vliegt zo snel voorbij dat ik helemaal vergat hier even stil te staan bij de aflossing die we onlangs deden. Na de voordeur, deurbel, trap en het bovenraam is dan nu ook helemaal officieel van ons:

stukje muur in de woonkamer ter waarde van €1000,-
(met foto van een Spaarcentje die als een echte consuminderaar 
een dikke trui met vest (en thermisch ondergoed aan heeft....)

van ons en niet meer van de bank!

Aflossen wordt een stuk leuker als je manieren verzint om de aflossing te visualiseren. Zo maak ik na elke aflossing een foto van een stukje van het huis dat helemaal van ons is. Anderen maken een tekening met bakstenen in excel waarbij elk blokje staat voor  € 500. Elk ingekleurd blokje is dan een aflossing. Je kunt ook het steeds lager wordende bedrag opschrijven en ergens goed in het zicht ophangen, word je ook erg vrolijk van. En vervolgens is het een kwestie van volhouden. Voor ons is het eerste aflosjaar voorbij. Wat hielp ons bij het aflossen:
  • We hebben een basisbuffer zodat pech opgevangen kan worden
  • Ik maakte een aflosplan, een overzicht vanaf begin dit jaar tot het einde van de looptijd van de hypotheek en vulde bedragen in die we per jaar gaan aflossen, rekening houdend met bijvoorbeeld een eventuele studie van Zoon of de aanschaf van een nieuwe auto. Zo'n meerjarenplan is heel verhelderend en het maakt niet uit dat het zo is verouderd. Ik werk gewoon alles bij als er iets onverwachts gebeurt. En soms is het juist leuk als het plan niet meer up-to-date is: wij waren van plan om dit jaar € 5000 af te lossen en zitten inmiddels op de € 18.000!
  • We weten wat we kunnen missen. We houden rekening met verbouwingen, pech, studerende kinderen, vervanging apparaten en hebben de uitgaven en inkomsten goed in het snotje.
  • Wij kozen ervoor vaker kleinere bedragen af te lossen, zo houden we het vuur brandend
  • We bedachten vooraf wat we met meevallers gingen doen: (10 % naar de spaarrekening, 10 % voor de pret en 80% naar de aflossing).
  • Ik stort zodra het geld binnen is, zo snel mogelijk het aflosbedrag door. Hoe minder lang het geld op onze rekening staat, hoe minder we het als ons geld beschouwen
  • Ik weet waar ik wel en niet op wil besparen. Gerhard Hormann twitterde deze week vrolijk dat hij in zijn werkkamer zat en dat het daar 13,5 graden was. Als ik dat zou doen, zou ik verschrikkelijk chagrijnig worden en helemaal geen zin meer hebben in aflossen. Ik ontzeg mezelf dus geen zaken die ik heel belangrijk vind. Mijn grens ligt bij 18 graden en verder ga ik niet. Dat is een keuze. Kou lijden: nee. Brood bakken: ja. Omdat dit beter bij me past. Niet iedereen is een bikkel of wil dat zijn.
Lees voor inspiratie en tips de boeken Eigenwijs je hypotheek aflossen van Marieke Henselmans en Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann. 

Heb jij nog tips voor de beginnende aflossers onder ons?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...