vrijdag 5 oktober 2012

Energieverbruik bijhouden

Sinds een kleine 2 jaar houd ik ons energieverbruik bij. Elke maandag noteer ik de meterstanden. Soms verbaas ik me ergens over, een kleine piek naar boven of naar beneden, die ik dan meestal met enige nadenken wel kan verklaren.

Cijfers krijgen pas zin als je ze ergens mee vergelijkt. Zo gingen wij afgelopen zomer op vakantie en hadden wij een logeeroppas voor de katten geregeld. Een kennis van ons met haar zoon van 10. Zij logeerde 2 weken in ons huis, het zoontje was van die 2 weken 1 week aanwezig, de andere week was hij bij zijn vader. Voor ons vertrek noteerde ik de meterstanden, toen we terugkwamen ook weer. Wat bleek? In 2 weken tijd hadden zij met zijn tweetjes (2 weken een volwassene en 1 week een volwassene en 1 kind) meer verbruikt dan wij normaal met 3 personen verbruiken. En dat in een zomerperiode, waarbij er weinig lampen branden, laat staan dat er een kachel aan staat.

Daar heb ik niets van gezegd. Iemand die op ons huis past moet zich thuis voelen en het verbruik was niet verontrustend hoog. Wel ben ik benieuwd hoe het straks in de herfstvakantie is. Oma trakteert ons weer op een weekje Normandië en wij hebben dan dezelfde dame die op het huis en de katten past. Ditmaal met de kachel aan waarschijnlijk.

Want die kachel heb ik nu soms ook al aan, al is het maar voor een uurje. Meestal proberen we het aanzetten uit te stellen tot 15 oktober, maar nu met de regen lukt dat niet. Er hangt door de regen buiten een klamme sfeer in huis, die kouder aanvoelt dan de 18 graden zoals de thermometer aangeeft.

Nu de tijd van de kachel is aangebroken, ging ik kijken wat wij de afgelopen zomerperiode verbruikten, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar:

mei 2011-sept 2011 stroom: 1133/ gas: 117
mei 2012-sept 2012: stroom: 894/ gas: 143

De daling van stroom en de stijging van gas is waarschijnlijk te verklaren door de vervanging van de stroomvretende glaskeramische inductiekookplaat voor een gaskookplaat. Omdat de omstandigheden iets zijn gewijzigd, is vergelijken dus moeilijker.

Dan maar even kijken in ons dossier bij Greenchoice. Ons geschatte jaarverbuik is gebaseerd op het verbruik van vorig jaar. Bij een beoordeling van het huidige verbruik wordt gekeken naar het totaalverbruik tot nu toe van dit jaar, dus niet alleen de zomerperiode. Als ik onze laatste meterstanden invoer krijg ik de opwekkende boodschap dat ons stroomverbruik 14 % onder ons oude jaarverbruik ligt en het gasverbruik is 20 % lager. Toen ik voor het laatst in juni keek was de boodschap dat het stroomverbruik 7 % lager en het gasverbruik 22% lager was. Dit verschil wordt dus denk ik net verklaard door de vervanging van inductiekoken door koken op gas.

Waar 't nog meer aan kan liggen? Tja, naast de vervanging van de kookplaat zijn alle lampen inmiddels vervangen door spaarlampen, er staat vrijwel niets op stand by en we doen niet onnodig licht aan. Maar dat deden we het jaar er voor ook al. 

Wij begonnen in oktober 2007 in dit huis met een voorschotbedrag van € 232. Dat was gebaseerd op basis van de gegevens die wij doorgaven over het huis. Na 3 maanden zakte dit bedrag naar €174. Sindsdien krijgen we elk jaar wat terug - vorig jaar nog € 300 - en blijft het voorschotbedrag zakken. Dit jaar verwacht ik eerlijk gezegd  dat er een einde aan komt aan het dalen van het voorschotbedrag, door de stijgende energieprijzen en de BTW. Tenzij er een hele zachte winter aankomt en we nog manieren vinden om enorm veel te besparen.  Maar ik betwijfel of die bespaaracties er zijn, we volgden eigenlijk al alle tips op die je overal op internet vindt en ook hier in het Consuminder ABC. Mijn laatste actie is eten garen in een deken, maar verder weet ik het eerlijk gezegd niet meer.

Ons voorschotbedrag is € 130 per maand. Dat laat ik zo. Ik krijg liever iets of niets terug, dan dat ik alsnog moet gaan bijbetalen omdat ik tussentijds het voorschotbedrag verlaagde. Nu eerst maar eens de winter afwachten.

Vergelijk jij je verbruik wel eens met voorgaande periodes?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...